Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3659
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 07.01.2013 19:46

Tagliatelle alla Mirko :wink:

Ugotować makaron.
Dodać,
-oliwki do jedzenia, czarne i zielone (posiekane)
-orzeszki pinii (troche pieczone na patelni)
-fenkuł (usmażony na oliwie z winem)
-suszone pomidory
Wlać oliwe z oliwek.
Posypać parmezanem.
Zamiast fenkułu może być zielona cukinia albo karczochy.

Obrazek
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 07.01.2013 20:33

mirko napisał(a):
BraveSirRobin napisał(a):Witam. Od pewnego czasu żona mnie męczy, żebym zapytał na forum co w Chorwacji jada się na śniadanie. Byliśmy w Cro 2 razy i zawsze zastanawiała mnie kwestia dostępności wędlin w sklepach :) Większość tych dostępnych to "odmiany" parówko-podobne. Stąd moje pytanie...:)
Pozdrawiam


Trudno powiedzieć, co jest spożywane na śniadanie w Chorwacji, jest to indywidualnie.
Wędlina, polecam produkty z Slawonii.

Obrazek


Kulen :D

Sam robię taki tylko w kątnicach baranich a nie wieprzowych
ania.i
Odkrywca
Posty: 110
Dołączył(a): 28.01.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 08.07.2013 21:13

Na gazecie.pl chwalą się chorwackimi przepisami..
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... #BoxLS2img
BARDUR
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 46
Dołączył(a): 28.06.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARDUR » 12.07.2013 14:38

Ja mam bardziej ekstremalne pomysły??
Ma ktoś jakieś doświadczenie w przyrządzaniu muli wziętych prosto z morza. kilkakrotnie widziałem Czechów jak brali sobie z wody do apartamentu mule prosto z kamieni na plaży. jak je przygotować?? i czy to w ogóle dozwolone???
To samo dotyczy jeżowców- na pewno są jadalne - ale jak się za TOTO zabrać.

Ma ktoś może jakiś pomysł lub doświadczenie? pozdrawiam.
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2013 14:59

BARDUR napisał(a):Ja mam bardziej ekstremalne pomysły??
Ma ktoś jakieś doświadczenie w przyrządzaniu muli wziętych prosto z morza. kilkakrotnie widziałem Czechów jak brali sobie z wody do apartamentu mule prosto z kamieni na plaży. jak je przygotować?? i czy to w ogóle dozwolone???
To samo dotyczy jeżowców- na pewno są jadalne - ale jak się za TOTO zabrać.

Ma ktoś może jakiś pomysł lub doświadczenie? pozdrawiam.

Przepisy na mule masz w necie zapewne a jeżowce są jadalne ale tylko w konkretnym terminie i tylko samice.
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 12.07.2013 15:04

BARDUR napisał(a):Ja mam bardziej ekstremalne pomysły??
Ma ktoś jakieś doświadczenie w przyrządzaniu muli wziętych prosto z morza. kilkakrotnie widziałem Czechów jak brali sobie z wody do apartamentu mule prosto z kamieni na plaży. jak je przygotować?? i czy to w ogóle dozwolone???
To samo dotyczy jeżowców- na pewno są jadalne - ale jak się za TOTO zabrać.

Ma ktoś może jakiś pomysł lub doświadczenie? pozdrawiam.

Ale te z morza bezpośrednio musisz wymoczyć w wodzie z solą, najlepiej morską :)
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 12.07.2013 15:05

Bocian napisał(a):Przepisy na mule masz w necie zapewne a jeżowce są jadalne ale tylko w konkretnym terminie i tylko samice.

Jak odróżnić samice?
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2013 15:07

ynka napisał(a):
Bocian napisał(a):Przepisy na mule masz w necie zapewne a jeżowce są jadalne ale tylko w konkretnym terminie i tylko samice.

Jak odróżnić samice?

Jak to kobiety, są ubrane :) Mają na sobie jakieś liście i inne badziewie :)
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 12.07.2013 15:31

Bocian napisał(a):
ynka napisał(a):
Bocian napisał(a):Przepisy na mule masz w necie zapewne a jeżowce są jadalne ale tylko w konkretnym terminie i tylko samice.

Jak odróżnić samice?

Jak to kobiety, są ubrane :) Mają na sobie jakieś liście i inne badziewie :)

Ja chyba samych samców spotykałam :oczko_usmiech:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.07.2013 16:06

Jak kobita niczego sobie to co tu się dziwić.
BARDUR
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 46
Dołączył(a): 28.06.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARDUR » 25.07.2013 16:48

ynka napisał(a):
Bocian napisał(a):Przepisy na mule masz w necie zapewne a jeżowce są jadalne ale tylko w konkretnym terminie i tylko samice.

Jak odróżnić samice?



To samo mnie zaintrygowało :))) :oops
arb
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 523
Dołączył(a): 10.01.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 10.08.2013 20:44

Poproszono mnie dzisiaj, aby poszukać w Chorwacji przyprawy o nazwie czubryca... Jako że sam w kuchni jestem gamoniem - zrobiłem wielkie oczy bo pierwszy raz słyszałem tą nazwę...

Krótkie rozpoznanie po sieci i juz co nieco wiem - pytanie tylko, czy coś takiego w ogóle mogę w Chorwacji dostać? Czy w Chorwacji używa się tej przyprawy?
I wreszcie - czy ktoś się orientuje, czy jeśli będę pytał o primorski vrisak - to na pewno kupię czubrycę?
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.08.2013 23:26

BARDUR napisał(a):Ja mam bardziej ekstremalne pomysły??
Ma ktoś jakieś doświadczenie w przyrządzaniu muli wziętych prosto z morza.


Ja mam - z mulami z morza zrobiłam dokładnie to samo co się robi z mulami nie z morza, a potem je zjadłam... Jak widać żyję :D
Coś w ten deseń :oczko_usmiech:

Jeżowce to zbyt wielkie ekstremum jak dla mnie :mrgreen:
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 11.08.2013 00:07

arb napisał(a):Poproszono mnie dzisiaj, aby poszukać w Chorwacji przyprawy o nazwie czubryca... Jako że sam w kuchni jestem gamoniem - zrobiłem wielkie oczy bo pierwszy raz słyszałem tą nazwę...

Krótkie rozpoznanie po sieci i juz co nieco wiem - pytanie tylko, czy coś takiego w ogóle mogę w Chorwacji dostać? Czy w Chorwacji używa się tej przyprawy?
I wreszcie - czy ktoś się orientuje, czy jeśli będę pytał o primorski vrisak - to na pewno kupię czubrycę?



cząber
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3659
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.08.2013 09:01

čubar(čubrica) = cząber ogrodowy = satureja hortensis

Obrazek

primorski vrisak = czubryca = satureja montana

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Kuchnia chorwacka - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone