Sonti napisał(a):Kiepura napisał(a):3. Te samoloty nie mają kurków do spuszczania paliwa. Zostając nad USA zapewne musiałby latać 8 godzin, aby paliwo wypalić. Po to zresztą latał godzinę nad Warszawą aby zejść z 7 do 3 ton zapasu.
Ad 3 - Mają możliwość zrzutu paliwa. Co do zejścia z 7 do 3 ton, to chodziło o czas (przygotowanie pasa, etc.) i o zmijeszenie masy do lądowania co daje mniejszą prędkość podjeścia, etc.
Chyba masz rację, Mea Culpa. (Choć stuprocentowego potwierdzenia nie znalazłem).
Oparłem się na wypowiedzi
domorosłych znawców lotnictwa
a konkretnie jednego takiego (zdaje sie przy ostatnim nieudanym locie też robił za "ałtorytet" ) i nie sprawdziłem w innych źródłach.
Weldon napisał(a):Sprawa już, mz, zakończona.
Mamy żywego bohatera, mamy odpowiedź na to, jak działają w naszym kraju służby
w sytuacji kryzysowej, mamy wyjaśnienie prostych, jak się okazuje, sytuacji.
Emocje powinny opaść.
Zamiast tego zacznie się "wyciąganie korzyści" i "szukanie winnych",
ciąganie za włosy, próby dyskredytacji, czyli, jak to ująłeś "odwracanie kota ogonem".
Niestety Weldonie, może nie jest to zgodne z ogólną propagandą sukcesu jaką siejesz na tym forum, ale sprawa nie jest nawet zaczęta.
Sprawa musi zostać wyjaśniona, bo tak chcą przepisy i taka jest logika życia. Zarówno co do awarii jak i przebiegu akcji, bo co do obydwu pojawiają się bardzo istotne wątpliwości.
A,że przy okazji pojawią się różne "zaplute karły reakcji", "wichrzyciele" i inne Kiepury ze swoimi niewygodnymi pytaniami, to bardzo dobrze. Taki urok demokracji. Wśród setek pytań może się znależć jedno takie, na które odpowiedż być może uratuje wielu ludzi.
Dlatego polecam jak Sonti :
poczekajmy na ostateczny raport komisji. Wątków jest bardzo wiele i każdy z nich na dzień dzisiejszy tak samo prawdopodobny.
Jest śledztwo prokuratorskie, jest komisja wypadków lotnicznych. Pojawią się zapewne też, te niewygodne pytania "z tłumu". W przeciwieństwie do pewnej innej katastrofy jestem pewien, że poznamy powody wypadku. Może nie szybko, ale za naszego życia na pewno.