Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 16.05.2020 19:48

sito_zabrze napisał(a):
Habanero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
Habanero napisał(a):Moim zdaniem budowa, czy zakup nieruchomości nie jest w obecnym momencie dobrym pomysłem.
W każdej chwili może pęknąć bańka na rynku nieruchomości i ceny zaczną spadać.
Niepewna jest też sprawa stóp procentowych, które mogą w każdej chwili pójść w górę.
Ja bym się wstrzymał i gwałtownych ruchów nie robił. No chyba,że jakaś wyjątkowa okazja inwestycyjna.

Kupienie działki 800m za 55 tys pln uważasz za jakieś ryzyko ? 8O :oczko_usmiech:

Jako lokatę kapitału , zależy jeszcze gdzie, nie uważam za ryzyko.
W przypadku zaciągnięcia kredytu, przy niskich dochodach i niepewnej sytuacji na rynku pracy, już tak.
W takiej sytuacji potrzebna poduszka finansowa, bo wzrost raty kredytu, przy budowie domu, może doprowadzić do nieszczęścia.

Wiemy :wink:
Mamy zabezpieczenie w postaci dwóch mieszkań...
Na działkę mamy gotówkę. Kupujemy. Zanim dostaniemy wszystkie pozwolenia i ruszymy z czymkolwiek minie rok. Do tego czasu będzie już wiadomo czy bańka pęknie czy wszystko będzie wracało do normy

Nie wiem jaki jest rynek nieruchomości na Śląsku, ale wydaje mi się, że powinieneś zoptymalizować dochody z wynajmu swoich nieruchomości. Kawalerkę wynajmujesz za 1000 + media ? Zastanów się czy można ją wynająć za 1000 + wszystkie opłaty.
Jak wyglądają takie kawalerki i ile kosztują w Twoim rejonie. Druga sprawa to Wasze mieszkanie 2-pokojowe. Zobacz, czy w Twoim rejonie wynajmują się takie mieszkania na pokoje i jaka jest cena. Warunek pokoje muszą być z oddzielnym wejściem.
Zakup za gotówkę działki, jeżeli to okazja, ...jak najbardziej - warto.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.05.2020 19:49

pääkäyttäjä napisał(a):To dlaczego nie kupiłeś? Na Stodołach jest fajnie a cena jak ma tę okolicę to wręcz okazja :) Problematyczny jest szybki dojazd stąd do Gliwic czy Katowic a tak to cisza, dużo zieleni i lasu. Elektrownię mają zamykać, więc i ona przestanie psuć widok ;)

Co do kredytów - te są tańsze ale bodajże marża wzrosła więc de facto za wiele się nie zmieniło. Ja usłyszałem, żeby lepiej poczekać jeszcze trochę (bo i tak zanim wszystkie formalności się poogarnia, do jesieni zejdzie), bo duże banki się wstrzymują, mniejsze są skłonne do zaryzykowania ale wybór banków jest z powodu koronawirusa niewielki.

Bo z remontem , ociepleniem i zadbaniem o działkę wyszłoby pewnie z 400k. A w Rybniku powietrze też raczej do dobrych nie należy. No zostawiłbym wszyskich daleko od siebie. Facet sprzedawał ten dom ponad rok. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2020 19:51

W Rybniku na ekomodernizacje dostałbyś dotację... :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.05.2020 19:51

W Zawoi jest dom do sprzedaży, który był do sprzedaży, jak myśleliśmy budowa czy mieszkanie, a było to 12 lat temu...
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.05.2020 19:54

Habanero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
Habanero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
Habanero napisał(a):Moim zdaniem budowa, czy zakup nieruchomości nie jest w obecnym momencie dobrym pomysłem.
W każdej chwili może pęknąć bańka na rynku nieruchomości i ceny zaczną spadać.
Niepewna jest też sprawa stóp procentowych, które mogą w każdej chwili pójść w górę.
Ja bym się wstrzymał i gwałtownych ruchów nie robił. No chyba,że jakaś wyjątkowa okazja inwestycyjna.

Kupienie działki 800m za 55 tys pln uważasz za jakieś ryzyko ? 8O :oczko_usmiech:

Jako lokatę kapitału , zależy jeszcze gdzie, nie uważam za ryzyko.
W przypadku zaciągnięcia kredytu, przy niskich dochodach i niepewnej sytuacji na rynku pracy, już tak.
W takiej sytuacji potrzebna poduszka finansowa, bo wzrost raty kredytu, przy budowie domu, może doprowadzić do nieszczęścia.

Wiemy :wink:
Mamy zabezpieczenie w postaci dwóch mieszkań...
Na działkę mamy gotówkę. Kupujemy. Zanim dostaniemy wszystkie pozwolenia i ruszymy z czymkolwiek minie rok. Do tego czasu będzie już wiadomo czy bańka pęknie czy wszystko będzie wracało do normy

Nie wiem jaki jest rynek nieruchomości na Śląsku, ale wydaje mi się, że powinieneś zoptymalizować dochody z wynajmu swoich nieruchomości. Kawalerkę wynajmujesz za 1000 + media ? Zastanów się czy można ją wynająć za 1000 + wszystkie opłaty.
Jak wyglądają takie kawalerki i ile kosztują w Twoim rejonie. Druga sprawa to Wasze mieszkanie 2-pokojowe. Zobacz, czy w Twoim rejonie wynajmują się takie mieszkania na pokoje i jaka jest cena. Warunek pokoje muszą być z oddzielnym wejściem.
Zakup za gotówkę działki, jeżeli to okazja, ...jak najbardziej - warto.

Kawalerka ma 270zl czynszu. Także nawet jak wynajmę ją za 600 + media to jakiś grosz wpada. Aktualnie wynajmowana jest trochę drożej. Zakup takiej kawalerki to obecnie od 90 tys w górę. Wynajmuje ja już ósmy rok i praktycznie mi się spłaciła bo kupiłem ja w przetargu bezpośrednio od spodzielni.

Drugie mieszkanie to 3 pokoje, czynsz 470zl , wartość ok 150 tys. Do spłacenia kredyt w wysokości 70 tys ( na to też w razie czego znajdzie się gotówka) . Wynajem takich chodzi u nas od 1000 plus media
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.05.2020 20:09

pääkäyttäjä napisał(a):W Rybniku na ekomodernizacje dostałbyś dotację... :)

Kuknij se z satelity na ul. Szeroką 12

Chałpa a za nią szklarnia . Obok szklarni kumpel mieszka , też Oplo-maniak jak ja :oczko_usmiech:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 16.05.2020 20:10

sito_zabrze napisał(a):
Kawalerka ma 270zl czynszu. Także nawet jak wynajmę ją za 600 + media to jakiś grosz wpada. Aktualnie wynajmowana jest trochę drożej. Zakup takiej kawalerki to obecnie od 90 tys w górę. Wynajmuje ja już ósmy rok i praktycznie mi się spłaciła bo kupiłem ja w przetargu bezpośrednio od spodzielni.

Drugie mieszkanie to 3 pokoje, czynsz 470zl , wartość ok 150 tys. Do spłacenia kredyt w wysokości 70 tys ( na to też w razie czego znajdzie się gotówka) . Wynajem takich chodzi u nas od 1000 plus media

Nie chodzi o to żeby jakiś grosz wpadł. Chodzi o to żebyś wiedział po ile chodzą takie kawalerki w Twojej dzielnicy.
Jeżeli 600 plus opłaty to standard to ok. Jeżeli wynajmują się za więcej, to warto zobaczyć (np. na olx) i zastanowić się,
czy nie polepszyć nieco standard mieszkania i brać np. 1000 plus opłaty.
Trzypokojowe najlepiej wynajmować na pokoje :idea:
Np. 500 +media za pokój i z każdym podpisujesz oddzielną umowę. Już masz 1500 plus media :wink:
No chyba, że idzie pod młotek.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.05.2020 20:22

Habanero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

Nie chodzi o to żeby jakiś grosz wpadł. Chodzi o to żebyś wiedział po ile chodzą takie kawalerki w Twojej dzielnicy.
Jeżeli 600 plus opłaty to standard to ok. Jeżeli wynajmują się za więcej, to warto zobaczyć (np. na olx) i zastanowić się,
czy nie polepszyć nieco standard mieszkania i brać np. 1000 plus opłaty.
Trzypokojowe najlepiej wynajmować na pokoje :idea:
Np. 500 +media za pokój i z każdym podpisujesz oddzielną umowę. Już masz 1500 plus media :wink:
No chyba, że idzie pod młotek.

Można deko drożej wynająć ale mi się nie chce inwestować bo przez 8 lat widzę że ludzie nie dbają a nawet niszczą.... Jak daje ogłoszenie zawsze o wynajmie za 800 plus media to telefon jest gorący....
Malo jest mieszkań w bloku z CO w takiej cenie.

Te 3 pokojowe ma problem. Dwa pokoje są malutkie a duży to salon połączony z kuchnią.... Raczej pójdzie do sprzedania

Odnośnie kredytu. Jak kupimy działkę to czekamy aż te wariactwo się uspokoi. Mielismy niedawno zdolność na poziomie 0,5 mln a teraz podobno spadło sporo. Jak gospodarka ruszy to banki też trochę zluzują bo z czegoś muszą żyć
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 16.05.2020 20:26

Boszsze, takie ceny za działki i mieszkania jakie piszecie były w Wawie 15 lat temu.
Cena działki pod Wawą z dobrej lokalizacji od 500zł/m2. Bez bańki nic nie zrobisz.
Chyba przeprowadzę się na południe PL ;)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.05.2020 20:33

wikol napisał(a):Boszsze, takie ceny za działki i mieszkania jakie piszecie były w Wawie 15 lat temu.
Cena działki pod Wawą z dobrej lokalizacji od 500zł/m2. Bez bańki nic nie zrobisz.

U nas też są ceny na poziomie 400 za metr. No ale to jak chcesz mieszkać w dzielnicy bogaczy, lekarzy itp. U nas trend na wypad za aglomeracje jest spory. Wszyscy których znam i to już zrobili nie żałują. Nawet mi mówią że jak nie będzie mi się chciało wkoło domu robić to siejesz trawę, kupujesz robota co ją kosi i tyle. Reszta jak w bloku

Teraz mam Rodos 350 mkw z altanką. Mimo że to za miastem i muszę jechać autem spokojnie ogarniam. A dom z dzialką to inna bajka bo porobić coś można bez wyjazdu.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 16.05.2020 20:38

wikol napisał(a):Boszsze, takie ceny za działki i mieszkania jakie piszecie były w Wawie 15 lat temu.

Śląsk jest chyba najtańszy.
We Wrocławiu kawalerki za mniej niż 200 000 (to jest już okazja :idea: :idea: ) nie kupisz.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.05.2020 20:38

sito_zabrze napisał(a):Nawet mi mówią że jak nie będzie mi się chciało wkoło domu robić to siejesz trawę, kupujesz robota co ją kosi i tyle.

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... :lool:
Zmień znajomych. :wink:

Każdy kto tak mówi, pojęcie o utrzymaniu domu ma...żadne.
Albo ma koło niego tak, że nie chciałbyś tego widzieć.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.05.2020 20:43

anakin napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Nawet mi mówią że jak nie będzie mi się chciało wkoło domu robić to siejesz trawę, kupujesz robota co ją kosi i tyle.

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... :lool:
Zmień znajomych. :wink:

Każdy kto tak mówi, pojęcie o utrzymaniu domu ma...żadne.
Albo ma koło niego tak, że nie chciałbyś tego widzieć.

Myślę że ten co te słowa powiedział wie co mowi. A jego dom i ogródek są w skali 1-10 na mocne 9 ( w mojej ocenie )

Znajomych nie zmienię bo łączą nas bardzo mocne i długie więzi
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 16.05.2020 20:44

Habanero napisał(a):

Śląsk jest chyba najtańszy.
We Wrocławiu kawalerki za mniej niż 200 000 (to jest już okazja :idea: :idea: ) nie kupisz.

Wrocław jest drogi, to fakt.
Piękne miasto, kilka razy jak wracaliśmy z Czarnej Góry lub Zieleńca punktem obowiązkowym był Wrocek.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.05.2020 20:48

sito_zabrze napisał(a):
Myślę że ten co te słowa powiedział wie co mowi. A jego dom i ogródek są w skali 1-10 na mocne 9 ( w mojej ocenie )
Znajomych nie zmienię bo łączą nas bardzo mocne i długie więzi

Ja minimum raz na 10 dni popylam z kosiarką koło domu.
Do tego kosa spalinowa.
I nie wiem jaki robot miałby mi to zrobić.
Chyba jedynie Power Rangers.

Ale ok.
Skoro twierdzisz, że oni to ogarniają robotem, niech tak będzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 959
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone