.png)
.png)

.png)
martita napisał(a):Mistrzem w poprawnej polszczyźnie jest Rysio
.png)
.png)

.png)

.png)

Rysio napisał(a):A to, że forum a szczególnie TO forum, to nie śmietnik językowy, to czasem richa72 budzę
Leszek Skupin napisał(a):Widocznie niektórych Cromaniaków "krew zalewa" jak widzą zwrot "na Chorwację" i nie udzielą odpowiedzi dopóki wszystko się nie wyjaśni .
.png)
martita napisał(a):
Dr Jekyll i Mr Hyde?![]()
Faktycznie "krew zalewa" nie tylko jak widzę "NA Chorwację", ale też jak się spotykam z postami "polećcie mi fajną kwaterę nie wiem gdzie , ale żey było niedrogo i ładnie"... Forum jest od tego żeby je czytać, jest tu naprawdę mnóstwo informacji, ale jak się komuś nie chce szukać to po prostu..ręce opadają![]()
Może ktoś inny ci pomoże marcjan, nie pękajbo widzę, że coś zniknąłeś z forum.
Pozdrawiam.
.png)
.png)
Zadane pytanie:
Szanowny Panie Profesorze. Na jednym z forów internetowych trwa ciągła dyskusja na temat jak się powinno poprawnie pisać (mówić), chodzi konkretnie o zwrot: "Jadę na Chorwację" czy "Jadę do Chorwacji"? Osobiście słyszałem, że obie formy są poprawne czy to prawda? Pozostaję z szacunkiem Leszek
Odpowiedź:
Szanowny Panie,
nie należy się przejmować "dyskusjami" tego rodzaju na forach, ponieważ są one bezsensowne i bezcelowe, a są takie dlatego, że nikomu się nie chce wziąć "Słownik poprawnej polszczyzny" i sprawdzić, podobnie jak nikomu się nie chce w innych wypadkach skorzystać ze "Słownika jęyzka polskiego PWN", który jest w Interencie. Wobec czego bije się pianę cąłymi godzinami i dniami, a i dłużej to czasem się ciągnie, nie prowedaząc do żadnych sensownych rozwiązań, bo i jak
Poza tym jedzie się do Chorwacji, ponieważ Chorwacja to mimo wszytsko nie Słowacja, na która się jedzie.
Łączę pozdrowienia -
prof. dr hab. Mirosław Skarżyński

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko