Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bazi22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazi22 » 04.03.2011 15:11

Tylko żeby zjechać z lewego, to trzeba włączyć lewy kierunek, bo zmienia się pas ruchu - lewy (wewnętrzny) wyprowadza na prawy.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.03.2011 15:28

bazi22 napisał(a):Tylko żeby zjechać z lewego, to trzeba włączyć lewy kierunek, bo zmienia się pas ruchu - lewy (wewnętrzny) wyprowadza na prawy.

jeśli jesteś na lewym(wewnętrznym) a chcesz zjechać w prawo, to włączasz prawy kierunkowskaz.

Lewy kierunkowskaz na rondzie możesz włączyć tylko, gdy zmieniasz pas ruchu, z prawego na lewy.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 04.03.2011 17:45

kaszubskiexpress napisał(a):
bazi22 napisał(a):Tylko żeby zjechać z lewego, to trzeba włączyć lewy kierunek, bo zmienia się pas ruchu - lewy (wewnętrzny) wyprowadza na prawy.

jeśli jesteś na lewym(wewnętrznym) a chcesz zjechać w prawo, to włączasz prawy kierunkowskaz.

Lewy kierunkowskaz na rondzie możesz włączyć tylko, gdy zmieniasz pas ruchu, z prawego na lewy.

Zwłaszcza, że jak zuważono wczesniej jest to tzw. rondo ślimakowe a to znaczy, że na tym rondzie uzywamy tylko prawego kierunku poniewaz obligatoryjnie lewy pas przechodzi w prawy
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 04.03.2011 18:58

Raul73 - odnośnie bredzenia itp to cóż pozostawiam to bez komentarza. Ale to na marginesie. Sam wykonując manewr skrętu w lewo zostałem uderzony przez gościa który mnie wyprzedzał. I co. Też się z tym nie zgadzałem ( a na przepisach co nieco się znam). I w Sądzie Grodzkim przekonałem się. trochę mnie to kosztowało. Nauczka na przyszłość.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.03.2011 19:22

szakal

Nie wiem jakie uchybaienia zaszły w twojej sytuacji, ale założe się że była ona jednak inna niż ta opisana przez arturac. Ta przedstawiona przez niego jest tak oczywista, że nie może być innej intepretacji! Jest gośc który skręca, ma włączony lewy kierunek - nikt nie może go wyprzedzić, chyba że z prawej. Proste, nie ma tu czego intepretować!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2011 22:19

szakal36 napisał(a):Zgodnie z art 23 PRD
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony
Z drugiej natomiast strony

art 22
- Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
- 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.[/b]

Tak więc pojazd który wyprzedzał, był już na pasie ruchu na który zamierzał wjechać kierujący pojazdem sygnalizujący manewr skrętu w lewo.
Winny jest wykonujący manewr skrętu w lewo.

taaaa, czuję się jakbym wbił patyk w mrowisko :)

czyli w prawie jest zapis w stylu lewego kierunku na rondzie "na dwoje babka wróżyła" a jak w życiu to kolega szakal36 pisze trochę wyżej.

Mówisz, że to jednak nie byłaby wina (wg sądu grodzkiego) auta nr 3? :) w sumie to dobrze bo ja nr3 prowadziłem. Do tej pory do końca nie jestem pewien, czyja była wina. Czy moja (pewnie trochę tak), ale auta nr 1 nie widziałem a co dopiero kierunku:) Czy kierowcy auta nr1, bo nie luknął w lusterko lewe czy ktoś go nie wyprzedza. pewnie pół na pół ze wskazaniem na nr 3. Podpisałem oświadczenie biorąc winę na siebie, ale co dziwne nigdy nic do mnie w tej sprawie nie dotarło, żadne dokumenty weryfikujące itp, zniżek też nie straciłem. Wniosek-poszkodowany zrobił wszystko z własnego OC lub AC-tylko dlaczego, przecież stracił zniżki....

Mało kto z nas, kierowców stojąc i czekając na skręt w lewo patrzy w lewe lusterko, czy ktoś go nie wyprzedza. Widziałem kiedyś bardzo groźną sytuację, jeden jechał w rządku i z naprzeciwka miał wolne i chciał skręcać w lewo a drugi mocnym wozem zaczął wyprzedzać cały rządek aut, jak zobaczył lewy kierunek miał chyba bliżej do 200 niż do 100. Na szczęście facet, który chciał skręcić w lewo spojrzał w lusterko i nawet, żeby tego wyprzedzającego uspokoić na chwilę wyłączył lewy kierunek -obaj pewnie mieli przypływ adrenaliny.
Ostatnio edytowano 04.03.2011 23:08 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
dj7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj7 » 04.03.2011 22:47

Raul73 napisał(a):
szakal36 napisał(a):

art 22
- Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
- 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.[/b]

Tak więc pojazd który wyprzedzał, był już na pasie ruchu na który zamierzał wjechać kierujący pojazdem sygnalizujący manewr skrętu w lewo.

Co ty bredzisz? Ten wymijający nie był na swoim pasie ruchu, tylko na przeciwnym - to po pierwsze. Po drugie - ten skręcający w lewo czekał na możliwośc wykonania manewru dość dlugo - rozumując po twojemu powinien przepuścić wszystkie pojazdy które chcą go wyprzedzić - pewnie w ten sposób ze dwa dni by skręcał.
Bez dwóch zdań winny jest pojazd nr 3. Nie widział pierwszego w momencie rozpoczęcia wyprzedzania, ale powinien zauważyć jego lewy kierunek kiedy tylko wychylił się zza ciężarówki (nr 2) - i wtedy powinien się zatrzymać. Nie zachował należytej ostrożności przy wymijaniu - proste!

Proste.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.03.2011 23:02

dj7 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
szakal36 napisał(a):

art 22

Co ty bredzisz? Ten wymijający nie był na swoim pasie ruchu, tylko na przeciwnym - to po pierwsze. Po drugie - ten skręcający w lewo czekał na możliwośc wykonania manewru dość dlugo - rozumując po twojemu powinien przepuścić wszystkie pojazdy które chcą go wyprzedzić - pewnie w ten sposób ze dwa dni by skręcał.
Bez dwóch zdań winny jest pojazd nr 3. Nie widział pierwszego w momencie rozpoczęcia wyprzedzania, ale powinien zauważyć jego lewy kierunek kiedy tylko wychylił się zza ciężarówki (nr 2) - i wtedy powinien się zatrzymać. Nie zachował należytej ostrożności przy wymijaniu - proste!

Proste.

Jeśli już to przy wyprzedzaniu lub omijaniu...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.03.2011 23:55

Bocian napisał(a):Jeśli już to przy wyprzedzaniu lub omijaniu...

Przy omijaniu oczywiście! :D

Wyprzedzanie to jadącego, nie stojącego.
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 05.03.2011 11:08

Trzeba pamiętać, że każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. Tu nie można przyłożyć wzorca. Istotne jest czy był to wjazd na parking, czy skręt w lewo na skrzyżowaniu, czy była możliwość wykonania stosownego manewru z prawej strony, czy była dostateczna widoczność itp. Co kraj to obyczaj. A skoro nie straciłeś żadnych zniżek, to najprawdopodobniej drugi uczestnik dopytał co i jak i bał się, że się odwołasz. Ale to są tylko przypuszczenia i jak mówię, każda sprawa jest indywidualna.
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 05.03.2011 11:34

w praktyce przed każdym poważnym skrzyżowaniem jest linia ciągła na środku (lub wydzielony pas do skrętu w lewo) więc wtedy wyprzedzanie skręcającego w lewo pojazdu jest niemożliwe i zabronione.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.03.2011 12:46

Mnie wqqr... co roku coraz bardziej wydłużane linie ciągle z okazji wiosennych malowań!!!
Co za debile za tym stoją????
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.03.2011 15:36

FUX napisał(a):Mnie wqqr... co roku coraz bardziej wydłużane linie ciągle z okazji wiosennych malowań!!!
Co za debile za tym stoją????

Lobby konsorcjów produkujących farbę do powierzchni asfaltowych 8)

To tak, żeby spiskowej teorii Crodziejów stało się za dość 8)

:lool:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.03.2011 15:46

Wysoce prawdopodobne... :twisted:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.03.2011 22:22

Bo to jest typowo polskie myślenie - zamiast wzorem krajow cywilizowanych robić linie wtapiane w asfalt, to się powtarza co roku malowanie.

Chociaż z drugiej strony.... Gdyby robili wtapiane, to by się okazało że linie wytrzymują dłużej niż asfalt.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone