Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lihu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lihu » 22.06.2010 23:10

Ja mam pytanie takie, czy ktoś z was może był na takim kampie w Drage-Pakostane Autocamp Paradiso. Jak tak to proszę o jakieś info. Myślę, żeby tam pojechać z dziećmi.
Just/Rzeszów
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just/Rzeszów » 23.06.2010 14:27

Witam,

Dwa lata temu byłam w Chorwacji z mężęm i synem. W zeszłym roku musieliśmy sobie odpuśćić wyjazd, powiększyła nam się rodzina , córcia miała zaledwie kilka tygodni, mąż operacja kolana itd.
W tym roku nie dajemy za wygraną, zakupiliśmy większy namiot, samochód i ruszamy w połowie sierpnia z 7 latkiem i roczną córą.
gregory19742
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregory19742 » 28.06.2010 00:15

Witajcie jestem nowy i pierwszy raz na forum o Chorwacji
Możliwe, że nie jestem na odpowiednim temacie, ale prosiłbym o poradę tych co byli lub są w Chorwacji
Planujemy wyjechać z dziećmi ( 2 letnie i 5 letnie) pierwszy raz do Chorwacji i nie wiemy co wybrać. Co polecacie. Niechciałbym jechać za daleko może, bo to jednak długa podróż dla dzieci i na pweno jakiś większy wydatek. Nie mam pojęcia jaki to byłby jeszce koszt całej wyprawy gdzieś do 10 dni. Jesteśmy z Warszawy i mamy zamiar wyjechać gdzieś koło 13 lipca. Myślimy jechać w ciemno po namowach znajomych. Nie wiem czy dobrze robimy.
Myśleliśmy jechać pod namiot, czy lepiej może na kwaterach. Zastanawiamy się czy to nie zapóżno na znalezienie kwatery. Czytałem tyle postów i od tego czytania boli mnie już głowa, gdzie lepiej było by pojechać. Jedni proponują północ ( miejsca na Istrze i Krk), bo blisko, a inni południe ( okolice Zadar, Split, Dubrownik) nie wiem czy nie za daleko. Może byście doradzili i dali jakieś namiary na pewne miejsca. Jechać będzie jeden kierowca. Jak radzicie, lepiej będzie podróż podzielić na 2 etapy z noclegiem( jeżeli tak to gdzie), czy pociągnąć za raz. Na pewno bym jechał nocą. Nie wiem jaką trasę wybrać czy przez Węgry czy Austrię.
Może ktoś w tym terminie też wybiera się samochodem z tych regionów i byłaby chociaż możliwość dołączenia w drodze, nie ukrywam było by raźniej jechać. Prosiłbym o wasze porady.
Z pozdrowieniami dla wszystkich Cromaniaków.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 28.06.2010 08:24

gregory19742 trudno tak naprawdę coś jednoznacznie poradzić. Mimo tego, że nie pałam sympatią do Istrii to chyba w Waszym przypadku właśnie ją bym wybrała. Jak na pierwszy raz lepiej chyba obrać krótszą drogę. Tylko, że tam żadnej konkretnej miejscowości Wam nie polecę. Proponuję poczytać relacje ludzi, którzy z dziećmi jeżdżą. No i przeczytać cały ten wątek, rad w nim wiele.

Namiot czy apartament? To już od Was zależy, od Waszych preferencji, mnie do spędzenia wakacji pod namiotem nikt by nie zmusił więc w radach kiepska jestem. Nie wyobrażam sobie tego, ale doświadczenie innych pokazuje, że można, nawet z dziećmi. Zawsze podziwiam, ale nigdy z tej przyjemności nie skorzystam :)

Trasa na noc to o tyle dobre rozwiązanie, że dzieciaki śpią. Ale na jednego kierowcę męcząca jest, wiem co mówię. Ostatnie dwa lata właśnie z małą jeździliśmy na noc i bez noclegu (na Peljesac), w tym roku już jedziemy z noclegiem. Jak dojedziesz na miejsce dzieciaki są pełen werwy za to Ty niekoniecznie :)
gregory19742
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregory19742 » 28.06.2010 23:05

Witaj
Dzięki za radę, a że tak zapytam w jakim terminie jedziecie, pytam bo szukam kogoś kto by jechał w określonym terminie i jak by można to bym się dołączył do podróży.
Jednak zdecydowaliśmy się na apartament i planujemy wyjazd 12 i na 13 być w Chorwacji tylko jeszcze nie wiem gdzie. Czy początek tygodnia to dobry pomysł na wyjazd i znalezienie kwatery.
Znajomi mi dali namiar na kwaterę w Bibinje, dzwoniłem i za 50 euro bez klimatyzacji i niby 100m do plaży. Chyba jest to spokojna wioska, jak patrzyłem trochę oddalona od Zadaru. Jak sądzisz o tej miejscowości i kwocie. Czy może poszukać na miejscu gdzieś tam.
O której godzinie najlepiej wyjechać.
Z pozdrowieniami
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.06.2010 07:40

Witaj,
My wyjeżdżamy 9 lipca, w piątek, z noclegiem po drodze.
Większość ma zdanie, że najgorszy dzień do wyjazdu to właśnie piątek i sobota - największe korki. Co roku właśnie w te dni wyjeżdżamy i faktycznie, skłamałabym mówiąc że cały czas śmigamy :) Korki niestety się pojawiają.
Poniedziałek na pewno spokojniejszy na jazdę.

Godzina wyjazdu - hmmm, ja ruszam z Poznania. Zawsze wyjeżdżaliśmy koło 16-17 tyle, że jechaliśmy longiem, bez noclegu aż na Pejlesac czyli 1600 km. Przy spokojnej jeździe, częstym postojom (z dzieciakami to nieuniknione) u celu byliśmy na drugi dzień wieczorem, czasem nocą. Teraz ruszamy koło południa bo jednak na nocleg po drodze przed wieczorem trzeba zajechać.

Co do miejscowości trudno mi powiedzieć, może inni cromaniacy pomogą. Ja od lat zawsze na Peljesac i wstyd to wielki ale nie znam innych rejonów 8)

50 euro to taka średnia cena za apartament. W tym roku mieliśmy jechać do Primosten, tam za studio 2+2 z klimą i internetem nad samym morzem chcieli 50 euro właśnie. Zrezygnowałam z tego miejsca po przeczytaniu relacji ludzi,którzy właśnie spędzili tam tegoroczne wakacje. Wracamy zatem w nasze strony.

Szukając kwatery na miejscy na pewno łatwiej o lepszą cenę. O ile w sobotę właściciel może nie być skory do negocjacji (w końcu jednak większość przyjeżdża w weekend i zawsze może mu się trafić lepszy klient) o tyle w poniedziałek może być łatwiej. No i można wybierać. Przyznaję, że mnie trochę brak odwagi na wyjazd w ciemno ale powoli powoli się do tego przekonuję i kto wie, może w przyszłym roku:)

Nie pomogłam chyba zbyt wiele:)
Pozdrawiam.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.07.2010 10:05

Ha, co się właśnie okazało.

Od 19 lutego br dzieciom do 5 roku życia wydawane są paszporty na rok. Moja Julia ma paszport wydany w sierpniu 2008 z datą ważności na sierpień 2013. Wiec myślę sobie luz. Dzwoni dziś do mnie kuzynka, która z nami jedzie i mówi, że właśnie w TV słyszała, że paszporty ważne są tylko rok. Myślę sobie, mam ważny, ale zadzwonię do biura paszportowego. Miła Pani informuje mnie, że przepis wszedł w życie 19 lutego, że wcześniej wydana paszporty są ważne zgodnie z datą ale.....jeśli dziecko jest nierozpoznawalne paszport należy wymienić :roll:
Moja Jula miała 7 miesięcy jak wyrabialiśmy jej paszport, już w momencie wyjazdu była "nierozpoznawalna", w zeszłym roku też byliśmy, w tym też jedziemy. Nie wyrobię nowego paszportu w niespełna tydzień. Zabiorę akt urodzenia na wszelki wypadek, mam nadzieję że wszystko będzie ok.
Just/Rzeszów
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Just/Rzeszów » 02.07.2010 10:56

To chyba jakaś bzdura. początkiem czerwca skladalam dokumenty o paszport dla mojej córy (12 miesięcy) i powiedziano mi,że jest ważny 5 lat.,
Kasia_1982
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia_1982 » 02.07.2010 11:01

Paszporty dla dzieci do 5tego roku życia są wydawane na rok.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 02.07.2010 12:00

[quote="Kasia_1982"]Paszporty dla dzieci do 5tego roku życia są wydawane na rok.[/quote]

To juz lekka przesada choć mój smyk w 2005 dostał na 10 lat ( a miał wtedy 2 lata) i teraz wygląda co najmniej śwmiesznie jak porównuja zdjęcie z rzeczywstością.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.07.2010 12:29

Kasia_1982 napisał(a):Paszporty dla dzieci do 5tego roku życia są wydawane na rok.

To obowiązuje od 19 lutego 2010 roku. Wcześniej były wydawane na 5 lat.

just-rzeszów napisał(a):To chyba jakaś bzdura. początkiem czerwca skladalam dokumenty o paszport dla mojej córy (12 miesięcy) i powiedziano mi,że jest ważny 5 lat.,

To nie jest bzdura. Sprawdź najlepiej jaką masz datę ważności na paszporcie.

Dla potwierdzenia:
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/3 ... tymczasowy
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 02.07.2010 18:40

ja w tym roku 2 tygodnie temu wyrabialam dla mojego syna ( 9 msc ) i tylko na rok...
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 02.07.2010 18:41

MOżna smykowi zrobić dowód osobsty, koleżanka w tym roku tak jechała z 3 latnim dzieckiem i w BiH i Chorwacji nie było problemów
Kasia_1982
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia_1982 » 02.07.2010 19:08

yskyerka napisał(a):
Kasia_1982 napisał(a):Paszporty dla dzieci do 5tego roku życia są wydawane na rok.

To obowiązuje od 19 lutego 2010 roku. Wcześniej były wydawane na 5 lat.

No tak tak,o to mi chodziło.
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 02.07.2010 19:10

tak czy tak predziutko zrobili,tydzien sie czeka na paszport tymczasowy,ja z mezem musialam tez sobie wyrobic (bo roznie bywa) i nam sie wyjazd troszke przesunąl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne