Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rufus295
Croentuzjasta
Re: Ochrona samochodu przed słońcem

Postnapisał(a) rufus295 » 22.06.2025 10:33

Co 30 sekund trzeba dotknąć kierownicę niestety, najpierw na desce komunikat, później pipczy, następnie na na ułamek sekundy przychanowuje, a następnie zjeżdża na pobocze. Ale można spokojnie zjeść kanapkę itp. Pas też sam zmieni bez problemu.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.06.2025 10:36

rufus295 napisał(a): Pas też sam zmieni bez problemu.

A jak to działa?
Można przenieść do Jakim autem do cro
rufus295
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rufus295 » 22.06.2025 10:57

Klikasz migacz i jak widzi że droga jest czysta, zmienia sam pas. To akurat jest mniej przydatne, ale z automatycznego parkowania, często korzystam ( wszak w Łodzi do tej pory samemu parkowałem Puntem heeh),. A tu wystarczy że ma po 40cm luzu z przodu i z tyłu i wjeżdża idealnie.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 22.06.2025 11:29

rufus295 napisał(a):Klikasz migacz i jak widzi że droga jest czysta, zmienia sam pas. To akurat jest mniej przydatne, ale z automatycznego parkowania, często korzystam ( wszak w Łodzi do tej pory samemu parkowałem Puntem heeh),. A tu wystarczy że ma po 40cm luzu z przodu i z tyłu i wjeżdża idealnie.

U mnie to samo - klikam kierunkowskaz, lekki ruch kierownicą w lewo i sam sobie zmienia pas ruchu i przyspiesza do wartości ustawionej na tempomacie aktywnym.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.06.2025 11:36

rufus295 napisał(a):Klikasz migacz i jak widzi że droga jest czysta, zmienia sam pas. To akurat jest mniej przydatne, ale z automatycznego parkowania, często korzystam ( wszak w Łodzi do tej pory samemu parkowałem Puntem heeh),. A tu wystarczy że ma po 40cm luzu z przodu i z tyłu i wjeżdża idealnie.

Cuda panie. Te seaty to widzę większy bajer. I ładny. Nie taka wytłoczka jak inne.
A wracając do tego systemu co utrzymuje auto na pasie ruchu, to rozumiem że nie trzeba trzymać kierownicy. I jak włączę np. lewy kierunek to auto zmieni pas?
Ostatnio edytowano 22.06.2025 16:57 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
smokp
Globtroter

Postnapisał(a) smokp » 22.06.2025 15:28

Marlowe1994 napisał(a):Cuda panie. Te seaty to widzę większy bajer. I ładny. Nie taka wytłoczka jak inne.

Fajne to fakt i ładne, ale chyba jestem już stary, dlatego w samochodach nie bardzo akceptuję tego ciągłego wyręczania i uwalniania od myślenia. Ponad 25 lat za kółkiem i stara szkoła gdzie to za wszystko ma odpowiadać oraz sprawdzać kierowca (nauczyli jeździć bez czujników, kamer - choć to akurat fajne). Mnie wręcz te wszystkie dobrodziejstwa ostrzegania irytują. Choć jak patrzę na to jak bardzo w wielu dziedzinach jesteśmy na siłę "wyręczani" to nie ma przed tym chyba ucieczki.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.06.2025 17:03

smokp napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Cuda panie. Te seaty to widzę większy bajer. I ładny. Nie taka wytłoczka jak inne.

Fajne to fakt i ładne, ale chyba jestem już stary, dlatego w samochodach nie bardzo akceptuję tego ciągłego wyręczania i uwalniania od myślenia. Ponad 25 lat za kółkiem i stara szkoła gdzie to za wszystko ma odpowiadać oraz sprawdzać kierowca (nauczyli jeździć bez czujników, kamer - choć to akurat fajne). Mnie wręcz te wszystkie dobrodziejstwa ostrzegania irytują. Choć jak patrzę na to jak bardzo w wielu dziedzinach jesteśmy na siłę "wyręczani" to nie ma przed tym chyba ucieczki.

I ja parę lat jeżdżę autem i lubię te nowości. Zdaję sobie sprawę że to dodatki do kierowcy, ułatwiające życie. W pracy mam kodiaqa 245 koni w średnim wyposażeniu i przyjemnie się jeździ tym autem. Tyle że spalanie po mieście nie schodzi poniżej 12 litrów.
smokp
Globtroter

Postnapisał(a) smokp » 22.06.2025 21:37

Marlowe1994 napisał(a):I ja parę lat jeżdżę autem i lubię te nowości. Zdaję sobie sprawę że to dodatki do kierowcy, ułatwiające życie.

Zgoda, byle by nie wyłączało myślenia, zamiast służyć w roli ułatwienia - od razu przychodzi mi na myśl nawigacja... dodatek do kierowcy super, a wiadomo jak z tego nie umie korzystać grupa ludzi (i to nie tak mała grupa). To samo z kamerkami, asystentami itp.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.06.2025 21:46

Są tacy co im się wyłącza myślenie jak jadą furmanką. Bo koń za nich myśli. Ale systemy bezpieczeństwa mogą uratować, jak nie zdrowie, to przynajmniej auto. Ostatnio zabrakło centymetra żebym musiał szukać blacharza. Ale czujnik nie pozwolił. Ale wielu jest jeszcze takich co to zmieniają biegi szybciej niż automat i nie jeżdżą w pasach bo pasy mogą zabić.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 23.06.2025 08:58

Są nowinki które lubię np czujnik deszczu (chociaż czy to taka nowinka to nie wiem bo miałem w Golfie IV z 1998r) a są takie które denerwują np asystent pasa ruchu. Żeby sobie tylko piszczał to ok ale jak mi zaczyna ruszać kierownicą to już już mnie wqrza. Na szczęście KIA ma możliwość wyłącznie tego cuda jednym, fizycznym przyciskiem bez przekopywania się przez całe menu.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2025 09:59

Rusza kierą bo najeżdżasz na pasy i nie trzymasz się środka ;) :)
Wg mnie przydatne szczególnie w długich nudnych trasach na Chorwację :) Od Splitu w dół moim zdaniem bardzo przydatne bo tam można przysnąć.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 23.06.2025 11:13

Marlowe1994 napisał(a):Rusza kierą bo najeżdżasz na pasy i nie trzymasz się środka ;) :)

Wiem, co nie zmienia faktu że mnie to wqr... znaczy się denerwuje :sm:
smokp
Globtroter

Postnapisał(a) smokp » 23.06.2025 11:34

1. Ale za każdym razem trzeba to wyłączać po odpaleniu auta (to dopiero wkurza w niektórych modelach aut)
2. Nie testowałem ale zakładam że jak ktoś mocno przyśnie/zasłabnie i mu się spokojnie opadnie na kierownice ciałem to że masą swoją żadne asystenty nie dadzą rady... podobnie przy silnych tikach nerwowych jak trzymamy łapki na kierownicy i machniemy nią mocno... więc fajnie że jest coś co pomaga ale bez ślepej wiary w te dobrodziejstwa i z umiarem.

Ja to bym chciał by mi auto samo się sprzątało wewnątrz, jeździło na myjkę i do sklepu po browara i pizze :)
A z bardziej przyziemnych, to by sztuczna inteligencja (która ma niezłe czasem algorytmy) uniemożliwiała uruchomienia lub poruszanie auta jeśli wyniki jej analiz stwierdza że towarzysz za kółkiem jest %%%. W dzisiejszych czasach naprawdę to nie jest jakiś wyczyn ale brak odważnego do wprowadzenia do oferty, bo kto taki samochód kupi ;/ (poza częścią normalnych ludzi reszta by krzyczała o ochronie prywatności i wolności)
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2025 17:10

Ad1. Różne rzeczy należy zawsze w aucie zrobić zawsze i jakoś dajemy radę :)
Ad2. Wiadomix, że to tylko pomoc w jeździe ale w opisanym przypadku auto zwolni albo się zatrzyma. Poza tym uczy matołków żeby włączać kierunki przy zmianie pasa :)
Co do stosowania alkotestow w autach to była tu już o tym dyskusja i to nie raz. Większość widzi tylko wady i jest przeciw. I podaje argumenty typu dmuchne w alkotest powietrzem z dętki. Co pokazuje ich poziom :lol:
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 23.06.2025 19:12

smokp napisał(a):1. Ale za każdym razem trzeba to wyłączać po odpaleniu auta (to dopiero wkurza w niektórych modelach aut)

A widzisz, to w japońcach jest odwrotnie. Trzeba to włączyć przyciskiem na kierownicy; domyślnie po odpaleniu zapłonu jest wyłączone.

Ja to bym chciał by mi auto samo się sprzątało wewnątrz, jeździło na myjkę i do sklepu po browara i pizze :)

Ja bym jeszcze dodał samodiagnozę usterek i samonaprawę (oczywiście w rozsądnych cenach) :sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakim autkiem do Cro? - strona 431
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone