Może ktoś z państwa profesorstwa wytłumaczy mi dlaczego piszemy:
" Jadę do Chorwacji " a nie " Jadę do Horwacji " skoro Chorwaci mówią i piszą o swoim kraju " Hrvatska "
Pozdrav.
.png)
wojan napisał(a):To ja może z trochę innej beczki![]()
Może ktoś z państwa profesorstwa wytłumaczy mi dlaczego piszemy:
" Jadę do Chorwacji " a nie " Jadę do Horwacji " skoro Chorwaci mówią i piszą o swoim kraju " Hrvatska "![]()
Pozdrav.
.png)
RobCRO napisał(a):a ja bym obstawiał, że w cyrylicy X to CH...a że my wschodnie klimaty, więc pewnie stąd...
.png)

.png)
.png)
RobCRO napisał(a):a ja bym obstawiał, że w cyrylicy X to CH...a że my wschodnie klimaty, więc pewnie stąd...
.png)
.png)

Chorwacja, chorw. Hrvatska
Chorwackie słowo Hrvat jest nieznanego pochodzenia. Być może od sarmackiego słowa 'pasterz'.
Najstarszy znany zapis nazwy Chorwatów, grecki Horouathos znaleziony w okolicach Morza Azowskiego, pochodzi z II w. n.e.
Słowo 'krawat' pochodzi od słowa Chorwat poprzez francuskie wyrażenie 'a la croate' (po chorwacku, jak Chorwat), od sposobu wiązania pasów pod szyją przez chorwacki regiment francuskiego króla Ludwika XIV.
.png)
.png)
.png)
Muzeum w St. Petersburgu ma dwa fragmenty kamiennych tablic z greckimi inskrypcjami, które zostały wydobyte z dna Morza Czarnego na Krymie. Wśród innych słów, napisanych w II w. Znajduje się tam wyraźnie po grecku wyryte słowo "HORVATOS". Archeolodzy są skłonni uznać to za pierwsze źródło pisane o narodzie, który tak bardzo zaznaczył się w dziejach Europy.
Nazwa Chorwat ma pochodzenie irańskie. Jeden z dopływów Donu w regionie Morza Azowskiego nazywa się Horvatos.
Prawdopodobnie plemiona chorwackie, jako jedne z pierwszych plemion słowiańskich, wyruszyły w swą wielką wędrówkę na zachód w wieku V lub VI i osiadły po obu stronach Karpat na terytorium od dzisiejszego Kijowa, aż po Wisłę na zachodzie i północy, oraz po dzisiejszą Karyntię w Austrii na południu.
W połowie VI wieku część plemion � prawdopodobnie z rejonu między Wisłoką a dzisiejszym Lwowem - ruszyła w dalszą wędrówkę na południe, aż na pogranicze dwóch imperiów: rzymskiego i bizantyjskiego.
Pozostałe plemiona chorwackie były substratem powstających nowych bytów państwowych w środkowej i wschodniej Europie. W tym również stanowiły główny składnik ludnościowy Małopolski, przyłączonej do Wielkopolski przez Bolesława Chrobrego . Być może w niejednym z nas krąży chorwacka krew.
.png)
Krasnogruda napisał(a):Kim właściwie byli Serbowie i Chorwaci? Uczeni już dawno doszli do wniosku, że nazwa "Chorwat" (Hrvat w serbo-chorwackim) nie jest słowiańskim słowem. Uważa się, że jest nazwą irańską - Choroatos, odkrytą wśród napisów kamieni nagrobnych pochodzących z okolic greckiego miasta Tanais nad dolnym Donem w południowej Rosji. Cały obszar rozciągający się na północ od Morza Czarnego w początkowych wiekach naszej ery zamieszkiwany był przez mieszankę różnych ludów, wśród nich - Słowian i Sarmatów. Ci drudzy to irańscy nomadowie, którzy przywędrowali na zachód okrążając północne krańce Kaukazu w II wieku przed Chrystusem. Sarmaci uzyskali nad pozostałymi ludami polityczną dominację i, co wydaje się prawdopodobne, w ten sposób niektóre ze słowiańskich plemion zdobyły irańskojęzyczną elitę rządzącą21. Jedna z teorii łączy Hrvat i Choroatos ze słowem hu-urvatha oznaczającym "przyjaciela" w języku Alanów (w owym czasie stanowiących część sarmackiej grupy ludów irańskich)22. Inna teoria utrzymuje, że rdzeń słowa "Serb" (serv) przekształcił się w irańskim w charv, i że po dodaniu przyrostka -at dał w wyniku słowa "Choroatos" oraz "Hrvat"23
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko