Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lataj jak orzeł, ląduj jak Wrona! :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 04.11.2011 00:13

Kiepura napisał(a):W przeciwieństwie do pewnej innej katastrofy jestem pewien, że poznamy powody wypadku....

8O 8O 8O :?:

To jeszcze nie poznaliśmy?
Teorii z helem nie biorę pod uwagę.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2011 00:25

Mz znaczy "moim zdaniem".

Więc Mz pieprzyć co uzna komisja, bądź prokurator. Chłop sprowadził 231ludzi bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu i to się liczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
( Nawet pilot - bohater ze Stanów, który wylądował na rzece Hudson miał wśród sowich pasażerów jedną osobę ze złamaną nogą. Co nie ujmuje mu zasług.)

A jak ktoś szuka jakiejś teorii spiskowej, bądź innej, to jest pi....lnięty. Tyle w tym temacie.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.11.2011 05:25

Kiepura napisał(a):Najpierw piszesz, że chodzi Ci o to samo czyli o wyjaśnienie sprawy.

A potem piszesz, że sprawa zakończona. :lool:

Pokrętna logika, ale zwyczajny już jestem takiej u Ciebie.

No dla mnie i dla wszystkich, którzy nie maja z nią nic wspólnego zakończona - co tu jeszcze dywagować?

Resztę zrobią ludzie, którzy się na tym znają - ja nawet nie mam pojęcia, co to może być i, tak jak Damian zauważył, cała rzesza ... ludzi też nie wie, ale będzie się wymądrzać teraz.

A dla mnie najważniejsze, że fajnie jest wiedzieć, że zebrała się w Polsce, w jednym miejscu, tak wielka grupa ludzi którzy wiedzieli co chcą, jak to zrobić i, mało tego - zrobili to.

Sukces na cały świat :D
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 04.11.2011 08:04

Kiepura napisał(a):Ja tam poczekam cierpliwie, aż prokuratura i KBWL wyjaśni dlaczego podwozie się nie wysunęło i czy akcja rzeczywiście była taka wzorowa. Bo co do tego drugiego to mam wątpliwości.

Hmmmmmmm .. 8O
Logicznie rzecz ujmując to do pierwszego nie masz wątpliwości.

Ja mam dokładnie odwrotnie.
Akcja ratunkowa a w zasadzie gaśnicza była ok.
Zastanawia mnie tylko to podwozie. Tyle bezowocnego trudu ze strony załogi aby się wysunęło. Bez pożądanego skutku.
Później (jak podawały media) zostało bez problemu uruchomione z kabiny pilotów, ..... guziczkiem.
Nie wygląda to dobrze.
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 04.11.2011 08:22

woka napisał(a):
Kiepura napisał(a):Ja tam poczekam cierpliwie, aż prokuratura i KBWL wyjaśni dlaczego podwozie się nie wysunęło i czy akcja rzeczywiście była taka wzorowa. Bo co do tego drugiego to mam wątpliwości.

Hmmmmmmm .. 8O

Ja mam dokładnie odwrotnie.
Akcja ratunkowa a w zasadzie gaśnicza była ok.
Zastanawia mnie tylko to podwozie. Tyle bezowocnego trudu ze strony załogi aby się wysunęło. Bez pożądanego skutku.
Później (jak podawały media) zostało bez problemu uruchomione z kabiny pilotów, ..... guziczkiem.
Nie wygląda to dobrze.

Czołem,

Panowie, powtarzam abyśmy niewinnymi tekstami nie zapędzali się za daleko. Rozumiem, że każdy może mieć swoje zdanie i to szanuję, ale z zawodowego punktu widzenia (ponad 20 lat w lotnictwie) proszę o cierpliwość. Takie sugestie typu ".... guziczkiem. Nie wygląda to dobrze..." powodują, że w umysłach wielu ludzi wzbudzacie wątpliwości, sądzą oni bowiem że wiecie coś czego oni nie wiedzą a macie merytoryczne powody aby tak pisać/mówić. Tego typu zdarzenia w przeważającej więszkości przypadków to ciąg drobych zdarzeń. Rzadko kiedy jest to jedna jasna przyczyna choć oczwyiście tak się też zdarza.

Pozdrawiam i życzę cierpliwości.

Sonti
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.11.2011 08:47

woka napisał(a):Później (jak podawały media) zostało bez problemu uruchomione z kabiny pilotów, ..... guziczkiem.
Nie wygląda to dobrze.

Próbowali otworzyć grawitacyjnie, więc okazuje się, że taka metoda "na rympał" ma sens również w nowoczesnych samolotach.

Pamiętasz jak reperowało się kiedyś telewizory?

No to jak dupli solidnie o beton lotniska, to się naprawiło.

Co w tym dziwnego? :roll:

:lol:

Pozdrawiam
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 04.11.2011 11:36

woka napisał(a):

Hmmmmmmm .. 8O

Nie, interesuje mnie wyjaśnienie dlaczego nie wysunęło się podwozie jak i czy praca służb naziemnych była prawidłowa. Na forach nieco bardziej fachowych niż cro.pl czy onet.pl zadawane są pytania odnośnie jednego i drugiego. Ja nie dyskutuje na temat tych teorii, nie wnoszę teorii spiskowych, nie feruje wyroków itd. Wyraziłem tylko nadzieję, że odpowiednie służby wyjaśnią co i jak.

Jak ktoś chce pozostać na etapie nowej polskiej legendy, jego sprawa.

Śledztwo w sprawie wodowania na rzece Hudson trwało 1,5 roku. I na przykład w ramach śledztwa skrupulatnie sprawdzano czy ichniejszy bohater narodowy nie popełnił błędów. (Dla nie umiejących czytać ze zrozumieniem, nie sugeruje, że nasz kapitan popełnił błędy, tylko podaje przykład, że w takich przypadkach śledztwo obejmuje wszystkie wątki i jest to normalne).

Resztę zrobią ludzie, którzy się na tym znają - ja nawet nie mam pojęcia, co to może być i, tak jak Damian zauważył, cała rzesza ... ludzi też nie wie, ale będzie się wymądrzać teraz.

Skoro tak, to dlaczego tak:

Próbowali otworzyć grawitacyjnie, więc okazuje się, że taka metoda "na rympał" ma sens również w nowoczesnych samolotach.

Pamiętasz jak reperowało się kiedyś telewizory?

No to jak dupli solidnie o beton lotniska, to się naprawiło.

Co w tym dziwnego?

:D
Ostatnio edytowano 04.11.2011 12:04 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 04.11.2011 11:49

Witam ponownie,

Mam takie pytanie do kolegi Kiepury. Czy masz zgodę PR PLL LOT na rozpowszechnianie zdjęć ?
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 04.11.2011 12:03

Sonti napisał(a):Witam ponownie,

Mam takie pytanie do kolegi Kiepury. Czy masz zgodę PR PLL LOT na rozpowszechnianie zdjęć ?

Nie, ale zdjęcie znalazłem na ogólnodostępnym portalu. Nie ja go tam zamieściłem. Funkcjonuje w wielu miejscach w internecie, także na portalach informacyjnych. Nie chce mi się szukać czy to wolno czy nie, więc wywalam.
Sonti
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Sonti » 04.11.2011 12:05

Witam,

Dzięki za zrozumienie i prawidłową reakcję.

Pozdrawiam

Sonti
moondek
Cromaniak

Postnapisał(a) moondek » 04.11.2011 12:27

Kiepura napisał(a):To miała być ironia ? Wysłuchałeś tej audycji czy tylko przeczytałeś to jedno zdanie o relikwiach ?

Bo moim zdaniem to była jedna z lepszych audycji jakie wysłuchałem po tym ladowaniu. Ten ksiądz bardzo rzeczowo opowiada o tym co się działo na pokładzie i o ludzkim aspekcie całego tego wydarzenia. Cały czas podkreślając ogromny profesjonalizm załogi. Ani przez chwilę nie mówi o jakimś cudzie. W 23 minutowej audycji są dwa lub trzy zdania na temat tej relikwi, że była, że się modlił (taki zawód, nie :D) i że nie sugeruje,aby miało to coś wspólnego ze szczęśliwym zakończeniem.

Znając warsztat pracy "dziennikarzy" z radia maryja i tv trwam wiem, że za chwilę będzie mowa o cudzie. Z resztą do tego to wszystko zaraz będzie zmierzało (już się o tym piszę na niezależna.pl, w prasie Tadeusza Rydzyka itp). Nie chcę w to wierzyć i nawet nie zamierzam. Dla mnie to był tylko i wyłaczni kunszt pilotów, dobra organizacja służb na ziemii i doskonałe wyszkolenie personelu pokładowego. Żyjemy w wolnym kraju gdzie każdy ma prawo do własnego zdania, nawet jeśli miało by być ono ironią :)
Kiepura napisał(a):Dlaczego do jasnej cholery to podwozie się nie wysunęło ? Dlaczego nie zadziałały trzy systemy jego wysuwania ?

Dlaczego chwilę potem nad lotnisko nadciągnęła mgła? ;)
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 04.11.2011 14:33

Sonti napisał(a):Witam ponownie,

Zdjęcia już nie ma ale czy było (to zdjęcie) własnością PLL LOT :?: (skoro mowa o zgodzie ze strony PLL LOT).

Jeżeli nie było ( a myślę, że nie) to PLL LOT nie ma tutaj nic do gadania.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 04.11.2011 14:39

Sonti napisał(a):Panowie, powtarzam abyśmy niewinnymi tekstami nie zapędzali się za daleko. Rozumiem, że każdy może mieć swoje zdanie i to szanuję, ale z zawodowego punktu widzenia (ponad 20 lat w lotnictwie) proszę o cierpliwość.

Sonti ..... Twój staż w lotnictwie tutaj akurat za wiele nie pomoże.
Nie jest to wiedza zastrzeżona a wnioski przecież każdy z nas jakieś ma. Ty masz swoje- ja mam swoje. Byłoby dobrze aby były podobne, myślę że są.
pzdr.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2011 16:03

No to czekając na raport popatrzmy jak podnoszono samolot
(To nie jest reklama firmy podnoszącej)
moondek
Cromaniak

Postnapisał(a) moondek » 04.11.2011 18:04

woka napisał(a):Sonti ..... Twój staż w lotnictwie tutaj akurat za wiele nie pomoże.

Woka, nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo się akurat w tym przypadku mylisz :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Lataj jak orzeł, ląduj jak Wrona! :) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone