Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.05.2022 07:35

te kiero napisał(a):Dzień dobry

IIHF...

Jedne z najciekawszych Mistrzostw Świata w hokeju za nami. Prawdziwe hokejowe wyniki meczy i wielkie emocje: np mecz o 3 miejsce Czesi z wyniku 1:3 wyciągnęli 8:4.
Mega finał z kosmicznym tempem, Kanadyjczycy w ostatnie minuty wyciągnęli z 1:3, na 3:3, ale ostatecznie Złota Bramka dla Finów. Emocje o wiele lepsze niż w piłce.
Potężne 2 błędy sędziów w finale: najpierw kara dla kanadyjczyka za to że Fin sam zagrał wobec siebie wysokim kijem i utrata 2 goli prze Kanadę w osłabieniu; potem bramka dla Kanady i najpierw ogłoszenie jej anulowania, by zaraz potem przeprosiny i anulowanie decyzji z uznaniem bramki.
Szkoda, że mało jest zainteresowania hokejem w naszym kraju, bardzo niedowartościowana dyscyplina sportu.

Super emocjonujący sportowy weekend. A teraz do pracy rodacy...
Dzień dobry.
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 06.06.2022 08:00

Dzień dobry bardzo !!!!
Witam się po długiej przerwie nieobecności na forum :papa:
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 11.06.2022 13:13

Andzia* napisał(a):Dzień dobry bardzo !!!!
Witam się po długiej przerwie nieobecności na forum :papa:

Witamy :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.06.2022 18:03

Zwiedzamy dolnośląskie...

Arboretum Wojsławice wymiata... po drodze był na krańcu opolskiego Pałac Sulisław, tyż piknie.

Dzień dobry

Teraz już oczekiwanie na dobrą zabawę :D
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 13.06.2022 08:42

Dzień dobry
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.07.2022 13:53

Dzień dobry cro.pl :wink:

Dzisiaj prowadzący audycję "Miejscownik" w Radio 357, Mateusz Kuźniewski, dał mi szansę na żywo zareklamowania "mojej" pięknej rzeki Brdy oraz miejsca zgłoszonego przeze mnie do tworzonej mapy rekomendacji, czyli Rezerwatu Dolina Rzeki Brdy.

Poza anteną miło było zamienić kilka słów ze słynną "Helen", czyli Haliną Wachowicz, wydawczynią starej Listy Przebojów Trójki. :wink:
Wędrówki nad Brdą - nie tylko w rezerwacie - niezmiennie polecam. :wink:

2.jpg

3.jpg

4.jpg
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.07.2022 14:19

Szacun Waldek :)
Przyznam, że mnie by trema zjadła... Tak na żywo, na antenie :roll: :D No i jeszcze sam na sam z Czarną Heleną :wink:

No a Brda, owszem, piękna. Wiem to od dawna - przede wszystkim z Twoich zdjęć ale również miałem okazję być kilka razy w tych okolicach.

Dzień dobry.
Kilka dni temu udało mi się ponownie, po ponad 30 latach zdobyć Śnieżkę. Mimo sporej ilości ludzi warto było :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.07.2022 14:33

Przyznam, że nerwy były bo to absolutny debiut, ale z miłości do regionu, a z sympatii do radia, mogłem się poświęcić. :D
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 22.07.2022 05:28

Dzień dobry...powolutku szykujemy sie do weekendu...godzino 14....przybywaj
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.07.2022 07:44

Dobro jutro cro.pl :wink:

Dzisiejszy poranek jest bardzo przyjemny, bo temperatura 22 stopnie i popadało z rana. Poza tym, ciekawy weekend się zapowiada.
Wczoraj jednak wyż Jurgen dawał się w mieście mocno we znaki, o godz. 22:00 termometr pokazywał 28,9°C 8O

Niestety, wszelkie raporty i prognozy pokazują, że temperatury w przedziale 30–35°C i wyższe występować będą coraz częściej.
W odniesieniu do tego powinno niepokoić, że działania zapobiegające wzrostowi temperatury nadal są niewystarczające, zarówno w skali globalnej, jak i lokalnej.

Dominuje opaczne podejście do rewitalizacji przestrzeni miejskiej, czyli powszechna „betonoza” skutkująca wycinaniem drzew i zmniejszaniem zacienionych powierzchni, a przecież zostało udowodnione, że zieleń w mieście nie stanowi jedynie ozdoby, ale pełni bardzo ważną funkcję - potrafi nawilżyć powietrze, obniżyć temperaturę, a nawet zminimalizować hałas.
Mnie osobiście martwi nowy projekt "rewitalizacji" rynku w moim miasteczku. :cry:

Pracującym, dużo cienia życzę. :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.07.2022 13:20

walp napisał(a):Dominuje opaczne podejście do rewitalizacji przestrzeni miejskiej, czyli powszechna „betonoza” skutkująca wycinaniem drzew i zmniejszaniem zacienionych powierzchni, a przecież zostało udowodnione, że zieleń w mieście nie stanowi jedynie ozdoby, ale pełni bardzo ważną funkcję - potrafi nawilżyć powietrze, obniżyć temperaturę, a nawet zminimalizować hałas.

Dokładnie tak! Ta sama tragedia spotkała kilkanaście lat temu moje miasto. Ładny, zielony rynek został zamieniony w "plac defilad" i całkowicie zabetonowany. W zwykły słoneczny dzień (niekoniecznie upalny) trudno przez niego przejść, nie mówiąc już o dłuższym spędzeniu czasu. Niestety te działania jak i wiele innych (np. rabunkowa wycinka lasów) świadczą o kompletnym braku świadomości i kompetencji władz różnego szczebla, a pośrednio całego społeczeństwa bo przecież ktoś sobie taką władzę wybiera.

Mimo wszystko... Dzień dobry.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 22.07.2022 13:32

Mi taka temperatura nie przeszkadza, nawet się cieszę, że w końcu jest gorąco, bo ostatnie tygodnie nie były zbyt ciepłe delikatnie mówiąc. Zresztą ostatnie dwie wiosny w Polsce, były z tego co pamiętam, jedne z chłodniejszych w tym wieku. Jeżeli mówimy szerzej o GO, to na szczęście Arktyka w tym roku dość nieźle "trzyma" lód, co jest pocieszeniem, bo sporo od niej zależy klimat na naszej półkuli.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.07.2022 07:12

Wchodzisz sobie relaksacyjnie z rana w nd na Croplę, a tu w wielu miejscach, to samo dziadostwo. od którego chcesz uciec, którego masz przesyt, w pracy, na drodze itp... :x
Po chwili czytasz mądre słowa:
piotrf napisał(a):
piotrf napisał(a):Świat się zmienia , a my z nim . . .

telepol napisał(a):Bo prawdziwych cromaniakow coraz mniej

Niestety

Tak jest zapewne , ale nie o ilość tu chodzi , a o jakość :oczko_usmiech: I tego się trzymajmy :mrgreen: :papa:

...i już wiesz o co chodzi.

I zamiast przejrzeć standardowo 20 wątków, po dwóch już Ci się odechciewa.

Wypadałoby napisać Dzień dobry, ale jakoś tak... Więc może kurtuazyjnie chociaż:
Dzień dobry, miłego dnia, tym co w Cro chyba życzyć nie trzeba.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.07.2022 20:35

Dobra večer cro.pl

Miałem taki plan, żeby tam być, ale wiadomo jak to jest z planami... :?
Siedzę więc sobie i oglądam otvorenje Pelješkog mosta, wznosząc toast koronowskim piwem. :D

20220726211047_IMG_4866.JPG

Predivan most. Čestitke Hrvatskoj. :hut:

P.S.
Czekam na pierwsze relacje z przejazdu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.08.2022 15:11

Dzień dobry. :wink:

Upalny, ale aktywny weekend na Zalewem Koronowskim. Wczoraj eksplorowałem kajakiem północną część naszego pięknego akwenu. :)

3.png

1.jpg

4.jpg

7.jpg

5.jpg

P.S.
Ponieważ od pewnego czasu, wątkiem, który cieszy się ogromną popularnością na forum jest "Jaka jest u was temperatura?",
to powiem wam, że u mnie jest teraz 27,5 °C, a wczoraj było o tej porze 3 stopnie więcej. :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko