Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 07.07.2010 13:59

Dość ogólnie o aktywnych wakacjach z małym dzieckiem,
ale kilka uwag, wydaje mi się, warto przeczytać:

Rodzinne wakacje w plenerze
ArliJ
Cromaniak

Postnapisał(a) ArliJ » 20.07.2010 13:07

Na Pagu polecam okolice Novalji - plaża Caska.
Byliśmy na kempingu Strasko ale tak średnio nam podeszła plaża (dużo ludzi).

Zrce to wielka imprezownia, Rucica bardzo ładnie położona, akurat wtedy był wiatr bora więc nie dało się tam wysiedzieć.
Postawiliśmy na ciche zakątki i najfaniejsza plaża była w miejscowości Smokovica - we wrzesniu totalnie opuszczone, bywaliśmy sami na plaży, spokój, piękna zatoczka, drobne kamyczki prawie jak piaseczek.

Polecam stronkę http://www.mediteranpag.com/plaze-mesto-pag-s4-sl1.htm
PETERENZO
Cromaniak

Postnapisał(a) PETERENZO » 16.08.2010 20:26

scrapp napisał(a):To juz lekka przesada choć mój smyk w 2005 dostał na 10 lat ( a miał wtedy 2 lata) i teraz wygląda co najmniej śwmiesznie jak porównuja zdjęcie z rzeczywstością.

Dokładnie to potwierdzam. Mój syn miał w 2005 roczek i również mamy paszport ważny do 2015 roku. Natomist córce wyrobiłem paszport w 2008 roku i ma na 5 lat. Aktualnie takie dzieciaki otrzymują tylko na 1 rok. To dobre rozwiązanie choć kosztowne dla rodziców.
Ale każdy za to ma niezły ubaw jak ogląda zdjęcia w paszportach. Przed każdym wyjazdem nieźle się z tego z żoną uśmiejemy.
sławeka
Odkrywca

Postnapisał(a) sławeka » 17.08.2010 07:24

PETERENZO napisał(a):
scrapp napisał(a):To juz lekka przesada choć mój smyk w 2005 dostał na 10 lat ( a miał wtedy 2 lata) i teraz wygląda co najmniej śwmiesznie jak porównuja zdjęcie z rzeczywstością.

Dokładnie to potwierdzam. Mój syn miał w 2005 roczek i również mamy paszport ważny do 2015 roku. Natomist córce wyrobiłem paszport w 2008 roku i ma na 5 lat. Aktualnie takie dzieciaki otrzymują tylko na 1 rok. To dobre rozwiązanie choć kosztowne dla rodziców.
Ale każdy za to ma niezły ubaw jak ogląda zdjęcia w paszportach. Przed każdym wyjazdem nieźle się z tego z żoną uśmiejemy.

Peterenzo... nie jest to straszna kwota. Za roczny paszport płacisz 30 pln więcej zatem załatwiania niż kosztów (muszą być oboje rodzice przy składaniu wniosku, dziecka nie musi być, odbiór przez jedno z rodziców)
PETERENZO
Cromaniak

Postnapisał(a) PETERENZO » 17.08.2010 07:56

sławeka napisał(a):Peterenzo... nie jest to straszna kwota. Za roczny paszport płacisz 30 pln więcej zatem załatwiania niż kosztów (muszą być oboje rodzice przy składaniu wniosku, dziecka nie musi być, odbiór przez jedno z rodziców)

Koszt może nie duży (jednorazowo), ale policz sobie ile to kosztuje przez pierwsze 10 lat i oczywiście załatwiania więcej, a przez nowe przepisy w biurach paszportowych coraz więcej osób.
sławeka
Odkrywca

Postnapisał(a) sławeka » 17.08.2010 09:06

PETERENZO napisał(a):Koszt może nie duży (jednorazowo), ale policz sobie ile to kosztuje przez pierwsze 10 lat i oczywiście załatwiania więcej, a przez nowe przepisy w biurach paszportowych coraz więcej osób.

Do tej liczby osób dorzuć jeszcze pracowników stukających w klawiature palcem wskazującym jednej tylko ręki i jest pięknie :D
PETERENZO
Cromaniak

Postnapisał(a) PETERENZO » 17.08.2010 09:55

sławeka napisał(a):Do tej liczby osób dorzuć jeszcze pracowników stukających w klawiature palcem wskazującym jednej tylko ręki i jest pięknie :D

Do tego oczywiście trzeba każdorazowo doliczyć koszt zakupu zdjęć.
Ale sama potrzeba pokazania się w urzędzie to poważny problem dla osoby takiej jak ja, która pracuje codziennie od 8 do 16.30. Zwykle kończy się to dniem urlopu - a to już konkretny koszt.
lemonidek
Plażowicz

Postnapisał(a) lemonidek » 01.09.2010 10:28

ArliJ napisał(a):Postawiliśmy na ciche zakątki i najfaniejsza plaża była w miejscowości Smokovica - we wrzesniu totalnie opuszczone, bywaliśmy sami na plaży, spokój, piękna zatoczka, drobne kamyczki prawie jak piaseczek.

Potwierdzam - w drugiej połowie sierpnia ta plaża także raczej mało uczęszczana. Na palcach jednej ręki mogłam policzyć plażowiczów.
Ale moim dzieciom najbardziej przypadła do gustu plaża Dubrownik w Povljanie. No w sumie im się nie dziwię. Do ustronnych zakątków to ona nijak nie należy :wink: chociaz przesadnego tłoku nie było, miejsce tuż przy brzegu zawsze dało się znaleźć, długo płytka i za pierwszą linią kamyków dalej jest już piasek :)
Podobały się nam też obie plaże w Metajnie - obie w zatoczkach, jedna po stronie miasteczka, więc więcej ludzi, druga (z drugiej strony półwyspu) znaczniej mniej cywilizowana, ale bardzo piękna :)
Zaliczyliśmy też dziką - chyba - plażę po drodze do Povljany na wysokości Malego Blato, tam droga dochodzi prawie do morza, tam też zresztą na dziko rozstawiają namioty. Na jednorazowy wypad takdla odmiany całkiem fajna.
PETERENZO
Cromaniak

Postnapisał(a) PETERENZO » 13.09.2010 12:33

PETERENZO napisał(a):

Hejka.
Właśnie wróciliśmy z CRO. Mieliśmy zabawną sytuację na granicy CRO z BiH w drodze do Mostaru. Dwoje młodych strażników jak zobaczyło paszporty naszych dzieci to mało nie poumierali ze śmiechu. Poprosili nawet abym otworzył tylne szyby w samochodzie (są przyciemnione), aby porównać "oryginały" z tymi w paszporcie. Było dużo śmiechu, ale na koniec i tak nam powiedzieli, że możemy jeździć nawet bez paszportów, ponieważ są bardzo do nas podobni i kazali dalej jechać. Oczywiście żadnych kontroli, miło i z uśmiechem.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 13.09.2010 12:41

PETERENZO napisał(a):powiedzieli, że możemy jeździć nawet bez paszportów, ponieważ są bardzo do nas podobni i

Nikt Wam tego wcześniej nie powiedział???? 8O :roll:
Takich informacji powinno już udzielać..........biuro paszportowe! :lool: :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Postnapisał(a) PETERENZO » 13.09.2010 13:21

anakin napisał(a):
PETERENZO napisał(a):powiedzieli, że możemy jeździć nawet bez paszportów, ponieważ są bardzo do nas podobni i

Nikt Wam tego wcześniej nie powiedział???? 8O :roll:
Takich informacji powinno już udzielać..........biuro paszportowe! :lool: :wink:

Chciałeś z czegoś zakpić? Nie rozumiem Twojej ironii?
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 13.09.2010 13:43

PETERENZO napisał(a):
Chciałeś z czegoś zakpić? Nie rozumiem Twojej ironii?

Absolutnie nie!!!
Ot, taki....żart. :oops: :oczko_usmiech:
Miru
Globtroter

Postnapisał(a) Miru » 08.12.2010 17:38

Witam.Moze pytanie jest banalne ale wole spytac.
Czy osmiomiesieczne dziecko liczy sie jako osoba do apartmentu???
CinnamonGirl
Cromaniak

Postnapisał(a) CinnamonGirl » 09.12.2010 08:28

Ja troche z innej beczki ale nie do końca. Szukam na forum i znależć nie mogę z wy mozecie przerabialiscie taką sytuację.
Macie może doswiadczenie z podróżowaniem do Chorwacji (poza ścisłym sezonem więc i temperatury trochę niższe) kobiety ciężarnej załóżmy max do 6 miesiąca ciąży?
Oczywiscie zakąłdajac dobre samopoczucie i brak przeciwskazań od lekarza? Pytanie na razie czysto hipotetyczne ale...
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 09.12.2010 08:37

CinnamonGirl napisał(a): przerabialiscie taką sytuację.
Macie może doswiadczenie z podróżowaniem do Chorwacji (poza ścisłym sezonem więc i temperatury trochę niższe) kobiety ciężarnej załóżmy max do 6 miesiąca ciąży?
Oczywiscie zakąłdajac dobre samopoczucie i brak przeciwskazań od lekarza? Pytanie na razie czysto hipotetyczne ale...

Marta była jakoś w 3 (w sezonie). A o co chodzi?
Zapytam - moje gg pod nickiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne