Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.01.2014 15:21

weldon napisał(a):
garbowski napisał(a):Proponuję zmienić mechanika

A po co, skoro radzi mi na tyle dobrze, ze nie potrzebuję lać żadnych polepszaczy? :wink:

właśnie doświadczyłeś jego rady i tego że Ci nie odpalił na mrozie .

Paliwo się wytrąca parafina i przytyka filtr i wtryski , im większy mróz tym większy procent parafiny .

To nie wszystko - ropka bez dodatku na mrozie staje się gęsta , po dodaniu polepszacza jest taka płynna jak w dodatnich temperaturach i wtryskiwacze mają łatwiej ją rozpylić .

Widać że ten mechanik w szkole nie uważał na chemii i fizyce bo tych praw się nie nauczył .

masz atomizer ? taką butelkę np do szronienia kwiatków - wlej do niej żelu zbadaj czy rozpyla ?

-to samo maja wtryskiwacze .

:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 16:00

auto_gt napisał(a):właśnie doświadczyłeś jego rady i tego że Ci nie odpalił na mrozie .

Czyli powinienem coś wlać do akumulatora? 8O

;)

Spoko. Teraz pali przy niższych temperaturach, a paliwa nie zmieniałem.
Wystarczyło podładować akumulator i uważać, żeby zawsze zdążył się podładować.

Paliwo kompletnie nie ma z tym nic wspólnego.

Tylko se niepotrzebnie garaż ogarnąłem i zostałem teraz z tym garażem :/

:D

garbowski napisał(a):Jeżeli tego szwedzkiego wynalazku dolewasz zakrętkę lub półtora na 80 litrowy bak to zapewniam Cię że nie zaszkodzi, wszakże sprawdzone i opatentowane w klimacie porządnych zim. :mrgreen:

Pewnie, że nie zaszkodzi. Tak, jak łykanie witamin ;)

Jedynie co, to samochody dzielą się na takie, w których wszystko działa i nie trzeba im lać dodatków, albo na takie, gdzie coś nie działa i trzeba to zreperować, a nie lać witaminki :)

Pewnie, że to moje zdanie, ale dlatego wspomniałem o "cudownym teflonie", który tez nie szkodził ;)

PS przejrzałem - kilka - wpisów na forum Hyundaia i tam też polecają lać paliwo, a nie dodatki.
Widocznie Hyundaie tak mają ;)

EDIT:

A, inaczej - na jednej stacji reklamują paliwo zimowe, a na drugiej nie. I na tej drugiej stacji facet mi mówi, że to bujda z tym zimowym, bo o tej porze roku wszyscy maja paliwo o składzie na zimę, bo by za dużo reklamacji mieli, a paliwo "zimowe" to tylko po to, żeby kasę wyciągnąć większą. I komu wierzyć?
Tankuję w drugiej, problemu nie mam.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 29.01.2014 17:02

weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):padł aku, zupełnie nowy

Pewnie to, co u koleżanki Aśki - odpalała, póki trzymał pojemność, ale za mało jeździła, żeby się na tym mrozie podładował z powrotem.

To do mnie :?: :roll: :wink:
Tylko, że mnie aku nie padł :wink: , za... nowy :wink:

weldon napisał(a):
Tylko se niepotrzebnie garaż ogarnąłem i zostałem teraz z tym garażem :/

:D

To se tam auto trzymaj :D
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 29.01.2014 17:49

weldon napisał(a):A, inaczej - na jednej stacji reklamują paliwo zimowe, a na drugiej nie. I na tej drugiej stacji facet mi mówi, że to bujda z tym zimowym, bo o tej porze roku wszyscy maja paliwo o składzie na zimę, bo by za dużo reklamacji mieli, a paliwo "zimowe" to tylko po to, żeby kasę wyciągnąć większą. I komu wierzyć?
Tankuję w drugiej, problemu nie mam.

To może na ten artykuł zerknij :mrgreen: , a generalnie dalej słuchaj mechaniora u którego turbinę smaruje paliwo i gostka ze stacji co to sie zna na paliwach...ehhhhh Piotrze Piotrze..http://www.auto-motor-i-sport.pl/techni ... ima,6677,1 Wyśmiać i wyszydzić można wszystko :mrgreen: ale czy zawsze ma się rację :?: :oczko_usmiech: .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 18:08

ASIULA HK napisał(a):To do mnie :?: :roll: :wink:
A ty jesteś koleżanka Aśki? ;)

ASIULA HK napisał(a):To se tam auto trzymaj :D

No to trzymam ... dziecka samochód, a mój ma od lusterek do futryny tyle, co burty hamerykańskich pancerników do brzegów kanału Panamskiego i się boję, że zaczepie, a jak nie po trzeba, to po co ryzykować? :D

Poza tym już mi rowerami zastawili, ledwo się trochę miejsca zrobiło :/

garbowski napisał(a):Wyśmiać i wyszydzić można wszystko

A czy ja wyszydzam?

Przecież mówię, że się zgadzam i skoro sprawdziłeś, że nie szkodzi, to można wlać.
Jedynie co, to nie napisałeś, że pomaga, a to spora różnica.

Ty coś lejesz i ci odpala, ja nic nie leję i tez mi odpala - wolna wola przecież.

Jedynie co, to przestrzegam, ze jak komuś się zaczynają kłopoty z odpalaniem, bo mu się wtryski kończą, lub świece ma stare i nie grzeją, to stosowanie takich ulepszaczy tylko przedłuża agonię i może się skończyć w najlepszym przypadku pod domem, a w najgorszym na lawecie, gdzieś daleko od domu.
Mz lepiej wtedy od razu podjechać do mechanika, a nie do sklepu.

Chyba, że w instrukcji obsługi samochodu jest napisane, żeby coś dolewać, ale ja się z tym nie spotkałem, a nie wydaje mi się, żeby producenci samochodów nie wpadli na taki prosty pomysł, żeby dorobić i nie sprzedawać dedykowanych płynów do konkretnych marek lub nawet modeli.

Natomiast jeżeli się zdarzy, że wlejesz kiepskie paliwo, to, faktycznie, trzeba lać uszlachetniacze.
Ale czy wtedy nie wystarczy zmienić stacji, zamiast płacić jednemu za chrzczone paliwo, a drugiemu za lekarstwo? ;)

A artykuł fajny, ale tam właśnie piszą o tym, co mówiłem - wystarczy tankować na sprawdzonych stacjach, żeby uniknąć niespodzianek.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 29.01.2014 18:19

weldon napisał(a):[/color]
ASIULA HK napisał(a):To se tam auto trzymaj :D

No to trzymam ... dziecka samochód, a mój ma od lusterek do futryny tyle, co burty hamerykańskich pancerników do brzegów kanału Panamskiego i się boję, że zaczepie, a jak nie po trzeba, to po co ryzykować? :D

O rany :roll: , ja wjeżdżam do garażu składając lewe lusterko :wink: , do tego jeszcze muszę się dobrze wcisnąć pod kątem 90 stopni, żeby w ścianę nie wyrżnąć :wink: :D
No i dobrze, że mam czujniki parkowania z tyłu, bo mogłabym, przy wyjeździe, zabrać do bagażnika, kawał ściany :D

a tamto aku było nowe, ale nie aż tak nowe, nowe

:wink:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 30.01.2014 06:17

Dzień dobry :roll:

Nadal wieje :roll:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 30.01.2014 06:54

weldon napisał(a):
Jedynie co, to samochody dzielą się na takie, w których wszystko działa i nie trzeba im lać dodatków, albo na takie, gdzie coś nie działa i trzeba to zreperować, a nie lać witaminki :)

o,o,o,ooo świnto racja :D

weldon napisał(a):
PS przejrzałem - kilka - wpisów na forum Hyundaia i tam też polecają lać paliwo, a nie dodatki.
Widocznie Hyundaie tak mają ;)

I to tyż świnto racja. Porządna robota a nie europejskie barachło z większością bebechów wykonanych w Chinach.

Dzień Dobry.
Moze by już tą zimę zakończyć, nie ? Stykło by już.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.01.2014 07:00

ASIULA HK napisał(a):Dzień dobry :roll:

...zamknij okno :lol:
Dzień dobry
Asiula1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiula1 » 30.01.2014 07:06

Dzien dobry

Masz racje Joasiu dalej wieje :roll: albo i więcej wieje od niedzieli niby ma być na +
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.01.2014 07:31

Asiula1 napisał(a):...od niedzieli niby ma być na +

Zależy od kanału - nawet od soboty.
Wiać będzie bo różnica temperatur spora.

Dzień dobry.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 30.01.2014 07:34

mervik napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):

...zamknij okno :lol:

Oj Ty, oj Ty ... :wink: :D

Asiu .... oby tylko nie wiało, to juz będzie dobrze :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2014 07:37

Vjetar napisał(a):Zależy od kanału

No właśnie ... pogodynki na jutro zapowiadają w Warszawie miedzy minus dwa, a minus dwanaście.
Tak to i ja potrafię - po prostu trzeba mieć dwie kostki do gry ;)

Dzień dobry.

U mnie wiało, ale jakby zelżało.
Niestety, zawiało, miało też zamieść - nie zamietło ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.01.2014 08:01

weldon napisał(a):
Vjetar napisał(a):Zależy od kanału

No właśnie ... pogodynki na jutro zapowiadają w Warszawie miedzy minus dwa, a minus dwanaście.

... bo ważna w tej dziedzinie jest asymilacja danych :oczko_usmiech:
Witam dyżurnych meteorologów :)

U mnie nie zawiało, ani nie zamiotło.

Dzień dobry. :wink:
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 30.01.2014 08:10

Dzień dobry. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko