Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kanister w samochodzie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 18.08.2009 14:51

arturo72 napisał(a):Nie dla wszystkich kilkadziesiąt zł oszczędności jest to mało znacząca kwota,nie każdy posiada karty kredytowo/bankowe,nie każdy ma tylko żonę na utrzymaniu,nie każdy zarabia po kilka tys.zł na osobę,nie każdy mieszka w Poznaniu,Warszawie,Krakowie także trochę umiaru poproszę w ocenach...
Te kilkadziesiąt złotych dla iluś tam osób to wyposażenie w książki dziecka do szkoły z marnej pensji.
Chociaż pomysł z kanistrami jest głupii ze względu na bezpieczeństwo i komfort podróżowania.

Chyba bardzo nie chciałeś zrozumieć o co mi chodzi. Jeżeli piszesz o marnej pensji to chyba nie masz na mysli 14 dniowego wyjazdu do Chorwacji gdzie trzeba mieć:
ca: 1000zł na podróż samochodem, ca. 2000-3000zł na noclegi dla 4 osobowej rodziny i jakieś 2000-3000zł na wydatki (życie) na miejscu.
Zaoszczędzenie kilkudziesięciu złotych przy takich kwotach to max 2-3%. Nie chcę tu rozpętach niepotrzebnej dyskusji, ale podejrzewam, że wiezienie kanistrów z paliwem i kilku skrzynek TYSKIEGO czy worka ziemniaków i kilku kilogramów mięsa na grila jest ekonomicznie nieuzasadnione. Zaznaczam, że to moja ocena, a to że mam kartę bankomatową to chyba nie jest dziwne, również moim zdaniem o wiele wygodniejsze jest wypłacenie KUN z bankomat w Chorwacji i zapewniem Cię jest to banalnie proste i nie należy się tego bać.
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 18.08.2009 15:04

georem napisał(a):
arturo72 napisał(a):Nie dla wszystkich kilkadziesiąt zł oszczędności jest to mało znacząca kwota,nie każdy posiada karty kredytowo/bankowe,nie każdy ma tylko żonę na utrzymaniu,nie każdy zarabia po kilka tys.zł na osobę,nie każdy mieszka w Poznaniu,Warszawie,Krakowie także trochę umiaru poproszę w ocenach...
Te kilkadziesiąt złotych dla iluś tam osób to wyposażenie w książki dziecka do szkoły z marnej pensji.
Chociaż pomysł z kanistrami jest głupii ze względu na bezpieczeństwo i komfort podróżowania.

Chyba bardzo nie chciałeś zrozumieć o co mi chodzi. Jeżeli piszesz o marnej pensji to chyba nie masz na mysli 14 dniowego wyjazdu do Chorwacji gdzie trzeba mieć:
ca: 1000zł na podróż samochodem, ca. 2000-3000zł na noclegi dla 4 osobowej rodziny i jakieś 2000-3000zł na wydatki (życie) na miejscu.
Zaoszczędzenie kilkudziesięciu złotych przy takich kwotach to max 2-3%. Nie chcę tu rozpętach niepotrzebnej dyskusji, ale podejrzewam, że wiezienie kanistrów z paliwem i kilku skrzynek TYSKIEGO czy worka ziemniaków i kilku kilogramów mięsa na grila jest ekonomicznie nieuzasadnione. Zaznaczam, że to moja ocena, a to że mam kartę bankomatową to chyba nie jest dziwne, również moim zdaniem o wiele wygodniejsze jest wypłacenie KUN w Chorwacji i zapewniem Cię jest to banalnie proste i nie należy się tego bać.

Mi na trzy osoby wystarczyło 4,5tys zł...
Gdybym miał się żywić tylko w konobach to poszłoby jeszcze ze 2tys.
Właśnie piszę o marnej pensji,z której jest odkładane parę groszy miesięcznie,żeby dzieci mogły zobaczyć nie tylko blokowiska czy zimny Bałtyk,ale Ty tego nie zrozumiesz...
Życzę Ci w przyszłości takiego samego poglądu na życie jaki prezentujesz teraz...
Gwarantuje Ci,że jak będziesz posiadał własne dzieci,jak będziesz zarabiał 2tys.zł jako jedyny żywiciel rodziny to d...a zmięknie.
Także zanim coś napiszesz na kogoś zastanów się czy nie będziesz w podobnej sytuacji...
O kanistrach pisałem,do reszty nie widzę zastrzeżeń.Jeśli ktoś lubi czy ma taką potrzebę to czemu nie a mnie nic do tego.
Ja myślałem,że bankomaty są tylko w Poznaniu ;)
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 18.08.2009 15:44

arturo72 napisał(a):Mi na trzy osoby wystarczyło 4,5tys zł...

No i sam widzisz, zaokrągliłeś do pełnych setek, gdybyś był konmsekwentny to napisałbyś, że wydałeś 4545zł zamiast 4602zł bo zabrałeś 2 kanistry z 40 litrami ON. :? Wytłumacz mi jaka to różnica, chociaż pewnie tego nie zrozumiem. Jadąć z żoną też wystarcza nam 4500zł na 14 dni, nigdy nie gotujemy, tylko śniadanko z produktów kupionych na targowiskach, obiadokolacje zawsze w knajpie. Nie omieszkamy spróbować wszystkich napojów alkoholowych również.

arturo72 napisał(a):Gwarantuje Ci,że jak będziesz posiadał własne dzieci,jak będziesz zarabiał 2tys.zł jako jedyny żywiciel rodziny to d...a zmięknie.
Także zanim coś napiszesz na kogoś zastanów się czy nie będziesz w podobnej sytuacji...

Co do gwarantowania czegokolwiek komukolwiek to lepiej to przemyśleć. Co do mojej sytuacji rodzinnej to widzę, że wiesz więcej niż ja sam, ale mam to w nosie. Jeżeli masz problemy rodzinne to chyba nie to forum żeby się rozklejać i narzekać jak to źle mieć niepracującą Żonę i na dodatek Dziecko. Na nikogo nic nie napisałem, jak na razie to Ty dobrze radzisz sobie z pisaniem o mnie i mojej Rodzinie. Czyżby zabolało TYSKIE? :lol: Lepiej nie ciągnąć tematu naszych Rodzin, zarobków i licytowaniu się kto ma więcej dzieci. Dzieci to szczęście którego niestety jeszcze się nie doczekaliśmy. :evil:
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 18.08.2009 17:38

georem napisał(a):

No i sam widzisz, zaokrągliłeś do pełnych setek, gdybyś był konmsekwentny to napisałbyś, że wydałeś 4545zł zamiast 4602zł ? Wytłumacz mi jaka to różnica, chociaż pewnie tego nie zrozumiem. Jadąć z żoną też wystarcza nam 4500zł na 14 dni, nigdy nie gotujemy, tylko śniadanko z produktów kupionych na targowiskach, obiadokolacje zawsze w knajpie. Nie omieszkamy spróbować wszystkich napojów alkoholowych również....

Widzisz kolego,jak będziesz miał dzieci to zrozumiesz,moje dziecko drożej mnie wyniosło w wyżywieniu niż dorosły osobnik.
Pomyśl,że połowy porcji nie zamówisz(resztki tatus dojadał)-70knx14=600zł*X ilość dzieci+lody,napoje(koniecznie kolorowe) itp =??
Teraz się postaw w sytuacji rodzin,które mają jedynie dwójkę i marne pensje ??
Dzieci mają 2 miesiące wakacji i jakoś je trzeba dla nich zapełnić.
Jest coś takiego jak kolonie.
U mnie kolonie kosztowały 1500zł,dla Twojej wiedzy 1500*X dzieci=???(tylko dwa tygodnie a pozostaje jeszcze miesiąc)

Wg Twojego rozumowania,wczasy dla 2+2 w Chorwacji z wyżywieniem w konobach=10tys(nie mówię o dodatkowym wyposażeniu i ubraniu dzieci pod kątem wyjazdu)+kolonie na 2tyg=15tys.w dwa miesiące.
Teraz rozumiesz dlaczego bierze się część wyżywienia do Chorwacji ???
I to nie tylko do Ciebie jest skierowane a do wszystkich,którzy namiętnie krytykują osoby zabierające wyżywienie czy napoje z Polski.
P.S.
Piwa nie pijam jedynie colę z lodem a na miejscu rakija i wino.
Żona pracuje
ON kupowany na trasie w Chorwacji
Na zarobki nie narzekam
4,5tys poszło mi na 12dni a nie na 14dni
georem napisał(a):Jak jedziemy z żoną do Chorwacji to mamy ze sobą 2 torby z ciuchami

Jako,że jestem upierdliwy to odpowiedz mi,po co dźwigasz w aucie te dwie torby z ciuchami ???
Przecież w Chorwacji też są sklepy...
Polska mentalność...
Amen
Ostatnio edytowano 18.08.2009 18:13 przez arturo72, łącznie edytowano 1 raz
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 18.08.2009 18:08

arturo72 napisał(a):
georem napisał(a):

No i sam widzisz, zaokrągliłeś do pełnych setek, gdybyś był konmsekwentny to napisałbyś, że wydałeś 4545zł zamiast 4602zł ? Wytłumacz mi jaka to różnica, chociaż pewnie tego nie zrozumiem. Jadąć z żoną też wystarcza nam 4500zł na 14 dni, nigdy nie gotujemy, tylko śniadanko z produktów kupionych na targowiskach, obiadokolacje zawsze w knajpie. Nie omieszkamy spróbować wszystkich napojów alkoholowych również....

Widzisz kolego,jak będziesz miał dzieci to zrozumiesz,moje dziecko drożej mnie wyniosło w wyżywieniu niż dorosły osobnik.
Pomyśl,że połowy porcji nie zamówisz(resztki tatus dojadał)-70knx14=600zł*X ilość dzieci+lody,napoje(koniecznie kolorowe) itp =??
Teraz się postaw w sytuacji rodzin,które mają tylko dwójkę i marne pensje ??
Dzieci mają 2 miesiące wakacji i jakoś je trzeba dla nich zapełnić.
Jest coś takiego jak kolonie.
U mnie kolonie kosztowały 1500zł,dla Twojej wiedzy 1500*X dzieci=???(tylko dwa tygodnie a pozostaje jeszcze miesiąc)

Wg Twojego rozumowania,wczasy dla 2+2 w Chorwacji z wyżywieniem w konobach=10tys(nie mówię o dodatkowym wyposażeniu i ubraniu dzieci pod kątem wyjazdu)+kolonie na 2tyg=15tys.w dwa miesiące.
I to nie tylko do Ciebie jest skierowane a do wszystkich,którzy namiętnie krytykują osoby zabierające wyżywienie czy napoje z Polski.
P.S.
Piwa nie pijam jedynie colę z lodem a na miejscu rakija i wino.
Żona pracuje
ON kupowany na trasie w Chorwacji
Na zarobki nie narzekam
4,5tys poszło mi na 12dni a nie na 14dni
georem napisał(a):Jak jedziemy z żoną do Chorwacji to mamy ze sobą 2 torby z ciuchami

Jako,że jestem upierdliwy to odpowiedz mi,po co dźwigasz w aucie te dwie torby z ciuchami ???
Polska mentalność...
Amen

Ok licytujecie sie a tak naprawde to liczy sie tylko to ze spedziliscie super wakacje kazdy na swoj sposob i kieszen. Uwazam ze to jest najwazniejsze a nie kto ile wydal i kto ile zabral zarcia i picia z polski. To ze polska jest w dosc kulawym polozeniu finansowym i mentalnym/spoleczenstwo/ to jedno ale dobre jest to ze niektorzy probuja to zmieniac. A trzeba pamietac ze podroze ksztalca.
Pozdrav
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 18.08.2009 18:12

baca1 napisał(a):Ok licytujecie sie a tak naprawde to liczy sie tylko to ze spedziliscie super wakacje kazdy na swoj sposob i kieszen. Uwazam ze to jest najwazniejsze a nie kto ile wydal i kto ile zabral zarcia i picia z polski. Pozdrav

Do tego zmierzam.
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 18.08.2009 18:52

super i tak 3mac
Pozdrav
paza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paza » 18.08.2009 19:03

Pamiętam jak w 2004 roku byłem 1 raz w Chorwie to jeszcze z kasą wróciłem, tak skromnie jakoś wyszło, młodzi my byli (mniejsze potrzeby życiowe), dzieciak mały, tańsza kwaterka. Ja bardzo podziwiam osoby z małą kasą, które chcąc dzieciom zrobić frajdę jadą z żarciem. Uważam, że zabranie ryżu, makaronu, zgrzewki wody, mleka w proszku to nie jest jakieś przegięcie. Ale, wierzcie mi lub nie, na czesko-polskiej granicy widziałem gostka kilka lat temu, który próbował kitrać paliwo do butli 1,5 po coli. Miał jakieś kurczaki ugotowane w workach z których wysysał odkurzaczem powietrze, taki tam akcje. Na wiadomość, że w Czechach paliwo jest tańsze tylko wzruszył ramionami. Złoty środek-czyli rozsądek. A tak prz okazji, już gdzieś o tym pisałem. Znam nurków, którzy postanowili jak najtaniej dojechać do Chorwy. Podobno udało się za 200 pln, nie przekraczali 80 km/h, jechali grubo ponad dobę na zmiany, starali się unikać płatnych dróg. Można? Można!!!
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 18.08.2009 19:38

arturo72 napisał(a):Wg Twojego rozumowania,wczasy dla 2+2 w Chorwacji z wyżywieniem w konobach=10tys(nie mówię o dodatkowym wyposażeniu i ubraniu dzieci pod kątem wyjazdu)+kolonie na 2tyg=15tys.w dwa miesiące.

Polska mentalność...
Amen

Po Twoich wyliczeniach sądzę że filolog jakiś z Ciebie, dobrze że matura z matmy będzie znów obowiązkowa. Jeżeli wyślesz dzieci osobnym autem i będą spały w oddzielnym apartamencie to pewnie i 10000zł wyjdzie.
Sadzisz się ale chyba naprawdę mnie nie zrozumiałeś. Jeżeli kupujesz piwo, które w markecie w HR jest o 10 groszy droższe niż w PL i wieziesz je 1500km to ładując 2 skrzynki auto więcej spali paliwa. Mówisz że wydałeś pewnoą kwotę na wakacje, a wliczyłeś to co wydałeś w PL? My wydaliśmy 4500zł w 2 tygodnie i nawet bułek na drogę nie zabraliśmy.
Nie wiem jak mam to wszystko rozumieć, ale ktoś zabiera paliwo z PL bo ma za darmo (znaczy okrada szefa lub jakąś firmę w której pracuje) i myślisz że takie coś będę popierał? Wybacz, niedoczekanie Twoje.
Ja ciuchów specjalnie na wakacje nie kupuję, tak jak nie kupuję paliwa na zapas, 20kg cukru bo ma zdrożeć o 10 groszy czy worka ziemniaków bo w HR wydam na nie 2 zł więcej. Pomyśl co Ty mi próbujesz udowodnić.
Polska mentalność to udowodnić komuś, że się ma rację, choćby wstydu sobie publicznie narobić, no tak nie publicznie bo w necie jesteś anonimowy. Polecam nerwosol, będziesz spał spokojniej.
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 18.08.2009 21:32

Ludzie, wyluzujcie !
Meritum sprawy poszło w ... zarośla saksaułu (choć to nie w Hr) i zrobiła się typowa pyskówa jak na targu w centrum kraju,
tylko czekać kto na kogo się wypnie . :roll:
Każdy wydaje ile chce lub ile ma limitu na karcie, pojęcie co jest "full wypas" to sprawa względna i nie ma o co sie wzbijać w powietrze niczym spłoszony kaczor czy inszy nielot.
W Hr ludzie jacyś insi, woda jest czysta, Słońce świeci a zaklęta we flaszencjach zazwartość z Janiny poprawia humor lepiej niż niedawno odkryty gril na chłodnej północy Europy . Po to są wakacje , aby było inaczej niż na codzień :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kanister w samochodzie - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone