Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kończy mi sie Paszport??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zarecki
Podróżnik
Kończy mi sie Paszport??

Nieprzeczytany postnapisał(a) zarecki » 06.06.2005 15:55

konczy mi sie paszport 20 lipca chcilem wyjechac do chorwacji gdzies kolo 18czerwiec do 2lipiec gdzies słyszalem ze wiezdzajac do chorwacji trzeba miec paszport wazny min.3 miesiace przed jego koncem . Czy ktos wie cos na ten tema jak to wyglada na granicy w praktyce czy sprawdzaja tak szczegułowo paszporty??
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 06.06.2005 15:58

Nikt nie sprawdza paszportów a generalnie Chorwaci ( była o tym długa dyskusja) wpuszczają też na podstawie dowodów. Oczywiści jeżeli wogóle masz ważny paszport to lepiej go zabrać bo może przydać się w wielu sytuacjach.
ibiz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibiz » 06.06.2005 17:41

Nam paszporty sprawdzali i to nie tylko w Chorwacji...
Zalozmy ze trafi na celnika ktory ma zly dzien... ja proponuje na wszelki wypadek wymienic i miec juz nowy unijny paszport, moze isc do urzedu wojewodzkiego do wydzialu paszportowego i zlozyc prosbe o ekspresowe wydanie paszportu i dobrze uzasadnic np. wyjazdem sluzobowym. w ciagu 10 dni bedziesz mial nowy paszport. Moze nawet mniej i zadnych problemow, przeciez i tak i tak musisz miec nowy paszport. no chyba ze nie zdarzysz....
zarecki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zarecki » 07.06.2005 08:17

No własnie zorientowalem sie pare dni temu z tym paszportem ,,urlop zaczyna mi sie 18 czerwca i wten dzien wyjezdzam dzis mamy 7 czerwca takze wymiana paszportu niewchodzi w rachube bo poprostu niema na to czasu ..Łukasz czy to co piszesz jest sprawdzone na 100% ze niesprawdzaja,bo mam jeszcze plan AWRYJNY gdybym nieprzejechał to pojade na 2 przejscie potem na 3 a w ostatecznosci pojade nad Słoweńskie morze czy sa tam Fajne miejsca był ktoś może ,jakie sa ceny ???
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 07.06.2005 08:35

W czasie moich 4 pobytów w Chorwacji żaden Chorwat nie wziął mi nigdy paszportu do ręki. Czasami patrzył na mnie a czasami oceniał grubość pliku paszportów - czy jest ich tyle ile ludzi.

Jest też zarzadzenie jakiegoś ich ministerstwa, ze obywatele UE mogą wjeżdżać do Chorwacji na podstawie dowodu osobistego. Jest to ich jednostronna decyzja. Tak więc problemu być nie powinno chociaż zawsze mogą sprawdzić bo takie ich prawo i zawsze mogą zakwestionowac dowód osobisty, że coś w nim nie tak. Ale moim zdaniem ryzyko jest nie większe od tego, że wezmą Cie za znanego terorystę i potrzymają dzień do wyjaśnienia
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 07.06.2005 09:04

Rozwiązanie jest proste. Jedziesz na dowód osobisty (byle nie przez Bośnie). Aż do Słoweni masz UE, Chorwaci jednostronnie honorują także dowody osobiste. Paszport weź bo było nie było jest aktualny ale użyjesz go tylko w ewentualnych kłopotliwych sytuacjach, wypadek, choroba etc (odpukać :wink: ).
Generalnie nie masz się czego obawiać :)
pajacyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pajacyk » 26.06.2005 11:03

wlasnie wrocilem z 4 dniowego wyjazdu do chorwacji i specjalnie wziąłem tylko dowód osobisty a moim znajomi paszporty, i musze powiedziec ze na moj dowod nawet sie nikomu nie chcialo patrzec a ich paszporty kartkowali znacznie dluzej
Betty
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betty » 29.07.2005 09:11

prosba do Zareckiego
daj znac, jak Ci poszlo. Mam teraz ten sam problem, moj chlopak ma paszport wazny do października, a wyjezdzamy w sierpniu, takze na 3 miesiace ważności paszportu się nie łapie:(
z tego, co czytam na forum, to kwestia szczęścia.
pozdrawiam
Betty

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone