Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do SPLITU proszę o ocenę i opinnie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Quattro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quattro » 17.08.2007 15:05

Witam w poniedziałek najbliższy wybieram sie na Chorwację planuję trasę
Bielsko-B-- Zwardoń--Zilina---Bratysława--Rajka- (H) Szombately droga 86--Kormend--Redić (SLO) --Murawska subotnica (HR)---Zagrzeb ---Split

Co sądzicie o tej trasie jakie problemy mogą mnie napotkać ?

Mam autko na Lpg a za tym małą proźbę o podanie Lpg na tej trasie z podanych postów ta trasa jest najmniej opisana :)

Dzięki wielkie za wszelkie opinie .
bicki
Podróżnik
Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) bicki » 17.08.2007 15:26

Jesli chodzi o LPG to proponuje następujące tankowania:
1-granica w kraju
2-przed samą Bratysławą jest stacja Złote piaski czy jakos tak jesli ja przeoczysz to przed mostem bedziesz musiał zjechać z autostrady i jechac wzdluż niej (są tam ok 3 stacje z LPG) bo inaczej już w Słowacji nie zatankujesz. To powinno Ci wystarczyć na przejazd przez Węgry.
3-przed wjazdem na autostrade w CRO jedź przez Cakovec i Varażdin na końcu pierwszego jest stacja z LPG jak ją przeoczysz w Varażdinie też coś powinieneś znaleźć
4- tankowania na autostradzie!!! Rób je odpowiednio wcześniej jak będziesz widział stacje z LPG (jest ich kilka srednio co jakies 70-100km) bez względu na zawartość baku bo w tym roku musiałem przejechac jakies 70 km na benzynie ze względu na to że 2 stacje z LPG pod żąd na dystrybutorze z gazem miały wywieszoną karteczkę z denerwującym napisem "NE RADI"
5- jesli jedziesz dalej niz sięga autostrada to po dojezdzie do JADRANKI jest stacja z LPG w Baska Voda! To powinno wystarczyc do samego Dubrownika tym najbardziej wytrwałym.

Teraz może coś o drodze:
Winieta na Słowację kupiona w Słowacji w okolocach Cadca 300 koron.
Autostrady w Chorwacji niecałe 210kn.
Na krótki odcinek na Węgrzech winieta jest niepotrzebna.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie pomogę.
Tą trasą jechałem już trzykrotnie.
bicki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bicki » 17.08.2007 15:27

Aha jeszcze jedno!!!
Nie "na Chorwację"!!!!,
a DO Chorwacji
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 17.08.2007 15:52

Quattro napisał(a):Co sądzicie o tej trasie jakie problemy mogą mnie napotkać ?

Witaj,
Robiłem tą trasę 2 razy (w sumie 4 jeżli liczyć powroty). Wyjeżdżam z Rajczy więc podobnie jak ty.

W zeszlym roku wyjeżdzałem w sobotę (pierwszy tydzień września) o 19 - na miejscu (Trogir) byłem koło 11. Długich przerw nie robie. Za Zagrzebiem byłem koło 6 rano, więc z powodu "luzu" czasowego pojechałem starą drogą i była to dobra decyzja. Ruchu nie było a widoczki super. Najgorszy odcinek to Węgry z powodu sznuru samochodów wracających z wakacji.

Dwa lata temu jechałem do Zadaru i wyjezdzalem okolo 3 wiec Wegry jechalem rano w niedziele i mijalem sie z kolumnami Tirow ale droga nie była zła.

W nocy masz tesko w Szomathely i na Słowacji (najlepiej Piestany) na zakup piwka i winka.

Jak znasz skrot na Wielka Racze to polecam. Troche skrocisz droge.

Pozdrawiam
neo-1979
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) neo-1979 » 17.08.2007 18:06

A jak wychodzi finansowo za tankowanie do Chorwacji? Jak ktoś może to niech napisze. My wybieramy się z Warszawy w okolice Makarskiej. Bo tam chyba najlepiej :D
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 17.08.2007 18:19

neo-1979 napisał(a): My wybieramy się z Warszawy w okolice Makarskiej. Bo tam chyba najlepiej :D

To bardzo subiektywna ocena. Bo np. według mnie tam jest najgorzej.
A co do kwestii tankowania. Jezeli grzmisz czterolitrowym potworem to koszty będą skrajnie różne od podróży Tico z LPG. Więcej szczegółów (benzyna, ropa, gaz, ile pali?)

Pozdrawiam
Rafał
neo-1979
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) neo-1979 » 17.08.2007 18:27

Jedziemy Seatem Ibiza 1.4 benzyna z LPG. No więc LPG pali nam ok. 7,5 litra w trasie a co do benzynki to nie mam pojęcia :)
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 17.08.2007 20:24

Dodałbym, że w samej Bratysławie też można zatankować LPG na stacji Slovnaft, która znajduje się przy autostradzie, tylko tam nie chcą żeby płacić kartą, ale gotówką Euro, alko korony słowackie.
Do zaproponowanej trasy wprowadziłbym małą modyfikację: ja jeżdżę na Węgrzech przez Nagykanizsę do granicy w Letenye-Goriczan. W tym roku można od razu za przejściem granicznym zatankować LPG na stacji INA. I wtedy całą prawie Chorwację możesz pokonać, jadąc autostradą.
Na tej granicy też robię dłuższy postój, bo to praktycznie połowa całej trasy.
Szerokiej drogi!
Quattro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quattro » 17.08.2007 21:13

Wielce dziękuję za podane stacje oraz info :)

Jeszcze jedno pytanie lepiej A1 czy E71 ? tak waszym zdaniem jadę 1 raz :)

i wiadomo oszczędności oszczędności i jeszcze raz o.....

Pozdrawiam

PS jadę w ciemno jakieś praktyczne porady jak nie dać sie naciągnąć wybierając oraz jak dobrze znaleźć nocleg ( kwatery ) jakie orientacyjne ceny . :)

PS 2 Zbieram sie w poniedziałek pod wieczór jak ktoś jedzie tą trasą to zapraszam do wspólnej podróży :)
Quattro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quattro » 17.08.2007 22:54

Przepraszam DO CHORWACJI jadę :)
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 17.08.2007 23:12

neo-1979 napisał(a):A jak wychodzi finansowo za tankowanie do Chorwacji? Jak ktoś może to niech napisze. My wybieramy się z Warszawy w okolice Makarskiej. Bo tam chyba najlepiej :D

Z tego co zobaczyłem najtańsze paliwo jest w Słowenii,za ON 0,99 EU,chyba,że jedziecie przez Bośnie to tam jeszcze tańsze paliwko,ON zdecydowanie poniżej 1EU.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 18.08.2007 06:47

asikx napisał(a):
neo-1979 napisał(a): My wybieramy się z Warszawy w okolice Makarskiej. Bo tam chyba najlepiej :D

A co do kwestii tankowania. Jezeli grzmisz czterolitrowym potworem to koszty będą skrajnie różne od podróży Tico z LPG. Więcej szczegółów (benzyna, ropa, gaz, ile pali?)

Pozdrawiam

Dlaczego twierdzisz że tam najgorzej,to w takim razie gdzie najlepiej.

Ra
fał
bicki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bicki » 18.08.2007 17:27

darihs napisał(a):Dodałbym, że w samej Bratysławie też można zatankować LPG na stacji Slovnaft, która znajduje się przy autostradzie, tylko tam nie chcą żeby płacić kartą, ale gotówką Euro, alko korony słowackie.
Do zaproponowanej trasy wprowadziłbym małą modyfikację: ja jeżdżę na Węgrzech przez Nagykanizsę do granicy w Letenye-Goriczan. W tym roku można od razu za przejściem granicznym zatankować LPG na stacji INA. I wtedy całą prawie Chorwację możesz pokonać, jadąc autostradą.
Na tej granicy też robię dłuższy postój, bo to praktycznie połowa całej trasy.
Szerokiej drogi!

Ok ale jadąc ta zmodyfikowaną trasą nadkładasz troszkę kilometrów i musisz na odcinek autostrady na Węgrzech przed granicą z CRO wykupić winietę, a to raczej się nie kalkuluje.
Pozdrawiam
kamilka-szpilka
Plażowicz
Wyjazd 21.08

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilka-szpilka » 18.08.2007 20:19

Czesc wyjeżdzam 21 autkiem do Chorwacji pierwszy raz,wstepnie opracowana trasa to Lublin-nocleg w Bratysławie, i kolejny nocleg jak sie uda to już Rijeka. Chcemy jechac wybrzezem, do Splitu i promem na kilka dni na Lastovo.Potem Dubrovnik i powrót może przez Bośnie.Will see.Czas to około 14 dni a kaska na 2 os ok.4 tys. Jedziemy w ciemno,bez rezerwowania noclegów,jedynie z wykazem kempingow.
Mam kilka pytan, czy za taka kaske da sie prztrwac i sporo zwiedzic,oszczedzajac na luksusie mieszkaniowym,czy na kempingach sa wolne miesjca i nie ma problemu z nocowniem na jedna noc,czy ktos byl na Lastovie.
Jezeli macie jeszcze jakies praktyczne porady to z gory dzieki.
Pozdrawiam goraco.
:)
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 18.08.2007 20:20

asikx napisał(a):

Pozdrawiam
Rafał

Tico do Cro? 8O lepiej od razu wejść do pralki... :P
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone