.png)
.png)
Katerina napisał(a):Wyjątkowość geologiczną Visu (stąd mój zachwyt nad viskimi skałami) oraz temat Geoparku rozwinę w innych odcinkach - o skałach będzie jeszcze u mnie baardzo dużo
![]()
Katerina napisał(a):Ale wróćmy do tematu...jelovnika w konobie "Dalmatino"..., bo po to tu przyszliśmy![]()
Interesująca pozycja to dania z bobem - rzadko spotykane na stałym lądzie chorwackim, chociaż...raz widziałam jak R.Makłowicz gotował danie z boczkiem i bobem w Trsteniku na Peljeszcu. Tu bób jest dodatkiem do jagnięciny i kałamarnicy.
Katerina napisał(a):....spotykamy liczne ekipy odbywające tzw. military tours around Vis - jest tu wiele ofert takich wycieczek z przewodnikiem, a widok wojskowych aut należy do typowych.
.png)
Hercklekot napisał(a):Cudnie, cudnie, nie ma jak porcja Visu na dobranoc...
Ten Vis wyglada jak z horroruJeszcze chwilami sie wahałam ale swoimi zdjeciami skutecznie pzrekreśliłaś moja chęć odwiedzenia tego miasta kolejny raz. No more
![]()
Podobno Kamenica jest plażą wulkaniczną.
A wyjątkowość geologiczną Brača też opiszesz ?
A ja sama sobie zrobię military tour po Visie
Ja jadłam danie z mladym bobem w konobie Bodulo w Pagu
.png)
Katerina napisał(a):(Strukturę geologiczną Bracza daruję sobie, skupię się na tej viskiej)
Katerina napisał(a):Rozumiem ,że przekonałaś już małżonka do szutrów? Najlepiej wypożyczyc skuter, żeby nie przeżyć takiej przygody ,jaką my mieliśmy w drodze od wyrzutni rakiet
.png)
Gdzieś czytałam ,że można dojechać do tej wyrzutni troszkę lepszą drogą koło wysypiska śmieci.
Zajrzyj do klubu miłośników Visu - tam jest mój post dotyczący właśnie tej drogi. Niestety nikt nie odpisał
Wielokrotnie natomiast myślałem, o zjechaniu tą drogą, którą wy pojechaliście - na zakręcie. Bodajże w tym roku doczytałem się, że jest ona dość wymagająca dla samochodów, a sam dysponuję osobówką o naprawdę niskim zawieszeniu (czasami przywalam w śpiących policjantów), więc zrezygnowałem.
Natomiast co do tej drogi, która odchodzi od D117 przy wysypisku, to zawsze uznawałem ją za niedostępną dla ogółu - no wiesz, szlaban, budka wartownicza, wysypisko jako takie... Na GSV nie widać co prawda zakazu wjazdu/ruchu, ale nie jestem pewien, czy w tym roku takiego na wjeździe na tę dróżkę nie widziałem
To wkrótce wrzucę zdjęcie pewnej tablicy z Brača - w języku angielskim i chorwackim jeden i drugi znam na podstawowym poziomie i poproszę o przetłumaczenie.
.png)
Katerina napisał(a):beatabmTen Vis wyglada jak z horroruJeszcze chwilami sie wahałam ale swoimi zdjeciami skutecznie pzrekreśliłaś moja chęć odwiedzenia tego miasta kolejny raz. No more
![]()
Też Cię lubię![]()
![]()
.png)
.png)
Ty widzisz ten tłum na swoich zdjeciach??????
Bywałam tam w szczycie sezonu, port zawsze był zapchany ale żeby do tego tyle na kotwicach???????
Nigdy czegoś podobnego nie widziałam![]()
![]()
my chcieliśmy tam wbić 18.09.2017 i niestety po godzinie 17 po prostu nie było gdzie się wcisnąćobraliśmy więc kurs na Komiže i tam zostaliśmy na kotwicy ale też było dość ciasno
Mam wrażenie, że Vis jest o wiele bardziej oblegany przez wodniaków niż szczurki lądowe
płynąć w porównaniu z innymi wyspami , a to już nadaje wyspie bardziej egzotyczny wymiar. Poza tym nimb tajemniczości - secret military base i izolacja od świata przez tyle lat, o widokach skał od strony wody nie wspominając - najpiękniejsze formy geologiczne w Cro.
Visu.Czekam na ciąg dalszy
.png)
Katerina napisał(a):...i zaraz zabieram się za kolejny odcinek

travel napisał(a):Katerina napisał(a):travel napisał(a):Co się stało Tomkiem![]()
![]()
![]()
Przerwa technicznaNiebawem się objawi
Pewnie w drugim wcieleniu
Katerina napisał(a):
Właścicielami [konoby]jest małżeństwo - szef kuchni o filipińskiej urodzie, oraz Chorwatka - mają ładnego synka i są zdecydowanie bardzo hippy. Świadczy o tym ubiór gospodyni, jej zrelaksowany sposób bycia i dobór muzyki...Janis Joplin, Led Zeppelin, Bob Dylan, Jimmy Hendrix...
Teraz akurat trafiliśmy na The Doors - idealny kawałek konweniujący z aurą wokół.![]()
![]()
Igłą pinii napisał(a): Ach Kasia, poruszasz wszystkie zmysły

.png)
No nareszcieJa również czekam...
Jestem z powrotem
Ale zarosłeś przez ten czas![]()
No to mam kolejny powód,żeby odwiedzić kiedyśtam
Vis
Powrót do Nasze relacje z podróży