Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dobry telefon komórkowy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 15.11.2012 08:31

Trzy miesiące temu zmieniałem telefon i zastanawiałem się również nad tym modelem (praktycznie cały czas posiadałem różne modele Nokii) ze względu na przywiązanie do marki. Niestety brak lampy błyskowej w tym modelu automatycznie ją wykluczyło. Zakupiłem Sony Ericsson Xperia i jestem naprawdę bardzo zadowolony. Jakość zdjęć, filmów HD bardzo dobra. No i funkcja latarki - jak dla mnie bardzo przydatna
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.11.2012 08:36

Nokia 500 to najgorszy telefon jaki Nokia wypuściła w ostatnich latach. Omijaj ją szerokim łukiem. Po prostu coś im nie wyszło. Błędy oprogramowania, zwiechy itp. Kolejny raz zaznaczasz, że telefonu będziesz używał głównie do rozmów i sms-ów. Skoro tak to z żadnego dotykowca nie będziesz w pełni zadowolony. Napisałem wyżej, że korzystam od kilku lat z dwóch telefonów - jeden z klawiaturą fizyczną, drugi dotykowy (różne modele) i do rozmów i sms-ów zawsze wygodniejszy był ten z klawiaturą. Rozważ jeszcze ewentualnie coś z klawiaturą qwerty - trzeba się przyzwyczaić ale podobno nie jest trudno. Z tej półki najbardziej popularne i cenione wśród biznesmenów są blackberry - dobre i solidne telefony.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 08:51

Masz jakąś różnicę w cenie? Ta Lumia 800 jest całkiem sympatyczna, poza wymienionymi przeze mnie minusami.
(No właśnie - dość poważny to ten, że musisz wszystko wklepać sobie na piechotę, bo zmienią ci SIM na micro SIM).

Niedawno przechodziłem te drogę co ty i wymyśliłem sobie wtedy Experie U i Motorole RAZR :D
Oczywiście wyszedłem z Experią coś tam, chyba V, która miała być dla mnie i z Lumią 800, bo wydawała się dobra dla dziecka, taka kolorowa i błyszcząca ;)
No i, zamiast dwóch złotych wydałem 400, ale to szczegół ;)
A zamiast dać dziecku Nokię, musiałem zostawić ją sobie, ze względu na wymianę karty.

Ja mam małe dłonie (rękawiczki L) a mimo wszystko 800 bardzo mi pasuje ergonomią, tym bardziej, że ma takiego kondonika w zestawie, pozwalającego na pewny chwyt.
Łatwo się ją obsługuje jedną ręką, nawet lewą, za pomocą kciuka.

Ta pięćsetka jest trochę mniejsza niż 800, za to ma możliwość wsadzenia karty SD - ja mam wbudowane 14 GB, więc mi to nie przeszkadza, że nie mogę sobie karty wsadzić, ale przy 500 to od razu dokup sobie ze 4 GB karty, bo 2 to malutko :/
Narzekają, że gubi zasięg - mój nie gubi, poza wspomnianym przypadkiem, jak wlazłem do podziemi, ale jest to jakiś sygnał.

Obejrzyj jeszcze takie jak HTC Desire i Explorer albo One V, zobacz Sony experię Arc S i experię V.
A, przede wszystkim, sprawdź u operatora, jakie oni ci modele zaproponują, bo to może być niespodzianka :D
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.11.2012 11:15

weldon napisał(a):No właśnie - dość poważny to ten, że musisz wszystko wklepać sobie na piechotę, bo zmienią ci SIM na micro SIM.

Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, chodzi Ci o kopiowanie kontaktów ze starego telefonu? Bo jeżeli tak to nie stanowi to żadnego problemu, jeżeli stary telefon jest wyposażony w Bluetooth to Nokia Lumia 800 ma funkcję kopiowania kontaktów, nawet z telefonu innej marki (ja kopiowałem z HTC Desire HD). Skopiowało mi kontakty ze zdjęciami, telefonami, adresami mailowymi i pocztowymi.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.11.2012 11:23

terenowiec napisał(a):Czym prostszy tym lepszy. Oczywiście głupio dziś cofać się do aparatów sprzed 10 lat (bo takie też można kupić). Na półce w salonie telefonów jest dużo. Za najdroższe będę musiał dopłacić, ale większość mam za złotówkę lub najwyżej kilkadziesiąt zł.
Jak wspomniałem, u mnie telefon w 99% służy do rozmawiania. Androidy, Jowisze, WRC i HTC xmedia to dla mnie czarna magia, z której nie będę korzystał - znam siebie. Przede wszystkim sprawne narzędzie do rozmowy. Aparat foto, dyktafon ma prawie każdy, dobra bateria, dobry zasięg.
Pytam o ten dotykowy, bo są to modele bardziej na czasie. Dziś, kiedy jestem na spotkaniach "biznesowych", jak wyjmuję swój telefon, to jest to najstarsza sztuka w sali. A z każdym rokiem przepaść będzie się powiększać. Głupio przedłużając umowę brać najtańszy model jaki jest w salonie, skoro można za tę samą złotówkę wziąć coś lepszego i nowszego.
Wspólnik ma Samsunga Galaxsy jakiegoś tam, i jest tak zły na niego, że chętnie by rzucił nim za psami. Przerywa rozmowy i traci zasięg.
I jeszcze jedno, czy zwyczajne karty SIM, takie sprzed 5 lat, można wyjąć z jednego telefonu i włożyć do takich nowych dotykowców typu Lumia 800?

No to bierz Nokię Lumię 800. Jedyna rzecz, nie licz na to że będziesz ładował telefon co tydzień ale na pewno rzadziej niż w większych smartfonach - im większy wyświetlacz tym większe zużycie prądu. Wyciągasz z pudełka, dokonujesz prostej konfiguracji, w tym ściągnięcie kontaktów przez Bluetooth ze starego telefonu i korzystasz. Jeżeli dużo rozmawiasz na pewno docenisz ten model za fajne wymiary. Dobrze leży w ręce i dobrze się go obsługuje jedną ręką i kciukiem w przeciwieństwie do aparatów z wyświetlaczem ponad 4". Nie pchaj się w HTC Wildfire. Taka zabawka z okrojonym Androidem i rysującym się ekranem. Pamiętaj o tym że 800 ma micro SIM i nie włożysz jej do starszego modelu. Są na rynku jakieś przejściówki ale nie korzystałem z nich.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 11:27

podszywacz napisał(a):Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, chodzi Ci o kopiowanie kontaktów ze starego telefonu? Bo jeżeli tak to nie stanowi to żadnego problemu, jeżeli stary telefon jest wyposażony w Bluetooth to Nokia Lumia 800 ma funkcję kopiowania kontaktów, nawet z telefonu innej marki (ja kopiowałem z HTC Desire HD). Skopiowało mi kontakty ze zdjęciami, telefonami, adresami mailowymi i pocztowymi.

Ja akurat skorzystałem z okazji i sobie umilałem czas podroży pociągiem do Wrocławia :D
Faktycznie, bluetooth to standard teraz niemal.

Ty sobie radzisz z Zune i tymi podkastami?
Jakaś ciemna magia z tym.
Najpierw nie mogłem tego zainstalować, potem wgrywanie czegokolwiek, czy próba jakiejś sensownej konfiguracji muzyki i kontaktów okazała się całkowitą klapą, więc teraz się ograniczam tylko do zgrywania zdjęć z aparatu - nawet nie wiem jak je potem usunąć, oprócz ręcznego wskazywania :)

Pewnie to jest do opanowania, ale jak sobie przypomnę poczciwego k750i, kiedy, po prostu, miałem odpowiednie foldery ze wszystkim, to tutaj jest jakiś straszliwy misz masz w tym oprogramowaniu.

Już nawet program do LG był mniej skomplikowany, za to straszliwie powolny :)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.11.2012 11:38

weldon napisał(a):Ty sobie radzisz z Zune i tymi podkastami?
Jakaś ciemna magia z tym.
Najpierw nie mogłem tego zainstalować, potem wgrywanie czegokolwiek, czy próba jakiejś sensownej konfiguracji muzyki i kontaktów okazała się całkowitą klapą, więc teraz się ograniczam tylko do zgrywania zdjęć z aparatu - nawet nie wiem jak je potem usunąć, oprócz ręcznego wskazywania :)

Z Zune sobie po japońsku jako tako radzę, nie mam zielonego pojęcia co to podkast i nie korzystałem nigdy z tego. A wgrywanie muzyki odbywa się podobnie jak na iPhona za pomocą programu iTunes, czyli trochę do du*y. Jakby telefon nie mógł być zwykłą pamięcią masową z folderem "muzyka" gdzie kopiujemy wszystkie empetrójki i po sprawie. Tutaj trzeba jakoś załadować muzykę do biblioteki a potem dokonać synchronizacji. Po kilku próbach doszedłem do wprawy. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 11:43

No właśnie ja "gdzieś" załadowałem muzykę ... :?

Miałem fajne foldery, a teraz mam kilkaset plików na kupie i nawet nie wiem gdzie :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.11.2012 12:18

Od lat używam Nokię 6310i i musiałbym na głowę upaść żeby zamienić prawdziwy telefon na jarmarczno-tandetną zabawkę z dotykowym ekranem dla młodzieży.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.11.2012 12:28

realista2 napisał(a):Od lat używam Nokię 6310i i musiałbym na głowę upaść żeby zamienić prawdziwy telefon na jarmarczno-tandetną zabawkę z dotykowym ekranem dla młodzieży.

Chwalisz się czy żalisz? To że masz takie a nie inne preferencje nie musisz całej reszty obrażać. To że używasz 6310i jestem w stanie zrozumieć choć dla mnie jest to niepojęte ale nie nazywam od razu kogoś lub jego zachowania w ten sposób.

EDIT:

Żal mi takich ludzi co muszą całą masę innych gadżetów w reklamówce z Tesco ze sobą wozić.

Aparat fotograficzny w komórce? No po co. Owszem, pięknych zdjęć nie robi a aparatu też nie mamy ciągle przy sobie ale przydał mi się aparat podczas kolizji samochodem i udokumentowania jej. NIE SĄDZĘ ŻE Z TWOJĄ NOKIĄ 6310i BYŁO BY TO MOŻLIWE.

Nawigacja w komórce? No po co. Owszem, są Garminy i inne takie za 1000 i więcej złotych, ta w Nokii dokładna nie jest, zwykłej nawigacji też ciągle przy sobie nie mamy ale ta z Nokii przydała się kilkukrotnie jak zgubiłem się w obcym mieście. NIE SĄDZĘ ŻE Z TWOJĄ NOKIĄ 6310i BYŁO BY TO MOŻLIWE.

Wymieniać dalej?
Ostatnio edytowano 15.11.2012 12:41 przez Liquid, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 12:30

realista2 napisał(a):Od lat używam Nokię 6310i i musiałbym na głowę upaść żeby zamienić prawdziwy telefon na jarmarczno-tandetną zabawkę z dotykowym ekranem dla młodzieży.

Obrazek ;)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.11.2012 12:34

Osobiście znam człowieka co kilka lat temu kupił sobie 5 sztuk Nokii 6310i które leżą mu w szufladzie i sukcesywnie będzie ich używał jak zużyje mu się obecna. Ale kupił je dlatego że innego telefonu nie umie używać :lol:
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 15.11.2012 12:48

Każdy lubi co innego. Ja osobiście jestem od zawsze użytkownikiem Nokii. Czyli przeszło 14 lat.
Jakoś nie kuszą mnie smartfony i inne wynalazki tego typu.
Od 2 lat użytkuję Nokię E - 72 i jestem z niej bardzo zadowolony. Rozmawiam dość dużo a i tak bateryjka wystarcza na 5 -6 dni. Wyświetlacz całkiem przyzwoity, zdjęcia robi dobre (5Mpix), nie wiesza się.
I co bywa przydatne ma nawigację i to dość dokładną (piesze wędrówki - pozaznaczane większe drogi leśne).
Trzeba się tylko przyzwyczaić do klawiatury QWER'ty ale to nie jest jakiś problem. Jest jeszcze kilka dodatkowych funkcji ale to poczytaj sobie na stronce producenta.
Tel używam raczej w ekstremalnych sytuacjach (na budowie gdzie jest kurz, pył i inne świństwa walają ci się po kieszeniach :) ) a wyświetlacz jest praktycznie bez zarysowań. i nie używam kondomików
Żona ma E 52 i jakoś nie jestem do niej przekonany. Kiepska jakość wykonania.

PZDR
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 15.11.2012 12:55

VOID napisał(a):Każdy lubi co innego.

Dokładnie. Dla mnie na przykład niezrozumiałe jest hasło typu "dobry telefon bo bateria w nim trzyma x dni". Czy większość z tych osób które tak mówią pracuje na pustyni, w puszczy lub na stacji kosmicznej gdzie ciężko o gniazdko sieciowe, gniazdo USB w komputerze lub gniazdo zapalniczki w samochodzie? Ale nie będę takich ludzi nazywał od razu od "jarmarków" :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2012 13:00

Lumia ma ładowanie przez USB, które na pewno działa w samochodzie.

Niby nic, ale w Samsungu żony to jakoś nie działało :/

W experii też działa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone