Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czytam, czytam i coraz mniej wiem...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 11.10.2009 16:28

W związku z tym, że to mój pierwszy post na forum (choć czytam je już od kilku miesięcy ;-)) witam wszystkich miłośników Chorwacji :)

We wrześniu przyszełgo roku ma to być nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji. Nasz czyli ja, mąż i nasza psina - sunia Golden Retriever :) Nie ukrywam, że wyjazd we wrześniu, a nie w sezonie letnim właśnie ze względu na psiaka. Troszkę chłodniej i nie ma już takich tłumów.

Planujemy wakacje bardziej na południu niż na północy tego kraju, choć biorąco pod uwagę, ze mieszkamy niedaleko Gdańska podróż będzie dłuuuuuga :) O psiaka się nie boję, bo lubi podrózować i ma cały bagażnik kombiaka dla siebie. Bardziej martwię sie o mężusia, który właściwie będzie jedynym kierowcą...ale chyba damy radę co ;-)? Tym bardziej, że planujemy jeden nocleg niedaleko Plitvickich Jezior połaczony ze zwiedzaniem.

Proszę doradzcie, gdzie po Plitvicach mamy kierować sie dalej. Myślałam o Wyspie Rab, może okolice Makarskiej, czy Półwysep Peljesac...zależy nam na małych, odludnych plażach, gdzie pies nie będzie nikomu przeszkadzał. Abyśmy wieczorkiem mogli sami (bez psa) sobie pójśc na kolację i pospacerować sobie uroczymi uliczkami mieściny.

Z góry dziękuję za informacje - Ania
Ostatnio edytowano 11.10.2009 21:50 przez pocztówka28, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.10.2009 18:23

pocztówka28 napisał(a):We wrześniu przyszełgo roku ma to być nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji. (...)Troszkę chłodniej i nie ma już takich tłumów.

Bardzo dobry wybór terminu i bardzo dobra motywacja :D
pocztówka28 napisał(a):Planujemy wakacje bardziej na południu niż na północy tego kraju

Bardzo słusznie, na północy chłodniej i większe szanse na wiejącą zimną i silną burę.......
pocztówka28 napisał(a):martwię sie o mężusia, który właściwie będzie jedynym kierowcą...ale chyba damy radę co ;-)?

Nie martw się, ja też jestem jedynym kierowcą i zwykle podczas wyjazdów robimy 3500 - 5500 km przez 2 tygodnie - dacie radę :wink:
pocztówka28 napisał(a): Tym bardziej, że planujemy jeden nocleg niedaleko Plitvickich Jezior połaczony ze zwiedzaniem.

Koniecznie trzeba tam zaglądnąć, bardzo dobre miejsce na przerwę w podróży :D
pocztówka28 napisał(a):Proszę doradzcie, gdzie po Plitvicach mamy kierować sie dalej.

Raczej nie Rab, nie wiem na jak długo jedziecie, ale jak na 2 tygodnie, wybierzcie Hvar a potem Peljesac. Przejeżdżając między tymi miejscami możecie wjechać na sv Jure (koniecznie) a jak lubicie coś pozwiedzać to jeszcze podjechać do Mostaru, Pocitelja, Blagaju, wodospadów Kravica (wszystko w Bośni) Na Hvarze znajdziecie urokliwe miasteczka w sam raz na spacery i kolacje (Hvar, Jelsa, Stari Grad), na Peljescu piękne puste w tym terminie plaże (Żuljana, Duba, Loviste) a wszędzie piękne krajobrazy :D
Pozdrawiam :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.10.2009 19:53

Na Plitvicach polecam kamp "korana"

:papa:
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 11.10.2009 21:57

Jedziemy w pierwszej połowie września - 5 lub 12 (niedziela) na 14 dni ale w to włączając dojazd. Niestety na dłużej nie dostaniemy urlopu...
Raczej myśleliśmy aby zakotwiczyć w jednym miejscu, objeżdżając okolice. Jednak co i gdzie to zależy od tego gdzie będziemy mieszkać...Wiem, mamy jeszcze dużo czasu do wyjazdu, ale chcę się do niego solidnie przygotować :)

Dziękuję za dotychczasowe info i czekam na opinie innych. Może są jacyś psiarze na forum? ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2009 05:34

pocztówka28 napisał(a):....Może są jacyś psiarze na forum? ;)

Może są :lol:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25573&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25496&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23762&highlight=
3 linki na zachetę reszta (i to sporo) w opcji "szukaj" :wink:
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 12.10.2009 06:40

proponuję Ci pocztówka28 abyście po zwiedzeniu jezior plitwickich "zakotwiczyli" w Makarskiej lub w jednym z wielu pobliskich miasteczek. Makarska riwiera ma setki plaż i plażyczek, gdzie w wybranym przez Was terminie nie będzie już wielu turystów a więc pies nie będzie problemem.Ze względu na połączenie monumentalnego masywu Biokova z wybrzeżem Jadranu, a także z uwagi na bliskość wysp ze wspaniałymi miastami uważam riwierę Makarską za najciekawsze miejsce do wypoczynku w Chorwacji. Ponadto, jest to idealny punkt do wypadów na teren Bośni, jak i Dubrownika, Splitu , Szibenika czy Zadaru lub Trogiru.Co do przejazdu "na raz" sądzę, że jest to do zrobienia, gdyż sam tak jeżdżę. Życzę udanych wakacji w bajecznej Chorwacji.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.10.2009 10:06

pocztówka28 napisał(a):Czytam, czytam i coraz mniej wiem...

To tak, jak ja... :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.10.2009 11:42

A po co gnać tak daleko - może na początek Pag?

PS.
pocztówka28 napisał(a):...choć czytam je już od kilku miesięcy...

Sokratesowi zajęło to pół życia :lol:
Pozdrawiam z Gdańska
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 12.10.2009 13:28

pocztówka28 napisał(a):W związku z tym, że to mój pierwszy post na forum (choć czytam je już od kilku miesięcy ;-)) witam wszystkich miłośników Chorwacji :)

Witam, :hut: my również planujemy wyjazd na przyszły rok :D a czytając to i inne fora na temat Cro.Muszę wam powiedzieć że dotychczas nie wierzyłam w miłość na odległoś (internetową) :D bo jestem jeszcze z rocznika który pamięta LICZYDŁO :D więc czytam,czytam i pokusa coraz większa żeby to wszystko zwiedzić.Wszczepiliście mi tutaj takiego bakcyla że ho :D może w przyszłym roku i ja go komuś przekaże :lol: Pozdrawiam :papa: Ps my również jesteśmy miłośnikami psów mamy dwa (KUNDELKI)Mikusie i Tosie :D
Ostatnio edytowano 03.06.2010 20:00 przez Jolanda, łącznie edytowano 3 razy
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.10.2009 16:29

Z Gdańska do Plitvickich to spory kawałek. Nie będzie lekko na jednego kierowcę.
Ja jeżdżę zawsze na raz ale uważam że to jednak za długie dystanse do pokonania. Drzemka na parkingu zbawienna.
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 12.10.2009 19:54

Kevlar napisał(a):Z Gdańska do Plitvickich to spory kawałek. Nie będzie lekko na jednego kierowcę.
Ja jeżdżę zawsze na raz ale uważam że to jednak za długie dystanse do pokonania. Drzemka na parkingu zbawienna.

Popieram to jednak zbyt długi odcinek do jazdy na raz.
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 12.10.2009 20:19

Piotrek_B napisał(a):
pocztówka28 napisał(a):....Może są jacyś psiarze na forum? ;)

Może są :lol:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25573&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25496&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23762&highlight=
3 linki na zachetę reszta (i to sporo) w opcji "szukaj" :wink:

Opcja szukaj już dawno sprawdzona, przeczytana :D Chodziło mi raczej o opinie osób wypoczywających ze swoimi psiakami. Relacje z podróży przeczytane, ale sporo osób ich nie opisuje na forum, a mogłoby się w tej kwestii wypowiedzieć ;)Ale dziękuję :)

proponuję Ci pocztówka28 abyście po zwiedzeniu jezior plitwickich "zakotwiczyli" w Makarskiej lub w jednym z wielu pobliskich miasteczek...

Ten rejon Chorwacji jest bardzo kuszący...ale czy nie za duży tłok?

Witam, my również planujemy wyjazd na przyszły rok a czytając to i inne fora na temat Cro.Muszę wam powiedzieć że dotychczas nie wierzyłam w miłość na odległoś (internetową) bo jestem jeszcze z rocznika który pamięta LICZYDŁO dla młodszych forumowiczów tłumacze -liczydło to takie druciki z koraliczkami na których uczyłam się liczyć więc czytam,czytam i pokusa coraz większ żeby to wszystko zwiedzić.Wszczepiliście mi tutaj takiego bakcyla że ho może w przyszłym roku i ja go komuś przekaże Pozdrawiam Ps my również jesteśmy miłośnikami psów mamy dwa (KUNDELKI)Mikusie i Tosie

Witam :) Również załapałam chorwackiego bakcyla :) Oby ta miłość trwala długo...najgorsze jest to, że jeszcze tyle czasu do wakacji...ale trzeba ten czas dobrze wykorzystać i pogłebiać wiedzę :)

Z Gdańska do Plitvickich to spory kawałek. Nie będzie lekko na jednego kierowcę.

Popieram to jednak zbyt długi odcinek do jazdy na raz

Najprawdopodobniej pojedziemy trasą przez Niemcy przekraczając granice niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego - najczęściej polecana trasa na tym forum osobom jadących z północnej Polski. Myśleliśmy o 3-4 godzinnym postoju na którymś z parkingów na drzemkę...
Kurczę no nie wiem...moze lepiej jechać na południe Polski i ile się da przez Czechy, Austrię i przenocować w jakimś hoteliku...tutaj musimy się jeszcze zastanowić. Szkoda nam jednak czasu :) Chorwacja czeka ;)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 12.10.2009 20:26

pocztówka28 napisał(a):
proponuję Ci pocztówka28 abyście po zwiedzeniu jezior plitwickich "zakotwiczyli" w Makarskiej lub w jednym z wielu pobliskich miasteczek...

Ten rejon Chorwacji jest bardzo kuszący...ale czy nie za duży tłok?

Jak sama napisałaś "rejon".
Nie chodzi konkretnie o miasto Makarska.
Jest sporo mniejszych miasteczek, które są bardziej urokliwe no i spokojniejsze :)
Pozdrówki!
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.10.2009 12:11

pocztówka28 napisał(a):Najprawdopodobniej pojedziemy trasą przez Niemcy przekraczając granice niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego - najczęściej polecana trasa na tym forum osobom jadących z północnej Polski. Myśleliśmy o 3-4 godzinnym postoju na którymś z parkingów na drzemkę...
Kurczę no nie wiem...moze lepiej jechać na południe Polski i ile się da przez Czechy, Austrię i przenocować w jakimś hoteliku...tutaj musimy się jeszcze zastanowić. Szkoda nam jednak czasu :) Chorwacja czeka ;)

Jak wybierzecie trasę Tczew - Toruń - Inowrocław... to dalej najlepiej na Opole.
Moja trasa w temacie Opole - Krnov - Bruntal - Ołomuniec przejezdna bez problemu!

Najlepiej mi się sprawdza wariant "drzemka na stacji", ale droga długa, wiec warto choć poznać miejsca noclegowe. Mikulov czy OEKOTEL ... Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odradzamy.

mutiaq napisał(a):Nie chodzi konkretnie o miasto Makarska.
Jest sporo mniejszych miasteczek, które są bardziej urokliwe no i spokojniejsze

We wrześniu i Brela okazała się w tym roku tłoczna.

Oceńcie ile czasu chcecie poświęcić na drogę, wybierzcie region. Rezerwacje dokonać styczeń/luty (Przelew pieniędzy do Chorwacji), a do tego czasu nasze relacje z podróży i ...

Obrazek

Pozdrav
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.10.2009 13:58

Ja bym jednak sugerowała wyspy (bez wskazania na jakąś konkretną)... ze względu na znacznie większy wybór zatoczek niż na lądzie; łatwiej znaleźć miejsce, gdzie pupil nie będzie nikomu przeszkadzał.

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne