Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 29.01.2014 10:27

Arek napisał(a):
Mroźno, wieje ...

Dzień dobry :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 10:42

kaszubskiexpress napisał(a):... on może tak mówić, w końcu żyją z napraw ...

No i jakby coś się stało, a on by polecał, to łatwiej go namierzyć, a pewnie lubi swoją pracę ;)

kaszubskiexpress napisał(a):agregaty prądotwórcze znacznej mocy, zasilane ON

Dlatego pisałem, że najważniejsze, to wczytać się w instrukcję obsługi.
Silniki są różne, różni producenci je dostarczają, zresztą z benzyną jest tak samo.

Podobała mi się mazdka Cx-7 dopóki nie dowiedziałem się, że - podobno, bo tego nie miałem okazji osobiście sprawdzić - elektronika samochodu nie pozwala wlać tam nic poniżej 98, a i tak, jeżeli samochód uzna, że jest kiepskiej jakości, to dla bezpieczeństwa silnika nie odpali, póki nie wymienisz na lepszą.

Lałem kiedyś i Vervę i lepszego Shella, póki mechanik, co potem i inni potwierdzili, nie powiedział mi o tym smarowaniu turbiny i o tym, że zarzynam silnik.
Od tej pory unikam "lepszych" paliw i póki co (a to znaczy od dawna ;)) - odpukać - kłopotów nie miewałem, co nie znaczy, że do innych silników nie należy właśnie ich stosować. Czasami zresztą, raz na miesiąc powiedzmy, robię sobie takie "przepłukanie" Vervą. Różnic w spalaniu lub komforcie jazdy czy odpalania nie zauważyłem. Teraz jeżdżę na Lotosie na przykład i nawet mi nie dymi, jak jest zimny.

Mz jakby silniki wymagały polepszaczy, to by to wpisali w instrukcję obsługi, tak, jak trabantowi wpisali mieszanie benzyny z olejem :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.01.2014 10:51

Janusz Bajcer napisał(a):
auto_gt napisał(a):hultaj też stał ten mały ... 37 tys ? za takie małe coś , zdecydowanie wolę coś większego używanego np. 27 tyś zł C4 Grand z 2009 r 1,6 Hdi , spalanie niemal podobne ,a ilość miejsca i wygoda nieporównywalna .

Citroen C4 Grand może i ładny, tylko po co mi takie wielkie auto do jazdy do pracy po mieście i na grzyby w weekendy. :?: :lol:
W moim "hultajku" spokojnie cztery kosze zmieszczę :oczko_usmiech:

Trzeba przyszłościowo myśleć , wnuki to ruchliwe stworzonka potrzebują miejsca , a będą się tworzyły jak grzyby po deszczu :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2014 10:53

auto_gt napisał(a):Trzeba przyszłościowo myśleć , wnuki to ruchliwe stworzonka potrzebują miejsca , a będą się tworzyły jak grzyby po deszczu :D

Synowie mają swoje duże auta dla siebie i wnuków, Dziadek jest mały :wink: to też się zmieści :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.01.2014 11:53

:D :D :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 29.01.2014 12:31

kaszubskiexpress napisał(a): Jadąc do klienta zatankowałem jeden jedyny raz w życiu na stacji przy Auchan w Rumi.

Ja tankuję i bardzo dużo osób na Auchanie , tam są prawie zawsze kolejki ponieważ mają b.dobre paliwo i tanie :wink:
...a co do kontroli to tu jest prawie co miesiąc , wiem z pewnego żródła .
...paliwo jest przywożone z Niemiec i kontrole też są stamtąd , mają blisko :wink:
..mrożik jakby mniejszy ,z wiaterkiem
Dzień dobry
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.01.2014 12:57

Janusz Bajcer napisał(a):
auto_gt napisał(a):Trzeba przyszłościowo myśleć , wnuki to ruchliwe stworzonka potrzebują miejsca , a będą się tworzyły jak grzyby po deszczu :D

Synowie mają swoje duże auta dla siebie i wnuków, Dziadek jest mały :wink: to też się zmieści :lol:

Taaa, dziecie z rodzicami nie chcą bo to nie wolno tamtego nie rusz , nerwówka w aucie ...

A u Dziadka ... :D , luuzik , dziadzio nie krzyknie bo serce mnieknie , to i chętniej pojadą z Dziadkiem . :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 13:23

No i doczekałem się ... :?

Zadzwonił pan od ubezpieczeń i przypomniał, że mi się kończy polisa.

Niestety, stówka różnicy w porównaniu z zeszłoroczną ... in minus 8O

Co za kraj :roll:
Przecież to strasznie deprymujące, jak coś tanieje 8)

:D

Acha - kwartalnie stówka mniej :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.01.2014 13:27

mervik napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a): Jadąc do klienta zatankowałem jeden jedyny raz w życiu na stacji przy Auchan w Rumi.

Ja tankuję i bardzo dużo osób na Auchanie , tam są prawie zawsze kolejki ponieważ mają b.dobre paliwo i tanie :wink:
.

A ja tyle lat na kerfurze (tfu-tfu odpukać).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 13:37

No właśnie, że też nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, żeby na stacjach paliw wezwania do sadów rozdawać .
Mamy chyba już ze dwadzieścia milionów samochodów :roll:

Przecież każdy, kiedyś, w końcu, musi zatankować :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.01.2014 14:04

weldon napisał(a):No i doczekałem się ... :?

Zadzwonił pan od ubezpieczeń i przypomniał, że mi się kończy polisa.

Niestety, stówka różnicy w porównaniu z zeszłoroczną ... in minus 8O

Co za kraj :roll:
Przecież to strasznie deprymujące, jak coś tanieje 8)

:D

Acha - kwartalnie stówka mniej :mrgreen:

Strasznie musiała Ci spaść wartość samochodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W końcu zmienią oblicze tej części Skweru w Gdyni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2 godziny temu zadzwonił mój szef, że stoi na parkingu na Szadółkach i próbuje na kable odpalić samochód swojej córki, bo jej padł aku, zupełnie nowy, z jakiegoś powodu ale im nie idzie.
To tłumaczę, co ma zrobić, ale ten oddzwania, że nadal nic. Mówię, daj mi pół godziny, podjadę.

Przyjeżdżam i w śmiech.
W jego MLu są dwa bolce, z czerwonym kapturkiem, czyli plus i z czarną nakładką od masy.
A ten podłączył czerwony jak należy, ale zamiast zdjąć tę nakładkę i założyć na metalowy trzpień, założył obok na jakiś plastikowy element, który do złudzenia przypominał stalową nakrętkę.

Trochę mu się głupio zrobiło. :mrgreen:
Przynajmniej załapałem się na dobrą kawę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 14:35

kaszubskiexpress napisał(a):Strasznie musiała Ci spaść wartość samochodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Snobem nie jestem, zwłaszcza za cztery stówki :D

kaszubskiexpress napisał(a):padł aku, zupełnie nowy

Pewnie to, co u koleżanki Aśki - odpalała, póki trzymał pojemność, ale za mało jeździła, żeby się na tym mrozie podładował z powrotem.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 29.01.2014 14:45

weldon napisał(a):
Lałem kiedyś i Vervę i lepszego Shella, póki mechanik, co potem i inni potwierdzili, nie powiedział mi o tym smarowaniu turbiny i o tym, że zarzynam silnik.

Proponuję zmienić mechanika, no bo jak u niego paliwo smaruje turbinę to ło matko bosko 8O 8O 8O 8O. Oczywiście dzień dobry jeno mocno wieje :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 15:01

garbowski napisał(a):Proponuję zmienić mechanika

A po co, skoro radzi mi na tyle dobrze, ze nie potrzebuję lać żadnych polepszaczy? :wink:

Co najwyżej ja coś pokręciłem, natomiast jeden z nieobecnych tu już kolegów, po konsultacjach ze swoim mechanikiem też się przestawił na te "gorsze" paliwa, z tego samego powodu, dla którego mi to zalecali i też z pozytywnym skutkiem.

Mogłem coś pokręcić, bo to już z pięć lat, jak o tym rozmawiałem :?
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 29.01.2014 15:09

Piotrze nie wnikam czy lejesz coś czy nie :mrgreen: , chodziło o tę turbinę :mrgreen: . Jeżeli tego szwedzkiego wynalazku dolewasz zakrętkę lub półtora na 80 litrowy bak to zapewniam Cię że nie zaszkodzi, wszakże sprawdzone i opatentowane w klimacie porządnych zim. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko