Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jeszcze słowo... Inna, powszechna nazwa Lubina to Brancin ale na targowiskach może występować również pod nazwą agač.
Uważaj na SALPA Trzeba się znać na patroszeniu. Jak się rozwali wnętrzności, ryba śmierdzi glonami. Dodatkowo szybko musi być wypatroszona. Przez mocne soki trawienne szybko się psuje. post hepika i Leona > jaka-rybke-kupic-t28830-45.html#p603081
majeczka napisał(a):Lubin to świetna ryba, ale w Cro, uważam, że jest jednak co nieco za droga....
W restauracjach na pewno. W Makarskiej porcja lubina 90kn. My tu mówimy o rybach kupowanych na targowiskach tudzież prosto z kutra. Cena za takiego lubina to 60kn/kg (mniejsze sztuki) - 70kn/kg (większe sztuki). Na kilogram najczęściej wchodzą 4 rybki. Z targowiska plusem jest to, że na miejscu szybko gratis patroszą.
Lubin chodowla-60,70kun a lubin dzika 150 kun, dorada chodowlana -60 kun a dzika 150-200 kun.gaunići-70,sipa-120, gof-120,gira-20,trljica-40,grdobina-100,skuśa-50,lignja-160,veliki mol -100,śkampe-200,srdela-20. Ribarnica -Split .Polecam tako zwanom nebeskom ribe(sardelka,skuśa,palamida,tunczik,gaun,gira) bo majom dużo wience aminokwasuw i omege 3 od biale rybe(lubin,zubatac,dorada) mnie kosztujom i som bardzie szwieże.
petit napisał(a):Makrela grilowana jest najlepsza.
Zgadzam się - grillowana chorwacka skuša (czyli makrela) to jedna z najlepszych ryb, jakie jadłem w Chorwacji (chociaż przyznaję, że tych najdroższych nie próbowałem). Według mnie skuša jest lepsza od dwóch najpopularniejszych konobianych ryb, czyli brančina i dorady.
Najlepszą makrelę (i w ogóle najlepszą rybę w Chorwacji) jadłem kiedyś w Malinskiej na końcu promenady - w zwykłej budce bez żadnych stolików (plastikowy talerzyk i sztućce), a cały czas ustawiały się tam kolejki. Rewelacja! Nie wiem, czy jeszcze tam robią - może ktoś wie?
Grillowana makrela to w zasadzie jeden ze smaków "Mojej Chorwacji". Jeszcze jej nie przyrządzałem bo jest za pyszna ze statku "Makarski Jadran", który po rejsie stoi w porcie jako restauracja. Ale jak jesteśmy na miejscu to obowiązkowo w Makarskiej odwiedzamy jeden z fish marketów, ostatnio odkryliśmy nowy na wylocie na Dubrownik.
W ofercie mają ryby z gatunku Gowik (Pagarus), biały i różowy. Jest mega prosty do przygotowania wystarczy sól, pieprz, oliwa. Lekko naciąć w paru miejscach i usmażyć/ugrillować. Ryby na miejscu patroszy obsługa, wystarczy je w kuchni oczyścić z łusek. Mięso jest przepyszne!
Czy oprócz targu rybnego można gdzieś jeszcze kupić ryby. Będę stacjonować w Fazanie ale dla pysznych ryb mogę podjechać w okolice Puli czy Rovinj. Czy jest tam w okolicy ryba że statku jak wspominał/a Inde. Czy oprócz dorady która ma mało ości możecie polecić jakąś rybę żeby ze zwykłego piekarnika wyszła smaczna. Niestety nie będziemy mieć dostępu do grilla.