Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Górskie szlaki - Istria i okolice

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jo_Anna
Croentuzjasta
Górskie szlaki - Istria i okolice

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 27.05.2009 20:06

Witajcie!

Bijąc się w piersi przyznaję, że nie przeszukałam pracowicie Forum, czy aby taki temat z takim pytaniem już się nie pojawił. Mniemam, że jeśli się pojawił, zostanę w try miga doń odesłana przez czujnych adminów :P

Jeśli jednak nie, to proszę powiedzcie jakie górskie szlaki na Istrii bądź w niedalekiej okolicy są godne polecenia. Stopień trudności raczej nie gra roli. Zależy mi, aby było: widokowo, wysoko, i ogólnie ciekawie. Byłam tylko na Vojaku, a chciałabym zobaczyć coś jeszcze górskiego w tamtych rejonach. Będę tylko tydzień (początek czerwca), więc jakieś 2-3 dni przeznaczę na góry. Mam nadzieję :)

pozdrawiam :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.05.2009 20:52

Polecam NP Risnjak

:papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.05.2009 20:55

Witaj :D

Kiedyś ktoś pytał o PN Risnjak, mnie też interesował więc nieco wtedy poszukałem i dlatego przeczytaj proszę TEN TEMAT , może i Ciebie to zainteresuje....... , to w końcu nie tak daleko od Istrii :D

Pozdrawiam
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 28.05.2009 05:42

Jeśli tak obaj, Mirko i Kulka, jednym głosem polecacie RISNJAK to pewnie się wybiorę - ras to to, co tygrysy lubią najbardziej i wysokość przyjemna i obietnica widoków. Jak się uda, obiecuję relację :) Miałam jechać na Hvar, a będę się włóczyć po Istrii (hity Istrii już znam) i chcę jak najwięcej zobaczyć. Czy jakieś etniczne klimaciki, zapomniane miejsca, ciekawostki znajdę na półwyspie?
Mirko, przede wszystkim do Ciebie to pytanie, bo pewnie znasz te okolice jak własną kieszeń - w okolicy Puli, w głębi lądu gdzie warto pojechać?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.05.2009 08:08

Myślę, że warto zobaczyć te miejsca:

NP Brijuni
Zarečki krov
Hum
Roč
Motovun

Przydatni link: http://www.istra.hr/

Jo_Anna
Witam na Istrii :papa:
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 28.05.2009 19:52

mirko napisał(a):Myślę, że warto zobaczyć te miejsca:

NP Brijuni
Zarečki krov
Hum
Roč
Motovun

Przydatni link: http://www.istra.hr/

W swoich planach już miałam Hum i Motovun, dopisuję więc resztę, dzięki!

pozdrawiam :)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 16.06.2009 13:51

Witajcie!

Chciałam tylko zameldować, ze wróciłam, ale myślami i duchem nadal jestem w Chorwacji. Ten pobyt na Istrii był jak piękna bajka. Dzięki za sugestie - dzięki nim dużo i świadomie zobaczyłam. Te wszystkie kamienne miasteczka, oprócz wiadomych hitów - typu Rovinij czy Pula oraz NP Brijuni też Pazin, Motovun, Hum, Beram, przecudne Bale, w którym mieszkałam i plażowałam. W górach niestety byłam tylko szczątkowo, bo zaraz na wstępie paskudnie skaleczyłam stopę i miałam ograniczone chodzenie. Ale byłam na Vojaku masywu Ucka (w ciemnej chmurze, zero widoczności) i na Risnjaku - z kolei cudne widoki, wejście na szczyt takie jak tygrysy lubią najbardziej - po skałach, a potem pyszne jedzonko w schronisku. Może napiszę relację, ale jeszcze nie teraz, bo polski czas płynie inaczej niż chorwacki ;)

pozdrav :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.06.2009 09:55

Jo Anno, jestem baaardzo ciekawy trasy i widoków z Risnjaka, jako, że po raz kolejny przymierzamy się do jego zdobycia :wink: , znowu takie są plany.

Ponieważ to będzie we wrześniu, czasu na opisik masz sporo :wink:
Będę czekał.
Pozdrawiam

PS Byliśmy w Chorwacji chyba mniej więcej w tym samym czasie :D
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 17.06.2009 10:14

Póki co - gratuluję Joanno zdobyczy- mimo tej skaleczonej stopy! Ja na Istrii jeszcze nigdy nie byłam, więc bardzo chętnie poczytam o tym, co wyżej od poziomu morza :D Nie wiem czy zdążę, ale może :wink: :D

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne