Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 16.08.2015 13:26

Jeszcze na wiosnę można było kupić winiety w kantorze przy stacji BP przy A1 w Mszanie, w koronach były w cenach nominalnych. Teraz już nie ma takiej możliwości, można kupić tylko na samej BP przy kasie w cenach nienormalnych (czeska misięczna za 95 zł) :wink:
manx
Turysta

Postnapisał(a) manx » 16.08.2015 13:40

Ja pamiętam, że kupowałem na tej BP w takim okienku przy wejściu do łazienek. Już zlikwidowane to okienko?

W razie czego, to można płacić w Czechach za winietę w Euro? :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2015 13:54

Ale po co :?:

Korony czeskie albo karta :twisted:

Bilon euro przyjmą po zbójeckim kursie :!:
Przecież to się sprzedawcy kompletnie nie opłaca brać bilon euro i potem go wymieniać w banku na korony.
Jak już weźmie, to z łaską i oskubie :?

Jak już to przyjmą euro w banknotach i wydadzą resztę w koronach. Kurs oczywiście jest korzystny dla sprzedającego :wink:
dreadlook
Turysta

Postnapisał(a) dreadlook » 17.08.2015 18:28

Panowie i Panie, we wrześniu 17-24 jedziemy do miejscowości Vodice z okolic Torunia. Proszę powiedzcie jaki jest koszt winiet i w jakich Państwach dokładnie trzeba je kupić. Wszystko chcemy kupować po drodze na stacjach. :wink:

Jakie pieniądze przygotować do płatności? Czy może lepiej płacić kartą?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2015 18:52

dreadlook napisał(a):Panowie i Panie, we wrześniu 17-24 jedziemy do miejscowości Vodice z okolic Torunia. Proszę powiedzcie jaki jest koszt winiet i w jakich Państwach dokładnie trzeba je kupić. Wszystko chcemy kupować po drodze na stacjach. :wink:

Jakie pieniądze przygotować do płatności? Czy może lepiej płacić kartą?

oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html
stefan09
Autostopowicz

Postnapisał(a) stefan09 » 17.08.2015 20:44

Witam,
ułożyłem sobie trasę do makarskiej uwzględniając tankowanie LPG, potrzebuję jeszcze tylko informacji, gdzie kupić winietę.
Nie mogę wkleić linka do trasy bo to mój pierwszy post, ale wygląda tak:
zgorzelec->K Vápence, 692 01 Mikulov, Czechy->Petrol, Ormoška cesta 26b, 2250 Ptuj, Słowenia->E71, Draganić, Chorwacja->E71, 23450, Jasenice, Chorwacja->Makarska, Chorwacja

Ktoś wie gdzie dokładnie na tej trasie najlepiej zakupić winietę na Czechy? Wjeżdzam od Zawidowa
Ktoś tu wcześniej napisał, że na Austrię kupić tutaj:
OMV Tankstelle, Wiener Straße 91, 2193 Hobersdorf, Austria
Jest może jakiś punkt wcześniej? Bo widzę, że trzeba przejechać kilkanaście km autostradą zanim się kupi winietę
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2015 20:59

Austriacką możesz kupić na granicy w Drasenhofen 8)

Bez paniki, dopiero z Hobersdorf zaczyna się autostrada, zdążysz :roll:

Czeską na stacji benzynowej w Czechach, musi być jakaś zanim wjedziesz na autostradę czy ekspresówkę 8)
crokasia
Podróżnik

Postnapisał(a) crokasia » 20.08.2015 22:16

Witam!
Czytam większość tego wątku i trochę się pogubiłam. Gdzie najlepiej kupować winiety?
Czeską na pierwszym szelu na a1 (lepiej karta czy korony?), a Austriacką na pierwszym lepszym miejscu a Austrii?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2015 22:30

Czytaj ten wątek :!:

Wszystko jest napisane :!:
Sicario
Odkrywca

Postnapisał(a) Sicario » 21.08.2015 08:12

TollTickets

Czy ktoś z Was miał sytuacje że winiety zamówione w TollTickets nie dojechały lub czas oczekiwania był dłuższy niż 7 dni ?
Zamówiłem 12.08 z wysyłką 13.08 - czyli teoretycznie do wczoraj byc powinny . Jak na razie brak przesylki i od wczoraj brak informacji z Tolltickets gdzie przesyłka jest. Wyjeżdzam w niedziele i jak tak dalej pójdzie to zapłace sobie podwójnie :(
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 21.08.2015 13:29

crokasia napisał(a):Witam!
Czytam większość tego wątku i trochę się pogubiłam. Gdzie najlepiej kupować winiety?
Czeską na pierwszym szelu na a1 (lepiej karta czy korony?), a Austriacką na pierwszym lepszym miejscu a Austrii?

Dokładnie tak jak piszesz - jeśli wjeżdżasz a1 to Czeską na pierwszym Shelu, zawsze płacę tam kartą. Austriacką tuż za granicą Cz/A - po prawej stronie np. tu
8140.jpg

tam zawsze płacę gotówką w eu.
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 21.08.2015 14:03

Sicario napisał(a):TollTickets

Czy ktoś z Was miał sytuacje że winiety zamówione w TollTickets nie dojechały lub czas oczekiwania był dłuższy niż 7 dni ?
Zamówiłem 12.08 z wysyłką 13.08 - czyli teoretycznie do wczoraj byc powinny . Jak na razie brak przesylki i od wczoraj brak informacji z Tolltickets gdzie przesyłka jest. Wyjeżdzam w niedziele i jak tak dalej pójdzie to zapłace sobie podwójnie :(

Z tego co pamiętam, to jest 7 dni roboczych :-) Spróbuj wpisać nr przesyłki już w poczcie polskiej. U mnie tak było, że jak dotarła do Polski, to już była zaznaczona na stronie. Na niemieckiej stronie sprawdź tu:
http://www.trackitonline.ru/?service=track&CCode=PL
wpisz tylko nr przesyłki i kod bezpieczeństw, pokaże Ci gdzie jest Twoja przesyłka :-)
Sicario
Odkrywca

Postnapisał(a) Sicario » 21.08.2015 15:10

viltob08 napisał(a):
Sicario napisał(a):TollTickets

Z tego co pamiętam, to jest 7 dni roboczych :-) Spróbuj wpisać nr przesyłki już w poczcie polskiej. U mnie tak było, że jak dotarła do Polski, to już była zaznaczona na stronie. Na niemieckiej stronie sprawdź tu:
http://www.trackitonline.ru/?service=track&CCode=PL
wpisz tylko nr przesyłki i kod bezpieczeństw, pokaże Ci gdzie jest Twoja przesyłka :-)

Musze powiedziec ze akurat dzisiaj mam szczescie. Kontaktowałem sie z tolltickets i w zasadzie pomogli jak mogli czyli wskazali co gdzie szkukac itd Okazałało sie ze list jest ale na innym urzedzie pocztowym i wyłącznie dzieki uprzejmości "Pani" z poczty udało sie odszukac przesyłke - gdyby nie to zapewne dostał bym list za dwa tygodnie. Poczta Polska - ehhh (przepraszam za brak polskich liter ale nie działa mi klawiatura)

Tak wiec podsumowując zamawianie z TollTickets jak najbardziej ok ale trzeba wziąc poprawke na czas dostarczenia przez PP :)
oldGIZMO
Croentuzjasta

Postnapisał(a) oldGIZMO » 21.08.2015 18:49

... z TollTickets .. dotarła na miejsce z dokładnością przedwojennego rozkładu jazdy pociągów i w opcji najtańszej, za wyjątkiem kupna na "miejscu", czyli kraju stosowania...
moody78
Globtroter

Postnapisał(a) moody78 » 22.08.2015 09:29

Czy ktoś się orientuje, gdzie można kupić winietę na Austrię po godzinie 22:00, wjeżdżając do ww. kraju z objazdu M-L-P (czyli na powrocie z Cro)?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone