Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kanister w samochodzie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DINO
Odkrywca
Reeee

Nieprzeczytany postnapisał(a) DINO » 19.06.2009 21:59

Piękni i Piękne (raczej na odwrót-wg preferencji sexualnej) . Kolego, jeśli tak myślisz-a- niech TAM. kazdy robi/lubi to na co ma ochotę.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 19.06.2009 22:04

Ile tu trolli ?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.06.2009 22:22

windulek napisał(a):Jedni oszczędzają na paliwie inni śpią pod namiotem z 5 EUR przez 2 tyg..albo w pokoiku 2 na 2 za 9 EUR.

Pobyt na campingu to nie kwestia oszczędności tylko sposób spędzania wakacji. Czasem nawet droższy niż kwaterka :-) Poza tym jak się cały rok mieszka w bloku to cała przyjemność. Jesteś na powietrzu 24h. Spróbuj :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2009 04:11

AndrzejJ. napisał(a):Jak ktoś chce karnister niech bierze.Worek ziemniaków, nie ma sprawy.
.

Z tymi kartoflami to nie taki głupi pomysł...przebitka dużo większa niż na paliwie.
Trzeba tylko pamietać,że te w mundurkach ,w razie dokładnej kontroli na granicy,podlegaja ocleniu(czytałem gdzieś na forum o takim zdarzeniu)

Aby tego uniknąć ,należy jeszcze w domu je obrać ze skórki.
Zmienia się wtedy kwalifikacja celna ,a i akcyza wynosi zero.
(info uzyskane w ambasadzie chorwackiej )
:wink:

PS
Ja bym się nie czepiał tego ściągania paliwa z baków służbowych samochodów.
Wprawdzie minął czas ,kiedy można to było podciągnąć pod walkę z komuną ale teraz można pod alterglobalizm i walkę z korporacjonizmem. :wink:

PS 1

Nie wydaje sie wam,że od samego początku,przynajmniej w 50%, to sie kupy nie trzyma ?;)

windulek napisał(a): Jak ma sie sprawa w razie kontroli policji i na granicy Słoweńsko - Chorwackiej

windulek napisał(a):
Jeżeli zdecyduję sie na opcje z kanistrem to przed Austrią i tak już wszystko było by w baku :)
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 21.06.2009 21:14

Tak z ciekawości sprawdziłem i jestem w szoku. Jeżeli wierzyć PZMOT to w tym roku paliwo najtańsze po drodze w Chorwacji (a zawsze było odrotnie). Nawet taniej niż w Polsce. ON: Słowacja 4,86; Węgry 4,25; Cro 3,47 w przeliczeniu na PLN. Z tego wynika, że problem z kanistrem będzie, ale w drodze powrotnej do Polski. :D :D
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 01.08.2009 00:56

Kanister czyli lewizna. Znasz swoją furkę, to nawet na rezerwie wiesz ile przejedziesz a jak nie znasz autka to znaczy żeś "kerofca doświadczony". Pomijam, że należy unikać jazdy na rezerwie.
Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2009 02:10

Jarko1 napisał(a):Kanister czyli lewizna. Znasz swoją furkę, to nawet na rezerwie wiesz ile przejedziesz a jak nie znasz autka to znaczy żeś "kerofca doświadczony". Pomijam, że należy unikać jazdy na rezerwie.
Pzdr

W każdym samochodzie powtarzam, w każdym rezerwa jest obliczona na ok 80-100km, pokażcie mi cywilizowany kraj w Europie gdzie odległości pomiędzy stacjami paliw są większe niż 80km?
AMRYTA23
Autostopowicz
przewóz paliwa w karnistrze

Nieprzeczytany postnapisał(a) AMRYTA23 » 05.08.2009 12:11

Mam pytanie -konkretne. Będziemy wieźli paliwo w karnistrach, czy wie ktoś jak to się ma podczas przejazdów przez państwa. Czy karnistry powinny mieć jakąś legalizacje i ewentualnie jaką ilość można zabrać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.08.2009 12:13

valentynek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) valentynek » 10.08.2009 21:03

Ja jade z Wielkiej Brytani, tankuje tu aby starczylo do Luksemburgu, tam na ful i karnisterek (chetnie wziolbym 2 ,3 albo i wiecej (jade vanem w 2 osoby) ale wlasnie nadal nic nie wiadomo co na granicu chorwackiej :)))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2009 00:51

valentynek napisał(a):Ja jade z Wielkiej Brytani, tankuje tu aby starczylo do Luksemburgu, tam na ful i karnisterek (chetnie wziolbym 2 ,3 albo i wiecej (jade vanem w 2 osoby) ale wlasnie nadal nic nie wiadomo co na granicu chorwackiej :)))
Wczoraj przekraczałem granicę Słoweńsko Chorwacką jadąc od Włoch i po raz pierwszy widziałem kontrole samochodów na granicy, jak również pierwszy raz miałem kontrolowane paszporty, być może dlatego, że była noc i celnicy nie mieli co robić.
AndrzejJ.
zbanowany
Re: przewóz paliwa w karnistrze

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.08.2009 07:48

AMRYTA23 napisał(a):Mam pytanie -konkretne. Będziemy wieźli paliwo w karnistrach, czy wie ktoś jak to się ma podczas przejazdów przez państwa. Czy karnistry powinny mieć jakąś legalizacje i ewentualnie jaką ilość można zabrać.

Jak masz więcej karnistrów to się wtedy występuje o koncesję paliwową w Ministerstwie Gospodarki .Zazwyczaj cromaniacy występują od razu o dwie koncesje, bo pustych karnistrów do Polski nie wozimy tylko pełne rakiji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2009 07:51

pokażcie mi cywilizowany kraj w Europie gdzie odległości pomiędzy stacjami paliw są większe niż 80km?

-Serce w pasy- spróbuj zatankować na A-4 pomiędzy Wrocławiem a Katowicami !!!
Polska to cywilizowany kraj ???
A w temacie, to czasy kartek na paliwo minęły i wożenie paliwa w bagażniku to ..... :?
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 17.08.2009 09:07

Nawet w sercu Europy bywa skansen, to aby docenić cywilizację. 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2009 22:07

szaki17 napisał(a):
pokażcie mi cywilizowany kraj w Europie gdzie odległości pomiędzy stacjami paliw są większe niż 80km?

-Serce w pasy- spróbuj zatankować na A-4 pomiędzy Wrocławiem a Katowicami !!!
Polska to cywilizowany kraj ???
A w temacie, to czasy kartek na paliwo minęły i wożenie paliwa w bagażniku to ..... :?

Dziwi mnie kolego, że nie orientujesz się w temacie stacji benzynowych przy autostradzie A4, boś z Opola, ale może mało jeździsz. Faktycznie przy samej autostradzie nie ma ale wystarczy zjechać kilkaset metrów i stacje są. Wrocław- Krapkowice-Gliwice-Katowice tak na szybko bom na urlopie w Orebić
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kanister w samochodzie - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone