Re: Liga Mistrzów UEFA- dyskusja
napisał(a) Raul73 » 11.01.2015 10:08
alechandro - ale teraz sam sobie przeczysz.
Najpierw pisałeś o sobie jako "miłośniku piłki włoskiej" -a włoski styl to nic innego jak catenaccio.
Teraz piszesz, że od kilku lat Włosi nie grają po włosku i że ci się to podoba.
To jaki futbol w końcu ci się podoba? Czy po prostu włoski bo grają Włosi - niezależnie od stylu?
Przykładów ci nie podam, bo oglądania włoskich drużyn unikam.
Co do ostatniego dwumeczu Juve-Real - moim zdaniem w żadnym z tych 2 meczów Juve nie był lepszy, ale w tym temacie raczej nie mam zamiaru cię przekonywać, bo zdaję sobie sprawę, że nie dojdziemy do porozumienia
Możliwe, że inaczej definiujemy słowo "autobus". Dla mnie jest to styl polegający na skupieniu się wyłącznie na defensywie, z przodu licząc na przypadek. I dokładnie taką piłkę zagrało w środę Atleti. Griezmann z Torresem w tym meczu nie istnieli, a cały zespół z przodu nie skonstruował ani jednej akcji podbramkowej na 90 minut.
I na większości wpisów na portalach (zarówno w informacjach, jak i komentarzach pod nimi) po środowym meczu przewijało się słowo "autobus Atletico".
Podobnie zagrała Chelsea w kwietniu z Atletico na Calderon i podobnie zagrała Grecja z Portugalią w finale ME 2004.
Nigdzie nie napisałem, że to nie jest mądre czy nieskuteczne - tylko że mi się taki futbol nie podoba!
A jak można się bronić i jednocześnie grać ładną piłkę - pokazała Valencia tydzień temu, Atletico w rewanżu Superpucharu Hiszpanii czy choćby Real w pierwszym meczu z Bayernem.
Atletico też potrafi zagrać ładną piłkę - ale do tego muszą mieć w środku całą kreatywną trójkę: Ardę, Koke i Gabiegi, na boku Juanfrana, a z przodu Mario. Z wymienionej piątki w ostatnim meczu od początku zagrał tylko Gabi.