Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy wszyscy Krakowianie to sknery o skąpce?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2009 00:37

mkm napisał(a):
Mosqito napisał(a):Moi najserdeczniejszi przyjaciele już od wielu lat (poznaliśmy się co najśmieszniejsze w CRO) są Krakusami.
Jeśli chodzi o mnie jeśli nie byłbym Pyrą chciałbym być Hanysem.
Mam do nich wielki szacunek. Nigdy nie spotkałem Ślązaka który jak mu plują w pysk powie ze deszcz pada.

No to ... sztama :D

No to sztama
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2009 04:54

>Zeby nie mnożyć tematów...w 1/4 drogi między Krakowem a Poznaniem lezy Częstochowa.
A mieszkańcy grodu z pod Janej Góry nazwani zostali medalikorzami albo szpyndlikorzami.
Nazwy wywodza się z tego,że pielgrzymom chcącym się pokłonić Czarnej Madonnie i dotknąc kolubryny cudownie ocalonej po terororystycznym zamachu dokonanym przez niejakiego Babinicza,wpinali w klapy przy pomocy szpilki(szpyndlika) ,medaliki wytłoczone z peerelowskich 5 -cio groszowek ,żadając w zamian złotówki albo i dwóch.
I tak się zastanawiam czy jest to przykład sknerstwa i skapstwa ,czy już przedsiebiorczości polegającej na minimalizowaniu kosztów i maksymalizacji zysku.? :wink:
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 06.06.2009 05:22

Serce w pasy napisał(a):Czy Krakowiane to są sknery i skąpce. Ilekroć mam okoliczność z nimi się spotykać to na pierwszym planie zauważam ich nadmierną oszczędność w wydawaniu pieniędzy. Objawia się to tym, że najchętniej by "skubneli" człowieka z pieniędzy. Bardzo często niedoważają towaru w sklepie czy na targowisku, niby dokładnie ważą na wadze. Napewno nie przeważą szali wagi większym pomidorem czy ogórkiem tylko 10 minut szukają takiego aby był idealny lub mniejszy. Nigdy nie dołożą do jadłospisu więcej niż jest napisane. Wręcz przeciwnie ujmą więcej. Ta ich gospodarność jest na pokaz. Nigdy niczego nie dadzą od siebie w prezencie czy za darmo jak to czyni się we wschodnich rejonach kraju. Cechuje ich mała koleżeńskość i pomoc bliżniemu. Nawet kielicha czy piwa nie postawią tylko najchętniej za friko by się napili. Taki to naród - niby gospodarny, a w rzeczywistości wyrachowany zwłaszcza w stosunku do rodaków z innych regionów kraju.

Jak tu ich lubić i za co?

Od jakiegoś czasu zastanawiam się co mi strzeliło do głowy żeby wybrać sobie taki nick.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 06.06.2009 06:00

out
Ostatnio edytowano 10.06.2009 21:20 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
moondek
Cromaniak

Postnapisał(a) moondek » 06.06.2009 06:51

Serce w pasy napisał(a):Czy Krakowiane to są sknery i skąpce. Ilekroć mam okoliczność z nimi się spotykać to na pierwszym planie zauważam ich nadmierną oszczędność w wydawaniu pieniędzy. Objawia się to tym, że najchętniej by "skubneli" człowieka z pieniędzy. Bardzo często niedoważają towaru w sklepie czy na targowisku, niby dokładnie ważą na wadze. Napewno nie przeważą szali wagi większym pomidorem czy ogórkiem tylko 10 minut szukają takiego aby był idealny lub mniejszy. Nigdy nie dołożą do jadłospisu więcej niż jest napisane. Wręcz przeciwnie ujmą więcej. Ta ich gospodarność jest na pokaz. Nigdy niczego nie dadzą od siebie w prezencie czy za darmo jak to czyni się we wschodnich rejonach kraju. Cechuje ich mała koleżeńskość i pomoc bliżniemu. Nawet kielicha czy piwa nie postawią tylko najchętniej za friko by się napili. Taki to naród - niby gospodarny, a w rzeczywistości wyrachowany zwłaszcza w stosunku do rodaków z innych regionów kraju.

O tym, że Krakusy to centusie, wiadomo nie od dziś ;) Prosty przykład- kto założył temat na forum o tym, że kurs Euro rośnie? Krakus! :lol: Ale nie zgodzę się, że są mało koleżeńscy i że niczego nie dadzą od siebie. Nie powiem złego słowa o tych forumowiczach z Krakowa, których poznałem :)
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 06.06.2009 06:59

Serce w pasy napisał(a):

Dęte bzdury. I tyle.

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2009 09:31

asikx napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

Dęte bzdury. I tyle.

Pozdrawiam
Rafał

I Warszawiak pisze w obronie Krakusów? NIemożliwe
Jacynty
Cromaniak

Postnapisał(a) Jacynty » 06.06.2009 09:35

Serce w pasy napisał(a):
mkm napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
mkm napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
Mosqito napisał(a):Moi najserdeczniejszi przyjaciele już od wielu lat (poznaliśmy się co najśmieszniejsze w CRO) są Krakusami.
Jeśli chodzi o mnie jeśli nie byłbym Pyrą chciałbym być Ślązakiem.
Mam do nich wielki szacunek. Nigdy nie spotkałem Ślązaka który jak mu plują w pysk powie ze deszcz pada.

Niemożliwe oni muszą być napływowi :D

Eeee ... idżze , idżze ... :wink: :D

Jeśli chodzi o ścisłość to mówi się: eeee idze idze

Jesli chodzi o scisłość to jo wcale nie mówia :wink:

Jeśli chodzi o ścisłość to powinieneś powiedzieć: to jo wcale nie godom :D

jak to nie godo...właśnie godo a nie mówi. :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2009 10:10

janniko napisał(a):PS
Turysta zaczepia Krakusa gdzieś w okolicy Rynku Gł. i pyta: "czy może mi pan powiedzieć jak dojść na Wawel?" A na to Krakus, rozglądając się z niesmakiem, mówi: "Proszę pana, tyle ludzi jest na ulicy, a pan musi właśnie mnie pytać??!!!"

buhahaha..
:D :D :D

Bardzo dobre, nie znałem tego
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 06.06.2009 10:16

out
Ostatnio edytowano 10.06.2009 21:20 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 06.06.2009 10:45

Serce w pasy napisał(a):I Warszawiak pisze w obronie Krakusów? NIemożliwe

A jednak :lol:

janniko napisał(a):Ja pierdziu! Porzygać się idzie... błeeeee
:( :( :(

Oczekujesz na ripostę, czy na kolejnego flame`a?
Jeżeli Ci coś ciąży na wątrobie, to puść sobie pawia - mniej żółci i od razu będzie zdrowiej dla wszystkich :lol:

Pozdrawiam
Rafał
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 06.06.2009 11:05

out
Ostatnio edytowano 10.06.2009 21:21 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 06.06.2009 11:07

janniko napisał(a):
Rafciu, a co to je "falemea"?

Flame War

W szczególności końcowy akapit jest tutaj na miejscu.

Pozdrawiam
Rafał
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.06.2009 12:27

Edit...nie doczytałem innego...
Mosqito
Cromaniak

Postnapisał(a) Mosqito » 06.06.2009 12:35

mkm napisał(a):No to ... sztama :D

Sztama :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy wszyscy Krakowianie to sknery o skąpce? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone