Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 12.04.2010 22:18

zadałem proste pytanie - jaka fałszywka - o czym mowa ?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 12.04.2010 22:20

jacky z DG napisał(a):
Artur68 napisał(a):o jakiej fałszywce mówisz ?

nie czytaty, nie pisaty ?

podróbki nie widziaty ?

Nie odpisujcie temu idiocie.Dziekuję za spełnienie prośby.
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 12.04.2010 22:22

AndrzejJ. napisał(a):Nie odpisujcie temu idiocie.Dziekuję za spełnienie prośby.

without comments....
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 12.04.2010 23:36

Po co spierać się między sobą?
Wyluzujcie.

A co do katastrofy - sprawa oczywista. Mgła

Każdy logicznie myślący wie iż presja na pilocie była ogromna, nikt mu nie musiał mówić dosłownie o lądowaniu w Smoleńsku.
Miał wylądować i koniec.
Przed tym lotem była Gruzja i pamiętne słowa o "bojaźliwym człowieku" (pilocie), oraz o "przyjrzeniu się tej sprawie bliżej"

Teraz wylecieli "za pięć dwunasta" po lądowaniu mieli parę minut do uroczystości - to co pilot miał zrobić - ryzykował, niestety...

By tego nie zrobił to by był dopiero temat nr1 na czołówki wszystkich gazet, ale to już domiemania...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2010 05:25

Jak dobrze,że mamy prawdziwie polską prasę

Obrazek

Obrazek

http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=tk17.txt

PS
Kto czyta,nie błądzi,janota.
Ostatnio edytowano 13.04.2010 07:51 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.04.2010 06:25

weldon napisał(a):W sumie, tak mi się wydaje, nie tylko jesteśmy świadkami jedynej w swoim rodzaju,
w skali świata, katastrofy, ale też jesteśmy jedynym narodem, któremu się to mogło stać.

Według mnie, wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za to, co się stało.

Swoim brakiem odpowiedzialności, swoimi wyborami ...

Pozwolę sobie nie zgodzić z Twoją tezą.
To mi pachnie hasłem: system jest dobry tylko ludzie niedorośli...
Społeczeństwo jest OK.
To tzw. elity zapomniały po co/do czego zostały wybrane/powołane przez nas na te czy inne stanowiska.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.04.2010 06:29

hajduczek napisał(a):cyt:Fakty Interia.pl

Co ciekawe chwilę wcześniej w tej samej "MGLE", na
tym samym lotnisku WYLĄDOWAŁ bez problemu samolot
z polskimi dziennikarzami którzy WYJĄTKOWO tym
razem lecieli oddzielnie, a nie jak to zwykle bywa
w samolocie prezydenckim. Nikt z kontroli
naziemnej jakoś nie odsyłał ich samolotu na inne
lotnisko, warunki jakoś nie byłe takie złe.
Co ciekawe zaraz po lądowaniu dziennikarzy z
lotniska startował czy też lądował również bez
problemu kolejny samolot w przypadku którego jakoś
kontrola nie reagowała na TE SAME WARUNKI ??
Pytanie więc gdzie była ta MITYCZNA wielka MGŁA
która miała dopaść WYŁĄCZNIE samolot prezydencki
??? Oto jest pytanie ?

może ciekawa by była rozmowa z pilotem tego samolotu,co do warunków....kontroli naziemnej...kontaktu z kontrola itd.

To pachnie spiskiem (ten tekst w Interia).
A przecież sami na własne oczy widzieliśmy, że już godzinę po katastrofie widzialność/pogoda diametralnie się zmieniła - świeciło słoneczko a niebo było błękitne...
Tak więc po co takie dywagacje?
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 13.04.2010 06:59

JacYamaha napisał(a):
To pachnie spiskiem (ten tekst w Interia).
A przecież sami na własne oczy widzieliśmy, że już godzinę po katastrofie widzialność/pogoda diametralnie się zmieniła - świeciło słoneczko a niebo było błękitne...
Tak więc po co takie dywagacje?

Jacku nie miałam na mysli spisku wklejając ten cytat......chodziło mi bardziej o fakt wczesniejszego lądowania nie w kwestii pogody ,ale w kwestii "porozumienia"między samolotem a kontrolerem (jak to "widzial" poprzedni pilot)...

i nie jest to z mojej strony chęć doszukiwania się teorii spisku ,ale tylko i wyłacznie chęc poznania odpowiedzi na pytania ,które nurtują wielu(wiele)z nas......"jak do tego doszło?"......i wierz mi .....wolałabym,żeby ta tragedia nie miała żadnych podtekstów
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.04.2010 06:59

JacYamaha napisał(a):To tzw. elity zapomniały po co/do czego zostały wybrane/powołane przez nas na te czy inne stanowiska.

Czyli nasz wybór był zły.

Warto jakieś wnioski z tego wyciągnąć. Pytanie - kto i jakie wyciągnie?
Patrząc na zachowania niektórych, to dopiero rozpoczyna się "polskie piekiełko".
Będzie tylko gorzej. :(

Cały Świat nas żałuje, ponieważ jesteśmy ...................... (?)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.04.2010 07:03

weldon napisał(a):Czyli nasz wybór był zły...

Nie żałuję swoich wyborów.
Moim zdaniem jest tak jak pisałem wyżej.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.04.2010 07:06

Wiola, wiem ,że nie miałaś takiego zamiaru.
Lądowanie tamtego samolotu było kontrolowane przez wieże i obyło się bez kłopotów - czyli dogadali się (tylko o to mi chodziło).
Nic się nie stało to wszystko OK a jak ...

Chyba czas wstrzymać się z tymi spekulacjami i poczekać na wyniki prac komisji.

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.04.2010 07:14

JacYamaha napisał(a):Chyba czas wstrzymać się z tymi spekulacjami i poczekać na wyniki prac komisji.

Pod tym zdaniem pozwolę się również podpisać.

Tym bardziej, że, jak zauważyłem prace wszystkich osób uczestniczących
w sprawie wyjaśnienia katastrofy, zasługują na zaufanie i najwyższe uznanie.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 13.04.2010 07:28

Mam skromne pytanie.
Czy można byłoby Hepika przynajmniej do końca żałoby gdzieś tak luciutko przechować (zbanować)..
potem niech sobie pluje i szczeka... bo taka już jego rola...

Co do katastrofy i obwiniania Rosjan...
Faktem jest, że okropnie dziwny to "zbieg okoliczności", ale po co dolewać oliwy do ognia?.. po co podsycać nienawiść? ..
Byłbym b. ostrożny co do "pokajania się" Ruskich, ale też jeszcze bardziej ostrożny co do obwiniania ich ... na podstawie braku podstaw...

Śmiech mnie pusty ogarnie i lekkie obrzydzenie, gdy widzę pułkownika KGB klękającego w Cerkwi i żegnającego się i tulącego się czule z naszym premierem... ale z drugiej strony.. hm.. to jest polityka, a od premiera nie oczekuję niczego więcej. Jest po prostu sobą.

Ale z drugiej strony wierzę w szczere współczucie prostych Rosjan. Znam ich .. mało w nich fałszu i obłudy. Oni po prostu sami są w szoku. Zszokował ich film "Katyń", ponieważ do dziś u nich na uczelniach i szkołach pracują ci sami nauczyciele historii, którzy pracowali w ZSRR. Tam się pod tym względem naprawdę niewiele zmieniło. Nawet podręczników nie wymienili. Więc dla prostych ludzi jest szokiem to, czego się teraz dowiadują. A dodatkowym ciosem jest obecna tragedia, która się wydarzyła na ich ziemi w ich samolocie. To ich przerasta jeszcze bardziej niż nas. Opieram się na kilku rozmowach ze znajomymi z Moskwy na skype i na oglądaniu rosyjskiej TV.

PS
Jacku, ty też wyluzuj. Nie prowokuj chłopaków.. :|
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.04.2010 07:33

janniko napisał(a):PS
Jacku, ty też wyluzuj. Nie prowokuj chłopaków.. :|

Przyjąłem do wiadomości (dla jasnosci - w żadnym z postów nie miałem takiego zamiaru i nie wiem skąd takie wnioski).
PaxVobis
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 13.04.2010 07:42

Co do pogody.
Nie jestem meteorologiem, ale zaobserwowałem, że mgły szczególnie mocno unoszą się nad jeziorami, rzekami oraz terenami podmokłymi. Teren wokół lotniska pod Smoleńskiem jest podobno podmokły, więc mgła zapewne jest tam zjawiskiem bardziej prawdopodobnym.

Na pewno zauważyliście też, że po porannych mgłach, które jak już opadną dzień najczęściej jest bardzo słoneczny i pogodny- tak też mogło się stać w Smoleńsku.

Przemyśl, w którym mieszkam przecina rzeka San i bardzo często można zaobserwować jak mgła unosi się tylko nad korytem rzeki, a kilkadziesiąt metrów od koryta widoczność jest zupełnie inna.

Uczestnicy uroczystości w Katyniu wyrażali swoje zdziwienie na wieść że w Smoleńsku była mgła - przecież ze Smoleńska do Katynia jest ponad 20 km., a mgła może rozchodzić się dosłownie na kilku metrach.

Podróżujecie po świecie samochodami i myślę, że większość z Was miała okazję zaobserwowania podobnych zjawisk.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone