Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2020 22:04

Druga młodość, trzecie zęby :mrgreen:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 15.05.2020 22:34

Bravik napisał(a):Druga młodość, trzecie zęby :mrgreen:

Hihi...nie ma tak żle....swoje własne w wielkimi bólu wychodowane zostały :mrgreen: :smo: :smo:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.05.2020 07:49

Jedziemy po kawie oglądać kolejną działkę.
Mam nadzieję że jak otworzę oczy to poczuję się jak Danuta Stenka w "Nigdy w życiu" jak otworzyła oczy :mrgreen: . Nie będzie nad rzeką ale też na pagórku :oczko_usmiech:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 16.05.2020 09:01

sito_zabrze napisał(a):Jedziemy po kawie oglądać kolejną działkę.
Mam nadzieję że jak otworzę oczy to poczuję się jak Danuta Stenka w "Nigdy w życiu" jak otworzyła oczy :mrgreen: . Nie będzie nad rzeką ale też na pagórku :oczko_usmiech:

Oby tak było. ....życzę z całego serca :papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 16.05.2020 09:44

Zaraz również i ja zacznę się zastanawiać. U nas mieszkanie kosztują mniej więcej, 60m2 - 200k, a dom 100m2 - 400k. Jak doliczę czynsz do obecnego kredytu, to wyjdzie to samo co dom z kredytem.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.05.2020 09:45

Trajgul napisał(a):

Zaraz również i ja zacznę się zastanawiać. U nas mieszkanie kosztują mniej więcej, 60m2 - 200k, a dom 100m2 - 400k. Jak doliczę czynsz do obecnego kredytu, to wyjdzie to samo co dom z kredytem.

To nie ma co się zastanawiać - życie w domu to inny świat :smo:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 16.05.2020 10:02

Kapitańska Baba napisał(a):
Trajgul napisał(a):

To nie ma co się zastanawiać - życie w domu to inny świat :smo:

Wszystko zależy gdzie i jak daleko od miasta.
Dom jest fajny jak mamy wolny zawód i nie musimy siedzieć w biurze od do. Gdy są dzieci w wieku szkolnym robimy za taksówkarza. Szkoła, zajęcia dodatkowe itd. Przeprowadzka z miasta pod miasto ma plusy i minusy. Co innego jak od urodzenia mieszkamy w mniejszej miejscowości. Wielu ludzi sprzedaje teraz domy i na stare lata kupuje wygodne mieszkania. Dla mnie najlepiej mieć mieszkanie i działkę nad wodą.
Mieszkania u nas kosztują 700 k a działka z domem od 900k
Mówię o dobrym standardzie nie starych ruderach.
Dom jest fajny jak się jest młodym i silnym z wolnym zawodem.
Dzieci później nie chcą mieszkać ze starymi pod jednym dachem. Pod Warszawą full domów do sprzedaży. Sprzedaż stoi.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.05.2020 10:05

wikol napisał(a):Wszystko zależy gdzie i jak daleko od miasta.
Dom jest fajny jak mamy wolny zawód i nie musimy siedzieć w biurze od do. Gdy są dzieci w wieku szkolnym robimy za taksówkarza. Szkoła, zajęcia dodatkowe itd. Przeprowadzka z miasta pod miasto ma plusy i minusy. Co innego jak od urodzenia mieszkamy w mniejszej miejscowości. Wielu ludzi sprzedaje teraz domy i na stare lata kupuje wygodne mieszkania. Dla mnie najlepiej mieć mieszkanie i działkę nad wodą.
Mieszkania u nas kosztują 700 k a działka z domem od 900k
Mówię o dobrym standardzie nie starych ruderach.
Dom jest fajny jak się jest młodym i silnym z wolnym zawodem.

Mieszkaliśmy w mieszkaniu - zamieniliśmy na dom pod miastem.
Nie mamy wolnych zawodów.
I za żadne skarby nie wrócilibyśmy do bloku.
Teraz przez cały rok czujemy sie jak na wakacjach. Co kto lubi :wink:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 16.05.2020 10:10

Piszę z perspektywy mieszkańca Wawy i godzinnych dojazdów do pracy spod miasta.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.05.2020 10:14

wikol napisał(a):Piszę z perspektywy mieszkańca Wawy i godzinnych dojazdów do pracy spod miasta.

Oczywiście że tak - ale to nie znaczy ze każdy tam mieszka i tyle dojeżdża :wink:
M. in. z powodu dojazdów za żadne skarby nie zamieszkałabym w Wawie :smo:
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 16.05.2020 10:17

Trajgul napisał(a):

Mieć swój dom to super sprawa. Mieszkanie w bloku też ma swoje plusy. W czynsz mam wliczone sprzątanie, wodę, śmieci, ogrzewanie, fundusz remontowy. Mając dom za śmieci płacić trzeba osobno, za wodę także ( chyba, że ma się swoją studnię), opał trzeba zakupić,ewentualnie gaz ziemny, jak coś się zepsuje to trzeba naprawiać. U mnie jak coś się zepsuje to wspólnota naprawia. Do tego jak chcę jechać na urlop na 2 tygodnie to po prostu zamykam drzwi na klucz i wychodzę. Nie martwię się o to, ze ktoś mi się włamie i mnie okradnie,a mam znajomych którzy mocno się zdziwili po powrocie z urlopu jak mieli ogołocony dom. Jednak największym plusem domku poza miastem to cisza, spokój, świeże powietrze ;).
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 16.05.2020 10:25

Kapitańska Baba napisał(a):
wikol napisał(a):Piszę z perspektywy mieszkańca Wawy i godzinnych dojazdów do pracy spod miasta.

Oczywiście że tak - ale to nie znaczy ze każdy tam mieszka i tyle dojeżdża :wink:
M. in. z powodu dojazdów za żadne skarby nie zamieszkałabym w Wawie :smo:

Szczerze to bardzo bym chciał mieć dom pod miastem. Ale...dojazdy do pracy, stanie w korkach, bycie niewolnikiem auta itd...wystarczy działka 100 km nad Pilicą w lesie. Dojazd bardzo dobry. 1h15m i jestem na miejscu.
Mieszkam na obrzeżach Wawy pod Kampinosem. Do lasu mam 5 min piechotą.
Ostatnio edytowano 16.05.2020 10:26 przez wikol, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.05.2020 10:25

marco156 napisał(a):Mieć swój dom to super sprawa. Mieszkanie w bloku też ma swoje plusy. W czynsz mam wliczone sprzątanie, wodę, śmieci, ogrzewanie, fundusz remontowy. Mając dom za śmieci płacić trzeba osobno, za wodę także ( chyba, że ma się swoją studnię), opał trzeba zakupić,ewentualnie gaz ziemny, jak coś się zepsuje to trzeba naprawiać. U mnie jak coś się zepsuje to wspólnota naprawia. Do tego jak chcę jechać na urlop na 2 tygodnie to po prostu zamykam drzwi na klucz i wychodzę. Nie martwię się o to, ze ktoś mi się włamie i mnie okradnie,a mam znajomych którzy mocno się zdziwili po powrocie z urlopu jak mieli ogołocony dom. Jednak największym plusem domku poza miastem to cisza, spokój, świeże powietrze ;).

Kilkaset zł czynszu i masz wszystko - w domu nie ma czynszu a opłaty zsumowane są dużo niższe :wink:
Włamanie - tak samo możliwe w domu jak i w bloku - zakładasz alarm z grupą, masz dobrych sąsiadów i po problemie.
Jeszcze kilkanaście lat temu nie chciałam słyszeć o domu - używałam dokładnie Twoich argumentów :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.05.2020 10:31

wikol napisał(a):Szczerze to bardzo bym chciał mieć dom pod miastem. Ale...dojazdy do pracy, stanie w korkach, bycie niewolnikiem auta itd...wystarczy działka 100 km nad Pilicą w lesie. Dojazd bardzo dobry. 1h15m i jestem na miejscu.

My od siebie ze wsi mamy bliżej do centrum miasta pod którym mieszkamy niż ludzie mieszkający na osiedlach miejskich ale od południowej strony miasta. Dojazd samochodem nie zajmie dłuzej niz 15 minut - blokersi z południowej części miasta min. 30 minut - bo po ich stronie są korki :mrgreen:
Wszystko zależy od miejsca.
Nie wspomnę już że u nas nie ma ludzi, jest mega pusto, dokoła pola, sarny chodza mi pod oknem, ostatnio wyladowało stado 18 bocianów bo sąsiad orał pole.
A do bloku w którym mieszkałam mam 2150 m w linii prostej mierząc na mapach google :mrgreen:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 16.05.2020 10:32

Kwestia kasy to rzecz dyskusyjna. Dojeżdżając codziennie do pracy i z powrotem też zostawiamy kilka stówek na paliwo. Tak jak pisałem. Jak się jest zdrowym, ma się sprawne auto, nie ma dzieci w wieku szkolnym to posiadanie domu to przyjemność. Mowa o domu np. 20km pod Warszawą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 956
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone