Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Jakie ryby kupować?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3440
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.02.2011 11:45

Myślę, że każda ryba jest dobra, jeśli nie z hodowli ryb :?

W Puli, dzikie ryby są 100% droższe niż te z hodowli ryb 8O
Bodzio
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 197
Dołączył(a): 21.01.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 19.02.2011 18:11

Chorwat grillował nam rybkę "Lubin" w trakcie grillowania rybe smarował za pomoca gałazki rozmarynu oliwą. Nie wiem czy ten gatunek ryby jest polecany, ale nam bardzo smakowała. Nastepnym razem kupilismy sami rano w konzumie
henius34
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1200
Dołączył(a): 17.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 19.02.2011 18:42

dzięki Bodzio :wink:
atomic
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 36
Dołączył(a): 05.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomic » 13.06.2011 20:12

Bodzio, Lubin (Brancin) czyli Seabass albo Okoń Morski jest baaaaardzo polecany :wink:
Leszek W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 550
Dołączył(a): 14.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 13.06.2011 20:35

Pyyyszna rybka :)
infob
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 183
Dołączył(a): 09.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 13.06.2011 22:41

Spróbujcie skarpinę - polecam, palce lizać i to dosłownie - najlepsze mięso jest w policzkach ryby i wydobywa się je palcami (nawet w najlepszych knajpach).

Obrazek

Pozdr
Jacek
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4200
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.06.2011 07:24

To ja już za skarpinę podziękuję, szczególnie za to grzebanie w policzkach :) Może i ona smaczna ale to jakoś mało apetyczne :)
atomic
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 36
Dołączył(a): 05.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomic » 14.06.2011 20:04

Skarpina jest bardzo smaczna, co więcej można kupić oczyszczone mrożone Skarpiny w Konzumie (pakowane po 2 szt) i grillować za jakiś czas juz w Polsce. Robiłem to już nie raz i polecam, mięso tej rybki nawet po odmrożeniu jest zwarte, jędrne, a nie jakieś "rozmymłane" :D jak to jest w przypadku mrożonego rekina...

Oczywiście nic nie zastąpi jednak świeżej grillowanej rybki w cro. Najlepsze to Lubin (Brancin), Orada i Zubatac i te są grillowane w całości.

Świetne są też grillowane steki z Tuńczyka, Serioli (amber jack) czy Bonito.

Wniosek jest jeden należy próbować jedna po drugiej bo wszystkie są świetne ! :wink:
Kacper111
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1144
Dołączył(a): 04.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 13.02.2013 16:40

Skarpina powiadacie... :lool:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.02.2013 17:09

Aldonka napisał(a):To ja już za skarpinę podziękuję, szczególnie za to grzebanie w policzkach :) Może i ona smaczna ale to jakoś mało apetyczne :)

Jak dla mnie zbyt wyjątkowa aby ją pożreć
slawekewa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 364
Dołączył(a): 07.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 14.02.2013 20:32

A jest to tak z rybami.
O gustach wiem nie wolno dyskutować. Pewnie się narażę na opier....l :mrgreen: .
Jak mówi sztuka kulinarna - tłuszcz niesie smak. Niestety w ciepłych wodach o smaczną rybę trudno.
Smaczne ryby żyją w Zimnych wodach - nic z Adriatyku nie równa się niestety z dorszem, halibutem, czerniakiem, molwą,łososiem,torbutem itp. z mórz północnych.( nie mylić miłości do cro ze smakiem)
Te jadrańskie rybki grilowane sa stosunkowo suche i dlatego maslinowo ulje i rozmaryn.
Np. grilowana lokardia (ichnia makrela) na pewno lekka i zdrowa ( na swój sposób smaczna są to gusta)ale sucha jak cholera i tak wiele podobnych ryb.Wystarczy u nas zgrilować okonia,szczupaka,sandacza istne drewno.
Tak,że jakie ryby kupować to po próbach decyzja subiektywna każdego podniebienia. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2013 20:37

slawekewa napisał(a):A jest to tak z rybami.
O gustach wiem nie wolno dyskutować. Pewnie się narażę na opier....l :mrgreen: .
Jak mówi sztuka kulinarna - tłuszcz niesie smak. Niestety w ciepłych wodach o smaczną rybę trudno.
Smaczne ryby żyją w Zimnych wodach - nic z Adriatyku nie równa się niestety z dorszem, halibutem, czerniakiem, molwą,łososiem,torbutem itp. z mórz północnych.( nie mylić miłości do cro ze smakiem)
Te jadrańskie rybki grilowane sa stosunkowo suche i dlatego maslinowo ulje i rozmaryn.
Np. grilowana lokardia (ichnia makrela) na pewno lekka i zdrowa ( na swój sposób smaczna są to gusta)ale sucha jak cholera i tak wiele podobnych ryb.Wystarczy u nas zgrilować okonia,szczupaka,sandacza istne drewno.
Tak,że jakie ryby kupować to po próbach decyzja subiektywna każdego podniebienia. :D


dorada wcale sucha nie jest, może za długo grilowałeś?albo na za dużym ogniu?
slawekewa
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 364
Dołączył(a): 07.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 14.02.2013 21:15

Możliwe , grilował zawsze Marko ze ze Splitu i nie wychodziłem przed orkiestrę. Rybie w ciepłej wodzie tłuszcz nie jest potrzebny do życia. Smaki są różne. Tzn. powiem inaczej , jeśli chodzi o konoby to oferowane ryby nie są warte pieniędzy jakie za nie żądają. Zakup na targu i samodzielne żarełko ok. inna bajka. Dalmatyńska kuchnia ,charakterystyczna na pewno nie jest nad morzem tylko w głębi lądu. Kuchnia bałkańska (ze smakami orientu) to Bośnia.A prawda jest taka.Największe spożycie zup w Europie to Polska. Są to lata ubóstwa i sposoby radzenia sobie w trudnych czasach. Historycznie biedna Dalamcja, co morze wyrzuci.Pewna egzotyka dla nas ale czy te dania są smaczne to podkreślam kwestia gustu i smaku.Nikt nie pisze o homarach, małżach św.Jakuba,krabach itp. Są to smaczne specyfiki ale kasa. :mrgreen:

Polskie flaki i czernina to również nie są czymś dla nas szczególnym ale dla innych nacji w pewien sposób egzotyczne a z dobrobytu nie wymyślone. :D
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 14.02.2013 21:34

Wielkim smakoszem ryb nie jestem, niemniej jednak Sławek po części zgodzę się z Tobą i powtórzę, co pisałem w innym temacie.
Dla mnie najlepszy jest Lubin zwany także Brancin. Dlaczego? Bo to tłusta ryba i nie ma małych ości.
Lubina piekłem i na patelni i na grillu. Z patelni zupełnie traci smak, robi się za tłusty. Lubin musi się trochę wytopić. Grillowany jest ok i nie trzeba ani kilka godzin wcześniej go trzymać w oliwie ani smarować oliwą podczas grillowania.

Według mnie najlepiej nadają się na grilla ryby tłuste o zwięzłym mięsie, gdyż trudniej przywierają do kratki.
Pozostałe ryby (przede wszystkim prażmowate - tu zalicza się dorada) powinny być przed położeniem na kratkę dokładnie osuszone, a następnie przetarte oliwą. Ryby chude podczas pieczenia trzeba smarować oliwą. Oliwa kapie na żar, z którego wydobywa się niezdrowy dymek o czym tu wspominał Leon i tego się trzymam.
slawekewa napisał(a):Wystarczy u nas zgrilować okonia,szczupaka,sandacza istne drewno.

Co do okoni, to najlepsze są pieczone nad ogniskiem. Swego czasu z ekipą często jeździliśmy nad jeziorko pełne okoni i szczupaków. Na blachę łowiło się tego sporo. Na koniec, tradycyjnie kilka okonków piekliśmy nad ogniskiem. Bez soli i większych przygotowań. Tego smaku (chyba bardziej przygody) się nie zapomina. :wink:
Ostatnio edytowano 14.02.2013 21:47 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5012
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2013 21:36

slawekewa napisał(a):
Polskie flaki dla innych nacji w pewien sposób egzotyczne a z dobrobytu nie wymyślone. :D


A chorwackie tripice :?: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne.



cron
Jakie ryby kupować? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019