Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 15.11.2022 11:13

Dzień dobry
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.01.2023 09:50

Dzień dobry,
jak ten czas szybko leci... i oto znowu Nowy Rok spędzamy przy odbiorniku, słuchając zestawienia, przy którego tworzeniu brałem czynny udział,
oddając swoje głosy.
Właśnie na antenie brzmi utwór z numerem 100. - "Wicked Game" Chrisa Isaaka, w 2. notowaniu Topu Radia 357.

322389213_488200606559867_5263916852414793101_n.jpg

Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku. Niech dni upływają w zdrowiu i pomyślności. :wink:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 01.01.2023 10:47

Też u nas leci teraz Top :) , grają właśnie "No woman, no cry".
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.01.2023 11:12

Nefer napisał(a):Też u nas leci teraz Top :) , grają właśnie "No woman, no cry".

Miłego odbioru.
Z moich 57 głosów, zagrali na razie dwa utwory. W miarę zbliżania się do podium, mam nadzieję, będzie ich więcej. :)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 01.01.2023 14:20

Dzięki i wzajemnie. :) Teraz była przerwa w słuchaniu, bo byliśmy na spacerze.
Ale już znowu Top jest słuchany. :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.01.2023 14:43

Nefer napisał(a):Dzięki i wzajemnie. :) Teraz była przerwa w słuchaniu, bo byliśmy na spacerze.

Ja niestety nie mam dziś siły na aktywność w plenerze. :oczko_usmiech: Otwarcie sezonu 2023 w najbliższy weekend. Trasa zaplanowana. :)
Nefer napisał(a):Ale już znowu Top jest słuchany. :)

Gdyby ktoś chciał dołączyć, to można słuchać np. tu https://radio357.pl/
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.02.2023 11:18

Dzień dobry.

W miniony weekend warunki nie były łatwe. Trochę wiało, trochę padało, ale friluftsliv najważniejszy. :) Ponad 10 km w lasach nad Zalewem Koronowskim.

Powiadają, że najlepsze lata polskiej turystyki pieszej trwały do lat 90. XX wieku. Był to wówczas okres charakteryzujący się powszechnym spędzaniem czasu na wolnym powietrzu, wędrowaniem z plecakiem, spaniem w namiotach, organizowaniem klasowych biwaków, rajdów pieszych, itd. Powszechny styl życia.
Po zmianach ustrojowo-ekonomicznych, w latach 90-tych nie skorzystaliśmy z doświadczeń Skandynawów, gdzie rządowe instytucje i różne stowarzyszenia, w sposób niezwykle zorganizowany pracują nad tym, aby istniało powszechne życie obywateli na łonie natury. Oni nazywają to „frilufstliv” i uczą tych zasad m. in. w szkołach, a lekarze wypisują na receptach przebywanie w lesie.

My poszliśmy niestety inną drogą. Na szlakach, nawet w okresie wakacji trudno spotkać wędrujących z plecakami, oznakowanie szlaków turystycznych się zaciera, bo nie ma potrzeby, aby te szlaki odnawiać, ponieważ mało kto nimi nie wędruje. (oczywiście nie mówię tu o modnych i obleganych szlakach np do Morskiego Oka). Doświadczyłem tego na wielu odcinkach pięknego Szlaku Brdy, czy ostatnio na Szlaku na Diabelce nad Wisłą. A przecież nie ma lepszej i tańszej metody na polepszanie zdrowia, jak ruch na świeżym powietrzu. Oczywiście są i powstają nowe inicjatywy „polskiego frilufstliv”, ale mam wrażenie, że jest tego mało. Warto uczyć się wzorców od Skandynawów. :wink:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

P.S.
Nowa odsłona forum, to może i ten wątek odżyje. :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 28.02.2023 09:57

Dzień dobry.

walp napisał(a):Na szlakach, nawet w okresie wakacji trudno spotkać wędrujących z plecakami, oznakowanie szlaków turystycznych się zaciera, bo nie ma potrzeby, aby te szlaki odnawiać, ponieważ mało kto nimi nie wędruje. (oczywiście nie mówię tu o modnych i obleganych szlakach np do Morskiego Oka). Doświadczyłem tego na wielu odcinkach pięknego Szlaku Brdy, czy ostatnio na Szlaku na Diabelce nad Wisłą. A przecież nie ma lepszej i tańszej metody na polepszanie zdrowia, jak ruch na świeżym powietrzu.

Masz rację - nie ma lepszego sposobu na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji niż ruch na świeżym powietrzu. Jednak nie wszędzie jest tak jak tu opisujesz. Moje spostrzeżenia związane są głównie z Beskidami (Śląskim, Małym i Żywieckim) oraz Jurą Krakowsko-Częstochowską. Wydaje mi się, że tak obleganych szlaków jak w ostatnich kilku latach nie było nigdy. Zaparkowanie samochodu w wolnym dniu w miejscowościach gdzie zaczynają się popularne szlaki, graniczy z cudem a przy dobrej pogodzie nawet w tygodniu jest niewiele lepiej.
Ja na razie czekam na lepszą porę roku aż szlaki nieco obeschną z błota a przyroda się zazieleni :) Las na Twoich zdjęciach wygląda pięknie ale w praktyce wędrówki po kostki w błocie nie należą do przyjemności (moim zdaniem oczywiście :D )

walp napisał(a):Nowa odsłona forum, to może i ten wątek odżyje. :wink:

Chciałbym w to wierzyć. Ale chyba musiałby tu Weldon wrócić... :roll:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.02.2023 10:52

greenrs napisał(a):Jednak nie wszędzie jest tak jak tu opisujesz. Moje spostrzeżenia związane są głównie z Beskidami (Śląskim, Małym i Żywieckim) oraz Jurą Krakowsko-Częstochowską. Wydaje mi się, że tak obleganych szlaków jak w ostatnich kilku latach nie było nigdy. Zaparkowanie samochodu w wolnym dniu w miejscowościach gdzie zaczynają się popularne szlaki, graniczy z cudem a przy dobrej pogodzie nawet w tygodniu jest niewiele lepiej.

Mam tego świadomość. To, co napisałem, nie dotyczy popularnych szlaków, szczególnie górskich.
greenrs napisał(a):Ja na razie czekam na lepszą porę roku aż szlaki nieco obeschną z błota a przyroda się zazieleni :) Las na Twoich zdjęciach wygląda pięknie ale w praktyce wędrówki po kostki w błocie nie należą do przyjemności (moim zdaniem oczywiście :D )

Te leśne drogi na zdjęciach, to jeszcze nie problem. W razie gorszego odcinka można obejść bokiem. Problemem są zaniedbane szlaki jak ten wspomniany "Na Diabelce", nad Wisłą. Nie ma np. żadnych udogodnień przy przejściach przez cieki przecinające ścieżkę i wpadające do rzeki.
Podczas pokonywania jednego z nich, nieźle pojechałem na błocie, na szczęście podparłem się i aparat uratowałem. :)
Ale za to jak pokonałem błotniste szykany i wdrapałem się na skarpę, to widok na Wisłę o zachodzie słońca, zrekompensował trudy.

4a.JPG

Też czekam na wiosenną pogodę.
Od marca wsiadam na rower, bo w okresie listopad-luty, to głównie piesze wędrówki. Mogę wtedy dotrzeć do miejsc, do których rowerem bym nie dojechał, jak np. ujście rzeki Sępolenki do Zalewu Koronowskiego.
greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Nowa odsłona forum, to może i ten wątek odżyje. :wink:

Chciałbym w to wierzyć. Ale chyba musiałby tu Weldon wrócić... :roll:

Może kiedyś wróci... :roll:

Dzień dobry wszystkim. :wink:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 28.02.2023 11:03

Dzień dobry
Włóczę się nieraz po najbliższej okolicy, ale nie tylko. Ostatnio wybraliśmy się do Szczyrku, aby podrzucić córkę na ferie. Zaliczyliśmy jedną górską wędrówkę, ale krótką. Lało jak z cebra. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na dwa dni w Opolu, w którym nigdy wcześniej nie byliśmy. Poza zwiedzeniem miasta, pojeździliśmy też po sąsiednich miejscowościach. Zobaczyłem wreszcie zamek w Mosznej, Nysę i Niemodlin. Aura była niestety średnia (wiało dość mocno i nadal padało), ale warto było.
I też z utęsknieniem czekam na wiosnę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.03.2023 20:09

Dzień dobry wszystkim.
Wpadłem na chwilę, a może i na dłużej :hut:

Tęskno mi Panie...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2023 20:10

Witamy z powrotem :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.03.2023 20:14

te kiero napisał(a):Dzień dobry wszystkim.

Cześć Dawid! Nie znikaj :D

Ktoś musi się opiekować Klubem Miłośników Sarajewa :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.03.2023 20:16

maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Dzień dobry wszystkim.

Cześć Dawid! Nie znikaj :D

Ktoś musi się opiekować Klubem Miłośników Sarajewa :D

Miło mi Agness, się zobaczy, jak bydzie piyknie to może się ostanie :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.03.2023 20:19

anakin napisał(a):Witamy z powrotem :D

Widzę, że moc jest z Tobą :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko