"Każdy czlowiek, gdy potknie się, lub skaleczy, woła "O KURWA" To cudowne, lapidarne słowo wyraża jakże wiele uczuć począwszy od zdenerwowania, rozczarowania, poprzez zdziwienie, fascynację, a na radości i satysfakcji kończąc. Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np. "Idę sobie stary przez ulicę, patrzę, a tam taka dupa, że o kuuurrwa." Kurwa może może rownież występować w charakterze interpunktora, czyli zwykłego przecinka, np. "Przychodzę kurwa do niego, patrzę kurwa, a tam jego żona, no i kurwa wkurwilem się no nie?"
Czasem kurwa zastępuje tytuł naukowy, lub służbowy, gdy np nie wiemy jak się zwrócić do osoby płci żeńskiej /chodź ty kurwo jedna/.Używamy kurwy do charakteryzowania osób/brzydka kurwa nie jest/, /o kurwa, takiej kurwie na pewno nie pożyczę/, czy jako przerwy na zastanowienie / czekaj, kurwa czy ja lubię poziomki.?/ Wyobraźmy sobie jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej kurwy.Idziemy sobie ulicą, potykamy się i mówimy do siebie"bardzo mnie irytują nierówności tego chodnika, które nagle narażają mnie na upadek".Nasuwa mi to złe mysli o władzach gminy. Wszystkie te i o wiele bogatsze treści i emocje wyraża proste " o kurwa", które uproszczą sprawę. Gdyby Polakom zakazac kurwy, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż nie umieliby inaczej wyrazić swoich uczuć.Cała Polska zaczęłaby porozumiewać się na migi i gesty.Doprowadziłoby to do nerwic, nieporozumień, niepewności i niepotrzebnych naprężnień w narodzie polskim. A wszysko przez jedną małą kurwę. Spojrzmy jednak na rodowód tego słowa. Kurwa wywodzi się z łaciny od curva, czyli krzywa. Pierwotnie w języku polskim kurwa oznczała kobietę lekkich obyczajów, czyli po prostu dziwkę. Dziś kurwę stosujemy i w tym kontekście, ale mnogośc innych znaczeń przykrywa całkowicie to jedno. Można z powodzeniem stwierdzić, że kurwa jest slowem najczęściej używanym przez Polakow. Dziwi jednak jedno, dlaczego słowo to nie jest uzywane publicznie / nie licząc filmu pt. "Psy", gdzie aktorzy prześcigają się w rzucaniu kurwami. Praktycznie nie słyszymy,aby dziennikarze, albo politycy wplatali w swe zdania zgrabne kurwy. Pomyślmy, o ile piekniej wygldałaby prognoza pogody wygłoszona w następujący sposób;" Na zachodzie zachmurzenie będzie kurwa umiarkowane, wiatr raczej kurwa silny. Temperatura maksymalnie ok. 2 st. Celsjusza, a więc kurewsko zimno kurwa bedzie. Ogólnie to kurwa jesień idzie."

.png)
.png)
.png)