Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2020 11:06

greenrs napisał(a):Oczywiście można porównywać te odległości biorąc pod uwagę najdalszy możliwy punkt polskiego wybrzeża i najbliższy nam dostęp do Adriatyku i udowadniać, że to prawie to samo. Myślę jednak, że nie o to chodzi. Określiłem te odległości na swoim przykładzie a jestem mieszkańcem samego środka śląskiej aglomeracji i miałem na myśli popularne kierunki (np. Władysławowo, Rewa, Łeba, Ustka)[...]

Można też brać pod uwagę najbliższy punkt polskiego wybrzeża i zaokrąglić w dół, tak jak to zrobiłeś nieco wcześniej, to wyjdzie 500 km.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 22.06.2020 11:18

pascalek napisał(a):
greenrs napisał(a):Oczywiście można porównywać te odległości biorąc pod uwagę najdalszy możliwy punkt polskiego wybrzeża i najbliższy nam dostęp do Adriatyku i udowadniać, że to prawie to samo. Myślę jednak, że nie o to chodzi. Określiłem te odległości na swoim przykładzie a jestem mieszkańcem samego środka śląskiej aglomeracji i miałem na myśli popularne kierunki (np. Władysławowo, Rewa, Łeba, Ustka)[...]

Można też brać pod uwagę najbliższy punkt polskiego wybrzeża i zaokrąglić w dół, tak jak to zrobiłeś nieco wcześniej, to wyjdzie 500 km.

Napisałem:
greenrs napisał(a):Nad Bałtyk mam jakieś 500-600 km.

Czyli coś pomiędzy :wink:

marekkowalak napisał(a):Osobiście wolę jechać 1400 km, z czego 1000 poza Polską niż te 500-600 po Polsce. I nie chodzi tu o jakość dróg, która w Polsce jest coraz lepsza, a o komfort i kulturę jazdy.

Za granicą nie muszę wciąż uważać na piratów gnających 200 km/h błyskających długimi (chyba że się jakiś Pepik trafi), jazda na suwak jest praktykowana od niepamiętnych czasów, a przede wszystkim nie muszę podziwiać par TIR-ów wyprzedzających się przez 10 minut co kilka kilometrów. Dojeżdżam do Cieszyna - i na drogach zaczyna się cywilizacja. Wracam z Chorwacji i na granicy polskiej muszę łykać nerwosol.

Taka tam różnica :mrgreen: :mrgreen:

Z tym się zgadzam ale mnie chodziło wyłącznie o odległość.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 22.06.2020 11:24

greenrs napisał(a):Z tym się zgadzam ale mnie chodziło wyłącznie o odległość.

No i pięknie

Ja jednak planując drogę, biorę pod uwagę zarówno odległość jak i czas przejazdu

Tym bardziej, że autor napisał wyraźnie: "Droga prawie taka sama" a nie odległość taka sama

Może się czepiam, ale dla mnie to nie to samo co odległość

Jak droga?

Spoko, trochę dziur, kolein, jeden wypadek, korek na bramkach, dość gorąco, wyszło prawie 600km i 9 godzin

Ja trochę tak widzę DROGĘ :)
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 22.06.2020 11:28

piotrulex napisał(a):Nad Bałtykiem byliśmy z 2-3 tygodnie temu. Naprawdę przezabawnie wygląda rządek kilkunastu aut wycofujących co chwila z bramki tylko dla posiadaczy aplikacji, bo tradycyjnie znów ktoś wielkiego napisu nie zauważył. I tak co chwila od czasu uruchomienia tego fantastycznego rozwiązania ...

Jechałem w piątek i niedzielę. Korzystałem z aplikacji AmberOne i nie widziałem, żeby ktoś się wycofywał :roll:
Natomiast ja, będąc pierwszy raz w Cro w 2017r. dwukrotnie wjechałem na pas z ENC i musiałem się wycofywać, bo po lekturze forum ubzdurałem sobie, że jest to pas dla "kartowych" :oops: :wink:
black_lord
Croentuzjasta

Postnapisał(a) black_lord » 22.06.2020 11:29

marekkowalak napisał(a):Za granicą nie muszę wciąż uważać na piratów gnających 200 km/h błyskających długimi (chyba że się jakiś Pepik trafi), jazda na suwak jest praktykowana od niepamiętnych czasów, a przede wszystkim nie muszę podziwiać par TIR-ów wyprzedzających się przez 10 minut co kilka kilometrów. Dojeżdżam do Cieszyna - i na drogach zaczyna się cywilizacja. Wracam z Chorwacji i na granicy polskiej muszę łykać nerwosol.

Też tak mam.
Słowacja, Czechy, Węgry i Chorwacja - to pełna kultura jazdy.
No chyba, że trafi się jakiś Niemiec w BMW na chorwackiej autostradzie.
Ale uogólniając o 100% lepiej się jeździ za granicą niż w Polsce.

Na drodze gorzej niż w Polsce jest tylko na drodze we Włoszech.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 22.06.2020 11:42

piotrulex napisał(a):
greenrs napisał(a):Z tym się zgadzam ale mnie chodziło wyłącznie o odległość.

No i pięknie

Ja jednak planując drogę, biorę pod uwagę zarówno odległość jak i czas przejazdu

Tym bardziej, że autor napisał wyraźnie: "Droga prawie taka sama" a nie odległość taka sama

Może się czepiam, ale dla mnie to nie to samo co odległość

Jak droga?

Spoko, trochę dziur, kolein, jeden wypadek, korek na bramkach, dość gorąco, wyszło prawie 600km i 9 godzin

Ja trochę tak widzę DROGĘ :)

Masz rację. Błędnie odczytałem co autor miał na myśli. :oops:
Lechoo
Cromaniak

Postnapisał(a) Lechoo » 22.06.2020 12:19

grab56 napisał(a):A już kompletnie nie rozumiem Ślązaków jeżdżących w lipcu i sierpniu nad Bałtyk. Droga prawie taka sama, pieniądze też podobne, a różnica kolosalna.

Odległość i pieniądze to nie wszystko ;) Są ludzie, dla których bariera językowa to duży problem, boją się po prostu wyjazdów bo co zrobią w razie czego jak nie ma jak się porozumieć itp. itd. Część też po prostu nie umie się zachować, a u siebie to mniejszy wstyd według nich :lol: :lol: :lol:
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 22.06.2020 12:24

Trajgul napisał(a): Jechałem w piątek i niedzielę. Korzystałem z aplikacji AmberOne i nie widziałem, żeby ktoś się wycofywał :roll:

Ja A1 śmigam średnio co 2 tygodnie czyli na głównych bramkach końcowych (Toruń i Gdańsk) jestem 4 razy tego dnia. Moja średnia obserwacyjna wycofywania to 50% :(
Ostatnio edytowano 22.06.2020 12:25 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
marciajn
Odkrywca

Postnapisał(a) marciajn » 22.06.2020 12:25

Lechoo napisał(a):Odległość i pieniądze to nie wszystko ;) Są ludzie, dla których bariera językowa to duży problem, boją się po prostu wyjazdów bo co zrobią w razie czego jak nie ma jak się porozumieć itp. itd. Część też po prostu nie umie się zachować, a u siebie to mniejszy wstyd według nich :lol: :lol: :lol:

A ja mam czasem wrażenie, że z niejednym Chorwatem łatwiej się dogadać niż z Polakiem po polsku :P
Komunikacja to nie tylko słowa, ale gesty, intonacja, cała mowa ciała. I w tym elemencie Chorwaci się jakby bardziej przykładają :D
maxredaktor
Cromaniak

Postnapisał(a) maxredaktor » 22.06.2020 12:45

black_lord napisał(a):Na drodze gorzej niż w Polsce jest tylko na drodze we Włoszech.

Może na południu, bo na północy jest o niebo lepiej niż w Polsce.
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 22.06.2020 23:47

Trajgul napisał(a):Natomiast ja, będąc pierwszy raz w Cro w 2017r. dwukrotnie wjechałem na pas z ENC i musiałem się wycofywać, bo po lekturze forum ubzdurałem sobie, że jest to pas dla "kartowych" :oops: :wink:

Ja po lekturze forum nigdy nie wpakowałem się na pas ENC
Wszystko zależy od uwagi przy lekturze.
Kiedyś pisałem:
korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-7395.html?hilit=enc#p1884470

Musze uzupełnić zdjęcia. Może jeszcze komuś się przyda.
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 26.06.2020 18:48

Mieszkam w Gdańsku, a nad morze jeżdżę na południe Europy. Niech to będzie moja odpowiedź, na pytanie zawarte w tytule wątku :wink: . Co do barier językowych, bez przesady, dzisiaj można wykupić ubezpieczenie podróży wraz z ewentualnym wparciem tłumacza w sytuacjach kryzysowych. Ludzie bardziej obawiają się chyba ewentualnych awarii samochodu poza granicami.
piotrekbeti
Cromaniak

Postnapisał(a) piotrekbeti » 01.07.2020 15:11

W 2018 byliśmy w sezonie przejazdem na rybach w Kołobrzegu. Nocleg w powiedzmy sporym -pokoju-nowym apartamentowcu bodajże 160 PLN za 3 osoby. Pokój z małym aneksem 3 lóżka balkon .160PLN. Przez Booking. Teraz dostałem ofertę że mój apartament czeka w lipcu na mnie. Jedyne 404 PLN przy rezerwacji minimum 7 dni, 5 procent mniej przy 14 dobach. Za 3 lub 4 osoby bo płatne za pokój plus klimatyczne. Jak dla mnie to za takie pieniądze to móżna sobie wybierać od wyboru do koloru w Cro Grecji Włoszech itp. w sezonie a nie nad naszym syfiastym z sinicami i zimnym i koszmarnie drogim Bałtykiem. Tu pobyt to na weekend wychodzi tyle co 2 tygodnie All z wyżywieniem i dojazdem-dolotem -na południu Europy obecnie. Z gwarantowaną pogodą i czystym morzem a nie pseudo ściekiem niestety.
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2020 17:09

Dość tanio muszę powiedzieć. Ja szukałem alternatywy, w razie gdyby Chorwacja nie wypaliła w tym roku. Apartamenty z 2 sypialniami, aneksem, klimą, widokiem na morze i bliskością plaży ( 200-300 m max) w kurortach na Wolinie nie schodziły niżej 700 PLN. Także wychodzę z założenia, że bilans zysków i strat wyjdzie na 0. W Chorwacji rzeczywiście droższe będzie wyżywienie, ale ceny kwater to zbilansują.
piotrekbeti
Cromaniak

Postnapisał(a) piotrekbeti » 01.07.2020 18:37

Uwierz że owszem nowy apartamentowiec ale pokój max 25m z mini aneksem bez kuchenki to jednak nie apartman. Bez Klimy. Owszem w teorii z 3+3 się mieści ale 1,4 km do plaży to jednak 10 linia od morza? Przy porcie na Portowej. Cena jak dla mnie nieakceptowalna. 250 to max. Za 90 E to masz połowę domu w Cro na 2 rodziny w sezonie. Od nas 500km w jedną stronę do Cro 1250 i jedynie koszt dojazdu 30 procent na urlop jest jedynym plusem. czasowo możesz się zdziwić jak 12 h postoisz w lecie w korkach
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad? - strona 5...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone