Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto jechać z rodziną lub znajomymi na wczasy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2014 23:14

jara napisał(a):
greenrs napisał(a):
ipaga napisał(a):Nie robi mi tez zadnej roznicy gdy ktos uzywa obcych zwrotow (jak nie wiem o co biega, zawsze moge ''wyguglac'')...i ani przez mysl by mi nie przeszlo by to pietnowac i podciagac pod buractwo.
Nawet jestem niepocieszona, ze malo kto z userow uzywa greki czy laciny- moglabym byc madrzejsza gdyby ktos zmusil mnie takim sposobem do nauki :)Samej z siebie mi sie nie chce :smo:

Skoro lubisz "guglać", poznawać nowe słowa i zmuszać się do nauki to sprawdź sobie dokładne znaczenie słowa "hipokryzja" bo widzę, że lubisz go używać a nie bardzo rozumiesz jego znaczenie :?
No i przydałaby się większa estetyka języka polskiego, który zawiera takie głoski (i litery) jak :ą, ę, ó itp. Mówi Ci to ktoś, kto na co dzień posługuje się gwarą... i nie jest to "hipokryzja"...

Może userka z zagranicy, a na tam kupionej klawiaturze alt ogonka nie zrobi.

To za granicą ogonków nie robią... :?: 8O
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.11.2014 23:18

alias21 napisał(a):To za granicą ogonków nie robią... :?: 8O

Próbowałem pisać na zagranicznej klawiaturze i polskie litery nie wchodziły. Apostrof da się zrobić, ale inne nie chciały.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 16.11.2014 23:20

Ja tylko co do gwary...nie mam nic przeciwko,ale spotkałam tu jednego cromaniaka,baaardzo sympatycznego,ale niestety ,jak dla mnie nie da się go czytać,ponieważ ja nie jestem człowiekiem gór i zwyczajnie nie rozumiem :lol: Bardzo mnie to zniechęca,ponieważ z chęcią bym poczytała co ma do powiedzenia,no ale chyba nawet google w tej kwestii za wiele by nie pomogły :) Ja protestuję i czuję się dyskryminowana :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.11.2014 23:23

A może niech Administracja wydzieli parę ostatnich postów do jakiegoś nowego wątku lingwistycznego, bo to ni czorta w temacie tegoż. :D :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2014 23:27

Dokładnie 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2014 23:30

jara napisał(a):

Próbowałem pisać na zagranicznej klawiaturze i polskie litery nie wchodziły. Apostrof da się zrobić, ale inne nie chciały.

To ja wiem... :wink:
Bardziej te ogonki miałem na myśli...par excellence.... :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2014 23:31

maniust napisał(a):
Lednice napisał(a):Mało tego, jak poinformowali, że dowód rejestracyjny muszą podbić do następnego dnia, to powiedzieli:
"my jedziemy do Polski, wy możecie zostać :!: :?

Taki przypadek się kwalifikuje do .........znajomych. :lol:

No,
ale to powiedziała siostra do siostry i ta opcja nie wchodziła w grę :?

No, faktem jest, że rodzina potrafi bardziej spie... wakacje niż znajomi, bo rodziny się nie wybiera 8)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.11.2014 23:32

alias21 napisał(a):
jara napisał(a):

To ja wiem... :wink:
Bardziej te ogonki miałem na myśli...par excellence.... :mrgreen:

Ano to robią :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2014 23:37

No to SPOX.... :mrgreen: Warto jechać ze znajomymi na wczasy.... :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 16.11.2014 23:38 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.11.2014 23:38

jara napisał(a):Może userka z zagranicy, a na tam kupionej klawiaturze alt ogonka nie zrobi.

Oj zrobi... Skoro u nas można używać znaków chorwackich a nawet pisać cyrylicą, gdyby komuś się podobało, to można też za granicą używać polskich znaków. Wystarczy tylko chcieć.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 16.11.2014 23:39

To ja w wątku lingwistycznym,pisząc zza granicy.. ;)
Jest prosty sposób na "ogonki". Wystarczy skorzystać z literek (nawet grecke są ;) )-do wyboru,do koloru obok "koloru tekstu".
Co innego jak piszę z telefonu.Wtedy nie jest to zbyt komfortowa opcja i ogonków u mnie brak :)
Ale już chyba się przyzwyczailiście :lol:

Przestawiłam sobie też język na komputerze na polski.Minus jest taki,że zamienione są litery "Z" z "Y" i ........ goopoty wychodzą jak się rozpędzę :mrgreen: No i wszystkie znaki są również w innych miejscach - do końca nie zbadanych ;)
Polski jest piękny i ....ponoć najtrudniejszy! Bądźmy dumni,że się nim posługujemy! :papa:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.11.2014 23:48

andeo napisał(a):Ja tylko co do gwary...nie mam nic przeciwko,ale spotkałam tu jednego cromaniaka,baaardzo sympatycznego,ale niestety ,jak dla mnie nie da się go czytać,ponieważ ja nie jestem człowiekiem gór i zwyczajnie nie rozumiem :lol: Bardzo mnie to zniechęca,ponieważ z chęcią bym poczytała co ma do powiedzenia,no ale chyba nawet google w tej kwestii za wiele by nie pomogły :) Ja protestuję i czuję się dyskryminowana :mrgreen:

Otóż to! Ja też - jak napisałem wyżej - na co dzień posługuję się gwarą, ale skoro zdecydowałem się pisać na forum ogólnopolskim, nie epatuję nikogo śląskimi wyrażeniami, bo doskonale wiem, że nie każdy musi mnie rozumieć. To samo można odnieść do języków obcych...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.11.2014 23:49

greenrs i Basiulinek
A to nie wiedziałem. Dawno tego próbowałem, więc może technika poszła na przód. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.11.2014 23:54

alias21 napisał(a):
jara napisał(a):
greenrs napisał(a):
ipaga napisał(a):Nie robi mi tez zadnej roznicy gdy ktos uzywa obcych zwrotow (jak nie wiem o co biega, zawsze moge ''wyguglac'')...i ani przez mysl by mi nie przeszlo by to pietnowac i podciagac pod buractwo.
Nawet jestem niepocieszona, ze malo kto z userow uzywa greki czy laciny- moglabym byc madrzejsza gdyby ktos zmusil mnie takim sposobem do nauki :)Samej z siebie mi sie nie chce :smo:

Skoro lubisz "guglać", poznawać nowe słowa i zmuszać się do nauki to sprawdź sobie dokładne znaczenie słowa "hipokryzja" bo widzę, że lubisz go używać a nie bardzo rozumiesz jego znaczenie :?
No i przydałaby się większa estetyka języka polskiego, który zawiera takie głoski (i litery) jak :ą, ę, ó itp. Mówi Ci to ktoś, kto na co dzień posługuje się gwarą... i nie jest to "hipokryzja"...

Może userka z zagranicy, a na tam kupionej klawiaturze alt ogonka nie zrobi.

To za granicą ogonków nie robią... :?: 8O

Za dwa tygodnie bede miala ogonki i kreseczki(jak odzyskam swoj laptop) .Tymczasem, moge tylko przeprosic, ze wyglada to niechlujnie.Sama czuje dyskomfort ich brakiem:(

Dlaczego uzylam slowa hipokryzja, juz spiesze z wyjasnieniem.
Skoro odezwal sie user Greenrs, ktory nie powinien poczuc sie ''wywolany do tablicy'' zasmiece watek jeszcze bardziej.
Otoz:
Maurycy pietnuje uzywanie slowa holidej gdy tymczasem on sam nader swapliwie go wtraca( jak tez inne anglikanizmy).Czy zatem to nie przejaw hipokryzji?!
Poza tym...jeszcze jedna rzecz, do ktorej sie nie odnioslam:
Niezrozumiale dla mnie jest, ze uczenie sie chorwackiego (aby sie nim sprawnie poslugiwac na URLOPIE) jest osmieszane i w pewnym sensie degradowane.Ja wiem..przeciez sa rece :roll:

Do usera Raula tez mam ''ale''...jak tez do zalozyciela watku ...i do wszystkich, ktorzy przyklaskuja takiemu ''przypinaniu latek''.To tyle z mojej strony.

Filmikow nie bede komentowac, bo sa glupie i zrobione pod publike.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2014 00:05

ipaga napisał(a):Do usera Raula tez mam ''ale''...jak tez do zalozyciela watku ...i do wszystkich, ktorzy przyklaskuja takiemu ''przypinaniu latek''.To tyle z mojej strony.

Filmikow nie bede komentowac, bo sa glupie i zrobione pod publike.

ipaga napisał(a):Wrzuccie co poniektorzy na luz, a bedzie ok.
Nie przeszkadzaja mi tez skarpetki ani inne takie tam..''przypadlosci''...

To co..? Może czas wrzucić ten luz.... :?: :wink:

Przecież kwestię ogonków już wyjaśniliśmy z Jarą.... :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 17.11.2014 00:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy warto jechać z rodziną lub znajomymi na wczasy - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone