sito_zabrze napisał(a):Habanero napisał(a):sito_zabrze napisał(a):Habanero napisał(a):Moim zdaniem budowa, czy zakup nieruchomości nie jest w obecnym momencie dobrym pomysłem.
W każdej chwili może pęknąć bańka na rynku nieruchomości i ceny zaczną spadać.
Niepewna jest też sprawa stóp procentowych, które mogą w każdej chwili pójść w górę.
Ja bym się wstrzymał i gwałtownych ruchów nie robił. No chyba,że jakaś wyjątkowa okazja inwestycyjna.
Kupienie działki 800m za 55 tys pln uważasz za jakieś ryzyko ?![]()
Jako lokatę kapitału , zależy jeszcze gdzie, nie uważam za ryzyko.
W przypadku zaciągnięcia kredytu, przy niskich dochodach i niepewnej sytuacji na rynku pracy, już tak.
W takiej sytuacji potrzebna poduszka finansowa, bo wzrost raty kredytu, przy budowie domu, może doprowadzić do nieszczęścia.
Wiemy![]()
Mamy zabezpieczenie w postaci dwóch mieszkań...
Na działkę mamy gotówkę. Kupujemy. Zanim dostaniemy wszystkie pozwolenia i ruszymy z czymkolwiek minie rok. Do tego czasu będzie już wiadomo czy bańka pęknie czy wszystko będzie wracało do normy
Nie wiem jaki jest rynek nieruchomości na Śląsku, ale wydaje mi się, że powinieneś zoptymalizować dochody z wynajmu swoich nieruchomości. Kawalerkę wynajmujesz za 1000 + media ? Zastanów się czy można ją wynająć za 1000 + wszystkie opłaty.
Jak wyglądają takie kawalerki i ile kosztują w Twoim rejonie. Druga sprawa to Wasze mieszkanie 2-pokojowe. Zobacz, czy w Twoim rejonie wynajmują się takie mieszkania na pokoje i jaka jest cena. Warunek pokoje muszą być z oddzielnym wejściem.
Zakup za gotówkę działki, jeżeli to okazja, ...jak najbardziej - warto.

.png)
.png)