Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji z dziećmi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2010 13:39

A w jakim terminie?
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 28.04.2010 13:56

początek września (bo mniej niemców i włochów - wyczytane z forum).
kwatera z ładnym widokiem :)
marzą mi się sielankowe widoki zielonych gór (może mniej skaliste zbocza Pagu), czysta woda...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.04.2010 15:10

Zielonych gór ? hmm. Przygotuj się raczej na różne odmiany szarości. Tez piekne :)
Ostatnio edytowano 28.04.2010 15:29 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.04.2010 15:13

koledr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koledr » 03.05.2010 15:05

Witam
Zastanawiamy się z żoną nad wyjazdem do cro tylko takie małe pytanko do osób które jechały z małymi dziećmi, jedna nasza córa ma 6 lat ale druga w lipcu 3,5 miesiąca czy ktoś jechał z takim maluszkiem do chorwacji czy może jest to za wcześnie i sobie odpuścić lepiej w tym roku fajne wakacje ?
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 04.05.2010 11:28

W zeszłym roku jechałem z dzieckiem 9-ciomiesięcznym. Jechaliśmy nocą, więc podróż jakoś nam zeszła. Musisz sobie odpowiedzieć na pytania:
- czy dziecko zniesie tyle godzin jazdy
- czy podróż w dzień czy w nocy
- czy może nocleg po drodze
- no i chyba najważniejsze pytanie przy takim bobasku - jak tyle godzin "fotelikowania" wpłynie na kręgosłup dziecka. Na to pytanie odpowiedz sobie sam, z lekarzem, ale nie z forum! Nie twierdzę, że to przeciwwskazanie, ale myślę, że temat na pewno najważniejszy!
Pozdrawiam
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 04.05.2010 12:14

no a jak było z Twoją 9-cio mies córeczka?

jechaliście nocą? nocleg po drodze?
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 04.05.2010 14:23

Trasa Wrocław-Istria. Wyjazd ok 22. Przejazd z długą przerwą na karmienie dzieci i odpoczynek za Wiedniem. Na miejscu byliśmy w południe. Nie rezerwowaliśmy miejsc, gdyż urlop rozpoczynał się po 20 sierpnia - nie było większych problemów ze znalezieniem kwater. Dzieci (w tym starsza córka 4 lata) przespały drogę do 9 rano. Potem trzeba było je nieco pozabawiać, ale jakoś daliśmy radę.
Pozdrawiam
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 27.05.2010 20:46

ciężko jest przebrnąć przez wszystkie posty,co prawda sprawa nie dotyczy wyłącznie wyjazdu z dziećmi a sprawa pilna. Otóż gdzies niedawno gdzies ktoś pisał tu na forum, chyba że mi się przyśniło, że respektowane jest nasze ubezpieczenie od kosztów leczenia i nie trzeba wykupować tych dodatkowych za kilkadziesiąt złotych. Niech mnie ktoś oświeci bo może cos pochrzaniłem??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.05.2010 20:51

Bodzioch Marek napisał(a):Niech mnie ktoś oświeci bo może cos pochrzaniłem??

W Chorwacji turyści z Polski objęci są bezpłatną podstawową opieką medyczną ale w nagłych przypadkach.
Za pozostałe zapłacisz kartą Mastercard :wink:
Ubezpieczenie z NFZ nie działa z prostej przyczyny - jesteś poza UE.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.05.2010 20:53

marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 27.05.2010 21:30

ot co .. co chciałem, tzn nie chciałem przeczytać. Czyli dalej ubezpieczenie za te kilkadziesiąt zł:(
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 22.06.2010 10:48

Za namową znajomych na mój pierwszy wyjazd nad Adriatyk z niespełna 2-latkiem wybraliśmy Istrię a dokładnie Rovinj (tzn. dopiero jedziemy tam we wrześniu). Nie jest tak daleko jak riviera Makarska, którą chyba większość forumowiczów poleca jako idealne miejsce wypoczynku z dzieckiem. Może jak mój malec podrośnie to następnym razem wybierzemy się w tamte okolice. Ale jestem pewny, że Istria zapewni nam wiele atrakcji nawet we wrześniu :)
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 22.06.2010 11:27

Mała uwaga do APTECZKI: Pyralgina nie dla dzieci 12 roku życia

Poczytać można np. tutaj i w wielu innych miejscach:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,9912,title,Lekarze-i-rodzice-podaja-dzieciom-zle-leki,wid,9694948,wiadomosc_prasa.html

Słyszałem głosy, że dzieciom nie powinno się wcale tego świństwa dawać i to niezależnie czy na wakacjach czy nie. Lekarze często ją przepisują nawet bardzo małym dzieciom. Często podają też w szpitalach, dlatego radzę uważać co dostają nasze dzieci.

Pyralgina niestety została przetestowana na własnej skórze - a właściwie jeszcze gorzej, bo na moim dziecku. Konsekwencje były/są bardzo poważne. :cry:
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 22.06.2010 22:39

Piotrek_B napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):Niech mnie ktoś oświeci bo może cos pochrzaniłem??

W Chorwacji turyści z Polski objęci są bezpłatną podstawową opieką medyczną ale w nagłych przypadkach.
Za pozostałe zapłacisz kartą Mastercard :wink:
Ubezpieczenie z NFZ nie działa z prostej przyczyny - jesteś poza UE.

Działa i to nawet długotrwałe leczenie w szpitalu jest bezpłatne( niestety sprawdzone), Unia nie ma tu nic do tego bo umowa jest wcześniejsza niż nasze członkostwo EU, trzeba mieć jednak paszport.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne