Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoradar pomocy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 01.09.2008 22:35

[quote="SDI"].Jeżdże dość szybko Toruń..Kraków w niecałe 4h to mi się opłaca.

Zebyś tylko nie zapłacił czymś bardziej wartościowym niż kasa.
Miałem kiedyś kolegę który jeździł bardzo szybko i bardzo pewnie.
Niestety trafił na mniej wprawnego kierowcę który popełnił błąd. Kolega jechał zbyt szybko żeby zareagować, zginął na miejscu.
Nikomu tego nie życzę.
CB to fajna rzecz ale dla odpowiedzialnych kierowców.
Pozdrawiam.
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 01.09.2008 22:51

Nieprawda, właściciel pojazdów/floty ma obowiazek prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdów i obowiązek udostępniania danych o kierującym na żądanie policji.

I to nie zdaje egzaminu - bo wystarczy powiedzieć, że pracownik był na okres próbny i jechał ta trasę pierwszy raz a na drugi dzień nie stawił sie do pracy bo np. wyjechał do Anglii na zarobek -- to działa znam z drugiej strony - nie przedsiębiorcy. Masz mandat a nie punkty.

Co do uniknięcia zapłacenia mandatu nie ma szans. Powierz, że auto Twoje, osobowe wtedy ktoś prowadził, ale nie wiesz kto - sprawa trafia do Sądu Grockiego i wtedy nie ma okresu rok - bo trafiło do Sądu przed i ktoś będzie musiał zapłacic plus koszta sądowe a kto to ustali sąd. Bo jak wytłumaczyć, że właściciel nie wie kto jechał wtedy a obok na zdjęciu widac jego żonę. Nie pamietam żeby komus przed sądem się udało
Ostatnio edytowano 02.09.2008 07:21 przez korfu01, łącznie edytowano 1 raz
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 02.09.2008 01:29

.....Mibii jestem kierowcą zawodowym także śmierć za kółkiem mam wpisaną w ryzyko zawodowe,to że lubie jeździć szybko nie koniecznie wskazuje na to że jestem wariat....jeśli jesteś kierowcą to posłuchaj na klockach hamulcowych przejeżdżam 120 tys km dopowiedz sobie sam jak wygląda moja technika jazdy,dobra podpowiem to nie jest gaz ..hamulec,gaz...hamulec,pasażerowie nie latają jak ulęgałki....do dzisiaj a mam 44 lata przejechałem ponad 2,5mln km no i co dobra technika jazdy czy opatrzność Boska.....jak piła się obraca to paluchów nie pcham,a teraz cb i odpowiedzialność.....jeśli uważasz że kierowcy montują cb tylko po to aby bić rekordy prędkości na trasach to jesteś w głębokim błędzie CB to przedewszystkim kontakt z ludżmi .Podsawowym założeniem jest pomoc kolegom w pracy tu padają hasła <jak dojechać<uwaga jedzie karetka pogotowia ..przepuście<uwaga bardzo śliska droga<itp a i pirata drogowego można przyhamować jak ma ułańską fantazje.....ale ale na koniec nie jestem żadnym mistrzem kierownicy postępuje tylko według tych słów ..MYŚLE WIĘC JESTEM....Pozdrowienia z trasy
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.09.2008 07:28

SDI napisał(a): .Jeżdże dość szybko Toruń..Kraków w niecałe 4h to mi się opłaca..

Nie znam tej trasy ale myślę że ponad 420 km w niecałe 4 godz. ... na naszych drogach .... musisz naprawdę nieźle gazować a droga pusta. średnia ponad 100 km/h .. zakręty, skrzyżowania.... czyli na prostych odcinkach należy rozwijać około 180-200 km/h. Przypuszczam, że to wyjątek od zasady. Trafiło się raz.
ps.
Zwolnij .... poczekaj aż wybudują autostradę. Szkoda życia ... szczególnie tych innych - niewinnych. :!:

Ja też powoli nie jeżdzę jednak przypuszczam że w 4 godz. nie zmieściłbym się.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 02.09.2008 07:54

SDI napisał(a):. mam 44 lata przejechałem ponad 2,5mln km

Tak z ciekawości spytam. Ile raz zatrzymała Cię policja za przekroczenie przepisów? Porównam ze sobą bo przejechałem pewnie 1/10 tego co TY.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 02.09.2008 11:43

Zadzwoniłam i wysłałam, mandat będzie, punktów nie będzie :) No i w końcu o to mi chodziło przecież, ufff.
Swoja drogą mąż wyszedłby na totalnego idiotę mówiąc, że nie wie kto jeździ jego samochodem :roll: No zawsze mógł stwierdzić, że jest notorycznie tak pijany, że nie pamięta, ale jakoś się nie chciał zgodzić, zły człowiek.
Mam też kiepską wiadomość, jakość zdjęcia jest idealna. Żadne tam ufoludki, prawie zdjęcie do dowodu. Tylko logo na okularach nieczytelne, a poza tym dokladnie widać kto prowadził.
Cóż, 21 września wyruszam znowu na Istrię, w cholernej Kamienicy Polskiej zwolnię :twisted:
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 03.09.2008 09:15

..........kurcze mam zapeszyć brrrr.....raz we WŁOCŁAWKU i to wiedziałem że stoją ale przyśpieszyłem ażeby ominąć dziurę a tak wogóle to żałuje że podjąłem temat ponieważ różne są opinie odnośnie jazdy które oczywiście szanuje ...a te czasy mam podobne ponieważ wyjeżdżam zawsze o 3 rano i o 4.30 jestem zawsze albo za ŁODZIĄ południe Polski albo za Poznaniem jak jade na zachód..i ........żeby zakończyć <nie hamuje ostro,nie zajeżdżam drogi,nie jade na czołowe,nie wyprzedzam na trzeciego,..jedyny mój grzeszek to prędkość którą dostosowuje do warunków jazdy ..no i mówie zdrowaśki..zawsze pomaga i ne tylko podczas jazdy ale to już inna bajka.Finał koniec zwierzeń Pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 03.09.2008 09:21

SDI napisał(a):..........kurcze mam zapeszyć brrrr.....raz we WŁOCŁAWKU

nie gratuluję żeby nie zapeszać :)
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 03.09.2008 10:09

We Włocławku :roll: no tam, na tak zwanych "latarniach" miałam wynik dnia, a pan policjant powiedział, że to wynik miesiąca. Często jeździłam tą trasą z Łodzi pod Chojnice. Mój najlepszy czas to 3 godziny, ale też nigdy, przenigdy nie udało mi się wyjechać przed 10 rano, mimo szczerych zamiarów :)
Swoją drogą zrobili już nawierzchnię na tym paskudnym odcinku? Tym z rzeczonymi latarniami :)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 03.09.2008 10:23

caal napisał(a):Zadzwoniłam i wysłałam, mandat będzie, punktów nie będzie :) No i w końcu o to mi chodziło przecież, ufff.

Witam
Nie chcę Cię rozczarować, ale skąd taka wiadomość, że nie będzie punktów?
Jeżeli tak przekazał Ci policjant w rozmowie telefonicznej to po prostu Cię okłamał, to przykre. Obowiązujące przepisy nie pozwalają na pominięcie punktów. Planuje się, że w przyszłości tak będzie.
Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2008 10:49

Najgorzsze w tym wszystkim jest to , że przez brawurowych przypałów niewinni, jeżdżący zgodnie z zasadami ludzie giną....ale nie tylko...zobaczcie czym może skończyć się brawura ... to dla ludzi o mocnych nerwach :

http://www.scheurijzer.nl/flitspaal.htm

Uwaga - link zawiera sceny wyjątkowo drastyczne - zastanów się zanim otworzysz

Tekst na czerwono dopisał moderator Rysio
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 03.09.2008 11:08

Nie rozmawiałam z policjantem, tylko z komendantem straży gminnej, to on tak powiedział - mandat tak, punkty nie. Zresztą się okaże. I tak mnie nie będzie jak zaczną te papierzyska spływać bo będę w Chorwacji :)

Alessandro, owszem lubię jeździć szybko, ale też już w sumie wyrosłam z czasów zachłyśnięcia się prędkością jako taką. Faktem jest, że za każdym razem kiedy zatrzymują mnie panowie w mundurach to za przekroczenie szybkości. To jest wykroczenie, które popełniam nagminnie. Nie znaczy to wcale, że jeżdżę nie używając mózgu. Nie jeżdżę też brawurowo, nie wyprzedzam na trzeciego itd, itp.

Natomiast co do faceta ze smakiem zjadanego przez sympatycznego tygrysa - to nie jest brawura, to jest posiadanie zwojów mózgowych w liczbie dwóch, no ok, w porywach do trzech :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2008 11:50

caal napisał(a):Nie rozmawiałam z policjantem, tylko z komendantem straży gminnej, to on tak powiedział - mandat tak, punkty nie. Zresztą się okaże. I tak mnie nie będzie jak zaczną te papierzyska spływać bo będę w Chorwacji :)

Alessandro, owszem lubię jeździć szybko, ale też już w sumie wyrosłam z czasów zachłyśnięcia się prędkością jako taką. Faktem jest, że za każdym razem kiedy zatrzymują mnie panowie w mundurach to za przekroczenie szybkości. To jest wykroczenie, które popełniam nagminnie. Nie znaczy to wcale, że jeżdżę nie używając mózgu. Nie jeżdżę też brawurowo, nie wyprzedzam na trzeciego itd, itp.

Natomiast co do faceta ze smakiem zjadanego przez sympatycznego tygrysa - to nie jest brawura, to jest posiadanie zwojów mózgowych w liczbie dwóch, no ok, w porywach do trzech :)

Nie oskarżałem Cię o to, że akurat Ty nie używasz mózgu ale zastanów się zanim wciśniesz pedał gazu...tygrys jest na początku...obejrzyj sobie wszystkie pozostałe - tam już tylko wypadki drogowe...takie bilboardy powinny widnieć przy drogach to może przemówiłyby do wyobraźni...
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 03.09.2008 12:40

W statystykach najczęstszą przyczyną wypadków drogowych jest nadmierna szybkość. Nie nieprawidłowe wyprzedzanie czy wymuszenie pierwszeństwa ale właśnie szybkość.

Współczuję tym którzy muszą mieszkać przy zatłoczonych trasach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2008 13:27

alessandro1977 napisał(a):Najgorzsze w tym wszystkim jest to , że przez brawurowych przypałów niewinni, jeżdżący zgodnie z zasadami ludzie giną....ale nie tylko...zobaczcie czym może skończyć się brawura ... to dla ludzi o mocnych nerwach :

http://www.scheurijzer.nl/flitspaal.htm

Uwaga - link zawiera sceny wyjątkowo drastyczne - zastanów się zanim otworzysz

Tekst na czerwono dopisał moderator Rysio

Dzięki Rysio...dobrze, że to dopisałeś choć dodałem, że to dla ludzi o mocnych nerwach...myślę, że na forum są tylko dorosłe osoby...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone