Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ORIGAMISU
Autostopowicz

Postnapisał(a) ORIGAMISU » 18.08.2019 16:24

ciechan napisał(a):Witam,
gdzie kupię winiet na Słowację po przekroczeniu granicy w Zwardoń?

www eznamka sk - dzisiaj kupiłem - 30 dniowa kosztuje 61,10 PLN (14 Euro)
truedomel
Odkrywca

Postnapisał(a) truedomel » 19.08.2019 18:23

Mam pytanie, czy slowency sprawdzają winiety za pomocą wideorejestratorow? Pytam bo z rozpędu przykleilem ich winietę po zlej stronie, tzn od strony pasażera na dole, zamiast u góry po stronie kierowcy, no i teraz myślę czy mogę spodziewać się jakiegoś miłosnego listu od nich. Czy tak przyklejona winieta jest w ogóle ważna wg nich?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2019 20:46

truedomel napisał(a):Mam pytanie, czy slowency sprawdzają winiety za pomocą wideorejestratorow? Pytam bo z rozpędu przykleilem ich winietę po zlej stronie, tzn od strony pasażera na dole, zamiast u góry po stronie kierowcy, no i teraz myślę czy mogę spodziewać się jakiegoś miłosnego listu od nich. Czy tak przyklejona winieta jest w ogóle ważna wg nich?

Zawsze kleje winiety w prawym dolnym rogu tj. od strony pasażera i jeszcze nikt się nie przyczepił... Za to jak się ma na szkle nieaktualną, to za to można dostać mandat.
kropkaPl
Autostopowicz

Postnapisał(a) kropkaPl » 19.08.2019 23:50

Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 20.08.2019 06:13

kropkaPl napisał(a):Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?

Na pierwszej spotkanej stacji benzynowej w Austrii.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 20.08.2019 07:42

kropkaPl napisał(a):Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?

W dzień nie będzie problemu, są stacje benzynowe w Mureck i przed samą A9 jest Temmel Tankstelle. Po 22 może być problem. Spróbuj kupić jeszcze w Slowenìi np w Ptuj.
Ps. Ja kupuję zawsze dwie winiety w drodze do Chorwacji i nie ma problemu. :oczko_usmiech: :mrgreen:
jotusia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jotusia » 20.08.2019 07:52

dids76 napisał(a):

W dzień nie będzie problemu, są stacje benzynowe w Mureck i przed samą A9 jest Temmel Tankstelle. Po 22 może być problem. Spróbuj kupić jeszcze w Slowenìi np w Ptuj.
Ps. Ja kupuję zawsze dwie winiety w drodze do Chorwacji i nie ma problemu. :oczko_usmiech: :mrgreen:

Po 22 niestety w Mureck już się nie kupi. Przerobiliśmy to na powrocie, czekamy teraz na mandat.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 20.08.2019 07:55

jotusia napisał(a):
dids76 napisał(a):

Po 22 niestety w Mureck już się nie kupi. Przerobiliśmy to na powrocie, czekamy teraz na mandat.

To mieliście pecha i Was złapali, a nie wypisali od ręki mandatu?

Czy może liczycie, że cała autostrada jest monitorowana i każdemu bez winiety z opóźnieniem wysyłają mandat?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2019 08:06

jotusia napisał(a):
dids76 napisał(a):

Ale co - złapali Was? Słowenia i Austria nie prowadzą wideonadzoru... no chyba, że to tzw. videomaut.
jotusia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jotusia » 20.08.2019 08:21

pääkäyttäjä napisał(a):
jotusia napisał(a):
dids76 napisał(a):

Ale co - złapali Was? Słowenia i Austria nie prowadzą wideonadzoru... no chyba, że to tzw. videomaut.

Nie, nie złapali, ale myśleliśmy, że mają właśnie jakieś kamerki wyłapujące, musieliśmy dojechać do 1 stacji paliw na autostradzie, myślałam, ze gdzieś nas wyłapało coś po drodze.

Cytat ze strony https://www.turysta.org/oplaty-drogowe- ... -po-kroku/

"Korzystanie z płatnych dróg bez ważnej winiety może skutkować otrzymaniem mandatu w wysokości 120 EUR w przypadku samochodów oraz 65 EUR dla motocykli. Kontrole przeprowadzane są przy użyciu kamer które są połączone do systemu informatycznego ASFINAG."

Tak więc chyba jednak czekamy
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2019 09:09

No, nie do końca tak jest - monitoring AVK nie jest wszędzie, najczęściej to mobilna (z furgonetki) kontrola Asfinag a kamery nad drogą to w większości monitoring ruchu drogowego. Tzw. AVK zmienia swoją lokalizację ;) Nawet jak Was coś nagrało a potem kupiliście winietę, to raczej nie ma się co bać - masz kupić winietę najszybciej, jak to możliwe, ewentualnie zapłacić ludziom z Asfinag jak Was złapią :mrgreen:
jotusia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jotusia » 20.08.2019 09:12

pääkäyttäjä napisał(a):No, nie do końca tak jest - monitoring AVK nie jest wszędzie, najczęściej to mobilna (z furgonetki) kontrola Asfinag a kamery nad drogą to w większości monitoring ruchu drogowego. Tzw. AVK zmienia swoją lokalizację ;) Nawet jak Was coś nagrało a potem kupiliście winietę, to raczej nie ma się co bać - masz kupić winietę najszybciej, jak to możliwe, ewentualnie zapłacić ludziom z Asfinag jak Was złapią :mrgreen:

To pocieszające, dzięki za wyjaśnienie, jest szansa, że się upiekło, z resztą nie tylko nam (w Mureck co chwilę ktoś podjeżdżał pod zamkniętą stację po winietę i odbijał się od drzwi).
biagggio
Odkrywca

Postnapisał(a) biagggio » 20.08.2019 09:18

A dostał ktoś manadat za " nie manie" winiety gdzieś na początku kraju, np. jeszcze przed Shellem jadąc ze SLO w kierunku Grazu? Zawsze mi się wydawało, może naiwnie, że do pierwszej porządnej stacji na autostradzie dają kierowcom "amnestię".
Zresztą okaże się w tym roku jak będzie, bo na Słowację kupiłem trochę dalej niż na granicy. Zobaczymy ......
Ostatnio edytowano 20.08.2019 09:27 przez biagggio, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 20.08.2019 09:20

jotusia napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):No, nie do końca tak jest - monitoring AVK nie jest wszędzie, najczęściej to mobilna (z furgonetki) kontrola Asfinag a kamery nad drogą to w większości monitoring ruchu drogowego. Tzw. AVK zmienia swoją lokalizację ;) Nawet jak Was coś nagrało a potem kupiliście winietę, to raczej nie ma się co bać - masz kupić winietę najszybciej, jak to możliwe, ewentualnie zapłacić ludziom z Asfinag jak Was złapią :mrgreen:

To pocieszające, dzięki za wyjaśnienie, jest szansa, że się upiekło, z resztą nie tylko nam (w Mureck co chwilę ktoś podjeżdżał pod zamkniętą stację po winietę i odbijał się od drzwi).

To Ci, którzy mało uważnie, lub nawet wcale, czytają to forum :)
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 20.08.2019 09:24

biagggio napisał(a):A dostał ktoś manadat za " nie manie" winiety gdzieś na początku kraju, np. jeszcze przed Shellem jadąc ze SLO w kierunku Grazu? Zawsze mi się wydawało, może naiwnie, że do pierwszej porządnej stacji na autostradzie dają kierowcom amnestię.
Zresztą okaże się w tym roku jak będzie, bo na Słowację kupiłem trochę dalej niż na granicy. Zobaczymy ......

Nie

Ale widziałem, jak kasowali ludzi, którzy jadąc autostradą SLO z Maribor w kierunku Graz, nie kupują winiety i prosto wjeżdżają do A na płatny odcinek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 208
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone