Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trzecia wizyta w Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hjokiel
Turysta
trzecia wizyta w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 31.08.2008 17:50

Pierwszy raz, w 1995 roku, odwiedziłem półwysep Istria, w 2000 roku półwysep Peljesac, a dwa dni temu wróciłem z Dalmacji Środkowej (okolice Omisu). Pod względem piękna tego kraju nic się nie zmieniło. Doszła wspaniała autostrada, nie mająca chyba sobie równej w całej Europie. Niestety, coś za coś. Wypoczynek tam zaczyna być luksusem. Ceny w sklepach na wybrzeżu są co najmniej dwukrotnie wyższe od naszych, a w porównaniu z wielkimi sklepami to nawet trzykrotnie. Zjedzenie świeżej ryby w konobie kosztuje mniej więcej tyle co uczta w naszej luksusowej restauracji.
Ponieważ za każdym razem zjeżdżałem okolice pobytu samochodem, nawet po kilkaset kilometrów, mogę powiedzieć, że znam Chorwację. Za każdym razem jechałem też tam inną drogą, dojazd więc mam "obcykany". Tym razem, wracając przez Bośnię, byłem niezwykle zaskoczony rozwojem północnej, muzułmańskiej jej części. Po wjeździe do Slavonii ma się wrażenie, że to lata 90. Tam, nic się nie zmieniło. Podobnie w południowych Węgrzech. Zastanawiający zastój. Słowacja szara i nijaka.
Wyjeżdżającym zatem do Chorwacji proponuję przejazd autostradami przez Czechy, Austrię i Słowenię.
Miałem wrażenie, że najwięcej jest tam obecnie Włochów i Czechów. Polacy na trzecim miejscu. Niemal zaginęli Niemcy, co bardzo zastanawia.
Z miejsc mniej odwiedzanych polecam Imotski, głęboko umiejscowione w górach jeziora robią niesamowite wrażenie. Poziom wody zmienia się tam, w zależności od sezonu, nawet o 150 m.
Przygnębiające wrażenie robi natomiast stara stolica Chorwacji, Knin. Głęboka komuna. Szarość miasta i brudna Krka, która nie wiem jakim cudem, kilkadziesiąt kilometrów dalej daje takie wspaniałe widoki na wodospadach. Hvar jest już przereklamowany. Tłumy przed tunelem na środkową południową część, gdzie, tak naprawdę, nie ma się czym zachwycać. Nie ma w Chorwacji polskich gazet, ale polecam chorwackie, można naprawdę niemal wszystko zrozumieć, a informacji jest dużo. Chociażby to, że najlepszym hotelem na świecie w sieci TUI wybrano w tym roku "Afrodytę" w Kucepi.
W sumie, jedźcie na urlop do Chorwacji. Ma się wrażenie pobytu w raju.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.08.2008 18:08

hjokiel.... zapytam (bo nie pojmuję) .... co chciałeś przekazać. :?:
Przeczytaj co napisałeś ........ walnij się w głowę (mocno). Toż to wiązanka bzdur. :!:
Ostatnio edytowano 31.08.2008 18:10 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 31.08.2008 18:10

wrażenia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2008 18:10

woka napisał(a):hjokiel.... zapytam (bo nie pojmuję) .... co chciałeś przekazać. :?:

Przekazał swoje odczucia od i wszystko.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.08.2008 18:12

hjokiel napisał(a):wrażenia

Moim zdaniem .. same bzdury piszesz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2008 18:15

woka napisał(a):

Woka - chłop opisał co czuje i niech mu będzie, ma do tego prawo dobrze, że są różne opinie na temat Cro. Nie zburzy to przecież obrazu tego kraju u takich cromaniaków jak ty.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.08.2008 18:23

zebik napisał(a):
woka napisał(a):

Woka - chłop opisał co czuje i niech mu będzie, ma do tego prawo dobrze, że są różne opinie na temat Cro. Nie zburzy to przecież obrazu tego kraju u takich cromaniaków jak ty.

Nie oznacza, że może tutaj kłamać. :!:
Jeżeli (pisze) ryba kosztuje tyle co u nas uczta w luksusowej restauracji .... chyba nigdy nie był w żadnej restauracji. Ceny ...
zwróć uwagę co o nich pisze.
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 31.08.2008 18:32

Dysponuję rachunkami. Np. konoba Kremenko k. Omisu. Za dwie ryby i wodę zapłaciłem 450 kuna, czyli ponad 230 zł. Mimice, konoba skromna: za dwie ryby, wino i sałatki z pomidorów - 400 kuna, czyli ponad 200 zł.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.08.2008 18:52

woka napisał(a):
zebik napisał(a):
woka napisał(a):

Jeżeli (pisze) ryba kosztuje tyle co u nas uczta w luksusowej restauracji .... chyba nigdy nie był w żadnej restauracji. Ceny ...

woka co się wcinasz w posty :D nie jadłeś nigdy ryb w restauracji chorwackiej to nie wiesz ile kosztują :D a kosztują słono :wink:
a tak wogóle jesteś wulgarny i pierodołowaty :D zgred do potęgi drugiej :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2008 19:05

woka napisał(a):
zebik napisał(a):
woka napisał(a):

Ja ryb w konobach nie jadłem więc nie wiem może i tyle kosztują, ja bym tyle nie zapłacił chyba żebym miał na wydanie z 15 tysia na wyjazd.
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 31.08.2008 19:27

Droga jest nie tylko tzw. ryba biała, ale nawet makrela: kg z rusztu 180 kuna. Zakupy w sklepie: mały chleb od 9 do 14 kuna, kilka plasterków żółtego sera w opakowaniu 20 kuna, jogurt w 1 l plastikowej butelce 15 kuna, 0,5 kg makaronu 12 kuna, 1,5 wody 8 kuna, piwo Karlovacko but. 0,5 l. 9 kuna, wędliny: 250 g w opakowaniu mortadeli - 11 kuna. Owoce: brzoskwinie kg. pow. 20 kuna, winogrona 14-25 kuna. Pomidory, kg. 8-12 kuna.
Pocieszeniem jest, że ekspresso małe to tylko 7 kuna, a narzuty na alkohol w lokalach wynoszą ok. 100 %.
Piotr D
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr D » 31.08.2008 19:35

Zastanawiam się cóż za gatunek ryb wybrał szanowny kolega ????
Osobiście ryb nie lubię więc ich nie zamawiam , ale w Dubrowniku za obiad dla trzech osób zapłaciłem coś koło 350 kun . Więc chyba rybki były w kształcie coś bardziej zbliżonym do wieloryba :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.08.2008 20:01

hjokiel napisał(a):Dysponuję rachunkami. Np. konoba Kremenko k. Omisu. Za dwie ryby i wodę zapłaciłem 450 kuna, czyli ponad 230 zł. Mimice, konoba skromna: za dwie ryby, wino i sałatki z pomidorów - 400 kuna, czyli ponad 200 zł.

Aby było jasne..... ja na wczasach żywię się tylko w restauracjach ( nie gotuję sobie) więc jakie są ceny to kolega wybaczy ale wiem doskonale ( i tak mam zawsze czyli od lat). Jednak uczta moim zdaniem będzie więcej kosztować jak te przysłowiowe 230 zł.
W ogóle kolega używa jednoznacznych określeń ..... dotyczy to cen żywności jak i krajobrazu w danych państwach. A może ja ( i inni) widziałem inny krajobraz i mam odmienne zdanie. Może nigdy nie byłem w Chowacji i teraz, po przeczytaniu tej wiadomości zrezygnuję.
Przecież wszyscy wiedzą że to wybiórczo i z negatywnym odcieniem podałeś. Popatrz na to chłodnym okiem.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.08.2008 20:10

AndrzejJ. napisał(a):woka co się wcinasz w posty :D nie jadłeś nigdy ryb w restauracji chorwackiej to nie wiesz ile kosztują :D a kosztują słono :wink:
a tak wogóle jesteś wulgarny i pierodołowaty :D zgred do potęgi drugiej :D

..... a tak poza tym, to wszyscy w rodzinie zdrowi :?:
ps. Ty zawsze masz jakiś problem, w złośliwościach jesteś super. Chcesz coś powiedzieć to rozwiń zdanie.
hjokiel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hjokiel » 31.08.2008 20:27

Wtajemniczeni wiedzą co znaczy biała ryba. Ja jestem wielbicielem ryb i zgłębiałem temat, dlaczego ryba jest tam tak droga. Niestety, to co wszędzie, tzw przełowienie. Rybakom z kutra płacą za kg tej ryby 100 kuna. Makrela i szproty (czyli niebiałe, mniejsze) 20-50 kuna. Mój właściciel apartamentu codziennie wypływał w morze na ryby, ale tylko dwa razy widziałem jak z łódki niósł po dwie ryby, takie koło 1-2 kg.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne