Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koszmarny korek przed tunelem Sv. rok

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M.Smoczkiewicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smoczkiewicz » 11.07.2008 08:18

Guzior napisał(a):
M.Smoczkiewicz napisał(a):Nieśmiało zapytam - a czy jadąc do Trogiru o godzinie 8 rano w sobotę 30.08 czekają mnie korki jak w pełni sezonu wakacyjnego :oops: :wink: Pozdrawiam - Marek

Jeżeli przed tunelem będziesz w sobotę o godzinie 8 rano to możesz być pewien że korek będzie. Problem tylko w tym jaki długi będzie :?: :D

No tak, a czy data - koniec sierpnia ma tu jakieś znaczenie?? :) Pozdrawiam - Marek
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 11.07.2008 08:20

Ja bym zartow ze stania w koreczku (40 stopni w sloncu) nie robil. Moj pierwszy wyjazd do Chorwacji malo nie zakonczyl sie przed tunelem w Austrii, bo niestety chlodzenie nie wytrzymalo ;).Laweta juz jechala zeby zaciagnac auto do austryiackiego warsztatu ;).Na szczescie Polski kierowca tira widzac, ze mamy klopoty rozwiazal problem zalanczajac wiatrak na stale ;).Widzialem tez pogotowie, ktore przyjezdzalo do osob nieradzacych sobie z upalem.
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 11.07.2008 08:55

:D
Jechałam w soboty...
W tym roku tak wypadło, że w godzinach szczytu. Nigdy nie miałam korków w nocy i rano do godz.10.
I biorąc poprawkę na to, korki nie zrobiły na mnie jakiegoś koszmarnego wrażenia.
Taki moment stania, jak na zdjęciu, to był może z 10 minut, a reszta to była jazda, powolna ale do przodu. W końcu do Krakowa też jadę 4 godziny, a nie 2 jak powinnam.
W tym czasie można zrobić przerwę na śniadanko, kawkę, rozprostowanie nóg, co też każdy czynił.
Wszystko zależy od nastawienia.
Resztę autostrady pokonuje się w tempie błyskawicznym, więc ta godzina czy dwie to chyba nie jest życiowa tragedia.
Idzie przeżyć bez obaw. Wierzę, że najtrudniej jest rodzinom z małymi dziećmi.
Mojemu bratu roczna maruda się obudziła, a wolna, mało rytmiczna jazda nie chciała jej ponownie uspać :(.
Chciałam jeszcze wspomnieć, że korek był również przy wjeździe do Chorwacji, czyli na przejściu granicznym. Tam podobnie cały czas do przodu w wolnym tempie.
Na pierwszy raz polecałabym jednak jazdę autostradą, inni wiedzą jak sobie poradzić z objazdami. :)
AgataP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgataP » 11.07.2008 09:16

najlepiej nie jeździć w soboty tylko w inne dni, bo po takiej podróży trzeba długo dochodzić do siebie.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 11.07.2008 10:29

W przyrodzie musi być po równo :oczko_usmiech:

Wracając z HR trafia się na ... objazdy.
Potem widzi się z naprzeciwka te tunelowe korki, widzi na trasie auta z kogutami - spowalniające falę. I człowiek myśli sobie: ufff...jak dobrze, że to nie my.
A jeszcze potem ... staje się na pół godziny pod bramką zjazdową z autostrady. Jedną, a potem drugą :lool: .

Wiem, wcale nie pocieszające :oczko_usmiech:
Nawet to, że znajomi wracali z HR w czwartek. Bezkorkowo. Do piątku.
W piątek Polska wyjeżdża na weekend. Zgadnijcie, ile czasu pokonywali trasę od sprzed Warszawy do Ełku?

Tam korki w drodze na urlop, tu - korki pod samym domem.
Nie pytajcie, kto się w swoim autku bardziej wkurza.

Tunele, weekendowe miasta, zakopianka, itp., itd., itp., itd
Fakt - to koszmarki :devil:
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 11.07.2008 11:03

czwartek 9,08,2008- chcieliśmy być sprytni- to , że w czwartek po południu , a nie w piatek , czy w sobotę. Przed tunelami tylko 4 km korka- luzik , straciliśmy tylko godzinę, przed bramkami przed Zagrzbiem - 10 km korka, kolejny to przy wjeździe do Słoweni przed granicą też ok 4 km. Finał- Vodice - Kraków zaledwie 19 h z planowanych 14 h w jakich udało nam się wrócić kilka lat temu (2003r) jeszcze gdy autostrady nie było!!!!!

Po takim powrocie do domu ( z wrzeszczącymi, potwornie nudzącymi sie dzieciakami) czuliśmy się jakbyśmy w ogóle na urlopie nie byli.

W ubiegłym roku spotkalismy sie jeszcze w sobotę 4.08 ok. 11 z potwornym korkiem na trasie ostatni zjazd z autostrady do Makarskiej- ludzie praktycznie stali. ( jechalismy z Makarskiej więc trudno powiedzieć czy ten korek sięgał tylko do Makarskiej czy jeszcze dalej) Pozdr. K.
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 11.07.2008 11:20

No cóż, a ja sobie poczytałem i za tydzień i tak pojadę, bo nie mam innego wyjścia, apartman zarezerwowany, inaczej jechac nie pasowało, więc trzeba jokoś to znieśc. Najwyżej w ostatniej chwili zjedziemy na "stara drogę" i też mam nadzieję pojedziemy.Pzdr! :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.07.2008 11:32

Taaaakkk :) jeździjcie sobie dalej autostradą
:wink: przynajmniej nie będziecie mi przeszkadzać na starej drodze 8) :wink:
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 11.07.2008 11:48

ninaa napisał(a):Pytałam jednak czy ludzie przeżyli !

Aaaaa, to już insza inszość :lol: - miejmy nadzieję, że tak :D.
Lubuszanin!
No właśnie ja takie same rozterki przeżywałam, na szczęście auto przetrzymało i dopiero teraz się robi - już za złotówki i u zaprzyjaźnionego elektryka.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 11.07.2008 12:16

Od dziś pewnie korki będą jeszcze większe przynajmniej w ten weekend ponieważ swoje urlopy/wakacje rozpoczęli Niemcy I Holendrzy, a w Niemczech już przestrzegają że można się spodziewać koszmarnych korków na drogach prowadzących nad może śródziemne.
krzychu446
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu446 » 11.07.2008 13:17

'' może śródziemne, a może czarne"
Piotrek22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek22 » 11.07.2008 22:03

Ktoś chce stać w korku na upale dla wrazeń - myślę że pierwszy i ostatni raz. Słońce i tracony czas zrobią swoje......
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 12.07.2008 14:00

Dziś w nocy wróciłem z Chorwacji i wtrącę się do rozmowy o korkach na autostradzie. Tak się składa, że również stałem w tym korku przed tunelem 28.06 (sobota). Powiem tyle, wypadki się zdarzają, a wypadek w tunelu to najgorsza rzecz jaka się może przytrafić. Ten korek 28.06 powstał właśnie z powodu wypadku - przejazd przez tunel został zablokowany w obu kierunkach na około 1 godzinę, skutek to oczywiście wielokilometrowy korek. Osobiście stałem nie długo bo około 5 km od tunelu, ale przez ten czas aut tylko przybywało i jak ktoś miał pecha to i 10km korek zaliczył. Dłuższy już nie bo jak doszło do 10 km, to policja nie wpuszczała i kierowała na objazd starą drogą. Zresztą o wszystkim informowali w radiu - wystarczyło mieć włączone. W drodze powrotnej do Polski na żaden korek nie trafiłem i uważam że korki na autostradzie w Chorwacji to nie reguła i stały punkt programu w podróży a jedynie przypadek. Pozdrawiam.
Hando14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 12.07.2008 14:02

Witam

Czy jadąc około 9 rano w niedziele pod koniec sierpnia od strony Zagrzebia do Zadaru czekają mnie jeakieś mega koreczki lub roboty drogowe??
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 12.07.2008 14:44

robert_z napisał(a): Zresztą o wszystkim informowali w radiu - wystarczyło mieć włączone.

a na jakie radio trzeba mieć ustawione? Jaka częstotliwość?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Koszmarny korek przed tunelem Sv. rok - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone