Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cos nowego co polecacie?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nemesis5
Odkrywca
Cos nowego co polecacie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis5 » 03.05.2007 11:19

W tym roku to bedzie juz 6 wypad do Cro, za pierwszym razem podroz przez Bośnię w ciemno i 10 dniowa podróż wzdłuż wybrzeża od dubrownika do Szybenika, rok poźniej i potem jeszcze 3 razy w Makarskiej z krotkimi wypadami do Dubrownika, Splitu, parku KRK. Co roku widzialam cos nowego odkrywalam nowe piękno tego kraju, urocze zakatki i moje wyjazdy sprowokowaly mnie nawet do zgłębienia historii tego kraju. (w czerwcu bronie prace magisterską o rozpadzie Jugosławii). W tym roku mialam wyjechac do Bułgarii, ale chyba chcialabym ponownie znależć się w Cro moim ukochanym miejscu na ziemi. Teraz pytanie gdzie? Nie jestem pewna czy po raz któryś chce się udać do Makarskiej robi się tam coraz ciasniej ( w tamtym roku na plazy nie bylo jak przejść) wacham się pomiędzy wyspami Krk i Brać (na Istrii obwaiam się pogody - a poza tym nieznosze włoskich wpływów :/ i niemieckich turystów... ciągnie mnie w stronę Dalmacji ale gdzie nie wiem. Grunt dla mnie to kawał fajnej plaży (podłoże nieistotne), niezbyt małe miasto bo w końcu jakbym chciala być sama to bym wykupiła lot na antarktydę, może być coś na kształt Omnisia (przejazdem byłam kilka razy i nawet mi się to podobało) Liczę na wasze podpowiedzi moi drodzy. Na zakończenie mam jeszcze pytanie (może naiwne) ale wynika to z tego że nigdy nie byłam na dłużej w wiejscowościach "powyżej" splitu, czy bliskość wysp powoduje, że woda jest brudniejsza? Proszę o odpowiedzi :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.05.2007 12:56

nemesis5 napisał(a):...wacham się pomiędzy wyspami Krk i Brać (na Istrii obwaiam się pogody - a poza tym nieznosze włoskich wpływów :/ i niemieckich turystów... ciągnie mnie w stronę Dalmacji ale gdzie nie wiem. Grunt dla mnie to kawał fajnej plaży (podłoże nieistotne), niezbyt małe miasto bo w końcu jakbym chciala być sama to bym wykupiła lot na antarktydę, może być coś na kształt Omnisia (przejazdem byłam kilka razy i nawet mi się to podobało) Liczę na wasze podpowiedzi moi drodzy. Na zakończenie mam jeszcze pytanie (może naiwne) ale wynika to z tego że nigdy nie byłam na dłużej w wiejscowościach "powyżej" splitu, czy bliskość wysp powoduje, że woda jest brudniejsza? Proszę o odpowiedzi :)

Może Cię zmartwię, ale wpływy włoskie i niemieccy turyści są nie do unieknięcia jak na Istrze, tak i Dalmacji (we wpływach włoskich ja nie wiedzę nic złego; trudno mi sobie wyobrazić Hvar czy St. Grad bez wspaniałych weneckich okien...). Co do czystości wody to nie musisz się obawiać- bliskość wysp nie ma na to żadnego wpływu. Woda może być w nieco gorszym stanie w okolicach dużych miast i naturalnie w zatokach, wokół których rozciągaja się miasta (to chyba zrozumiałe i nie ma w tym nic odkrywczego).Wyspy są jednak przeważnie strafami ekologicznymi, więc. jak mam być szczera, to najczystrza woda właśnie na wyspach, zwłaszcza od strony otwartego morza, ale niekoniecznie.
Pozdrawiam
nemesis5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis5 » 03.05.2007 13:31

chodzilo mi o to czy brak otwartego morza w jakis sposob psuje atmosfere przebywania nad adriatykiem. A wloskie wplywy chodzilo mi o te wspolczesne... tj. moda, potrawy i inne. Mysle ze jednak dobra alternatywa bedzie wybranie się do jakiejs innej miesajcowosci w Makarskiej Rivierze :) dzieki za odp.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 03.05.2007 14:31

Polecam wyspe N.P. Brijuni, urlop na inny sposob;
http://brijuni.hr/en/Home.aspx?PageID=1

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone