Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kierunkowskazy.Wyposażenie dodatkowe.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
keruj7
Croentuzjasta
Kierunkowskazy.Wyposażenie dodatkowe.

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 20.09.2007 18:53

Nie uważacie, że w sprzedawanych w Polsce samochodach kierunkowskazy powinny stanowić opcję - dodawaną na wyraźne życzenie kupującego. Polacy za kierownicą a) nie używają w ogóle ,b) używają niewłaściwie, c) używają po fakcie który powinien być sygnalizowany kierunkowskazem. Nie uważam się za super kierowce zawsze jeżdżącego zgodnie z przepisami kodeksu drogowego ale kierunkowskazów używam nawet na pustej ulicy w środku nocy. Wielokrotnie w ostatniej chwili unikałem kolizji bo jakiś kapitan pojazdu drogowego na przednim lewym siedzeniu nie uważał za stosowne zasygnalizować manewru. Nagminne nieużywanie "migaczy" wpłynęło na mój pomysł na obniżenie cen nowych samochodów. Przecież to zbędny gadżet. :evil:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 20.09.2007 20:23

A spróbuj jechać przepisowo, np. 50km/h przez jakieś większe miasto, to dopiero zobaczysz jaki jesteś "frajer". Wszyscy Cię "biorą" - na podwójnej ciągłej, na przejściach dla pieszych, nawet z prawej strony na pojedynczym pasie. A jeszcze środkowy, śliczny paluszek pokażą. "Migacze" (ich niewłączanie) to pikuś ;-)
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 20.09.2007 20:27

Nie chce wychowywać kierowców tylko obniżyć ceny nowych samochodów. Po co montować coś czego nie mamy zamiaru używać? :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.09.2007 14:35

who napisał(a):A spróbuj jechać przepisowo, np. 50km/h przez jakieś większe miasto, to dopiero zobaczysz jaki jesteś "frajer". Wszyscy Cię "biorą" - na podwójnej ciągłej, na przejściach dla pieszych, nawet z prawej strony na pojedynczym pasie. A jeszcze środkowy, śliczny paluszek pokażą. "Migacze" (ich niewłączanie) to pikuś ;-)

poczekaj do nocy , będziesz mógł śmignąć 60km/h... :)
Rafał B.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 23.09.2007 18:43

keruj7 napisał(a):Nie uważacie, że w sprzedawanych w Polsce samochodach kierunkowskazy powinny stanowić opcję - dodawaną na wyraźne życzenie kupującego.

He, he, he... Ilekroć byliśby na Ukrainie a w tym roku w Rumunii, zawsze mówiłem żonie, że mam poważne powody aby przypuszczać, że w tych krajach jest tak już od dawna! Ukraińcy mają jeszcze taki jeden zwyczaj: jeśli w ciągu dnia coś jedzie na światłach to jest to bez wątpienia:
a) obcokrajowiec,
b) cysterna z paliwem,
c) trzeciej możliwości nie ma.
Mają tam (na Ukrainie) jeszcze jeden zwyczaj - licznik zużycia prądu w samochodzie :wink: - światła mijania zapala się, gdy jest już tak ciemno, że nic już nie widać, do tego momentu tylko postojowe. Światła drogowe - zakup tylko w opcji...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.09.2007 18:56

keruj7 napisał(a):Nie uważacie, że w sprzedawanych w Polsce samochodach kierunkowskazy powinny stanowić opcję - dodawaną na wyraźne życzenie kupującego. Polacy za kierownicą a) nie używają w ogóle ,b) używają niewłaściwie, c) używają po fakcie który powinien być sygnalizowany kierunkowskazem. Nie uważam się za super kierowce zawsze jeżdżącego zgodnie z przepisami kodeksu drogowego ale kierunkowskazów używam nawet na pustej ulicy w środku nocy. Wielokrotnie w ostatniej chwili unikałem kolizji bo jakiś kapitan pojazdu drogowego na przednim lewym siedzeniu nie uważał za stosowne zasygnalizować manewru. Nagminne nieużywanie "migaczy" wpłynęło na mój pomysł na obniżenie cen nowych samochodów. Przecież to zbędny gadżet. :evil:

A ile tysięcy km zrobiłeś, że takie historie piszesz? :lol:
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 23.09.2007 19:24

keruj7 napisał(a):Nie uważacie, że w sprzedawanych w Polsce samochodach kierunkowskazy powinny stanowić opcję - dodawaną na wyraźne życzenie kupującego. Polacy za kierownicą a) nie używają w ogóle ,b) używają niewłaściwie, c) używają po fakcie który powinien być sygnalizowany kierunkowskazem. Nie uważam się za super kierowce zawsze jeżdżącego zgodnie z przepisami kodeksu drogowego ale kierunkowskazów używam nawet na pustej ulicy w środku nocy. Wielokrotnie w ostatniej chwili unikałem kolizji bo jakiś kapitan pojazdu drogowego na przednim lewym siedzeniu nie uważał za stosowne zasygnalizować manewru. Nagminne nieużywanie "migaczy" wpłynęło na mój pomysł na obniżenie cen nowych samochodów. Przecież to zbędny gadżet. :evil:

Może i prawda, ale uogólnianie tego problemu na taką skalę to ... wielka pomyłka.
Poprostu wystarczy włączyć opcję "zasada ograniczonego zaufania" oraz "przewidywalność" i co najważniejsze nie jechać 150 km/h z przekonaniem, że jadę JA i niech wszyscy zwracają uwagę co robią :evil: Czy zawsze "wrzucasz" kierunkowskaz 5 sekund przed rozpoczęciem manewru :?: Wątpię.
Szerokiej drogi
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 23.09.2007 19:49

Ja jadąc wielbłądem to czasami wrzucam nawet 10 s przed manewrem. :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.09.2007 09:36

Wielu kierowców uważa sie za miszczów świata i okolic i nie dla nich przepisy!Uważają:niech przestrzegają ci głupsi, niech stoją w korkach , ja śmignę trochę po trawniku z lewoskrętu na wprost i znowu sobie udowodniłem jaki jestem debeściak. Nikt nie jeździ przepisowo w 100% , ja także nie, ale chamstwa i cwaniactwa na drodze nie zniese! :) I mam jeszcze jedno pytanie, kto z Panów kierowców ma aktualny Kodeks Drogowy i na dodatek jeszcze go czyta?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.09.2007 13:48

Sławomir Wocial napisał(a): kto z Panów kierowców ma aktualny Kodeks Drogowy i na dodatek jeszcze go czyta?

Ja mam. W sobotę kartkowałem....
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.09.2007 13:57

Sławciu, Ty się tu w politykę nie mieszaj :wink: Masz pozdrowienia wiesz od kogo z Peljesaca 8) Bardzo miła kobitka to i barek mam nieźle zaopatrzony :lol: Plaża niestety nie dla maluchów :( Ale za parę lat tam zawinę :D

Ps. Żeby nie było "off topic", to migaczy używam :D

... najczęściej na lewym autostradowym :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.09.2007 14:04

Fux, kartkowałeś bo tam zaskórniaki chowasz? :D :D :D :D :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.09.2007 14:07

Rysiu tera to mnie zabiłeś ćwieka!!! :D :D :D Nie wydaje mnie się żebym tam na Peljescu nawywijał, żeby pozdrowienia od jakichś fajnych kobitek dostawał!! 8O 8O :D :D :D Szczególnie że z Renata ciągle jeżdżę. :lol:
Byłeś w Dingacu??
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.09.2007 14:26

Sławomir Wocial napisał(a):Fux, kartkowałeś bo tam zaskórniaki chowasz? :D :D :D :D :D

Świerzy zakup. Pojęcie zaskórniak jest mi obce....
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 24.09.2007 20:07

Sławomir Wocial napisał(a):Wielu kierowców uważa sie za miszczów świata i okolic i nie dla nich przepisy!Uważają:niech przestrzegają ci głupsi, niech stoją w korkach , ja śmignę trochę po trawniku z lewoskrętu na wprost i znowu sobie udowodniłem jaki jestem debeściak. Nikt nie jeździ przepisowo w 100% , ja także nie, ale chamstwa i cwaniactwa na drodze nie zniese! :) I mam jeszcze jedno pytanie, kto z Panów kierowców ma aktualny Kodeks Drogowy i na dodatek jeszcze go czyta?

Sławku post trochę "zakręcony" bo nie wiem czy to "odbicie" do mnie czy do autora wątku.
Również nie uważam, że mają uważać głupsi. Tak naprawdę co znaczy wyrażenie głupsi?? Będąc sprawiedliwym powinniśmy powiedzieć, że głupsi to my :!: Jednak uogólnienia, które pozwolił zacytować Autor wątku nie są sprawiedliwe i tyle. Zresztą to Hyde Park, każdy może powiedzieć "pierdołę" i każdy ma prawo "pierdołą" się odpowiedzieć. Tak więc, czy mamy Kodeks czy nie, niech zawsze górą bierze nasz ZDROWY ROZSĄDEK i tyle. Szerokiej drogi.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.