Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kvarner, Rijeka, okolice na sportowo

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hawik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hawik » 01.07.2011 12:23

Witam

To jest mój pierwszy wpis na forum więc jeśli dubluję temat to przepraszam (nie mogłem znaleźć takiego)

o mnie:
Wybieram się z dziewczyną do Chorwacji w pierwszym tyg. sierpnia samochodem. Jedziemy na ok 10-12 dni. Co do noclegów to bierzemy ze sobą namiot, planujemy noclegi właśnie na campingach bądź też na kwaterach. Raczej nie będę bookował wcześniej miejsca oprócz paru pierwszych noclegów.

założenia:
- wyjazd nie musi być w jednym miejscu. Możemy zmieniać zakwaterowanie w obrębie rejonu
- chcemy dużo chodzić po górach i parkach narodowych. Jeśli to możliwe chcielibyśmy wybrać się na rowery górskie, rafting bądź też nurkowanie
- chcemy poświęcić 2-3 dni na leżenie bykiem i odpoczynek

Z tego co czytałem na pierwszy raz raczej radzicie żeby nie jechać do Dalmacji tylko na północ. Interesuje mnie cała zatoka Kvarner i okolice Rijeki.

Na pewno wybierzemy się na wycieczkę na Krk(może nawet parę nocy tam zostaniemy). Noo ale co dalej?

Co można zobaczyć w tym rejonie, co pozwiedzać? Gdzie na wycieczkę w góry? Czy w tamtym rejonie znajdę jakiś rafting? Gdzie wybrać się na nurkowanie lub na jakąś wspinaczkę?

Jakie miejscowości z tego regionu polecacie?

Wiem. Dużo pytań ale jeśli ktoś może mi pomóc z którymkolwiek pytaniem będę bardzo wdzięczny.

Bardzo proszę o pomoc bo apropos tego regionu nie mogę znaleźć konkretnych informacji.

pozdrawiam
hawik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hawik » 04.07.2011 12:10

oj widzę, że ten rejon faktycznie nie jest uczęszczany...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.07.2011 12:18

W tym rejonie na wycieczkę w góry nadają się:

- PN Risnjak (najlepiej najwyższy szczyt gór), mnie szczególnie nie zachwycił, ale na pewno warto.
- Bijele i Samarskie Stijene - długie wędrówki w plątaninie wapiennych skał i zieleni lasów, mz warto.
- PN Sjeverni Velebit, jak dla mnie baaaaardzo atrakcyjne miejsce :idea:
- Klek - kolebka chorwackiego alpinizmu :wink:

Poszukaj troszkę na forum o tych miejscach, kilka relacji i sporo zdjęć z wizyt w tych górach znajdziesz....
hawik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hawik » 04.07.2011 12:24

dzięki za odpowiedź. Informacje się przydadzą

W internecie znalazłem gdzieś dosyć skąpe informacje o Miejscowościach Delnice i Lokve. Słyszałem, że w tej drugiej można zobaczyć piękne jaskinie. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o tych miastach. Co jeszcze można tam zobaczyć?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.07.2011 12:40

Polecam Relację Franz'a oraz link do Risnjaka jeśli lubicie chodzić po górach.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.07.2011 13:03

hawik napisał(a):Co jeszcze można tam zobaczyć?

W Delnicach, niedawno odnowioną skocznię narciarską :D
hawik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hawik » 04.07.2011 14:52

Relacja Franza naprawdę świetna jednak nie chcę uderzać na Velebit na pierwszy raz. Po raz kolejny utwierdziłem się, że Plitvickie Jeziora trzeba napewno zobaczyć. Stronka parku Risnjak Bardzo przydatna. Są podane miejscowości z których można zacząć szlak. Dzięki.

Czy jest ktoś zorientowany w temacie raftingu w tamtym rejonie może?

Co powiecie o samej Rijece? Warto poświęcać na nią czas?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.07.2011 14:54

hawik napisał(a):Co powiecie o samej Rijece? Warto poświęcać na nią czas?

Bardzo fajne portowe miasteczko. Ładny park, kościół, deptak, ciekawa architektura...
Warto.
No i warto wyskoczyć na drugą stronę - Opatija (rzut kamieniem).

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone