Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy zawsze jesteśmy sobą?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak
Czy zawsze jesteśmy sobą?

Postnapisał(a) majeczka » 17.12.2006 00:33

Wykład prawdopodobnie prof. Miodka na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Wrocławskiego:
"Każdy czlowiek, gdy potknie się, lub skaleczy, woła "O KURWA" To cudowne, lapidarne słowo wyraża jakże wiele uczuć począwszy od zdenerwowania, rozczarowania, poprzez zdziwienie, fascynację, a na radości i satysfakcji kończąc. Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np. "Idę sobie stary przez ulicę, patrzę, a tam taka dupa, że o kuuurrwa." Kurwa może może rownież występować w charakterze interpunktora, czyli zwykłego przecinka, np. "Przychodzę kurwa do niego, patrzę kurwa, a tam jego żona, no i kurwa wkurwilem się no nie?"
Czasem kurwa zastępuje tytuł naukowy, lub służbowy, gdy np nie wiemy jak się zwrócić do osoby płci żeńskiej /chodź ty kurwo jedna/.Używamy kurwy do charakteryzowania osób/brzydka kurwa nie jest/, /o kurwa, takiej kurwie na pewno nie pożyczę/, czy jako przerwy na zastanowienie / czekaj, kurwa czy ja lubię poziomki.?/ Wyobraźmy sobie jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej kurwy.Idziemy sobie ulicą, potykamy się i mówimy do siebie"bardzo mnie irytują nierówności tego chodnika, które nagle narażają mnie na upadek".Nasuwa mi to złe mysli o władzach gminy. Wszystkie te i o wiele bogatsze treści i emocje wyraża proste " o kurwa", które uproszczą sprawę. Gdyby Polakom zakazac kurwy, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż nie umieliby inaczej wyrazić swoich uczuć.Cała Polska zaczęłaby porozumiewać się na migi i gesty.Doprowadziłoby to do nerwic, nieporozumień, niepewności i niepotrzebnych naprężnień w narodzie polskim. A wszysko przez jedną małą kurwę. Spojrzmy jednak na rodowód tego słowa. Kurwa wywodzi się z łaciny od curva, czyli krzywa. Pierwotnie w języku polskim kurwa oznczała kobietę lekkich obyczajów, czyli po prostu dziwkę. Dziś kurwę stosujemy i w tym kontekście, ale mnogośc innych znaczeń przykrywa całkowicie to jedno. Można z powodzeniem stwierdzić, że kurwa jest slowem najczęściej używanym przez Polakow. Dziwi jednak jedno, dlaczego słowo to nie jest uzywane publicznie / nie licząc filmu pt. "Psy", gdzie aktorzy prześcigają się w rzucaniu kurwami. Praktycznie nie słyszymy,aby dziennikarze, albo politycy wplatali w swe zdania zgrabne kurwy. Pomyślmy, o ile piekniej wygldałaby prognoza pogody wygłoszona w następujący sposób;" Na zachodzie zachmurzenie będzie kurwa umiarkowane, wiatr raczej kurwa silny. Temperatura maksymalnie ok. 2 st. Celsjusza, a więc kurewsko zimno kurwa bedzie. Ogólnie to kurwa jesień idzie." :cry: :cry: :cry:
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 17.12.2006 01:01

Ja tam nie mam takich dylematów jak w temacie wątku.

A co do słowa tak często powtarzanego podczas cytowanego wyżej "wykładu" : przez całe życie nie wypowiedziałam go więcej razy niż wspomniany profesor ... na jednym wykładzie 8)

A dziennikarze? - wyłącz im mikrofony ... wtedy dopiero USŁYSZYSZ :devil: :oczko_usmiech:

Dobranoc Państwu :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2006 18:56

Ja w przeciwieństwie do Dorotki, powyższemu słówku nie dam zginąć :wink: , nie używam go jako spójników i przerywników, no ale jak mi np. kurwa gośc wjedzie na trzeciego przy wyprzedzaniu to "ojejku" mam powiedzieć :?: 8O Przecież umarłbym na zawał serca, gdybym emocji nie wyrzucił z siebie :lol: ...a tak :?: ...pare fucków od czasu do czasu i zdrowy jestem :lol: ...czego i Wam życzę :lol:

P.S.
Profesor Miodek to super fajny facet.
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 18.12.2006 19:19

slapol napisał(a):...gośc wjedzie na trzeciego przy wyprzedzaniu to "ojejku" mam powiedzieć ....

... wtedy mówię : "kuźźźwa, gdzie na trzeciego :devil: "
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2006 19:38

a to ja napisał(a):... wtedy mówię : "kuźźźwa, gdzie na trzeciego :devil: "

...nie ma co zmiękczać :lol: ...toż to przecież słówko "kurwa" :lool:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 18.12.2006 20:06

taaaaaaaaaa... u mnie we firmie też się grubo kultywuje ta tradycje...
dede
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dede » 18.12.2006 20:38

Wocial! Ty to sadząc po masce z firmy jesteś! czy to tylko fotka! Pzdr! :lol:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 18.12.2006 20:47

-...czy panowie są z Policji?
Nieee... raczej z wymiaru sprawiedliwości!
:D :D :D
Va banqe , cytat.
wojan
Koneser

Postnapisał(a) wojan » 18.12.2006 20:56

a to ja napisał(a):
slapol napisał(a):...gośc wjedzie na trzeciego przy wyprzedzaniu to "ojejku" mam powiedzieć ....

A ja wtedy krzyczę - ooo...motyla noga i żeby ci nóżka spuchła i żeby cię obesrało... :lol: :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 18.12.2006 21:03

a to ja napisał(a):

ponieważ wogóle nie klnę,więc w tym wypadku wogóle nie używam mocnych słów,tylko spokojnie myślę ,ja ci wybaczam ,ale ....,,gościu kiedyś się wyp....olisz na całego'' :wink:
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 18.12.2006 21:16

majeczka napisał(a):"O KURWA"
Co to ma wspólnego z forum o Chorwacji?
Skoro już napisano to słowo to jak brzmi ono po chorwacku? :wink:
zygmunt
Croentuzjasta

Postnapisał(a) zygmunt » 18.12.2006 21:36

krakuscity napisał(a):
Skoro już napisano to słowo to jak brzmi ono po chorwacku? :wink:
Tak samo. Kiedys szlismy z żoną nabrzeżem w Makarskiej az okna naprzeciw jakiś półnagi facet wołał coś po chorwacku i nagle na koniec zawołał- Ty kurwo jedna.
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 18.12.2006 21:49

Majeczko!
Czy o to Ci chodziło? Chyba nie ... .
Bo weszliśmy wszyscy w jeden ... kanał :oczko_usmiech:

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Andrzej.J napisał(a):ponieważ wogóle nie klnę...

tiaaaa ... 8)
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 18.12.2006 22:45

krakuscity napisał(a):
:wink:

Sorry, ale o ile mi sie wydaje są to rozmowy o turystyce i nie tylko. Nie miałam zamiaru rozpętać burzy, a napisałam ten wykład jako ciekawostkę. 8O Wszyscy albowiem wiemy, że człowiek uczy się przez całe życie, no chyba tylko z wyjątkiem lat szkolnych, gdzie bardzo często słyszę to słowo. Dramatem naszej epoki jest to, że czasami głupota zabiera się do myślenia. Osmielę się stwierdzić, że gdybyśmy nawet cały świat przemierzyli w poszukiwaniu piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeśli nie będziemy go nosić w sobie. Pozdrawiam :lol: majeczka
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 19.12.2006 01:39

To chyba nie Miodek tylko jedna z wielu historyjek jakie krążą w sieci. Miodek pewnie by wiedział że u nas kurwa nie pochodzi z łaciny. Słyszałem że albo z jidysz albo od poczciwej słowiańskiej kury.
pzdr :)
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.