Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Makarska czy....?Pomocy

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auganov
Odkrywca

Postnapisał(a) auganov » 15.03.2009 07:19

a może Killer rozważysz planowany nocleg w okolicach Plitvickich Jezior i poświęcisz dzionek na ich zwiedzanie. W drugiej połowie czerwca wyglądają chyba najwspanialej gdy roslinność jest w pełni rozkwitu a zieleń nie została jeszcze zduszona upałami. W pobliżu jest całe mnóstwo kwater w których znajdziesz nocleg " z marszu ". W ten sposób przerwa w podróży będzie miłym przerywnikiem , a poza tym zwiedzanie Plitv. Jezer jest żelaznym punktem pobytu w Chorwacji. Wyjazd z Makarskiej Riwiery w trakcie wypoczynku do Plitvic zabierze o wiele więcej czasu a tak miałbyś po drodze.
Bożusia
Odkrywca

Postnapisał(a) Bożusia » 15.03.2009 12:27

Witam killer -krajanie z Sopotu :D. My także planujemy wyjazd do Cro (5-y raz), ale ok. połowy lipca. Polecam miejscowości poniżej Makarskiej np. Drasnice, Igrane. Ale też super jest Promosten, Seget Vranjica k/Trigiru. Właściwie wszędzie jest pięknie! Ostatnie wyjazdy w sezonie wakacyjnym -w ciemno. My jedziemy: Podhale potem Słowacja, zachodnie Węgry i Cro. Naszym zdaniem lepiej, omija się Budapeszt. Pozdrawiam :lol:
killer
Odkrywca

Postnapisał(a) killer » 15.03.2009 13:34

Dzieki auganov.Dziewczynom juz obiecalem ten Balaton.... :? :D Jeziora mamy w planie w drodze powrotneja,a tak w ogole to jeszcze sie zastanawiam czy Plitvickie Jeziora czy PN Krk-masz jakies sugestie? Bozusia--pozdrawiam sopocianke :D
auganov
Odkrywca

Postnapisał(a) auganov » 17.03.2009 18:12

prawdopodobnie killer chodzi Ci o NP Krka. Krk to wyspa w północnej części wybrzeża Chorwacji. Plitvicke Jezera w mojej ocenie sa o wiele ciekawsze od NP Krka, gdyż obszar Krka ogranicza się do dośc malowniczego przebiegu rzeki o tej samej nazwie, a NP Plitvicka Jezera to kompleks kilkunastu różnej wielkości jeziorek z wielką ilością kaskad, wodospadów i innych wodnych "cudów". O wiele lepsza i potężniejsza jest tez infrastruktura Plitvic. Zdecydowanie postawiłbym na Plitvice, chociaż NP Krka ma też swe uroki. Jest jeszcze to ryzyko na terenie NP Krka, że jak będzie suchy rok i tym samym niski poziom wody w rzece Krka to zatraci ona wiele ze swego uroku gdyż przy wyższym stanie wód tworzy ona sieć strumyczków, czego brak w okresie gdy wody jest mało. Najlepiej znaleźć czas na odwiedzenie obu atrakcji. Pobyt w NP Krka można połączyć ze zwiedzaniem pałacu Dioklecjana w Splicie-miejsca te oddalone są od siebie o ok. pół godz. jazdy samochodem.
killer
Odkrywca

Postnapisał(a) killer » 17.03.2009 20:17

Auganow-dzieki :D W takim razie jedziemy do Plitvic, a jak starczy czasu to na Krk :) Niby to prosta sprawa (urlop), ale jak sie czlowiek zacznie wglebiac to 1000-ce dylematow :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.03.2009 22:39

auganov napisał(a): Pobyt w NP Krka można połączyć ze zwiedzaniem pałacu Dioklecjana w Splicie-miejsca te oddalone są od siebie o ok. pół godz. jazdy samochodem.

??? N.P.Krka i Split w jeden dzień???
Żeby zobaczyć N.P Krka (ale tak naprawdę zobaczyć) potrzeba 4-6 h (żeby nie było w biegu, bo jaka to wtedy przyjemność???); a można spędzić i pół dnia, czy nawet cały dzień...
A czy potem jazda do Splitu to ok 30 min... też bym mocno dyskutowała;nawet jeśli do granic miasta uda się faktycznie w 30 min.(?), to kolejne 30 min. trzeba, by się dostać do centrum, zaparkować itp...
Pozdrawiam
killer
Odkrywca

Postnapisał(a) killer » 18.03.2009 00:50

Dziekuje za wskazowki :) Mam tylko jeszcze pytanie-w jakich godzinach czynny jest Park Narodowy Jezior Plitwickich :?: Bede do niego jechal z Wegier , a chce byc w Baska Voda jak najwczesniej, wiec zamierzam byc pierwszym gosciem w Parku Narodowym Jezior Plitwickich 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2009 01:22

Park w lecie jest otwarty od 7-mej do 20-tej, ale z Węgier (z ok. Balatonu) to do niego jeszcze kawałek drogi, tak więc pierwszym gościem nie będziesz, chyba że będziesz jechał nocą.
Na zwiedzanie trzeba przeznaczyć min. 4 godziny.
Z kolei z Parku do Baška Voda to też jeszcze kawałek drogi, możesz w niej być na podwieczorek.

PS. Pisząc posty, stosujemy polskie litery - patrz regulamin forum :!:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2009 09:58

Killerze,
Późno "zatrybiłam"...ale N.P. Krka możesz połączyć z Šibenikiem (i tu autentycznie "30 min." podawane przez Auganova ma zastosowanie; w przybliżeniu)...
Pozdrawiam
killer
Odkrywca

Postnapisał(a) killer » 20.03.2009 15:20

Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za dobre rady :!: :D Janusz Bajcer- Właśnie chcę jechac raniutko-tak żeby ok 7;8 rano byc na miejscu,a ok południa wyruszyc na Makarską Riv.Mógłbyś podac mi na jaką miejscowośc mam się kierowac jadąc z Węgier do Jezior Plitwickich :?: Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 20.03.2009 15:53

killer napisał(a):Mógłbyś podac mi na jaką miejscowośc mam się kierowac jadąc z Węgier do Jezior Plitwickich :?: Pozdrawiam

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17814 :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.03.2009 17:42

killer napisał(a):Janusz Bajcer- Właśnie chcę jechac raniutko-tak żeby ok 7;8 rano byc na miejscu,a ok południa wyruszyc na Makarską Riv.Mógłbyś podac mi na jaką miejscowośc mam się kierowac jadąc z Węgier do Jezior Plitwickich :?: Pozdrawiam

Link dostałeś.

Skoro rano chcesz być w Plitvicach, z Węgier musisz wyjechać w połowie nocy.
Nie wiem gdzie będziesz nocował nad Balatonem :?:

PS Popraw się troszkę z polskimi literkami, bo raz są , raz nie ma :wink:
killer
Odkrywca

Postnapisał(a) killer » 21.03.2009 15:00

Nad Balatonem zamierzam zatrzymac się w miejscowości Siofok ( na weekend) i stamtąd,w poniedziałek ok 3 nad ranem do Cro. Patrzylem na google maps i to jest ok 4 godź jazdy.Janusz - piszę już z polskimi znakami tylko coś mi "c" nie działa :? Pozdrawiam wszystkich
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2009 15:14

killer napisał(a):.... i stamtąd,w poniedziałek ok 3 nad ranem do Cro. Patrzylem na google maps i to jest ok 4 godź ....

Nigdy nie oceniaj czasu przejazdu za pomocą googlemaps czy też wg danych podawanych przez "ruteplanery" bo możesz sie nieco przeliczyć na trasie :?
Żadna mapa czy navi itp nie uwzglednią Ci zatorów, wypadków czy innych spowalniaczy.
Natomiast przy sprzyjających warunkach możliwe jest dojechać z Siofoku do Plitvic w takim czasie jak zakładasz.

killer napisał(a):....piszę już z polskimi znakami tylko coś mi "c" nie działa :? ....

Bo masz zapewne kartę ATI :wink:
Uruchom ATI CATALYST Control Centre :arrow: wejdź w "klawisze dostępu" i edytuj klawisz "Ctrl+Alt+C" zamieniając literke "C" na choćby "V" i wtedy bedziesz miał "Ć" :wink:
killer
Odkrywca

Postnapisał(a) killer » 21.03.2009 15:41

No niestety c dalej nie działa 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Makarska czy....?Pomocy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone