Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ja natka
Cromaniak

Postnapisał(a) ja natka » 22.06.2012 19:46

ewciaku napisał(a):...Z drugiej strony, koleżanka była w restauracji Magdy Gessler w Warszawie i mówi, że tak niesmacznego makaronu w życiu nie jadła...

Jak już pisałam, popełniłam wizytę w tejże restauracji. I nigdy więcej nie powtórzę tego błędu.
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 23.06.2012 07:07

ja natka napisał(a):
ewciaku napisał(a):...Z drugiej strony, koleżanka była w restauracji Magdy Gessler w Warszawie i mówi, że tak niesmacznego makaronu w życiu nie jadła...

Jak już pisałam, popełniłam wizytę w tejże restauracji. I nigdy więcej nie powtórzę tego błędu.

Też tam byłam i oprócz wspaniałego domowego wina to reszta bez fajerwerków
kleeberg
Koneser

Postnapisał(a) kleeberg » 23.06.2012 11:27

Gwiazda M.Gessler w Szczecinie(wczoraj) :wink:

telepol
Cromaniak

Postnapisał(a) telepol » 02.07.2012 19:49

i udało się, dostaliśmy się do knajpy Namaste India w Zielonej Górze. Miejsce musieliśmy rezerwować, bo (w piątek) było dużo ludzi, może ze względu na kończący się rok szkolny.

Na jedzenie czekaliśmy dobrą godzinę, jedynym niesmakiem było to że przystawki zostały podane po zupie :? . Piwo miało być Indyjskie, a było Made in Irleand, taki mały szczegół ale to tak samo jak vegeta made in hrvatska jest dużo lepsza niż made in poland, i myślę że tak samo jest z piwem.

ogólnie jedzenie na 5+ , ceny 5

moja żoneczka szamająca kurczaka z ryżem w .... jakimś tam sosie curry ;)

Obrazek
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 03.07.2012 18:19

telepol napisał(a):i udało się, dostaliśmy się do knajpy Namaste India w Zielonej Górze. .... Piwo miało być Indyjskie, a było Made in Irleand, ...

Indyjskie to prawie jak indiańskie, a temu to już tylko krok do irlandzkiego :) .
m@rek
Cromaniak

Postnapisał(a) m@rek » 24.10.2013 22:29

telepol napisał(a):1 miejsce: "kuchnia i wino" w Pszczynie. Super !!! prawdziwa restauracja!!!! choć nie jest tanio to jedzenie i obsługa zasługuje na pełną 6-kę. Rolada, żur i chłodnik ze śledzia ... niebo w gębie.

kurna mam tam "rzut kamieniem", mijam po drodze do parku ... jeszcze nie byłem :(
Ostatnio edytowano 25.10.2013 19:36 przez m@rek, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 25.10.2013 06:45

Zapomniałem o tym temacie. :idea:
Byłem po Rewolucjach w "Schabowy Raz" w w Babim Dole.
Duże porcje to niewątpliwie "+", ale trzeba długo czekać (nawet godzinę).
Przystawka trafiła dopiero po pół godzinnym oczekiwaniu - to jednak zdecydowanie za długo.
No i byłem świadkiem awantury - gość poprosił kucharza do stolika bo coś było nie tenteges.
Ten wysłuchał, przeprosił i klient nie musiał płacić (także uzasadniona reklamacja więc coś było "na rzeczy").
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 25.10.2013 10:44

Mam odruch wymiotny jak widzę upierścienione z długimi pazurami łapy kucharek mieszające mięso lub ciasto. Do jasnej ciasnej od czego są rękawice gumowe lub jednorazowe. Czy tym osobom nie przeszkadza mieszanie się treści spod paznokci i pierścionków z jedzeniem? Fu obrzydlistwo,wszystkie osoby które tak to robią razem z Magdą Gessler to zwykłe świnie.

PS.
Gdzie jest Sanepid?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 25.10.2013 10:54

U ciebie w domu przy przygotowywaniu posiłków wszyscy używają jednorazowych rękawiczek?
realista2 napisał(a):Gdzie jest Sanepid?

W Warszawie jest na ul. Żelaznej 79
Ostatnio edytowano 25.10.2013 11:04 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 25.10.2013 11:01

realista2 napisał(a):Mam odruch wymiotny jak widzę upierścienione z długimi pazurami łapy kucharek mieszające mięso lub ciasto. Do jasnej ciasnej od czego są rękawice gumowe lub jednorazowe. Czy tym osobom nie przeszkadza mieszanie się treści spod paznokci i pierścionków z jedzeniem? Fu obrzydlistwo,wszystkie osoby które tak to robią razem z Magdą Gessler to zwykłe świnie.

PS.
Gdzie jest Sanepid?

Odpowiem Ci tak samo jak pewnemu zniesmaczonemu na grupie pl.rec.kuchnia...
Sorry Cię bardzo, ale już to widzę jak Twoja małżonka (partnerka, kobieta etc.) - o ile oczywiście posiadasz, biorąc się za gotowanie obiadu zakłada gustowny czepek i zmywa wypasiony manicure zrobiony 2 dni wcześniej u kosmetyczki... i tak samo oczywiście przy śniadaniu i kolacji...
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 25.10.2013 11:36

Anai napisał(a):Odpowiem Ci tak samo jak pewnemu zniesmaczonemu na grupie pl.rec.kuchnia...
Sorry Cię bardzo, ale już to widzę jak Twoja małżonka (partnerka, kobieta etc.) - o ile oczywiście posiadasz, biorąc się za gotowanie obiadu zakłada gustowny czepek i zmywa wypasiony manicure zrobiony 2 dni wcześniej u kosmetyczki... i tak samo oczywiście przy śniadaniu i kolacji...

Widzę, że nie poniałaś. Jestem realistą i nie wymagam czepka i rękawiczek do wszelkich prac w kuchni, ale mieszanie upierścienionymi łapami w mielonym mięsie lub cieście to już przekracza moje granice tolerancji. Tatar z treścią spod paznokci, fuj!!!
Mówimy o żywieniu zbiorowym, we własnym domu każdy może robić co chce. W naszym domu zasad higieny przestrzegamy i coś takiego jak na obrazkach z Gessler jest nie do pomyślenia. Moja specjalność to przygotowywanie mięsa na gilla i nie wyobrażam sobie żebym mógł to robić bez jednorazowych rękawiczek.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 25.10.2013 11:50

I wszyscy twoi znajomi tak robią? Oczywiście ci do których chodzicie na obiady, kolacje, grille...
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 25.10.2013 12:37

realista2 napisał(a):Widzę, że nie poniałaś. Jestem realistą i nie wymagam czepka i rękawiczek do wszelkich prac w kuchni, ale mieszanie upierścienionymi łapami w mielonym mięsie lub cieście to już przekracza moje granice tolerancji. Tatar z treścią spod paznokci, fuj!!!
Mówimy o żywieniu zbiorowym, we własnym domu każdy może robić co chce. W naszym domu zasad higieny przestrzegamy i coś takiego jak na obrazkach z Gessler jest nie do pomyślenia. Moja specjalność to przygotowywanie mięsa na gilla i nie wyobrażam sobie żebym mógł to robić bez jednorazowych rękawiczek.

To chyba Ty nie paniałeś...
W przypadku Gesslerowej nie mówimy o żywieniu zbiorowym a o telewizyjnym szoł.
Co robi Gesslerowa w swoich restauracjach nie wiem, natomiast Kuchenne Rewolucje zdarza mi się czasem obejrzeć i mielone miętoli raczej rzadko, żeby nie powiedzieć wcale, bo nie od tego ona tam jest...

Co do tatara z treścią spod paznokci i przygotowywania mięs z grilla w rękawiczkach - w swoim domu rób sobie co chcesz, i jeśli masz taką fantazję, to możesz robić to nawet w stroju króliczka ;)
Mi i śmiem twierdzić większości zwyczajnych ludzi wystarcza porządne umycie rąk :smo:
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 25.10.2013 12:44

Anai napisał(a):Co do tatara z treścią spod paznokci

Właśnie jest taki jak powinien być , w czasach "tatarów" na pewno nie było gumowych rękawiczek :roll:
No chyba że jelito naciągali na łapy :D

Myślę że samo:
Anai napisał(a):porządne umycie rąk :smo:

Wystarczy,nikt do kuchni nie wchodzi robić czegoś wychodząc z garażu po wymianie "oleju" :wink:
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 26.10.2013 08:54

Anai napisał(a):To chyba Ty nie paniałeś...
W przypadku Gesslerowej nie mówimy o żywieniu zbiorowym a o telewizyjnym szoł.

Może i szoł tyle, tyle, że w realnie istniejących restauracjach w których żywią się realnie istniejący ludzie.
Anai napisał(a):Kuchenne Rewolucje zdarza mi się czasem obejrzeć i mielone miętoli raczej rzadko, żeby nie powiedzieć wcale, bo nie od tego ona tam jest...

Wobec tego musisz częściej oglądać ten szoł bo ona uwielbia taplać łapami w mieście lub cieście. W jednym z odcinków wyjęła coś z wielkiego gara ręką, spróbowała, skrzywiła się i resztę wrzuciła z powrotem do gara. Zwykła świnia.
Anai napisał(a):..w swoim domu rób sobie co chcesz,..

Właśnie to napisałem we wcześniejszym poście, ale Gessler nie robi tego we własnym domu . Gorzej ona przed kamerą uczy osoby pracujące w restauracjach w całej Polsce braku elementarnej higieny. W jej programie zdarza się tak, że przed jej przybyciem kucharze używają rękawiczek po rewolucji już nie. Dowody są na taśmie.
Jeszce całkiem niedawno ludzie codziennie się myjący byli uważani za dziwaków, a poczynając od średniowiecza do XIX wieku zdecydowana większość ludzi nie umyła się nigdy w życiu ( polecam ciekawą książkę „Historia brudu”). Jako, że nienajmłodszy jestem to pamiętam tzw. saturatory do wody. Miliony Polaków piły wtedy wodę z tej samej praktycznie nieumytej szklanki. Zrobilibyście to dzisiaj?
Teraz już nikogo nie musimy przekonywać o konieczności mycia, a rękawiczki....... to tylko kwestia czasu.

PS.
Póki co życzę smacznego spożywającym tatara z brudem spod paznokci. Bardziej wymagającym poleciłbym jeszcze dłubanie w nosie i uchu w czasie przygotowywania potraw. Koza z nosa i teść z ucha znacząco wzbogacają smak i aromat
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone