Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 29.01.2011 06:54

witam i dziekuje bardzo za wyczerpującą odpowiedz pozdro :P
pzadykowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pzadykowicz » 22.02.2011 06:28

Witam. W tym roku po raz pierwszy wybieramy się do Chorwacji. Jedzie z nami mój 13 letni brat. W świetle prawa nie jestem jego opiekunem prawnym. Zatem mam pytanie. Czy powinienem mieć ze sobą jakieś oświadczenie rodziców lub coś w tym stylu? Dodam jeszcze, że mamy inne nazwiska i jedyne po czym można się domyślać, że jesteśmy spokrewnieni to adres zameldowania.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 22.02.2011 06:31

W paszporcie nie ma adresu zameldowania.
Lepiej mieć notarialnie potwierdzoną i przetłumaczoną zgodę rodziców.
karolinanj
Autostopowicz
piaszczyste plaze

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolinanj » 22.02.2011 06:48

[quote="Komodna"]Witam
Wbrew powszechnym opiniom w HR można znaleźć "piaszczyste" plaże idealne dla dzieci z długą płycizną. Ja osobiście przetestowałam z moimi dziećmi Rab lub Nin koło Zadaru więc mogę polecić z czystym sumieniem.
Pozdrawiam[/quote]

hej
piszecie ze sa piaszczyste plaze. znacie miejsca gdzie sa piaszcyste plaze ale woda nieprzesadnie plytka? Chcemy jechac z naszym 13 letnim synem i nie chce obserwowac go przez lornetke , ale i nie chce by byl od razu wielki spad na glebine. Co do piasku to raczej moj warunek niz dzieci - nie wyobrazam sobie byc na plazy bez piasku o chodzic po kamieniach. Czy w tych miejscach Rab i Nin sa jakies atrakcje dla 13 letniego dziecka? czy sa glownie nastawione na malutkie dzieci?
zatem pomozcie prosze- poszukuje miejsca z piaszczysta plaza
z gory dziekuje za odpowiedzi
Karolina
pzadykowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pzadykowicz » 22.02.2011 06:56

A lepiej przetłumaczyć na angielski czy chorwacki?
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 22.02.2011 07:00

To jest zagadka.
Nie wiadomo, jak ze znajomością języków u konkretnego pogranicznika, więc stawiałbym jednak na chorwacki.
pzadykowicz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pzadykowicz » 22.02.2011 07:02

Dzięki wielkie za odpowiedź.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 22.02.2011 07:08

Proszek :D
lilaz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lilaz » 02.03.2011 11:38

witam, śledzę i czytam i nie znalazłam info-jadę do Chorwacji po raz 1 i chciałabym się dowiedzieć czy dla 5 letniego dziecka wystarczy do przejazdu dowód osobisty? tzn jak to wygląda na granicy? można całą trasę przejechać bez problemów jeżeli chodzi o D.O.? będę wdzięczna za odpowiedź...pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.03.2011 11:47

Na D.O. no chyba, że to nie Twoje dziecko to jeszcze upoważnienie.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 02.03.2011 13:20

lilaz napisał(a):witam, śledzę i czytam i nie znalazłam info-jadę do Chorwacji po raz 1 i chciałabym się dowiedzieć czy dla 5 letniego dziecka wystarczy do przejazdu dowód osobisty? tzn jak to wygląda na granicy? można całą trasę przejechać bez problemów jeżeli chodzi o D.O.? będę wdzięczna za odpowiedź...pozdrawiam

"Przy wjeździe nie ma szczególnych wymogów dotyczących okresu ważności paszportu, jednakże nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu. Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego, jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty."

INFO ze strony Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Zagrzebiu http://www.zagrzeb.polemb.net/?document=41
lilaz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lilaz » 02.03.2011 14:30

czyli można :) dzięki wielkie...
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 02.03.2011 15:04

lilaz napisał(a):czyli można :) dzięki wielkie...

Można, ale zwróć uwagę na możliwe problemy z uzyskaniem opieki medycznej.
Pzdr
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 31.03.2011 15:58

CinnamonGirl napisał(a):Ja troche z innej beczki ale nie do końca. Szukam na forum i znależć nie mogę z wy mozecie przerabialiscie taką sytuację.
Macie może doswiadczenie z podróżowaniem do Chorwacji (poza ścisłym sezonem więc i temperatury trochę niższe) kobiety ciężarnej załóżmy max do 6 miesiąca ciąży?
Oczywiscie zakąłdajac dobre samopoczucie i brak przeciwskazań od lekarza? Pytanie na razie czysto hipotetyczne ale...

tak :) ja byłąm w 7-8 tyg ciąży. koniec czerwca początek lipca- wszytsko jak najbardziej ok. Wykończył mnie jedynie Dubrovnik - mury w upał. Dzień odpoczynku i był luz. Musisz ograniczyć słońce i uważać na siebie. Podróż zniosłam bez problemów- mimo upału i braku klimy :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 31.03.2011 16:31

twister07 - dzięki za info. Póki co troszke odłożyło sie w czasie powiększanie rodziny ;) ale kto tam wie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne