Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy wybór musi być tak ciężki?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 26.01.2012 21:18

Zgodnie z tematem, im więcej czytam tym gorzej mi idzie z wyborem. Ruszam we wrześniu do Chorwacji, terminu dokładnego jeszcze nie znam, ilości osób również ;) Będą 2 lub 3 osoby dorosłe i 4-letnie dziecko.
Wybór rejonu na początku był prosty - Dalmacja. Do plaż, nigdy mnie nie ciągnęło (tych naszych oczywiście), więc piasek nie jest wymagany.

Przed dogłębną lekturą relacji, byłem zdecydowany na Trogir ew. okolice. A teraz Trogir odpadł i biją się Tucepi, Zivogosce, Marusici, Lokva Rogoznica, Baska Voda ... ehhh

Naważyliście tego piwa, to teraz proszę o pomoc ;)
W planach mam wypady przede wszystkim do Dubrovnika, Mostaru, Trogiru, Splitu plus bliskie okolice, do których skuszą mnie tematy w tym temacie lub w zamieszczonych już relacjach.

Urlop planuję na okolice dwóch tygodni (plus przyjazd/powrót z przystankiem w okolicach Wenecji i/lub Plitvicach), także kilka dni odpoczynku na lokalnym terenie też jest w planach. Najlepiej zejście do plaży bez "pagórków", z bliską odległością od morza ;)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 26.01.2012 21:24

Hm... Takie rzeczy tylko w erze :wink:
A tak poważnie- nie wiem czy jedziesz pierwszy raz ale jeśli tak to na początek polecam Primosten. Zakochasz się w Chorwacji a i do Splitu,Trogiru,NP Krka czy NP Plitwicka Jezera niedaleko jedynie Dubrownik i okolice to kawał drogi. No ale coś zostaw sobie na przyszły rok bo w dwa tygodnie tego nie objedziesz.Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2012 22:10

szary779 napisał(a):Hm... Takie rzeczy tylko w erze :wink:
A tak poważnie- nie wiem czy jedziesz pierwszy raz ale jeśli tak to na początek polecam Primosten. Zakochasz się w Chorwacji a i do Splitu,Trogiru,NP Krka czy NP Plitwicka Jezera niedaleko jedynie Dubrownik i okolice to kawał drogi. No ale coś zostaw sobie na przyszły rok bo w dwa tygodnie tego nie objedziesz.Pozdrav.

jestem za, a nawet przeciw, dlatego w całej rozciągłości zgadzam się z szarym779, Dubrownik odpuście na następny raz, połączycie z Mostarem i paroma innymi miejscami i będzie git. A do tego co napisał szary779 dodałbym Szybenik, Zadar i może jeszcze rejs po Kornati. tylko to i tak plan na dłuuugi pobyt, więc pewnie coś trzeba będzie wybrać a coś odpuścić. ale i tak Wam zazdroszczę. 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2012 07:46

Może coś z tego ?

8)
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 27.01.2012 08:26

Jeszcze pare tygodni temu stałem przed tym samym problemem, ale dzięki temu forum i życzliwym radą cromaniaków moj wybór padł na Brele ew. Baska Voda lub inne nie dalekie okolice. Jedziemy w ok 8 osób również w wrześniu, prawodopodobnie w ciemno. http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=35231 To jest link do tematu w którym ja prosiłem o pomoc, może tez zainspiruje Cie Brela. Pozdrawiam i życze trafnych wyborów.
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 27.01.2012 10:27

No i masz babo placek ;)
szary779 Jest to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji, nie licząc przejazdu jako dziecko przez byłą Jugosławię.
arturac problem w tym, że Dubrovnik to jest nr 1 na mojej liście życzeń ;) Może tak, trzecią dorosłą osobą jest moja mama, która była w Chorwacji ale nigdy do Dubrovnika nie dotarła. Korzystając z tego, że tam jedziemy zaproponowałem wyjazd, a śledząc relację może to być ostatni gwizdek, bo sporo ludzi wraca z "dodatkowym bagażem" :P

Jacek S, noik22 tematy prześledziłem, odnotowałem, większy ból głowy zaliczyłem ;)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.01.2012 10:50

Spokojnie, sporo czasu do wyjazdu.

Jak planuję wakacje, to też biorę pod uwagę kilka miejscowości, początkowo jest mętlik, wiec czytam o nich, rozważam wszystkie plusy dodatnie i plusy ujemne, później trzeba poczekać, aż wszystko się w głowie ułoży. Dopiero wtedy podejmuję decyzję.

A tak naprawdę to nigdy nie wiadomo gdzie "wylądujemy", bo zawsze jeździmy w ciemno i dopiero na miejscu weryfikujemy wybór. Zdarzało się, że zmienialiśmy początkową lokalizację, lepiej więc mieć plan B ;)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 27.01.2012 12:39

Wenecja ? to chyba nie tym razem ..... , miejsce na pobyt najlepiej na Riwierze Makarskiej (najkorzystniej do miejsc które chcesz zobaczyć )a miejscowość ...................... na forum.................
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 27.01.2012 14:47

Arek wiem, że dużo czasu, ale trzeba zawęzić poszukiwania bo nie wiem jak to będzie z tą jazdą w ciemno ;) Mój syn mimo dosyć wczesnych pobudek, w dniu wyjazdu jakoś mocno śpi i na starcie zawsze jest opóźnienie. A na forum było pisane, że najlepiej być w okolicach 12 godziny w danej miejscowości - ja nie mam takiej gwarancji ;)
Amikol a dlaczego Wenecja nie tym razem? W drodze powrotnej mogę się przecież w okolicach zatrzymać na dwa - trzy dni i spokojnie pochodzić/pozwiedzać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.01.2012 14:03

grypserek napisał(a):Amikol a dlaczego Wenecja nie tym razem? W drodze powrotnej mogę się przecież w okolicach zatrzymać na dwa - trzy dni i spokojnie pochodzić/pozwiedzać.

Jeśli Wenecja - to pobyt na Istrii, nie w Dalmacji, bo droga powrotna do Bełchatowa trochę się wydłuża :wink:
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 30.01.2012 14:26

Nie mam nic przeciwko wydłużaniu powrotu ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.01.2012 14:33

grypserek napisał(a):Nie mam nic przeciwko wydłużaniu powrotu ;)

Jeśli 4 - latek znosi dobrze długie podróże i lubi zwiedzanie :wink: to przyjemnego powrotu :lol:
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 30.01.2012 14:47

Tutaj akurat nie powinno być problemu, znosił w tamtym roku 11 godzinną podróż nad morze, to i tutaj powinno być dobrze ;) Problemem może być podróż przez dwa dni z noclegiem - czy będzie chciał wejść następnego dnia do auta ;) Ale to się okaże podczas drogi na wakacje ;) Najwyżej Wenecję odpuści się na rzecz wyjazdu typowo pod jej zwiedzanie w innym terminie ;)
Noclegów nie rezerwuję - całość wyjdzie w praniu ;)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone