Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki na granicy Słowenia/Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 16.06.2009 14:32

Czy jechaliście może ostatnio w korku przez granicę Słowenia/Chorwacja jadąc z Polski (trasa Ptuj/Podlehnik/Zagrzeb).

Z mojego doświadczenia w zesżłym roku
Jadąc do Chorwacji przekraczałem ww. granicę w sobotę 14.06.08 rano o 08:30 i zabrało mi to tylko 10minut (poza sezonem i może dlatego) ale przez Maribor dzień wczesniej straciłem w korku ok 1h jadać ok 18:00 (spałem w Ptuju)

Wracjąc w sobotę 28.06 o ok. 18:00 straciłem tez ok. 10 minut. Jednak wjeżdżający wtedy do Chorwacji stali aż w 10km korku przez 4 godziny.

Czy w tym roku jest lepiej? Planuję przekraczać ww. grancę w sobotę 20.06 o ok. 08:00 rano.
Podzielcie się Waszymi doświadczeniami. Dzięki z góry.

Czy trasa alternatywna trasa bez Winiety Mureck/Lenart/Ptuj jest bez korków?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 16.06.2009 14:41

zbig99 napisał(a):Podzielcie się Waszymi doświadczeniami. Dzięki z góry.

Korki w drodze nad Adriatyk w FAQ :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2009 19:33

Czy trasa alternatywna trasa bez Winiety Mureck/Lenart/Ptuj jest bez korków?[/quote]

Na pewno nie będziesz miał korków w Mariborze bo nie jedziesz tamtędy.
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 16.06.2009 21:39

Korki na granicy i na drodze dojazdowej zawsze można sprawdzić na http://www.ceste.si/default1.asp?l=2&n=67&p=content
Pozdrawiam
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 17.06.2009 09:52

jorgus111 napisał(a):
Korki w drodze nad Adriatyk w FAQ :wink:

W moim odczuciu to nie jest temat na FAQ, korek w jakim utknąłem w ubieglym roku wynikał raczej z przebudowy przejścia i podejrzewam, że sytuacja może sie zmieniac z dnia na dzień.
Wszystkie aktualne spostrzeżenia mile widziane (z podaniem dnia tygodnia i godziny)

P.
mkielkowski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkielkowski » 17.06.2009 10:54

WITAM SERDECZENIE!

Jestem nowy na tym forum i prosilbym o informacje i rade!

Chce w niedziele 19.07 jechac trasa Rybnik - Cieszyn - Jablunkov - Bratislava - Wien - Graz - Klagenfurt - tunel Karawanken - Kranjska Gora

potem po tygodniu przeniesiemy sie na Istrie do Puli

I bedziemy wracac w sobote 1.08 trasa Pula - Koper - Ljublana - Maribor - Graz - Wien - Bratislava - Jablunkov - Cieszyn - Rybnik

Chcialbym sie dowiedziec o mozliwe problemy na granicach Austria / Slowenia. A szczegolnie okolicach Klagenfurtu i tunelu Karawanken, a z powrotem okolice Mariboru i rozjazdu na Zagrzeb. Nigdy nie jechalem tymi drogami, w ubieglym roku bylismy w Austrii ale jechalismy autostrada polnocna w kierunku Salzburga, nie A2 na Graz.

Czy sa jakies strony gdzie mozna przed wyjazdem sprawdzic przejednosc? I czy niedziela to dobry dzien na wyjazd? Z powodu braku TIRow chyba tak?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 17.06.2009 11:40

Witaj,
Wg mnie wybrałeś chyba najlepszą trasę. Odkąd A i SLO są w Schengen chyba żadnego problemu nie powinno być na dawnych granicach :-) Tunel Karawanken jest płatny - może tam stać ewent. kilka aut do opłaty. Przejazd przez Maribor intuicyjny. Kieruj się za znakami na Graz. Jakby co to pytaj Pozdrawiam
mkielkowski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkielkowski » 17.06.2009 13:41

Chodzi mi glownie o odcinek Leibnitz - Maribor, ktoredy pewnie jedzie wiekszosc przez Zagrzeb na pld Chorwacji. Nie chcialbym za bardzo tam utknac wracajac 1.08 a nie wiem jak tam to "normalnie" wtedy wyglada.
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 17.06.2009 16:29

zbig99 napisał(a):Czy jechaliście może ostatnio w korku przez granicę Słowenia/Chorwacja jadąc z Polski (trasa Ptuj/Podlehnik/Zagrzeb).

Z mojego doświadczenia w zesżłym roku
Jadąc do Chorwacji przekraczałem ww. granicę w sobotę 14.06.08 rano o 08:30 i zabrało mi to tylko 10minut (poza sezonem i może dlatego) ale przez Maribor dzień wczesniej straciłem w korku ok 1h jadać ok 18:00 (spałem w Ptuju)

Wracjąc w sobotę 28.06 o ok. 18:00 straciłem tez ok. 10 minut. Jednak wjeżdżający wtedy do Chorwacji stali aż w 10km korku przez 4 godziny.

Czy w tym roku jest lepiej? Planuję przekraczać ww. grancę w sobotę 20.06 o ok. 08:00 rano.
Podzielcie się Waszymi doświadczeniami. Dzięki z góry.

Czy trasa alternatywna trasa bez Winiety Mureck/Lenart/Ptuj jest bez korków?

Rok temu 1.08 sobota wracałem tą trasą z Chorwacji. Na granicy CR-SLO od bramek autostrady stałem 40 minut do przejścia. Była to 5.00 rano. Generalnie w sezonie jest tam ciasnawo chyba o każdej porze.
Dalsza trasa Ptuj - Lenart- Mureck odpowiednio: lekki ruch-żaden.
Granica Slo- Aus pusta tzn. brak granicy tylko most wąski.
W 2007 jadąc do Chorwacji miałem dokładnie takie same czasy jak Ty ( lipiec poniedziałek ok 20.07 w okolicy 11 godz).

Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone