Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kontrole policyjne na trasie PL-CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.03.2016 21:10

yzedef napisał(a):Lepiej byście o dupach pogadali :)

A czego nie wiesz? :mrgreen:
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 10.03.2016 21:11

anakin napisał(a):

10/10 :mrgreen: :D
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.03.2016 21:14

anakin napisał(a):

Tobie rozmowy o dupach kojarzą się z niewiedzą ?, bardzo ciekawe :)
Ale żeby było w temacie.. kto miał do czynienia z policja po drodze do Cro ale z tą damską jej wersją ?, jak wrażenia wizualno-konwersacyjne ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.03.2016 21:22

KrisM napisał(a):no super postawa, aż oczom nie wierzę. Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy kimś, kto powoduje wypadek nieumyślne a kimś kto świadomie przekracza prędkość, to ręce opadają. Nadmierne i świadome łamanie prędkości to jak wsiadanie do auta po kielichu, nie ma tutaj różnicy.
Ja nie twierdzę, że nie łamię przepisów, bo każdemu się zdarza. ale chodzi o to, że ja tego nie pochwalam a Ty nie widzisz w tym nic niestosownego.
Zgadza się. to ludzie tworzą prawo, czasami mniej udolne, czasami lepsze. ale przepisy i prawo są po to by je przestrzegać.
I nie jest prawdą, że w Niemczech jest najmniej wypadków bo nie mają ograniczeń na autostradach 8) Mają najmniej wypadków bo mają najlepiej rozwiniętą sieć dróg!! Nie wpadłeś na to? a widziałeś Niemca łamiącego ograniczenia prędkości?

Nieumyślnie to się może niemowlak z........ w pampersa. Jeśli wsiadasz za kółko to powinieneś myśleć. Sam spowodowałem kolizję jadąc 20/h i do dziś mam przed oczami jakie konsekwencje mogły wyniknąć z zagapienia się przez 3 sek. Dobrze że skończyło się na pogiętych blachach a nie na człowieku rozciapranym na asfalcie bo zdarzyło się to przed przejściem. Znaki, ograniczenia? Coś o tym wiem z racji pracy. Sołtys stwierdził "jutro mo być czidzisci bo jakiś waryjot mi kura rozjechoł" i jest 30 a przy szkole jest 50 bo sołtys ino na rowerze jeździ i wnuków do szkoły nie odwozi. Zmienia się trochę na lepsze bo organizację ruchu opiniują teraz ruchacze z KPP ale i na nich są naciski polityczne wiec różnie jest z tą zasadnością.

Ja miałem okazję rozmawiać z patrolem męskim. Jak wsiadłem z auta w koszulce Thompsona już byłem kolegą. Dostałem info gdzie jeszcze stoją że o kwocie "mandatu" nie wspomnę :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.03.2016 21:33

Jeżeli już braknie argumentów w dyskusji z gliniarzami w Cro, polecam sprawdzony patent...... :mrgreen:

Można sam refren śpiewać..... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.03.2016 21:39

A jak myślisz co u mnie leciało jak mnie zatrzymali :mrgreen: Z tego co pamiętam to Anica. Fopa też odwaliłem jak się do Mostaru wybrałem w koszulce z ustaszowszką szachownicą. Akurat tą miałem najmniej pogniecioną a w końcu do miasta jechałem :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.03.2016 21:45

anakin napisał(a):Jeżeli już braknie argumentów w dyskusji z gliniarzami w Cro, polecam sprawdzony patent...... :mrgreen:

Można sam refren śpiewać..... :wink:

Rysio napisał(a):A jak myślisz co u mnie leciało jak mnie zatrzymali :mrgreen: Z tego co pamiętam to Anica. Fopa też odwaliłem jak się do Mostaru wybrałem w koszulce z ustaszowszką szachownicą. Akurat tą miałem najmniej pogniecioną a w końcu do miasta jechałem :mrgreen:

Polecam .... uśmiech odpowiedni :)
tzn .... nie wiem co policjant na Wasz uśmiech ..... :)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.03.2016 09:36

Koenig napisał(a):Jest różnica gdy ktoś jedzie na autostradzie 160 przy ograniczeniu 130 (bo nikt nie jest święty) a co innego gdy jedzie 250.
Szlag mnie trafia, jak widzę takie argumenty.
Zapytam tylko grzecznie:
a czy jest różnica (oprócz 1 km/h) między tym, który jedzie 160 a tym, który jedzie 161?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 11.03.2016 10:00

bigredone napisał(a):Chętnie bym poleciał 300 na h... Nie miałem jeszcze okazji.
To nie sama prędkość jest przyczyną wypadków (jak się nam wmawia), ale głównie czynniki dodatkowe. Np. nie dostosowanie jej do warunków, umiejętności, natężenia ruchu. Samochody są dla ludzi. Dla myślących ludzi.

A kolega, który wyrzuca kwitki z A mocno się kiedyś zdziwi. Oj, zaboli. No, chyba że tak naprawdę to jeździ na konsoli ;)

Dokładnie: śmierć zabija. A nie prędkość jak się nam wmawia. Dopiero kiedy pojazd natrafia na przeszkodę, można mówić o wypadku takim czy innym. Bzdury policji powtarzają reżymowe media, a za nimi inni domorośli "rzeczoznawcy". Jeśli jednego dnia jadę 1400 km to wiadomo, że nie po Belgradzie, tylko ny pustych ostępach za nim. Wtedy jechać powoli jest bardzo niebezpieczne: dowalam adrenalinę szybką jazdą. Czasem odpoczywam, ale szkoda mi zwalniać z powodu właśnie ożywczej adrenaliny.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 11.03.2016 10:07

MWN napisał(a):
bigredone napisał(a):Chętnie bym poleciał 300 na h... Nie miałem jeszcze okazji.
To nie sama prędkość jest przyczyną wypadków (jak się nam wmawia), ale głównie czynniki dodatkowe. Np. nie dostosowanie jej do warunków, umiejętności, natężenia ruchu. Samochody są dla ludzi. Dla myślących ludzi.

A kolega, który wyrzuca kwitki z A mocno się kiedyś zdziwi. Oj, zaboli. No, chyba że tak naprawdę to jeździ na konsoli ;)

Dokładnie: śmierć zabija. A nie prędkość jak się nam wmawia. Dopiero kiedy pojazd natrafia na przeszkodę, można mówić o wypadku takim czy innym. Bzdury policji powtarzają reżymowe media, a za nimi inni domorośli "rzeczoznawcy". Jeśli jednego dnia jadę 1400 km to wiadomo, że nie po Belgradzie, tylko ny pustych ostępach za nim. Wtedy jechać powoli jest bardzo niebezpieczne: dowalam adrenalinę szybką jazdą. Czasem odpoczywam, ale szkoda mi zwalniać z powodu właśnie ożywczej adrenaliny.

Co to są "reżymowe media"?

aha i te "puste ostępy za Belgradem"?
Ostatnio edytowano 11.03.2016 10:11 przez klerjeser, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.03.2016 10:09

MWN napisał(a):Dokładnie: śmierć zabija. A nie prędkość jak się nam wmawia. Dopiero kiedy pojazd natrafia na przeszkodę, można mówić o wypadku takim czy innym. Bzdury policji powtarzają reżymowe media, a za nimi inni domorośli "rzeczoznawcy". Jeśli jednego dnia jadę 1400 km to wiadomo, że nie po Belgradzie, tylko ny pustych ostępach za nim. Wtedy jechać powoli jest bardzo niebezpieczne: dowalam adrenalinę szybką jazdą. Czasem odpoczywam, ale szkoda mi zwalniać z powodu właśnie ożywczej adrenaliny.

Kolejny jakże cenny post w dyskusji ....

Zaczynam się bać jeździć do Cro i to całkiem poważnie ....
Nie sprecyzuję dlaczego bo dostałbym bana od wiadomo kogo.
Dalej zatem będę żył w kraju gdzie podgolone głowy i liberum veto to standart
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.03.2016 10:21

boboo napisał(a):Szlag mnie trafia, jak widzę takie argumenty.
Zapytam tylko grzecznie:a czy jest różnica (oprócz 1 km/h) między tym, który jedzie 160 a tym, który jedzie 161?

Szlag Cię trafia powiadasz, a może coś tak merytorycznie ? Bo to co napisałeś dla mnie to "ni w pipę ni w oko" znasz takie słynnego wieszcza powiedzenie ? "Chodzi mi o to, aby język giętki. Powiedział wszystko, co pomyśli głowa " brakło mi tu tej giętkości :)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 11.03.2016 10:47

bluesman napisał(a):
MWN napisał(a):Dokładnie: śmierć zabija. A nie prędkość jak się nam wmawia. Dopiero kiedy pojazd natrafia na przeszkodę, można mówić o wypadku takim czy innym. Bzdury policji powtarzają reżymowe media, a za nimi inni domorośli "rzeczoznawcy". Jeśli jednego dnia jadę 1400 km to wiadomo, że nie po Belgradzie, tylko ny pustych ostępach za nim. Wtedy jechać powoli jest bardzo niebezpieczne: dowalam adrenalinę szybką jazdą. Czasem odpoczywam, ale szkoda mi zwalniać z powodu właśnie ożywczej adrenaliny.

Kolejny jakże cenny post w dyskusji ....

Zaczynam się bać jeździć do Cro i to całkiem poważnie ....
Nie sprecyzuję dlaczego bo dostałbym bana od wiadomo kogo.
Dalej zatem będę żył w kraju gdzie podgolone głowy i liberum veto to standart

po co reagujesz na takie "mądre" teksty?? szkoda zdrowia 8)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 11.03.2016 11:42

boboo napisał(a):
Koenig napisał(a):Jest różnica gdy ktoś jedzie na autostradzie 160 przy ograniczeniu 130 (bo nikt nie jest święty) a co innego gdy jedzie 250.
Szlag mnie trafia, jak widzę takie argumenty.
Zapytam tylko grzecznie:
a czy jest różnica (oprócz 1 km/h) między tym, który jedzie 160 a tym, który jedzie 161?

A to miał być argument? Czy tylko przytyk wobec mnie?
160 podałem jako przykład przekroczenia o 20-30km/h na autostradzie, nie w terenie zabudowanym. Pewnie, że patrząc przepisowo ktoś taki łamie przepisy podobnie jak ten jadący 250. Tylko że nawet mandat jest w takich przypadkach różny.
Nie jestem święty a jednak w ubiegłym roku na autostradach w CRO nie przekroczyłem prędkości. Jechałem do 130km/h bo tak mi było wygodnie i przyjemnie.
Owszem, jest u nas coś takiego jak "społeczne przyzwolenie" na drobne naciąganie przepisów. Jest to niewątpliwie naganne, ale trzeba też uczciwie przyznać, że często ograniczenia są u nas stawiane bez jakiegoś poważnego uzasadnienia. No i jest ich całe mnóstwo. Ich nadmiar i bezsens powoduje że przestajemy na nie reagować, najgorsze że czasem właśnie wtedy kiedy są najbardziej zasadne.
Dla mnie EOT, bo widzę że nikt nikogo nie przekona (jak zwykle).
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.03.2016 12:26

Koenig napisał(a):A to miał być argument? Czy tylko przytyk wobec mnie?
To było zwykłe pytanie, na które w sumie oczekiwałem prościutkiej odpowiedzi tak albo nie. Elaboratów nie oczekiwałem.
Jak piszesz, że nikt nikogo nie przekona, tak ja napiszę, że kiepsko u niektórych ze zrozumieniem prostego tekstu.

Podobnież "zrozumiano" pytanie Rysia:
Uważasz że śmierć spowodowana zajechaniem drogi albo wymuszeniem pierwszeństwa mniej boli niż śmierć spowodowana przekroczeniem prędkości?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kontrole policyjne na trasie PL-CRO - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone