korfu01 napisał(a):darek1
nie znasz sie nie pisz-- ja nie użyłem zwrotu 40% od podstawy tylko 40% a to duża róznica ( kto wie to wie że po 15 latach słuzby od pensji +1/12 trzynastki) .
"Bywa, że można mieć więcej lat wysługi niż życia. "
co to ma do tego nie wiem -- widac , że jesteś laikiem ale jak w wielu sprawach piszesz i nie wiesz oczym, ale cóz ważne że sobie postami punkty podnosisz-- u Ciebie tylko oto chodzi - może ktoś ci wreszcie to wyłuskał

Panowie, co jak co ale w sprawach emerytur służb mundurowych mam co nieco do powiedzenia, Niechętnie to robię bo zawsze sprawy emerytur mundurowych budzą często zawiść innych środowisk społecznych. Po co więć roztrząsać niepotrzebnie temat i wzbudzać sensacje. Zawistnym odpowiadam, że każdy może zostać żołnierzem. Jak kto sobie pościeli tak i też się wyspi.
Art. 15. Ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych.
1. Emerytura dla żołnierza, który pozostawał w służbie przed dniem 2 stycznia 1999 r., wynosi 40 % podstawy jej wymiaru za 15 lat służby wojskowej i wzrasta o:
1) 2,6 % podstawy wymiaru - za każdy dalszy rok tej służby;
2) 2,6 % podstawy wymiaru - za każdy rok okresów składkowych poprzedzających służbę, nie więcej jednak niż za trzy lata tych okresów;
3) 1,3 % podstawy wymiaru - za każdy rok okresów składkowych ponad trzyletni okres składkowy, o których mowa w pkt 2;
4) 0,7 % podstawy wymiaru - za każdy rok okresów nieskładkowych poprzedzających służbę.
2. Emeryturę podwyższa się o:
1) 2 % podstawy wymiaru za każdy rok służby pełnionej bezpośrednio:
a) w składzie personelu latającego na samolotach naddźwiękowych,
b) w składzie załóg okrętów podwodnych,
c) w charakterze nurków i płetwonurków,
d) w zwalczaniu fizycznym terroryzmu;
2) 1 % podstawy wymiaru za każdy rok służby pełnionej bezpośrednio:
a) w składzie personelu latającego na pozostałych samolotach i śmigłowcach,
b) w składzie załóg nawodnych wojskowych jednostek pływających,
c) w charakterze skoczków spadochronowych i saperów,
d) w służbie wywiadowczej za granicą,
e) w oddziałach specjalnych.
3. Emeryturę podwyższa się o 0,5 % podstawy wymiaru za każdy rozpoczęty miesiąc pełnienia służby na froncie w czasie wojny lub w strefie działań wojennych.