Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kraj w Oceanii na grudniowe dni

W Australii żyje około 1500 rodzajów pająków, 4000 rodzajów mrówek i 350 rodzajów termitów. Australia jest domem dla 21 z 25 najbardziej jadowitych węży na świecie. Oceania obejmuje 14 krajów. Całkowita populacja kangurów wynosi obecnie prawie 50 milionów. Nowa Zelandia to jeden z trzech krajów na świecie, który posiada dwa oficjalne hymny narodowe. Autostrada nr 1 jest najdłuższą autostradą krajową na świecie. Ma około 14500 kilometrów długości.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2024 19:54

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Myślę, że cropelkowi koledzy mogliby pozbyć się kompleksów związanych z ilością nadprogramowych kilogramów, gdyby sobie popatrzyli na ostatnie zdjęcie od czasu do czasu :mg: . Jaki sport uprawiają ci panowie?

Nie wszystkie Panie muszą ( mogą ) wyglądać jak modelka , nie wszyscy Panowie - jak model , różnorodność w naturze króluje i to chyba dobrze :oczko: Grunt żebyśmy wszyscy zdrowi byli :spoko: ...

Otóż to, zdrowie to podstawa, dlatego trochę niepokoi widok takiej znacznej nadwagi, ale jeśli ...
piotrf napisał(a):To ( jak słyszałem ) zawodnicy rugby - sportu numer jeden w tej części świata ...

to można usprawiedliwić, bo do tej dyscypliny muszą być silni mężczyźni, ale powraca temat zdrowia :tak: .
Ps. Temat rzeka i ostatnio mi bliski, ale nie o tym jest Twoja relacja, więc nie zaśmiecam więcej .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.05.2024 20:46

piotrf napisał(a):Obrazek

Czyżby to było drzewo z orzeszkami makadamia ?.
To moje ulubione orzeszki.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.05.2024 21:07

Część dwunasta

Symbio Wildlife Park w Sydney to miejsce bardzo przyjazne dzieciom , które mogą tam zobaczyć , dotknąć i opiekować się zwierzętami , uczestniczyć w zajęciach i imprezach dedykowanych - można tam organizować np. przyjęcia dla dzieci z udziałem wybranych zwierząt . Organizowane są tam letnie Obozy Młodych Opiekunów dla dzieci , które w ten sposób poznają zwyczaje zwierząt , uczą się i poznają przyrodę . Na terenie Parku Symbio można spędzić cały dzień , to taki rozległy ogród zoologiczny z możliwością bliskiego obcowania ze zwierzętami , za równowartość nieco ponad 100 PLN/os. . Jest też możliwość zakupienia karnetów miesięcznych , wielomiesięcznych , lub na cały rok
Już przy wejściu można poznać jak tu jest - opiekunka wita przybywających z aksamitnym wężem

1294.jpg

1295.jpg

Są też zwierzaki odgrodzone od publiczności z uwagi na dość niebespieczne usposobienie

1296.jpg

1297.jpg

1298.jpg

Można też spotkać wszelkiego rodzaju jaszczury

1299.jpg

1300.jpg

1301.jpg

1302.jpg

:papa:
Ostatnio edytowano 03.06.2024 20:16 przez piotrf, łącznie edytowano 2 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.05.2024 21:15

megidh napisał(a):
piotrf napisał(a):Obrazek

Czyżby to było drzewo z orzeszkami makadamia ?.
To moje ulubione orzeszki.

Gosiu , bardzo być może , ale pewny nie jestem :smo:
Rośnie tego mnóstwo całe obsypane owocami , przy okazji walorów dekoracyjnych im nie brakuje :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.05.2024 21:29

wiola2012 napisał(a):Otóż to, zdrowie to podstawa, dlatego trochę niepokoi widok takiej znacznej nadwagi, ale jeśli ...
piotrf napisał(a):To ( jak słyszałem ) zawodnicy rugby - sportu numer jeden w tej części świata ...

to można usprawiedliwić, bo do tej dyscypliny muszą być silni mężczyźni, ale powraca temat zdrowia :tak: .
Ps. Temat rzeka i ostatnio mi bliski, ale nie o tym jest Twoja relacja, więc nie zaśmiecam więcej .

O zaśmiecaniu nie może być mowy , a temat aktualny jak najbardziej , są jednak dyscypliny sportu , w których masa ( prócz siły ) jest bardzo ważnym elementem , np. zawodnicy sumo ( rikishi lub sumō-tori ) , to prawdziwi gladiatorzy kolosi :tak:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.05.2024 21:49

1303.jpg

1304.jpg

1305.jpg

1306.jpg

1307.jpg

1308.jpg

1309.jpg

1310.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.05.2024 21:35

Bardzo trudno ominąć :oczko: część parku przeznaczoną na przesympatyczne misie , które albo jedzą , albo śpią w rozwidleniach drzew

1311.jpg

1312.jpg

1313.jpg

1314.jpg

1315.jpg

1316.jpg

1317.jpg

1318.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.05.2024 22:46

Nieco dalej można zobaczyć psy dingo - niezwykle zwinne i skoczne – bez trudu wspinają się po ogrodzeniach i kamieniach , potrafią nawet wchodzić na drzewa , ale nie potrafią szczekać .
Dingo australijski żyje na wolności zazwyczaj 3-5 lat , natomiast osobniki utrzymywane w niewoli mogą dożywać nawet 16 lat . Pojawiły się w Australii kilka tysięcy lat temu i były udomowionymi towarzyszami człowieka , później dziczały wtórnie . Są gatunkiem zagrożonym ( mimo wciąż rosnącej populacji ) , zagrożeniem jest to , że krzyżują się z psami domowymi .

1319.jpg

1320.jpg

1321.jpg

1322.jpg

Nie brakuje również diabła tasmańskiego i kolczatek australijskich

1323.jpg

1324.JPG

1325.jpg

1326.jpg

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 15.05.2024 18:54

piotrf napisał(a):Dingo australijski żyje na wolności zazwyczaj 3-5 lat , natomiast osobniki utrzymywane w niewoli mogą dożywać nawet 16 lat . Pojawiły się w Australii kilka tysięcy lat temu i były udomowionymi towarzyszami człowieka , później dziczały wtórnie . Są gatunkiem zagrożonym ( mimo wciąż rosnącej populacji ) , zagrożeniem jest to , że krzyżują się z psami domowymi .

No ale z tej krzyżówki powstaje zapewne jakiś inny gatunek :oczko_usmiech:.
A tak na poważnie, to chyba są jakieś programy, mające na celu podtrzymanie tego gatunku.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.05.2024 21:45

megidh napisał(a):No ale z tej krzyżówki powstaje zapewne jakiś inny gatunek :oczko_usmiech:.
A tak na poważnie, to chyba są jakieś programy, mające na celu podtrzymanie tego gatunku.

Dokładnie tak , w takim programie uczestniczą między innymi właśnie tego typu parki , ale to niełatwe zadanie , bo teren gdzie dingo występują dziko jest ogromny , i proces mieszania ras postępuje . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.05.2024 21:50

Są też najszybsze koty na świecie , które na wybiegu poruszały się raczej powoli , majestatycznie , do momentu aż coś zwróciło ich uwagę - wtedy ruszyły błyskawicznie do ogrodzenia

1327.jpg

1328.jpg

1329.JPG

1330.JPG

1331.JPG

Ciekawe o czym myślał tygrys oglądający znudzonym wzrokiem spacerujące po parku pawie w pobliżu zagród dla drobiu

1332.jpg

1333.jpg

Za drobiem można było spotkać się z małymi kózkami i owieczkami . . .

1334.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.05.2024 19:36

Na terenie parku można też podziwiać różnego rodzaju ptaszory , np. pawie z imponującymi pióropuszami . Gdy zatrzymaliśmy się obok jednego z nich , w naszym kierunku ruszył struś , chyba zazdrosny o nasze zainteresowanie . Gdy dotarł do pawia zaczął skubać jego ogon , w ten sposób przegonił go , po czym , niczym gwiazdor podszedł do nas pozując do zdjęć .

1335.jpg

1336.jpg

1337.jpg

1338.JPG

1339.jpg

1340.jpg

1341.jpg

1342.jpg

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.05.2024 21:15

1343.jpg

1344.jpg

1345.JPG

1346.JPG

1347.JPG

1348.jpg

Na tym sporych rozmiarów terenie było dużo ptaszków , udało mi się też zrobić zdjęcie przystojnemu motylkowi :mg:

1349.jpg

1350.jpg

ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 17.05.2024 08:13

Psy dingo zawsze gdzieś mnie ekscytowały. Długo je obserwowałeś i czy zaciekawiły Ciebie? Czy te zoo wyróżnia się jakimiś elementami od tych w Polsce?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.05.2024 08:36

Twojej ekscytacji wcale się nie dziwię :) . Dość długo spędziłem przy wybiegu psów dingo , bo to piękne i ciekawe zwierzęta , obdarzone bardzo przenikliwym i inteligentnym spojrzeniem .
Dingo znalazły się w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów jako „zagrożone wyginięciem” , z przyczyn o których pisałem wcześniej . Dzieje się tak mimo zadziwiającej wręcz zdolności przystosowania tej rasy do bardzo trudnych warunków ( upały , długotrwałe susze ) w australijskim interiorze . Na wolności żyją w norach w ziemi , w grupach po 4 - 7 osobników ( grupa samców w okresie rui samic może składać się nawet z 10 - 12 osobników ) , z dala od siedzib ludzkich , ale w sytuacjach zagrożenia mogą być agresywne w stosunku do człowieka . Bywają też kanibalami - zjadają osobniki tego samego gatunku ale z innej grupy . Czasem atakują owce i dlatego przez farmerów klasyfikowane są jako szkodniki i jak szkodniki tępione . W porównaniu do psów domowych dingo mają bardziej elastyczne stawy , co oznacza że ​​są bardziej zwinne i poruszają się z prawdziwą gracją . Potrafią bardzo szybko kopać jamy , dzięki krępej budowie skakać bardzo wysoko i wspinać się nawet po siatce ogrodzeniowej . Te przebywające w zagrodzie/wybiegu musiały być zadowolone z tego faktu , bo nie przejawiały chęci opuszczenia tego miejsca ;) . Szczęka dingo potrafi się niesamowicie szeroko otworzyć i jest to ( prócz braku możliwości szczekania ) jedna z ich cech wyróżniających . Miałem okazję to zobaczyć podczas ziewnięcia , ale zdjęć nie zdążyłem zrobić .

Co do parku - różnica polega na tym , że do większości zwierząt masz dostęp bezpośredni , nad bezpieczeństwem zwierząt i ludzi czuwają pracownicy i wolontariusze , których jest sporo , ale nie przeszkadzają . Pomagają przy robieniu zdjęć , pokazują jak ma wyglądać spotkanie ze zwierzętami , zwracają uwagę na zachowanie zwierząt i ludzi :tak: podczas tych spotkań z mało bezpiecznymi gatunkami . . .

fotopark1.jpg

fotopark2.jpg

fotopark3.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Australia

Kraj w Oceanii na grudniowe dni - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone