Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dobry telefon komórkowy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
terenowiec
Croentuzjasta
Dobry telefon komórkowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 14.11.2012 21:16

Mam do Was prośbę. Będę kupował nowy telefon (przedłużenie umowy). Dotychczas używałem lub używam różnych marek aparatów, ale ostatnio mam Nokie i z nich jestem najbardziej zadowolony, bo nigdy się nie zepsuły. Starsza to 6700 Clasik, nowsza to E52. Jednak dziś świat idzie do przodu i skoro mogę mieć prawie za złotówkę nowy telefon, dlaczego nie kupić.
Założenia są takie:
1. Dobra, silna i stabilna antena, aby nie przerywało rozmów
2. Bateria, która by trzymała chociaż 2 - 3 dni
3. Nie potrzebuję najnowszych bajerów, gdyż telefon w 99% służy mi do rozmawiania, w tym w 10% do pisania SMS
4. Musi mieć dyktafon i aparat fotograficzny
5. Może mieć GPS i ewentualny internet - może przyda się w przyszłości
6. Musi być dobry i sprawny w użytkowaniu (nie psujący się, nie zawieszający się, nie wymagający grzebania w ustawieniach czy aktualizacji co chwilę nowszego oprogramowania)
7. Wolę znaną i sprawdzoną markę
Nie wiem, czy szukać wśród klasycznych aparatów na klawisze, czy raczej pójść w kierunku modeli dotykowych?
Na koniec wspomnę, że wspólnik proponuje mi Nokię Lumię 800. Jednak On jest grzebaczem i lubi bajery, dlatego nie wiem, czy to nie jest zbyt kosmiczny telefon?
Jakie modele możecie mi zaproponować?
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.11.2012 21:29

Ja mam Lumię i Sony Xperia, łatwiejszy w obsłudze - Sony, aparat b.dobry, parę jesiennych fotek robionych telefonem - to z dotykowych. Bateria w dotykowym.......hmmmmm, zależy ile rozmawiasz :roll: .
Na razie z żadnym nic się nie dzieje.

Pozdrav. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.11.2012 21:39

terenowiec napisał(a):... skoro mogę mieć prawie za złotówkę nowy telefon ...

Pójdziesz do punktu ajencyjnego, dowiesz się, jakie aparaty są w twoim zasięgu,
a, najważniejsze, jakie mają na stanie, to będziesz wiedział na czym stoisz.

Na razie to jest gdybanie z fusów, bo okaże się, że w twojej sieci albo nie ma tego polecanego,
albo jest, tylko kosztuje naście tysięcy :D

Tez się nawybierałem, naoglądałem, naczytałem, a życie zrobiło swoje :)

Jeszcze, na koniec, cały mój misterny plan diabli wzięli, bo mi sim wymienili na jakiś mini sim
i cały misz masz z wszystkimi telefonami które wymieniałem poooooszedł ... :D
I jeszcze kazali mi do tej złotówki pare setek dopłacić ;)

Miecia, a ja chyba tez mam te same :D
Pewnie w Orange jesteś ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.11.2012 21:44

weldon napisał(a):
terenowiec napisał(a):... skoro mogę mieć prawie za złotówkę nowy telefon ...

Pójdziesz do punktu ajencyjnego, dowiesz się, jakie aparaty są w twoim zasięgu,
a, najważniejsze, jakie mają na stanie, to będziesz wiedział na czym stoisz.

Na razie to jest gdybanie z fusów, bo okaże się, że w twojej sieci albo nie ma tego polecanego,
albo jest, tylko kosztuje naście tysięcy :D

Tez się nawybierałem, naoglądałem, naczytałem, a życie zrobiło swoje :)

Jeszcze, na koniec, cały mój misterny plan diabli wzięli, bo mi sim wymienili na jakiś mini sim
i cały misz masz z wszystkimi telefonami które wymieniałem poooooszedł ... :D
I jeszcze kazali mi do tej złotówki pare setek dopłacić ;)

Miecia, a ja chyba tez mam te same :D
Pewnie w Orange jesteś ;)

A nie weldonku :D
Mam każdy w innej sieci :lol:
Z tymi mini.......nie wiem jak w innych sieciach, ale w Playu nie ma problemu z przeniesieniem danych :D
przynajmniej w Piernikowie :roll:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 14.11.2012 21:49

Używam Nokię Lumię 800 i jestem bardzo zadowolony. Jest to typ telefonu który jeżeli używasz tylko do rozmawiania i SMS-owania to po prostu nie instalujesz w nim żadnego dodatkowego "badziewia"

Zalety:
-intuicyjne menu,
-świetny dotyk,
-nie zawiesza się,
-nie gubi zasięgu,
-piękna obudowa,
-świetnie leży w ręce,

Wady:
-brak slotu na karty pamięci,
-niewymienna bateria,
-systemowy problem z przesyłaniem danych przez Bluetooth,
-dużo mniej aplikacji w sklepie niż do Androida i iOS (choć Ciebie to nie dotyczy - pkt.3)
-telefon obsługuje kartę micro SIM, nie przełożysz jej do większości modeli,
-niewielkie "klawisze" do pisania SMS, wygodniej pisać trzymając telefon w poziomie.

Z wymienionych przez Ciebie punktów mam wątpliwość do dyktafonu, nie znalazłem takiej aplikacji fabrycznej ale jeżeli jej nie ma to zapewne można ją ściągnąć bezpłatnie z marketu. Również 2-3 dni na baterii nie jest pewnikiem w tym modelu - toż to smartfon. Ja rozwiązałem ten problem, używam ładowarki z HTC, można ładować telefon z gniazda USB, z sieci a po dokupieniu wtyczki - z gniazda zapalniczki w samochodzie. Ale fabryczna ładowarka Nokii chyba też ma takie możliwości. Jeżeli nawigacja to nie kupuj telefonu z klawiaturą, koszmarnie się ją obsługuje, przećwiczyłem na modelu Nokii E66 który kiedyś posiadałem. Wcześniej używałem "mydelniczkę" z ekranem 4,3" HTC Desire HD, mimo że ma więcej "bajerów", leży i jest używana jako nawigacja samochodowa albo mini tablet jak rodzina położy łapkę na lapku ;) Kosmicznym telefonem można nazwać właśnie taki HTC, Samsungi Galaxy II i III, Iphony, Sony Xperie. Nokia Lumia 800 jest wyważonym telefonem, pogadasz, poesemesujesz a w razie konieczności sprawdzisz pocztę czy odwiedzisz https://www.cro.pl ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.11.2012 22:01

podszywacz napisał(a):Używam Nokię Lumię 800 i jestem bardzo zadowolony. Jest to typ telefonu który jeżeli używasz tylko do rozmawiania i SMS-owania to po prostu nie instalujesz w nim żadnego dodatkowego "badziewia"

Dlaczego nie? :D

Mam poziomice i listę zakupów zainstalowaną i z nich korzystam :D
Za to aparat, trzeba przyznać, ma koszmarnie kiepski :/
Dzieciak ma soniaka, podobnego w klasie, pewnie ten, co Miecia pisała, to o niebo lepszy jest.
Jeszcze w dzień to jako tako, ale już w pomieszczeniu to porażka.

No i obsługa przez oprogramowanie w kompie - po pierwsze nie wszędzie się instaluje, po drugie kompletnie nieintuicyjne jest, jakby nie mogli zrobić telefonu, po prostu, jako dodatkowego dysku :/
Ogólnie to on mi się podoba i nieźle działa, ale przy wymianie chyba postawię na sony, albo na HTC.

Acha, ja mam Microsoft, a dzieciak ma Symbiana, ale narzeka, że wolała by androida - podobno najlepszy z tych trzech :)

Tak więc obejrzyj sobie Sony lub HTC mz. Chyba, ze abonament ci pozwoli na iPhone'a lub Galaxy, to bierz w ciemno :D

Pozdrawiam
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 14.11.2012 22:03

Galaxy ma moja połówka.....ale jakoś......nie bardzo zadowolony :roll:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 14.11.2012 22:23

Pytanie jaki telefon kupić tylko spowoduje u Ciebie jeszcze więcej wątpliwości niż przed. Każdy napisze inną opinię i każda będzie inna.
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 14.11.2012 22:40

to ja z innej beczki tylko Samsunga żona ma Lumie z Windowsem Mobile i tak jakoś kiepsko mi to wygląda ona już sie wgryzła i przyzwyczaiła ja jednak uważam że Samsung z Androidem to jest to niekoniecznie Galaxy S III bo duży ale jakis mniejszy samsung
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 14.11.2012 23:50

Czym prostszy tym lepszy. Oczywiście głupio dziś cofać się do aparatów sprzed 10 lat (bo takie też można kupić). Na półce w salonie telefonów jest dużo. Za najdroższe będę musiał dopłacić, ale większość mam za złotówkę lub najwyżej kilkadziesiąt zł.
Jak wspomniałem, u mnie telefon w 99% służy do rozmawiania. Androidy, Jowisze, WRC i HTC xmedia to dla mnie czarna magia, z której nie będę korzystał - znam siebie. Przede wszystkim sprawne narzędzie do rozmowy. Aparat foto, dyktafon ma prawie każdy, dobra bateria, dobry zasięg.
Pytam o ten dotykowy, bo są to modele bardziej na czasie. Dziś, kiedy jestem na spotkaniach "biznesowych", jak wyjmuję swój telefon, to jest to najstarsza sztuka w sali. A z każdym rokiem przepaść będzie się powiększać. Głupio przedłużając umowę brać najtańszy model jaki jest w salonie, skoro można za tę samą złotówkę wziąć coś lepszego i nowszego.
Wspólnik ma Samsunga Galaxsy jakiegoś tam, i jest tak zły na niego, że chętnie by rzucił nim za psami. Przerywa rozmowy i traci zasięg.
I jeszcze jedno, czy zwyczajne karty SIM, takie sprzed 5 lat, można wyjąć z jednego telefonu i włożyć do takich nowych dotykowców typu Lumia 800?
Ostatnio edytowano 15.11.2012 00:14 przez terenowiec, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.11.2012 00:11

terenowiec napisał(a):Założenia są takie:
1. Dobra, silna i stabilna antena, aby nie przerywało rozmów
2. Bateria, która by trzymała chociaż 2 - 3 dni
3. Nie potrzebuję najnowszych bajerów, gdyż telefon w 99% służy mi do rozmawiania, w tym w 10% do pisania SMS
4. Musi mieć dyktafon i aparat fotograficzny
5. Może mieć GPS i ewentualny internet - może przyda się w przyszłości
6. Musi być dobry i sprawny w użytkowaniu (nie psujący się, nie zawieszający się, nie wymagający grzebania w ustawieniach czy aktualizacji co chwilę nowszego oprogramowania)
7. Wolę znaną i sprawdzoną markę

Wszystkie te wymagania spełnia E-52, której używasz więc po co zmieniać coś co jest dobre. Jedynie ten GPS i internet może troszkę mało wygodny ze względu na mały wyświetlacz. Ja używam dwóch: od kilku lat E-51 i jako drugi - dotykowiec Nokia N8. Pierwszego nie zamieniłbym na żaden inny, natomiast N8 używam właśnie głownie do internetu i jako GPS. Wcześniej miałem HTC na Androidzie... i rozstałem się z nim bez żalu. Nie ma chyba dotykowca (na Androidzie w szczególności), który wytrzyma bez ładowania dłużej niż 2 dni. No chyba, że nie będziesz go w ogóle używał. Jeśli jednak uprzesz się na Androida (bo jest na topie), to poleciłbym Ci raczej HTC niż Samsunga. HTC są wzorowo wykonane, prawie wszystkie mają aluminiową, dobrze spasowaną obudowę. Samsungi to moim zdaniem raczej takie telefony dla małolatów (choć dobrze wyposażone). Prawie wszystkie plastikowe, co daje wrażenie taniej zabawki. Sony nigdy nie miałem, więc nie wiem. Motorole natomiast podobno dość awaryjne.
Lumie są dobre i świetnie wykonane... tylko ten windows phone. System raczej zamknięty (nic z komputera sobie nie ściągniesz) i ciągle dopracowywany. Bardzo mało dodatkowych aplikacji. Największą zaletą jest darmowa i dość dobra nawigacja od Nokii.
Musisz zdecydować sam. Tym, co mówią sprzedawcy raczej się nie przejmuj. Oni po prostu muszą sprzedać taki czy inny model i wciskają ludziom kit. Jak już kupisz to napisz co wybrałeś. Choć przy tych wymaganiach ja bym nie zmieniał
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 15.11.2012 01:11

Jakiś telefon kupić muszę. Mogę najtańszy jaki jest, ale po co, skoro płacąc 49 zł moge mieć np. Lumie 800. E52 mam i jest gorszy niż starsza 6700 Clasik. Ma taki kilkusekundowe zawieszenia. Ma tez gorsza antenę od Clasika.
Bajery o których mi mówisz nie są mi potrzebne. Nic nie będę wgrywał, ani aktualizował. Sporadycznie internet, sporadycznie 3 - 4 zdjęcia i to wszystko. Nawigacja też sporadycznie bo mam porządne GPS-y Garmina (samochodowego oraz turystycznego). Telefonem będę rozmawiał i z 70% jego możliwości nie skorzystam. A wymienić chcę, bo jeden z aparatów jest taki: http://allegro.pl/nokia-6021-tanio-bez- ... 68007.html i choćby dlatego można by go zamienić na coś nowszego. W sumie będę miał po zakupie do wyboru 5 aparatów. Używał będę tylko dwóch. Zdecyduję, które będą mi pasowały. Z tym, że jak kupię E52, to będę miał dwa takie same telefony, a poza tym wszystkie 5 będą aparatami na klawisze. Dlatego zastanawiam się, czy w całym pakiecie telefonów w mojej firmie nie mieć jednego dotykowego, z którego mógłbym sobie korzystać. Chyba, że nie da się tam włożyć karty SIM?
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.11.2012 05:32

Nieuwaznie czytałaš posty, do Lumi karty SIM nie przelozysz :!:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 06:22

Lumia, oprócz tych kłopotów z wgrywaniem oprogramowania na kompa i, w sumie, takiego sobie aparatu - w dzień jeszcze pójdzie, ale jak są trochę gorsze warunki, na przykład oświetlenie sklepowe to już tak sobie - sprawuje się całkiem całkiem.
Akumulator trzyma dość długo, gorilla glass naprawdę jest solidna, ekran dotykowy działa bez problemu, wielkość też jest odpowiednia - mi nie pasują jakoś te aparaty, a le Nokia ma dodatkowy futerał, dzięki czemu trzyma się ją pewnie.
Dobrze działa funkcja głośnomówiąca i często z niej korzystam w samochodzie.
Windows jest intuicyjny i w sumie nie ma się o co czepić - jedynie co, to dzieciak, a miała do czynienia z wszystkimi systemami, preferuje androida.
Z zasięgiem miewałem kłopot.
W podziemiach knajpy na Starówce musiałem pochodzić chwilę po pomieszczeniu. Niby nic specjalnego, bo siedzieliśmy głęboko i w betonie, ale znajomy w tym samym miejscu miała zasięg. Tylko nie pamiętam jaki ma aparat - chyba któregoś samsunga.
Jeżeli masz tę Nokię za złotówkę, to bierz, ale pomacaj jeszcze sony z serii xperia - Arc, U albo HTC One V - jest jeszcze jeden HTC, taki bardziej popularny, oznakowania nie pamiętam, chyba Desire, ale on jest strasznie mały jak na mój gust.
Teść go używa i, oprócz tej wielkości, nie narzeka.
One są podobne w klasie, tylko różnią się systemami i wielkością. Ale zacznij od tego, co w ogóle możesz dostać.
Jak znam życie, to będą ci wciskać Nokię :) Pewnie się przyzwyczaisz, jak ja się przyzwyczaiłem do niej :D

Taka rada- jak nie chcesz korzystać z internetu, to nie bierz wielkiego aparatu - kiepsko się go trzyma i rozmawia.
Natomiast jeżeli internet będziesz używał częściej (albo książki czytał), to ważna jest wielkość wyświetlacza.
Taką granicą jest 3,5-3,7 cala. 4 to już kolos, niemal tablet do trzymania dwoma rękoma, 3 jest malutkie i kiepsko się czyta.

Pozdrawiam
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 15.11.2012 08:17

Bo internetu i czytania telefonu używał będę bardzo mało. 2 razy w roku po kilka, czy kilkanaście minut. A gdybym kupił nieco mniejsza Nokię 500? Czy nie jest to bardziej telefon niż smartfon? Tak wygląda: http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/500/Nokia-500.html
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone