Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czytam, czytam i coraz mniej wiem...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 14.10.2009 21:28

AdamSz napisał(a):Droga Pocztówko 28. A oto propozycja starego wyjadacza, który na wyjazdach do HR "zęby zjadł"....
.

Dziękuję za wszystkie propozycje i sugestie. Na pewno nam, niezorientowanym będą przydatne i pomocne. Rzeczywiście opcja z Plitvicami na końcu nie jest taka głupia. Zwarzając, że najprawdopodobniej jednak zdecydujemy na nocleg tranzytowy, więc rano możemy śmigać nawet do Dubrownika ;)

Co do Plitvic, to rzeczywiście zostawić na koniec (też ze względu na ilość zwiedzających) i psiaka koniecznie prowadzić na smyczy (tylko pod tym warunkiem wprowadza się pupile na teren parku)

W takich miejscach psiak tylko na smyczy...zdecydowanie za dużo kuszącej wody i pływających rybek. Pewnie jest, ze sunia od razu wskoczyłaby do wody, którą uwielbia ;-)

Do wyjazdu jeszcze prawie rok a Ty się już zamartwiasz. Znając życie .. "sto razy" zmienisz zdanie...

Jest to marzenie od wielu lat, które nie mogło wcześniej zostać zrealizowane z różnych powodów...nie narodziło się nagle to nie jest chwilowy kaprys. W tym roku mięliśmy już jechać większa ekipą (miał być PAG), jednak jak to często bywa ekipa się wykruszyla, a my wystarszyliśmy się samotnego wyjazdu. Jednak sezon 2010 to my i Chorwacja. Jedziemy sami, pierwszy raz stąd moje obawy i pytania do Was Cromaniacy ;) Nie chce tracić czasu, wiadomo najwazniejszy jest wybór regionu...potem dopiero mozemy szukać kwatery/hotelu co w przypadku wyjazdu z psem jest troszke trudniejsze...a potem czytanie, planowanie trasy, wycieczek itp.

Cytat:
Oczywiście tam miała dobrze, nawet lepiej niż w domu itd. ale tęskniła strasznie, tak samo jak i my za nią...więc zapadla decyzja, jeśli jedziemy do Chorwacji to z psem.
Obrazek

Etna & Leny

Nasz sunia jest tego samego zdania :D Piękna parka :) Miziaki dla nich.
Grzegorz1973
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1973 » 14.10.2009 22:08

Zdecydowanie polecam Chorwację we wrześniu (przez 4 lata tak jeździłem)
owszem pogoda nie jest gwarantowana ale z 14 dni to min 10 będzie słonecznych.
A co do miejsca to tylko Dalmacja daje gwarancję ciepłej wody i dobraj pogody w tym terminie, więc zeby nie za daleko to na pierwszy raz polecam
wyspę Ciovo mnóstwo małych i pódzikich plaż, wtedy wiele z nich tylko dla Was i na bazę Gornyj Okrug a na wyciągnięcie ręki bajeczny i pusty już Trogir, a do 50 km : Primosten, Szibenik !!!, Split, Kasztele,Omiś a 70 km wodospady KRK oraz rejs na Soltę i Brać.
A jak złapiecie bakcyla to w następnych latach Riwiera Makarska, Hvar i Korczula, Peljesac,wybrane miejsca w Bośni : Mostar, Medjugorie, wodospady Krvavica oraz niezapomniany Dubrovnik.
Ale podstawowa zasada nie wszystko na raz.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 15.10.2009 00:09

Grzegorz - dobrze gadasz. To są najlepsze kierunki dla "młodego" w Cro. Na pierwszy raz smiało można opędzić (zwiedzić) rejon od Szybenika, poprzez Split do Makarskiej, lokujac się gdzies po środku. Duzym atutem są tam (po środku) przepiene krajobrazy, góry, itd. Ach, zresztą, pierwszy raz - gdzie Pocztówka nie osiądzie to padnie z zachwytu (liczę na to !!! ). Róznice (ładniej - gorzej) widzi się dopiero w czasie drugiego-trzeciego i dalszych wyjazdów.
Droga Pocztówko - prosze, nie stresuj się wyjazdem do HR. Toż to dla Ciebie odległościowo, jak wyjazd do Krakowa i z powrotem. HR to dla nas Polaków bardzo przyjazny kraj - "0" barier. I nie katuj męża dojazdem na jeden rzut. Spokojna jazda przez kraje tranzytowe to też już wakacje. A i pozwiedzać po drodze można. Ja kiedyś jechałem do HR tydzień (a chciałem w dwa dni). Aby kasa była. Acha, i we wrześniu, nawet jak pierwszy wyjazd, można śmiało w ciemno. Wolnych kwater do wyboru, do koloru i zaoszczedzisz dużo na wynajmie kwatery. Pozdrawiam i życzę miłego planowania w długie zimowe wieczory, a potem udanego wyjazdu i pobytu.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 15.10.2009 09:52

Grzegorz1973 napisał(a): polecam wyspę Ciovo ... Kasztele

Czekałem, aż ktoś to w końcu zaproponuje. :lol:
krótko...
Jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu buty śmierdzą.

pocztówka28 zajrzyj np do TEGO tematu i przeczytaj uważnie post Katarzyny Głydziak Bojić.

Grzegorz1973 napisał(a):A jak złapiecie bakcyla to w następnych latach Riwiera Makarska, Hvar i Korczula, Peljesac,wybrane miejsca w Bośni : Mostar, Medjugorie, wodospady Krvavica oraz niezapomniany Dubrovnik...

Po tej propozycji bakcyla złapać będzie ciężko i dlaczego czekać na okolice Dubrovnika czy wycieczkę przez Peljesac na Korcule? Autostrada nie kończy się chyba w Trogirze? Wrzesień ceny niższe to można wybrać droższe w sezonie, ładniejsze regiony.

P.S. Czy jest na forum Andrzej? :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 15.10.2009 10:25

AdamSz napisał(a): najlepsze kierunki dla "młodego" w Cro.

O takim podziale nie słyszałem.

AdamSz napisał(a): Róznice (ładniej - gorzej) widzi się dopiero w czasie drugiego-trzeciego i dalszych wyjazdów.

hmmm.... Jak pokierujesz nad Kaštelanski Zaljev, to następnych wyjazdów może nie być, bo koleżanka wróci bez psa, po kąpieli nie rozpozna go. 8O

AdamSz napisał(a):Ja kiedyś jechałem do HR tydzień (a chciałem w dwa dni).

Możesz podać tą trasę?

Czytając ten cały post, mam wrażenie, że kolega chce się konkurencji pozbyć w Cro. Oj nie ładnie, to nie po koleżeńsku.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 15.10.2009 14:35

mutiaq napisał(a):
pocztówka28 napisał(a):
proponuję Ci pocztówka28 abyście po zwiedzeniu jezior plitwickich "zakotwiczyli" w Makarskiej lub w jednym z wielu pobliskich miasteczek...

Ten rejon Chorwacji jest bardzo kuszący...ale czy nie za duży tłok?

Jak sama napisałaś "rejon".
Nie chodzi konkretnie o miasto Makarska.
Jest sporo mniejszych miasteczek, które są bardziej urokliwe no i spokojniejsze :)
Pozdrówki!

Ja również polecam te rejony. Ja w tym roku byłem w Mimicach (k. Omiszu) kilkanaście kilometrów od Makarskiej w okresie 6-19 września. Tłumów nie było. Wieczorne spacerki wskazane. W Makarskiej również byłem kilka razy i było bardzo spokojnie. Jednak samą Makarską bardziej polecam na wieczorny wypad niż kwaterunek. Na całej riwierze jest bardzo dużo małych, urokliwych miejscowości, w których warto się zatrzymać. A widoki zapierają dech. Góry, morze, skaliste wybrzeże i cudne plaże (małe i większe). Ech... na chwilę wróciłem myślami do tamtych miejsc... Ale jeszcze tylko kilka miesięcy i znowu do CRO :D
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 15.10.2009 16:07

PETERENZO napisał(a): Ja w tym roku byłem w Mimicach (k. Omiszu) kilkanaście kilometrów od Makarskiej w okresie 6-19 września. Tłumów nie było. Wieczorne spacerki wskazane. W Makarskiej również byłem kilka razy i było bardzo spokojnie. Jednak samą Makarską bardziej polecam na wieczorny wypad niż kwaterunek. Na całej riwierze jest bardzo dużo małych, urokliwych miejscowości, w których warto się zatrzymać. ...

W bardziej urokliwej :wink: wiosce obok Mimice byłem kolejny raz i tam jedyny spacer to wspinaczka po piwo do sklepu. Wieczorem pozostają "szachy" lub "sport". :D :D W Mimice nie zauważyłem też dłuższych ścieżek na spacery.
Na wieczory jak mówisz Baska Voda, a najlepiej Makarska, bo w tej pierwszej życie o 24.00 zamiera. Pospacerować można wzdłuż brzegu od BV do Breli. Trasę z BV do skałki w Breli zaliczyłem, a skałka jak to skałka. Na rivierze omiskiej na pęczki takich :lol: :wink:
Ciekawa promenada jest też w Podgorze, tylko kwaterę z dala od betonowych hoteli trzeba wybrać. Może obok w Čaklje? Jak ktoś lubi blisko ulice i morze to tak to wygląda. Taniej niż w Tucepi, ale to inna liga.

Dla jasności dodam tylko, że tłoczne promenady to nie miejsce na spacery z psem. Często wieczorową porą autochtony próbują zaimponować swoimi "ścigaczami" itd.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 15.10.2009 21:35

Drogi Kolego Pasażer. Nie polemizuj bez sensu. Ty wszystko krytykujesz, co my tu piszemy. A, jak spojrzałem na Twoje inne posty, to powtarzasz w nich mniej więcej, to co my tu piszemy. Zdeklaruj się więc i napisz wreszcie, co Ci się w HR podoba, bo po tych Twoich opisach mam wrażenie, że jeździsz tam "z obrzydzeniem" (tu brudne plaże - psa nie poznasz po kapieli, tam jesze gorzej, Korczula - odechce sie HR, itp, itd). Tu krytykujesz, tam to samo chwalisz - zamet. Jak Ci woda brudna w Adriatyku, to idź chłopie, wykąp sie w Bałtyku
Twoje niektóre oceny rzeczywiście mogą wystraszyć tych co planują tam jechać pierwszy raz. Nie mieszaj Kolego w głowach ludziom, bo możesz popsuć im całą frajdę.
PS. Co za zdziwko z zapytaniem, co można zwiedzić po trasie do HR. Nie ganiaj Kolego pospiesznym, ale przesiądź sie na osobowy. A przed podróżą poczytaj, o co można zahaczyć (zwiedzić) w CZ, SK, SLV, A lub H. Odkryj nowe możliwości wyjazdów. Na naukę nigdy za późno. Pozdrawiam.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 15.10.2009 22:45

Kolego drogi AdamieSz. Pozwolisz, że na pierwsze twe słowa zacytuję klasyka:
Kolega coś nie bardzo wykazuje "czujności rewolucyjnej", a już myślałem że kolega jest profesjonalista

AdamSz napisał(a):A, jak spojrzałem na Twoje inne posty, to powtarzasz w nich mniej więcej, to co my tu piszemy.

Poważnie?

AdamSz napisał(a):Korczula - odechce sie HR

O wypraszam sobie. Odwiedziłem w tym roku Korculę. Najpiękniejsze miasto jakie do tej pory widziałem w Cro, a jakie dziewczyny hoho!

AdamSz napisał(a):Twoje niektóre oceny rzeczywiście mogą wystraszyć tych co planują tam jechać pierwszy raz. Nie mieszaj Kolego w głowach ludziom, bo możesz popsuć im całą frajdę.

Zaprotestuj w TYM temacie.

Dokładnie. Na naukę nigdy za późno. Pozdrawiam

AdamSz napisał(a):Jak Ci woda brudna w Adriatyku, to idź chłopie, wykąp sie w Bałtyku

Poeta czy cuś?

P.S. Mam kilka sprawdzonych adresów w Kastel Luksic i w Duce obok Omisza. Przepiękne widoki, woda kryształ i ciepła, a odgłosów ulicy prawie nie słychać. Jak kolega zainteresowany to mogę podesłać na e-maila. Kiedyś piwo postawisz.
Podpowiem Ci jeszcze Biograd, jest najpiękniejszym miejscem w Chorwacji. Pozostałe opinie nie czytaj. Jeździć 50km dalej by się wykąpać to naprawdę drobnostka. Zresztą, dla ciebie wszystko jest cacy.
Niśka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niśka » 16.10.2009 14:20

Piszecie o tej Dalmacji i oczywiscie macie rację ALEEEE... Istria też jest piękna! A po drugie jest trochę bliżej.

Ja bym polecała tydzień na Istrii (oczywiście jestem monotematyczna i polecam Rovinj), a tydzień gdzieś w Dalmacji, na pewno nie w Makarskiej. Z psem jest udręka w tego typu miejscach. W Makarskiej byliśmy 17 dni na szczęście bez psa (pierwszy i ostani raz, zgadzam się z pocztówką28, że jak się ktoś decyduje na psa to powinien planować wakacje trochę inaczej). Jeździmy od 5 lat z psem do Chorwacji i zawsze wybieramy takie miejsca żeby nam i naszemu psu było dobrze (fajna kwaterka i tereny zielone dla psa).

Jak znajdziecie jakieś fajne "psie kwaterki" w Dalmacji to czekam na cynk :lol:

Mogę polecić super kwaterę w Rovinju i w Gradaciu. Psy mile widziane.
Grzegorz1973
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1973 » 16.10.2009 15:27

Ja proponowałem Dalmację bo to ma być wrzesień a z tego co pamiętam
to przez 2 razy (z w sumie 4 ładnych w Dalmacji ) to w Dalmacji była ładna pogoda a na północ od Zadaru zimno i deszcz, nie mówiąc o temperaturze wody. Pamiętam to ponieważ sprawdzałem to wtedy pod tym kątem bo Istra też mnie kusi ale z uwagi na wrzesień wybieram Dalmację, choć byłem raz w Puli ok 20 września ni nie dało się wejść do wody, ale to było w 2001r. Zgadzam się że to nie musi być reguła ale z matematyki rachunek podobieństwa wskazuje na Dalmacje, a przecież wiadomo że na pierwszy raz poleca się komuś sprawdzone szlaki!!!
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.10.2009 16:49

Grzegorz1973 napisał(a):Ja proponowałem Dalmację bo to ma być wrzesień

I dobrze kolega proponował, tylko na miłość... nie wspominajcie nawet Kaštelanski Zaljev i okolice. Pierwszy raz tam wylądowałem i powtórzę raz jeszcze - gdybym podczas tego pobytu siedział z dupą w tym jednym miejscu, prawdopodobnie nie szybko ktoś by mnie przekonał na wyjazd do Cro. Reszta w linkach, które podałem.

Grzegorz1973 napisał(a):...pogoda ... to nie musi być reguła

Nie ma reguły. Obrazek

Grzegorzu, niewątpliwie wrześniowa Chorwacja jest równie piękna i atrakcyjna, jednak dzień znacznie krótszy, zwiędnięte liście, kwiaty gubiące płatki... Jakoś smutno. W tym roku postawiłem na lipiec.

Grzegorz1973 napisał(a): na pierwszy raz poleca się komuś sprawdzone szlaki!!!

Obrazek
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 27.10.2009 21:59

A co powiecie nt. nas w Pisaku? Dalmacja środkowa...małe miasteczko...małe zatoczki (podobno)...2 knajpy(nam wystarczą;))...dobra baza wypadowa...tylko w necie mało kwater.

Wyjazd w ciemno byłby ok, jednak zależy mi na fakturze (mozliwość dofinansowania z socjala), więc chcemy wynająć apartament przez jakieś biuro pośredniczące.

Kasiu wyspy chyba zostawimy na następny raz...chcemy troszkę pozwiedzać Chorwację, a z wysp jednak dojazd jest utrudniony.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 27.10.2009 23:08

pocztówka28 napisał(a):A co powiecie nt. nas w Pisaku?

Właśnie wróciłem z miejscowości Pisak (Omiś - Makarska)

Pisak, relacja z pobytu 12-26 sierpnia 2005

Pisak

i sporo innych opinii w tematach dotyczących Riviery Omiš

trochę fotek tu http://www.inet.hr/~iljubenk/galerija.html (na fotkach wszystko ładne)

Osobiście Pisak mi się nie podoba.

Agencja, która może wystawi fakturę. Korzystałem z jej usług osobiście nie raz i moi znajomi również. Bez żadnych zastrzeżeń.
http://www.marusici.com/pl_index.html
http://www.adriatic-pearls.com/

Pozdrav
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 06.12.2009 17:25

Bardzo dziękuję wszystkim za rady.
Stało się... rezerwacja poszła :D Miejscowość Bratus/Bratuś (nie wiem jak prawidłowo powinno się pisać :)) Malutka mieścina na Riwierze Makarskiej. W necie i na forum jest bardzo mało informacji o niej, dlatego jeśli ktoś tam stacjonował to wszelkie info mile widziane :)
Pozdrawiam Ania
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne